Ulkomaat

Karjalan hautausmaat yhä ongelma naapurimaiden välillä

Puutarhaneuvos Reima Karetie on ollut mukana kunnostamassa Sortavalan vanhaa suomalaista hautaa 20 vuotta. Omat sukujuuret ovat vanhassa Sortavalan maalaiskunnassa.
Ulkomaat 28.5.2009 0:00
Tuula Koponen
Vanhojen suomalaishautausmaiden rekisteröiminen muinaismuistoalueiksi tai muistolehdoiksi ei onnistu ilman Venäjän ja Suomen valtioiden välistä sopimusta. Tosin valtiosopimuskaan ei ole taannut sitä, että suomalaiset olisivat voineet viedä muistoristejä ilman tulliongelmia rajan takana oleville sankarihaudoille.

"Ongelmana on se, ettei sankarihautausmaista ole virallista, molempien osapuolten hyväksymää luetteloa liitteenä. Jos ei ole luetteloa, ei ole käytännössä sopimustakaan", tulkitsee vuonna 1992 voimaan tullutta asiakirjaa historian professori Juri Kilin Petroskoin yliopistosta.

Esimerkiksi Suojärven sankarihautausmaalle suomalaisten puuhaamat muistoristit juuttuivat äskettäin Värtsilän tulliin.

Tunnettu sotahistorioitsija Juri Kilin sanoo, että Venäjällä ainoa oikeutettu organisaatio ratkomaan sankarihautoihin liittyviä ongelmia on moskovalainen "Vojennyje memorialy", jolla on yksi yhteysmies Pietarissa.

"Suomalaisten olisi oltava yhteydessä tähän järjestöön, joka tarkistaa asian omasta luettelostaan. Jos hautausmaa kuuluu luetteloon, järjestö on yhteydessä tulliin ja ongelma voidaan ratkaista", Kilin neuvoo.


Professori Juri Kilinin
mukaan ongelma saataisiin päiväjärjestyksestä, jos Karjalan tasavalta tekisi luettelon virallistamisesta aloitteen. Koska valtioiden välillä on jo sopimus sankarihautojen kunnioittamisesta, duuman säätämää lakia ei enää tarvita.

Kilin sanoo, että vanhat suomalaiset siviilihautausmaat ovat sankarihautausmaita monimutkaisempi asia. Niitä on Karjalassa ja Leningradin oblastissa Karjalan Liiton teettämän selvityksen mukaan yli 200.

"Suomalaisia vanhoja siviilihautausmaita ei tunneta Venäjällä nimenomaan hautausmaina. Niihin ei kuitenkaan saa koskea eikä alueita voi käytännössä myydä. Hautojen häpäisykin on rangaistava teko", Kilin sanoo.


Kilinin mukaan
statuksen muuttaminen onnistuu vain valtioiden välisellä sopimuksella, joka duuman on vahvistettava. Prosessi on ollut vireillä syksystä 2007, mutta Venäjän ulkoministeriö siirsi asian Karjalan tasavallalle ja Leningradin oblastille, Suomen ulkoministeriö taas opetusministeriölle.

Suomalaiset talkoolaiset ovat siistineet pahoin ränsistymään päässyttä Sortavalan vanhaa suomalaista hautausmaata jo 20 vuotta Karjalan Liiton organisoimilla talkoomatkoilla. Viime aikoina Sortavalan kaupunki on ottanut hautausmaasta hoitovastuuta.


"Olen talkoissa
nyt kahdettakymmenettä kertaa. Miljöö on sama mutta roskien määrä on talkoovuosien aikana vähentynyt", iloitsee joensuulainen puutarhaneuvos Reima Karetie.

Sortavalan kaupunki teettää parhaillaan hautausmaan kunnostussuunnitelmaa, joka tarvitaan hautausmaan rekisteröimiseksi muistolehdoksi.

"Olemme halukkaita yhteistyöhön ja avoimia kaikille hyville ideoille. Haluamme että vanhasta hautausmaasta tulee koko kaupungin ylpeys", sanoo Sortavalan kaupunginjohtaja Nikolai Zajats.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei Karjalan suomalaisen asuttamisen historiaa voi koskaan kokonaan menettää. Ennen talvisotaa pakkoluovutetulla alueella asui 450000 suomalaista Suomen kansalaista. Venäläisten asuttama pakkoluovutettu alue ei ole ollut koskaan ennen vuotta 1940. Suomalaisten kuuluu tutkia ja pyrkiä säilyttämään pakkoluovutetun alueenkin suomalainen kulttuuriperintö ajalta ennen vuotta 1940. Ei sitä kukaan muukaan tee puolestamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurempi hyöty olisi nämäkin asiaan uhratut voimavarat suunnata vielä ELOSSA olevien veteraanien elinolojen ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Se Karjala on menetetty, mutta sankarivainajat muistetaan, vaikka olisivat haudattu vieraan vallan puolelle tai olisivat taistelussa kadonneita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvottavinta on että tällaisen "sivistysvaltion" edessä valtiojohtomme on yhä edelleen naamaansa myöten rähmällään. Mikään muu valtio maailmassa ei ole henkisesti niin alistuneessa tilassa kuin Suomi että sallisi naapurinmaan harjoittaa vastaavaa hautojen häpäisyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat suomalaiset hautausmaat ja vanhat suomalaiset paikannimet Karjalassa olivat pahasti ristiriidassa virallisen "ikivanhojen venäläisalueiden vapauttamista" korostaneen tulkinnan kanssa. Siksi Kannaksella keksittiin tyhjästä uudet venäjänkieliset paikannimet ja aloitettiin suomalaisten hautausmaiden ,kirkkojen ja kulttuurin ja historian muistomerkkien tuhoaminen. Kannaksen menneisyyskin haluttiin näin venäläistää ja pyyhkiä suomalaisuus täysin pois näkyvistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö voisi jo antaa niiden hautojen ja menneiden olla. Siellä ei kukaan halua pitää vanhoista haudoista huolta ja täällä vielä elävät muistelijat ovat itsekin kohta vainajia. Keskitytään elävien hoitamiseen ja antaa itäisen isonveljen pitää rupuset maansa. Niillä ei ole mitään kunnioitusta vanhoja suomalaisia hautausmaita kohtaan (oman pappanikin hauta on kävelypolun alla).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipähän täällä Suomessakaan välitetä vanhoista hautausmaista. Loviisassa on jo kauan sitten rakennettu vanhalle hautausmaalle radan varteen omakotitaloja ja löytyneet luut viety kaatopaikalle. Vuoden -18 punaisten hautojen päällä on vuosikymmeniä ollut pieneläinten hautausmaa ja tiepenger. Eikä sattumalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image