Ulkomaat

Itävalta kieltää huivin käytön ala-asteen mus­li­mi­ty­töil­tä – hallitus perustelee lakia syrjinnän estämisellä

Huivikiellon kannattajat väittävät, että pienet muslimitytöt eivät pysty itse päättämään vaatetuksestaan. KUVA: FAROOQ KHAN
Ulkomaat 16.5.2019 16:38
Seppo Ylönen

Itävalta kieltää niin sanotun muslimihuivin käytön ala-aste-ikäisiltä tytöiltä. Itävallan parlamentti päätti asiasta keskiviikkoiltana.

Kiellon takana on Itävallan oikeistohallitus, jonka muodostavat konservatiivinen kansanpuolue (ÖVP) ja oikeistopopulistinen vapauspuolue (FPÖ). Vapauspuolueen paineessa Itävalta on tiukentanut maahanmuuttopolitiikkaa ja suhtautumista muslimeihin.

Lakitekstissä puhutaan "maailmankatsomuksellisesta tai uskonnollisesta vaatetuksesta", johon liittyy pään verhoaminen. Huivi sallitaan lääketieteellisistä tai säästä johtuvista syistä.

Juutalaisten kippa säästyy

Kielto koskee vaatekappaleita, jotka peittävät hiukset kokonaan tai suurelta osin, kirjoittaa itävaltalainen Der Standard -lehti.

Tämän takia juutalaisten kippa ja sikhipoikien patka ovat Itävallassa sallittuja päähineitä jatkossakin.

Itävallan hallitus perustelee huivikieltoa sillä, että nuoret muslimitytöt eivät itse pysty päättämään vaatetuksestaan. Sebastian Kurzin hallitus sanoo suojelevansa muslimityttöjä, jotta nämä eivät joudu ikätovereidensa syrjimäksi.

Itävallan hallituksen mielestä muslimihuivi on tyttöjen alistamisen väline. Itävalta haluaa uudella laillaan antaa "signaalin poliittista islamia kohtaan". Näin sanoi vapauspuolueen kansanedustaja Wendelin Mölzer.

Kasvoja ei saa peittää

Itävallassa puhutaan "rinnakkaisyhteiskunnasta", joka vesittää pyrkimykset integroida maahanmuuttajat itävaltalaiseen yhteiskuntaan.

Tällä perusteella Itävalta kielsi vuonna 2017 kasvot peittävät kasvojen peittämisen julkisilla paikoilla. Tuolloin kansanpuolueen kumppanina hallituksessa oli sosiaalidemokraattinen puolue (SPÖ).

Lain laatijoilla olivat mielessään muslimien burkat ja niqabit. Poliisin mukaan varoituksia on kuitenkin jaettu hengitysmaskien, laskettelukypärien ja eläinpäähineiden käyttäjille.

Pystyykö 14-vuotias päättämään?

Nuorten tyttöjen huivikieltoa on pohdittu myös Saksan suurimmassa osavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa. Osavaltiohallituksen integraatioministeri, liberaaliin FDP-puolueeseen kuuluva Joachim Stamp haluaisi kokeilla huivikieltoa. Hänen mukaansa alle 14-vuotiaat tytöt eivät pysty itse päättämään, haluavatko he sitoa huivin päähänsä vai ei.

Islam-tutkija Michael Kiefer ei ole samaa mieltä.

– Vanhemmat eivät suinkaan aina ole niitä, jotka määräävät tyttöjä sitomaan huivin päähänsä. Monet työt tekevät sen oma-aloitteisesti, Kiefer sanoi Der Spiegelin haastattelussa.

Kiellon arvostelijat sanovat, että on mahdotonta arvioida, onko huivi laitettu päähän pakolla vai vapaaehtoisesti. Opposition kansanedustajat väittivät, että hallitus oli lakihankkeineen enemmän kiinnostunut näyttävistä lehtiotsikoista kuin muslimityttöjen hyvinvoinnista.

Yleensä musliminaiset alkavat käyttää huivia vasta teini-iästä alkaen. Pienten tyttöjen päässä niitä näkee erittäin harvoin.

Itävallan huivikielto ei astu voimaan saman tien, sillä siitä valitetaan korkeimpaan oikeuteen. Peruste lain kumoamiselle olisi, että se loukkaa uskonnonvapautta.

Burka-kieltoja

Kokonaan kasvot peittävä burka tai niqab on kielletty useissa Euroopan maissa julkisilla paikoilla. Niqab jättää silmät paljaaksi, burkassa silmäalue on peitetty metalliristikolla.

Ranskassa ja Belgiassa burkakielto määrättiin vuonna 2011. Se on voimassa myös Sveitsissä (2016), Bulgariassa (2016), Itävallassa (2017) ja Tanskassa (2018). Hollannin kielto (2015) on osittainen.

Uima-asulle kielto

Burka on kielletty myös useissa osissa Espanjan Kataloniaa ja Saksan Baijerissa. Tietyt Italian alueet ovat kieltäneet burkinin, joka on musliminaisten peittävä uima-asu.

Turkissa on menty toiseen suuntaan. Vuoteen 2013 saakka muslimihuivin (hijabin) käyttö oli kielletty kouluissa, yliopistoissa ja valtion virastoissa.

Muslimihuivia kutsutaan usein hijabiksi, mutta oikeastaan hijab tarkoittaa laajemmin naisten "vaatimatonta pukeutumista". Tavallisin hijabin käyttötapa on kuitenkin hiukset peittävä pääliina.

MAINOS

Kommentoi

Uskonnollisista vaatetuksista ongelmallisimpia ovat kasvot peittävät niqab ja burka. Ne on kielletty monissa maissa mm. turvallisuussyistä. Ovathan eräät itsemurhaiskuja tehneet miehet olleet pukeutuneina niqabiin ja asua täydentävään hijabiin, jonka alle he olivat kätkeneet terroriteossaan käyttämänsä räjähteet. Ellei Suomeen saada niqabin ja burkan käytön kieltämää lakia, voitaisiinko tarkistaa miten nyt voimassa olevia lakipykäliä tulkitaan? Eikös Suomen lain mukaan ole kiellettyä esiintyä julkisella paikalla naamioituneena? Sen mukaan kaikki niqabilla tai burkalla kasvonsa peittävät voitaisiin pidättää. Joulupukki on erikoistapaus, ja hänen naamioitumisensa sallitaan vain joulusesongin aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulu puvut ois helpompi ratkaisu,se ei erittelis mitään uskontoa Oppilaiden tasa arvoisuus korostuis,säästyttäis monilta kiusaamisilta kun vaatetus olis kaikilla sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomitulee aina jälkijunassa...
Mutta jospa joskus meidänkin päättäjät viisastuvat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mielenkiintoista tietää, että mikä lain vastustajien ratkaisu tähän ongelmaan sitten olisi. En itsekään hirveän innoissani ole siitä, että pukeutumista aletaan säätelemään lailla, mutta mitenkä muuten tuohon alistamiseen voidaan puuttua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taatusti nämä tytöt ovat mielissään tästä päätöksestä.
Jokainen pikkutyttö haluaa varmasti olla ilman tiukkaa huivia.
Ehtii niitä huiveja pitää sitten mummo-iässä, jos siltä sitten tuntuu.
Se on sitten eri asia miten miesväki tähän huivittomuuteen suhtautuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yleensä musliminaiset alkavat käyttää huivia vasta teini-iästä alkaen. Pienten tyttöjen päässä niitä näkee erittäin harvoin."

Mutta näkee kyllä, ja juuri tämän rasismihysterian takia edes lasten oikeuksiin ei puututa, niin sairas tämä meidänkin punavihreä yhteiskunta on.

Olen itse nähnyt muutaman kerran täysin huputettuja ja niin nuoria tyttöjä, etteivät nämä varmasti olleet kuin vasta teini-iän kynnyksellä. Olen ymmärtänyt, että nigabiin tai hijabiin puetaan heti, kun tyttölapsella on ensimmäiset kuukautiset. Tämähän kertoo siis sukukypsyydestä ja siksi "naisen" tulee nyt peittää itsensä. Karmeaa, että alaikäinen on siis heti naimakelpoinen, kun taas meillä Euroopassa sen määrä laki ja suojaikäraja.

Btw, jos kantasuomalaisena määräisin tyttäreni huputettavaksi vaikka vain pariksi tunniksi rangaistuksena jostain, tulisivat sosiaaliviranomaiset oitis ja saisin ihan oikeutetusti syytteen sadismista. Kaksoisstandardit saavat vallita ihan vapaasti yhteiskunnassamme, kunhan kyseessä on uskonto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa täysin. Suomessa pärjää suojavärillä ja "asyl"-sanalla liian hyvin. Kupla varmasti puhkeaa, mutta siitä huolimatta kehä3:n sisusta siinä ideologiassa asustaa. Sairasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyllä kukaan alakouluikäinen Suomessakaan päätä, kuinka pukeutuu, oli uskonto mikä tahansa.

Huivi kuuluu muuten myös monen juutalaisen tai kristityn naisen pukeutumiseen, joillain osana uniformua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana että tehdään kaikkemme että ihan jokainen pääsee mukaan yhteiskuntaan eikä syrjäydy. Näistä keskiaikaisista käytännöistä joista Ewa Tawasolikin niin kipeästi kertoi on ihan kokonaan luovuttava tasa-arvoisessa Euroopassa, mikään tekosyy ei saa olla peruste syrjimiselle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka joku puneutuisi jätesäkkiin se ei saa olla peruste syrjinnälle. Mutta, mutta juurikin se, että pitäisi olla täysin 100% varma, että nainen haluaa pukeutua peittävästi. Toisaalta taas en taida minäkään voida kulkea aivan kasvot peitettynä julkisella paikalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itävallan päättäjät ovatkin erittäin fiksua porukkaa. Suomen puupää päättäjien tulisi ottaa mallia viisaammiltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutui väliaikaisesti
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image