Ulkomaat

Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Va­ra­liit­to­kans­le­ri erosi salavideon paljastaman kor­rup­tio­ta­pauk­sen vuoksi

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz (vas.) pyytää uusia vaaleja. Varaliittokansleri Heinz-Christian Strache irtisanoutui aiemmin lauantaina korruptiotapauksen vuoksi. KUVA: FLORIAN WIESER
Ulkomaat 18.5.2019 21:42 | Päivitetty 18.5.2019 22:56
Reuters

Itävallan varaliittokansleri Heinz-Christian Strache lupasi salaa kuvatulla videolla järjestävänsä julkisia rakennushankkeita oligarkin sukulaisena esiintyneelle naiselle. Vastapalveluksena Strache olisi saanut poliittista ja taloudellista tukea.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz pyytää maahan ennenaikaisia vaaleja, Kurz sanoo mediatiedotteessa.

– Jo riittää, Kurz kommentoi koalitiohallitukseensa kuuluvan äärioikeistolaisen vapauspuolueen FPÖ:n aiemmin aiheuttamia skandaaleja ja eilen julkitullutta varaliitokanslerin korruptiotapausta.

Kurz esittää pyynnön uusista vaaleista Itävallan presidentti Alexander Van der Bellenille. Van der Bellen piti puheen lauantaina Suomen aikaa 21:45.

Liittokanslerin toive on, että uudet vaalit järjestetään "niin pian kuin mahdollista".

Kurzin oikeistokonservatiivinen kansanpuolue ÖVP muodosti hallituksen varaliittokansleri Heinz-Christian Strachen edustaman äärioikeistolaisen FPÖ:n kanssa.

Tänään Strache erosi korruptiotapauksen vuoksi.

Eronnut Strache lupasi valtion rakennusurakoita venäläisnaiselle

Saksalainen media julkaisi perjantai-illalla salaa kuvatun videon, jossa Strache näyttää olevan valmis ottamaan lahjuksia naiselta, joka esiintyy venäläisen oligarkin veljentyttärenä.

Tänään iltapäivällä Strache ilmoitti kameroiden edessä eroavansa tehtävästään

– Se oli typerää ja vastuutonta. Se oli virhe, Strache sanoi kyyneleitään nieleskellen lehdistötilaisuudessa.

Video on kuvattu Ibizalla vuonna 2017 ennen vaaleja, jotka nostivat Strachen valtaan. Ei ole tiedossa, kuka oli järjestänyt tapaamisen tai kuvannut videon. Videolla esiintyy myös FPÖ:n toinen poliitikko Johann Gudenus.

Videolla nainen tarjoutuu BBC:n mukaan ostamaan puolet itävaltalaisesta Kronen-Zeitung-sanomalehdestä ja sanoo muuttavansa lehden linjan FPÖ:n agendaa myötäileväksi.

Vastalahjaksi Strache, 49, näyttää videolla lupaavan, että voi järjestellä naiselle valtion urakkasopimuksia.

Strache nimeää useita lehden toimittajia, joista hän haluaisi eroon ja sanoo haluavansa Itävaltaan "orbánilaisen mediakentän" viitaten Unkarin äärioikeistolaiseen ja autoritaarisesti maata hallitsevaan pääministeriin.

Strache kielsi tiedotustilaisuudessa tehneensä mitään laitonta ja sanoi olevansa poliittisen ajojahdin kohde.

– Se oli tyypillistä alkoholin vaikutuksen alaista machoilua. Halusin tehdä viehättävään naiseen vaikutuksen ja käyttäydyin kuin mahtaileva teini-ikäinen, hän sanoi.

Juttua muokattu 18.5. kello 22.56. Äärioikeistolaisen vapauspuolueen lyhenteeksi korjattu kahdessa kohdassa FPÖ.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Perussuomalaisten, ja yleensäkin äärioikeiston, tavoitteena on oma etu ja Venäjän etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äärioikeistolaiset ovat totalitaristeja ja Putinin johtama Venäjä on tietenkin totalitaristinen - niin tottakai kaksi totalitaristia tekevät ''yhteistyötä'' siten että Putin käskee ja taskupuudelit tottelevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaisten Huhtasaari kertoili, että he "haluavat ottaa kädestä samalla lailla ajattelevia". Siinä on varsinainen käsipiiri. EU:n äärioikeistolla on toinen käsi Kremlin käsiraudoissa ja toinen käsi hamuaa kaveria saman kohtalon kokeneista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako esim demarien huudella mitään?? Eiköhän heidän omissa "edustajissa" ole ollut viimevuosina aivan järkyttäviä tapauksia, jotka liittyvät tiettyihin asioihin, jotka eivät toimi täällä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laura Huhtasaari kommentoi FPÖ:n tapausta, että muutkin kuin Venäjä yrittävät vaikuttaa. Niinpä, pitäisi olla selkärankaa joka tapauksessa. Nolompi juttu persujen tulevalle EU-kaveripuolueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikka on raadollinen kaikki keinot äänestäjiin ja vaaleissa vaikuttamiseen on sallittua,

Tämä tapaus aiheuttaa todennäköisesti ilmiön, jolla
äänestäjät antaa tuomionsa, se ainakin on tarkoitus.

Ilmiö on levinnyt ja käytössä globaalisti esimerkit
maalittamisesta osoittaa sen mikän on mahdollista toimii
kaikkialla.

Suomikaan ei tule olemaan poikkeus eikä tarvita venäläisiä trollitehtaita löytyy sensaatiohakuisia omistakin joukoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, tai kuten Espanjassa vihervasemmisto ja feministit yrittävät saada "pakolaisille" kansallisuuden mahdollisimman nopeasti, jotta saisivat lisää kannatusta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjassa oikeistopuolueet kärsi hetkin sitten rökäletappion. Ihan ilman uusia kansalaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa yllätys, että äärioikeistolainen puolue on taas korruptiosotkuissa. Toivottavasti heitä äänestävä kansa alkaa ymmärtää, että nämä ihmiset eivät aja tavallisen ihmisen eikä kansanvallan asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, suomessa kovinta äärioikeistolaista talouspolitiikkaa harjoittavat puolueet ovat Kokoomus/Keskusta. Sulle mulle, sulle mulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä pyrkii saamaan Euroopassa hajaannusta niin vasemmiston kuin oikeiston kautta.
Perussuomalaisten Huhtasaari, Eerola ja Packalen ovat esittäneet niin Venäjää mielisteleviä näkemyksiä että hirvittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai yksi politikko on päissään puhunut läpiä päähänsä vuosi sitten, niin nyt kaikki leimataan? Kumma kun tämä ei päde muiden, kuin isänmaallisten puoluiden kohdalla. Kuinka paljon te omaa maata vihaatte, että suomalaisten asiat pitäisi jättää hoitamatta ja panostaa kaikki maailman halaamiseen, seurauksista välittämättä. Ihan "pienenä" nyanssina, että on demogafinen fakta, että Ruotsista tulee 2030 - 2050 ensimmäinen Eurooppalainen muslimivaltio. Tämä ei ole pelottelua, vaan graafit näyttävät suunnan. Seurataanhan ilmastonläpenemisessäkin graafeja silmä kovana, sillä erolla että Ruotsin suunta on 100% selvä. Tällaistako me Suomeenkin halutaan ja Eurooppaan? Eikö juuri tällainen hulluus aja Euroopan hajaannusta ja siten Venäjän etua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
8
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image