Ulkomaat

Itävallan videokohun keskushenkilö Heinz-Christian Strache teki puolueestaan Venäjän liittolaisen – Va­paus­puo­lu­eel­le hyökkäys Georgiaan ja Krimin miehitys eivät olleet ongelmia

Ulkomaat 20.5.2019 16:13
Seppo Ylönen

Itävallan politiikkaan tunteville ei oikeistopopulistisen Vapauspuolueen (FPÖ) liehakointi Venäjän kanssa ei ole mitään uutta. Yhtä vähän uutta on siinä, että Vapauspuolue ajautuu skandaalin pyörteisiin.

Siitä huolimatta on hätkähdyttävää, miten pitkälle Itävallan varaliittokansleri Heinz-Christian Strache oli valmis menemään vaihtokaupoissa venäläisnaisen kanssa Ibizan lomahuvilalla heinäkuussa 2017. Kaupan olivat Itävallan valtion rakennusurakat ja Itävallan suurimman lehden omistus vastineeksi Venäjän vaalirahasta FPÖ:lle.

Juuri Stracheen henkilöityy Vapauspuolueen läheinen suhde Vladimir Putinin johtaman Venäjän kanssa. Strache nousi puoluejohtajaksi vuonna 2005, kun vapauspuolue jakaantui kahtia.

Entinen puoluejohtaja Jörg Haider oli lähtenyt perustamaan uutta puoluetta (BZÖ), joka on sittemmin kadonnut kartalta. Haider itse kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 2008.

Bolshevikit ykkösvastustajia

Vapauspuolue oli pitkään hyvin venäläisvastainen puolue. Merkittävä osa sen perustajista oli entisiä natseja, joille bolshevistit olivat ykkösvihollisia.

Süddeutsche Zeitungin mukaan Strache vaati nuorena wieniläispoliitikkona vuonna 1992, että Wienin Schwarzenbergplatzin "stalinistinen muistomerkki" poistetaan torilta. Viime vuonna hänellä ei ollut enää mitään sitä vastaan, että Vladimir Putin laski seppeleen samaiselle, vuonna 1945 pystytetylle muistomerkille.

Ibizalla salaa kuvatulla videolla Strache kehuskelee venäläisoligarkin lähisukulaiseksi esittäytyneelle naiselle olleensa "useasti Moskovassa". Hän sanoo, että hänellä paljon venäläisiä ystäviä, jotka ovat "kaikki huipputyyppejä ja joilla on loputtomasti kahisevaa. He tuntevat meidät ja pitävät meistä".

Ymmärtämystä Georgian sodalle

Strachen puheenjohtajakaudella Vapauspuolue teki täydellisen suunnanmuutoksen suhteessa Venäjään. Hän sanoo hahmotelleessa vuoden 2005 jälkeen suunnitelman siitä, "miten teemme strategista yhteistyötä".

Vuonna 2008 Strache osoitti ymmärtämystä, kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan ja kaappasi itselleen Abhasian ja Etelä-Ossetian. Seuraavana hänet otettiin sydämellisesti vastaan Moskovassa Itävallan oppositiojohtajana.

Yhteistyö tiivistyi. kun Vapauspuolue ja Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä solmivat yhteistyösopimuksen vuona 2016. Vapauspuolue on vaatinut EU:ta luopumaan Venäjän vastaisista pakotteista.

Tärkeä linkki FPÖ:n Venäjä-suhteissa on ollut Johann Gudenius, joka on opiskellut Venäjällä ja puhuu sujuvaa venäjää. Gudenius oli mukana, kun Strache tapasi venäläisnaisen Ibizalla.

Gudenius oli vapaaehtoisena vaalitarkkailijana Krimillä keväällä 2014, kun Krimillä järjestettiin Venäjän miehityksen jälkeen kansanäänestys.

Putin kutsui ulkoministerin tanssiin

Strache on Ibizan videolla kiinnostunut venäläisten mahdollisuuksista avustaa Vapauspuolueen vaalikampanjoista. Huhuja venäläisrahoista on Itävallassa kiertänyt aikaisemminkin, mutta Strache on tyrmännyt ne aina.

Vapauspuolue sai Itävallan turvallisuuden kannalta keskeiset puolustus- ja sisäministerin salkut. Tästä syystä monet maat ovat kieltäytyneet yhteistyöstä Itävallan salaisen poliisin kanssa pelätessään tietojen vuotavan Moskovaan.

Itävallan ja Venäjän yhteistyö on sujunut ajoittain kuin tanssi.

Tämä saatiin ikuistettua kameroiden muistikorteille, kun ulkoministeri Karin Kneissl kutsui Vladimir Putinin omiin häihinsä viime elokuussa.

Juhla huipentui, kun Putin pyysi valkoisiin pukeutuneen morsmaikun tanssilattialle. 53-vuotias Kneissl kiitti valssin loputtua syvällä niiauksella, joka muistutti polvistumista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihan läpällä vain olen tässä videolla ja sitä paitsi humalassa. Neuvottelemme maanpetturuudesta rahaa vastaan, mutta ihan vaan ei minkään takia. Ja itse olette!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaavan testin voisi tehdä myös suomalaisille puolueille. Salaa kuvattu video oli hyvä todistus itävaltalaisen populistipuolueen puolueen moraalista. Olisi hyvä nähdä ja julkistaa suomalaisista puolueista tehdyt vastaavat videot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä yllätä että juuri Itävalta on nyt keskiössä. Sieltä tuli aikoinaan Saksaan eräs nationalisti ja jatko onkin historiankirjoissa luettavissa. Saksa ja varsinkin Italia ovat populismissa kärkimaita, suhteellisesti myös Suomi viime vaalien jälkeen.
Nyt alkaa isot kuviot selvitä maallikollekin. Ei me tuota haluta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image