Ulkomaat

Iran on kiihdyttänyt uraanin rikastamista – ydin­so­pi­muk­sen määräämä katto puhkeaa 10 vuorokaudessa

Iranin presidentti Hassan Ruhani (oik.) ja Iranin ydinteknologiatarkastaja Ali Akbar Salehi vierailivat iranilaisessa ydinlaitoksessa huhtikuussa. KUVA: IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUT
Ulkomaat 17.6.2019 15:27
Seppo Ylönen, Reuters

Iran on kiihdyttänyt rikastetun uraanin valmistamista. Se sanoo, että toukokuussa rikastettiin nelinkertainen määrä edelliskuukausiin verrattuna.

Tällä vauhdilla Iran saavuttaa kymmenessä vuorokaudessa rikastetun uraanin 300 kilon ylärajan, joka oli määritelty vuoden 2015 ydinsopimuksessa.

Rikastettua uraania voidaan käyttää paitsi energian tuottamiseen, myös ydinaseisiin. Juuri ydinasekehittelyn suitsiminen oli vuoden 2015 sopimuksen tärkein tavoite. Vastineeksi allekirjoittajavaltiot lupasivat poistaa Iranin talouspakotteet.

Sopimus sanoo, että Iran saa rikastaa vain maksimissaan 3,67-prosenttista uraania ydinenergialaitoksiin. Siitä on pitkä matka aseissa käytettään uraaniin. Silloin rikastusasteen pitää olla 90 prosenttia.

Iran sanoi, että Euroopan mailla on "yhä aikaa" pelastaa ydinsopimus. Uraanin rikastamisen sallittu katto puhkeaa 27. kesäkuuta.

Obama sopi, Trump repi

Yhdysvaltain puolesta sopimuksen allekirjoitti presidentti Barack Obama.

Hän seuraajansa Donald Trump lupasi repiä sopimuksen kappaleiksi. Tämä tapahtuikin reilu vuosi sitten.

Iranille Trumpin päätöksellä oli katastrofaaliset seuraukset. Sen talous on kääntynyt jyrkkään alamäkeen.

Muut allekirjoittajamaat – Britannia, Ranska, Saksa, Kiina ja Venäjä – ovat yrittäneet pelastaa sopimuksen.

Britannia, Saksa ja Ranska varoittivat kuitenkin maanantaina, että sopimuksen rikkomisella olisi vakavia seurauksia. Kolmikon mukaan ne ovat silloin pakotettuja asettamaan Iranille uusia sanktioita.

Kapea pullonkaula

Trump painostaa muita maita pakoterintamaan. Yritykset, jotka käyvät kauppaa Iranissa, on suljettu pois Yhdysvaltain markkinoilta. Trumpin tavoitteena on ennen muuta katkaista Iranin öljyvienti, joka on Iranin ylivoimaisesti tärkein tulonlähde.

Yhdysvallat, Britannian ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet Iranin iskuista öljytankkeihin toukokuussa ja viime torstaina. Iran on kiistänyt jyrkästi syytökset.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, ettei Yhdysvallat halua sotaa Iranin kanssa, mutta että se ottaa käyttöön kaikki mahdolliset keinot turvatakseen kauppalaivojen turvallisen kulun Lähi-idän poikki.

Iranin on uhannut öljykiistan vastatoimena sulkea kapean Hormuzinsalmen.

Iranin armeijan komentaja, kenraalimajuri Mohammad Baqeri sanoi maanantaina Fars-uutistoimistolle, että jos Iran päättää pysäyttää öljytankkerin kulun Hormuzinsalmessa, on se sotilaallisesti riittävän vahva ilmoittamaan siitä julkisesti.

MAINOS

Kommentoi

Entä sitten? Kuolla voi monella tavalla. Ydisota, pandemia, ilmastonmuutos, supertulivuorenpurkaus jne. Kyllä ennustuksia maailmaan mahtuu! Kun kovasti suoltaa ennustuksia niin pakkohan niistä jonkun on osua oikeaan! Älä siis menetä toivorikkauttasi tässä asiassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvita toista Pohjois-Koreaa joka uhkailee naapuri maitaan kartalta poistamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on selkeät merkit usemman maan kohdalta. Jos on mitään potentiaalista kapasiteettia ydinaseisiin niin ei kannata luopua. Ukraina luopui ydinaseistaan ja sai turvatakuut Venäjältä, USA:lta, yms. Sittemmin onkin maata lyöty yhden osapuolen toimesta reippaasti.

Nyt Iran suostui luopumaan omansa kehittelystä. Lopputuloksena ollaan jälleen yhden sopija-osapuolen toimesta menossa näennäisen konfliktin varjolla kylään pommit tanassa.

Pohjois-Korealla on ydinpelotteensa ja ennenkaikkea tykkipelote Etelä-Korean rajalla. Siellä saa Kim puuhastella rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
57
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
35
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image