Ulkomaat

Iran on kiihdyttänyt uraanin rikastamista – ydin­so­pi­muk­sen määräämä katto puhkeaa 10 vuorokaudessa

Iranin presidentti Hassan Ruhani (oik.) ja Iranin ydinteknologiatarkastaja Ali Akbar Salehi vierailivat iranilaisessa ydinlaitoksessa huhtikuussa. KUVA: IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUT
Ulkomaat 17.6.2019 15:27
Seppo Ylönen, Reuters

Iran on kiihdyttänyt rikastetun uraanin valmistamista. Se sanoo, että toukokuussa rikastettiin nelinkertainen määrä edelliskuukausiin verrattuna.

Tällä vauhdilla Iran saavuttaa kymmenessä vuorokaudessa rikastetun uraanin 300 kilon ylärajan, joka oli määritelty vuoden 2015 ydinsopimuksessa.

Rikastettua uraania voidaan käyttää paitsi energian tuottamiseen, myös ydinaseisiin. Juuri ydinasekehittelyn suitsiminen oli vuoden 2015 sopimuksen tärkein tavoite. Vastineeksi allekirjoittajavaltiot lupasivat poistaa Iranin talouspakotteet.

Sopimus sanoo, että Iran saa rikastaa vain maksimissaan 3,67-prosenttista uraania ydinenergialaitoksiin. Siitä on pitkä matka aseissa käytettään uraaniin. Silloin rikastusasteen pitää olla 90 prosenttia.

Iran sanoi, että Euroopan mailla on "yhä aikaa" pelastaa ydinsopimus. Uraanin rikastamisen sallittu katto puhkeaa 27. kesäkuuta.

Obama sopi, Trump repi

Yhdysvaltain puolesta sopimuksen allekirjoitti presidentti Barack Obama.

Hän seuraajansa Donald Trump lupasi repiä sopimuksen kappaleiksi. Tämä tapahtuikin reilu vuosi sitten.

Iranille Trumpin päätöksellä oli katastrofaaliset seuraukset. Sen talous on kääntynyt jyrkkään alamäkeen.

Muut allekirjoittajamaat – Britannia, Ranska, Saksa, Kiina ja Venäjä – ovat yrittäneet pelastaa sopimuksen.

Britannia, Saksa ja Ranska varoittivat kuitenkin maanantaina, että sopimuksen rikkomisella olisi vakavia seurauksia. Kolmikon mukaan ne ovat silloin pakotettuja asettamaan Iranille uusia sanktioita.

Kapea pullonkaula

Trump painostaa muita maita pakoterintamaan. Yritykset, jotka käyvät kauppaa Iranissa, on suljettu pois Yhdysvaltain markkinoilta. Trumpin tavoitteena on ennen muuta katkaista Iranin öljyvienti, joka on Iranin ylivoimaisesti tärkein tulonlähde.

Yhdysvallat, Britannian ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet Iranin iskuista öljytankkeihin toukokuussa ja viime torstaina. Iran on kiistänyt jyrkästi syytökset.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, ettei Yhdysvallat halua sotaa Iranin kanssa, mutta että se ottaa käyttöön kaikki mahdolliset keinot turvatakseen kauppalaivojen turvallisen kulun Lähi-idän poikki.

Iranin on uhannut öljykiistan vastatoimena sulkea kapean Hormuzinsalmen.

Iranin armeijan komentaja, kenraalimajuri Mohammad Baqeri sanoi maanantaina Fars-uutistoimistolle, että jos Iran päättää pysäyttää öljytankkerin kulun Hormuzinsalmessa, on se sotilaallisesti riittävän vahva ilmoittamaan siitä julkisesti.

MAINOS

Kommentoi

Entä sitten? Kuolla voi monella tavalla. Ydisota, pandemia, ilmastonmuutos, supertulivuorenpurkaus jne. Kyllä ennustuksia maailmaan mahtuu! Kun kovasti suoltaa ennustuksia niin pakkohan niistä jonkun on osua oikeaan! Älä siis menetä toivorikkauttasi tässä asiassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvita toista Pohjois-Koreaa joka uhkailee naapuri maitaan kartalta poistamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on selkeät merkit usemman maan kohdalta. Jos on mitään potentiaalista kapasiteettia ydinaseisiin niin ei kannata luopua. Ukraina luopui ydinaseistaan ja sai turvatakuut Venäjältä, USA:lta, yms. Sittemmin onkin maata lyöty yhden osapuolen toimesta reippaasti.

Nyt Iran suostui luopumaan omansa kehittelystä. Lopputuloksena ollaan jälleen yhden sopija-osapuolen toimesta menossa näennäisen konfliktin varjolla kylään pommit tanassa.

Pohjois-Korealla on ydinpelotteensa ja ennenkaikkea tykkipelote Etelä-Korean rajalla. Siellä saa Kim puuhastella rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:05
Nyt on suurin riski ajaa hirvikolari – Oulu oli hirvivahinkojen määrässä sijalla 20
13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
40
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
26
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
20
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
13
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image