Ulkomaat

Karjalan hautausmaat yhä ongelma naapurimaiden välillä

Puutarhaneuvos Reima Karetie on ollut mukana kunnostamassa Sortavalan vanhaa suomalaista hautaa 20 vuotta. Omat sukujuuret ovat vanhassa Sortavalan maalaiskunnassa.
Ulkomaat 28.5.2009 0:00
Tuula Koponen
Vanhojen suomalaishautausmaiden rekisteröiminen muinaismuistoalueiksi tai muistolehdoiksi ei onnistu ilman Venäjän ja Suomen valtioiden välistä sopimusta. Tosin valtiosopimuskaan ei ole taannut sitä, että suomalaiset olisivat voineet viedä muistoristejä ilman tulliongelmia rajan takana oleville sankarihaudoille.

"Ongelmana on se, ettei sankarihautausmaista ole virallista, molempien osapuolten hyväksymää luetteloa liitteenä. Jos ei ole luetteloa, ei ole käytännössä sopimustakaan", tulkitsee vuonna 1992 voimaan tullutta asiakirjaa historian professori Juri Kilin Petroskoin yliopistosta.

Esimerkiksi Suojärven sankarihautausmaalle suomalaisten puuhaamat muistoristit juuttuivat äskettäin Värtsilän tulliin.

Tunnettu sotahistorioitsija Juri Kilin sanoo, että Venäjällä ainoa oikeutettu organisaatio ratkomaan sankarihautoihin liittyviä ongelmia on moskovalainen "Vojennyje memorialy", jolla on yksi yhteysmies Pietarissa.

"Suomalaisten olisi oltava yhteydessä tähän järjestöön, joka tarkistaa asian omasta luettelostaan. Jos hautausmaa kuuluu luetteloon, järjestö on yhteydessä tulliin ja ongelma voidaan ratkaista", Kilin neuvoo.


Professori Juri Kilinin
mukaan ongelma saataisiin päiväjärjestyksestä, jos Karjalan tasavalta tekisi luettelon virallistamisesta aloitteen. Koska valtioiden välillä on jo sopimus sankarihautojen kunnioittamisesta, duuman säätämää lakia ei enää tarvita.

Kilin sanoo, että vanhat suomalaiset siviilihautausmaat ovat sankarihautausmaita monimutkaisempi asia. Niitä on Karjalassa ja Leningradin oblastissa Karjalan Liiton teettämän selvityksen mukaan yli 200.

"Suomalaisia vanhoja siviilihautausmaita ei tunneta Venäjällä nimenomaan hautausmaina. Niihin ei kuitenkaan saa koskea eikä alueita voi käytännössä myydä. Hautojen häpäisykin on rangaistava teko", Kilin sanoo.


Kilinin mukaan
statuksen muuttaminen onnistuu vain valtioiden välisellä sopimuksella, joka duuman on vahvistettava. Prosessi on ollut vireillä syksystä 2007, mutta Venäjän ulkoministeriö siirsi asian Karjalan tasavallalle ja Leningradin oblastille, Suomen ulkoministeriö taas opetusministeriölle.

Suomalaiset talkoolaiset ovat siistineet pahoin ränsistymään päässyttä Sortavalan vanhaa suomalaista hautausmaata jo 20 vuotta Karjalan Liiton organisoimilla talkoomatkoilla. Viime aikoina Sortavalan kaupunki on ottanut hautausmaasta hoitovastuuta.


"Olen talkoissa
nyt kahdettakymmenettä kertaa. Miljöö on sama mutta roskien määrä on talkoovuosien aikana vähentynyt", iloitsee joensuulainen puutarhaneuvos Reima Karetie.

Sortavalan kaupunki teettää parhaillaan hautausmaan kunnostussuunnitelmaa, joka tarvitaan hautausmaan rekisteröimiseksi muistolehdoksi.

"Olemme halukkaita yhteistyöhön ja avoimia kaikille hyville ideoille. Haluamme että vanhasta hautausmaasta tulee koko kaupungin ylpeys", sanoo Sortavalan kaupunginjohtaja Nikolai Zajats.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei Karjalan suomalaisen asuttamisen historiaa voi koskaan kokonaan menettää. Ennen talvisotaa pakkoluovutetulla alueella asui 450000 suomalaista Suomen kansalaista. Venäläisten asuttama pakkoluovutettu alue ei ole ollut koskaan ennen vuotta 1940. Suomalaisten kuuluu tutkia ja pyrkiä säilyttämään pakkoluovutetun alueenkin suomalainen kulttuuriperintö ajalta ennen vuotta 1940. Ei sitä kukaan muukaan tee puolestamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurempi hyöty olisi nämäkin asiaan uhratut voimavarat suunnata vielä ELOSSA olevien veteraanien elinolojen ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Se Karjala on menetetty, mutta sankarivainajat muistetaan, vaikka olisivat haudattu vieraan vallan puolelle tai olisivat taistelussa kadonneita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvottavinta on että tällaisen "sivistysvaltion" edessä valtiojohtomme on yhä edelleen naamaansa myöten rähmällään. Mikään muu valtio maailmassa ei ole henkisesti niin alistuneessa tilassa kuin Suomi että sallisi naapurinmaan harjoittaa vastaavaa hautojen häpäisyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat suomalaiset hautausmaat ja vanhat suomalaiset paikannimet Karjalassa olivat pahasti ristiriidassa virallisen "ikivanhojen venäläisalueiden vapauttamista" korostaneen tulkinnan kanssa. Siksi Kannaksella keksittiin tyhjästä uudet venäjänkieliset paikannimet ja aloitettiin suomalaisten hautausmaiden ,kirkkojen ja kulttuurin ja historian muistomerkkien tuhoaminen. Kannaksen menneisyyskin haluttiin näin venäläistää ja pyyhkiä suomalaisuus täysin pois näkyvistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö voisi jo antaa niiden hautojen ja menneiden olla. Siellä ei kukaan halua pitää vanhoista haudoista huolta ja täällä vielä elävät muistelijat ovat itsekin kohta vainajia. Keskitytään elävien hoitamiseen ja antaa itäisen isonveljen pitää rupuset maansa. Niillä ei ole mitään kunnioitusta vanhoja suomalaisia hautausmaita kohtaan (oman pappanikin hauta on kävelypolun alla).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipähän täällä Suomessakaan välitetä vanhoista hautausmaista. Loviisassa on jo kauan sitten rakennettu vanhalle hautausmaalle radan varteen omakotitaloja ja löytyneet luut viety kaatopaikalle. Vuoden -18 punaisten hautojen päällä on vuosikymmeniä ollut pieneläinten hautausmaa ja tiepenger. Eikä sattumalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:33
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image