Ulkomaat

Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia

Yhdysvallat määräsi pakotteita Iranin korkeimmalle johtajalle ajatollah Ali Khameneille. KUVA: IRANIAN SUPREME LEADERS OFFICE HANDOUT
Ulkomaat 25.6.2019 9:32
Ilkka Timonen, Reuters

Iran ei suostu neuvottelemaan Yhdysvaltain kanssa niin kauan kuin sillä on niskassaan pakotteita.

Iran kertoi tiistaina, että Yhdysvaltain asettamat pakotteet sen korkeinta johtajaa ajatollah Ali Khameneita ja muita johtavia virkailijoita vastaan sulkivat pysyvästi diplomatian mahdollisuuden Teheranin ja Washingtonin välillä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti pakotemääräykset maanantaina lisäten näin painetta Irania kohtaan sen jälkeen kun Iran oli ampunut alas amerikkalaisen tiedustelulennokin viime viikolla.

Washington ilmoitti myös asettavana pakotteita Iranin ulkoministerille Mohammad Javad Zarifille myöhemmin tällä viikolla.

– Tehottomien pakotteiden asettaminen Iranin korkeimmalle johtajalle (ajatollah Ali Khameneille) ja Iranin diplomatian johtajalle (ulkoministeri Zarifille) sulkee pysyvästi diplomatian tien, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi Twitterissä.

Mousavin mukaan "Trumpin epätoivoinen hallinto" on tuhoamassa olemassa olevat kansainväliset mekanismit maailman rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Reaktio tiedustelulennokin alasampumiseen

Iran sanoo Yhdysvaltain lennokin lentäneen eteläisen Iranin yllä. Washington sanoo lennokin pudotetun kansainvälisessä ilmatilassa Hormuzin salmen yllä.

Trumpin mukaan pakotteet ovat osa reaktiosta lennokin alas ampumiseen. Hän sanoi, että pakotteita olisi asetettu muutenkin.

Tuoreimpien pakotteiden tarkoitus on estää Iranin johtoa käyttämästä Yhdysvaltain finanssijärjestelmää ja estää sitä pääsemästä käsiksi Yhdysvalloissa oleviin varoihin.

Iran ja Yhdysvallat ovat olleet riidoissa siitä saakka kun viime vuonna Trump vetäytyi Iranin kanssa vuonna 2015 solmitusta ydinsopimuksesta. Yhdysvallat asetti samalla pakotteita Irania vastaan.

Khamenei on Iranin korkein johtaja ja hänellä on viimeinen sana kaikissa valtiota koskevissa asioissa.

Iran ei suostu neuvottelemaan Yhdysvaltain kanssa niin kauan kuin sillä on niskassaan pakotteita, sanoi Iranin YK-suurlähettiläs Majid Takht Ravanchi toimittajille New Yorkissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Ei näitten lakana päitten kans kannata neuvotella laittaa vain pelit soimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkein olisi sama kun varmuuden vuoksi jenkit lanaisivat tuon Iranin ydinpommeilla lasitasangoksi, niin ehkä tämä maailmanmeno rauhoittuisi ja tulisi vihdoin viimein rauha maahan. Tämä nykymeno aivan naurettavaa pelleilyä ja juupas-eipäs puljaamista. Muutenkaan tuo kiihkomusujen touhu ei ole täyspäisten touhua, jatkuvasti ovat toistensa ja muiden kurkuissa ja minkä tähden ??! Joku hupi-ukkoinen risuparta on heilunut väärässä jengissä tuhansia vuosia sitten ja vielä tänäpäivänä nämä palikat jaksaa kisuta tyhjän perästä. Ei tuosta tule valmista eikä loppua koskaan, muuta kuin neutronipommi vaan huudeille niin puljaaminen loppuu. Voidaan porukalla sitten keskittyä oikeisiin asioihin kun oppivat sen kajahduksen jälkeen olemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan ihmeellinen tuo ihmisen yläkerta. Luulisi, että mitä korkeammassa asemassa ihminen on, sitä paremmin osaa kommunikoida toisten kanssa. Mutta ei, ei se vaan onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

trumpilla on kyllä vähän erikoinen taktiikka. ensin irtisanotaan sopimukset, sitten laitetaan pakotteita ja vasta sen jälkeen kysytään, josko neuvoteltaisiin. Kaikilla olisi helpompaa, jos olisi lähdetty keskustelun tielle heti aluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Trump osaa hoitaa tämänkin asian kuten Pohjois-Korkeakin on nyt rauhoittunut. Samoin myös EU:n pakolaisvirta on pysäytetty Trumpin toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Iran sanoo Yhdysvaltain lennokin lentäneen eteläisen Iranin yllä. Washington sanoo lennokin pudotetun kansainvälisessä ilmatilassa Hormuzin salmen yllä."
Tämän kun tulkitsee, niinkuin siinä lukee, kukaan ei valehtele. Lennokki on lentänyt Iranin alueella ja paennut kansainväliseen ilmatilaan, jossa sitten saanut osuman. alas ampuminen on ihan oikeutettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lennokin lentoreitti on julkaistu, se selvästi yritti lennellä niin rajan tuntumassa kuin mahdollista, mutta aina välissä lipsahti väärälle puolelle. Yksi lipsahdus Iranin merialueelle sitten venähti liian pitkäksi ja se jäi sen viimeiseksi. Voihan olla että romut ovat kuitenkin ropisseet sitten rajan omalle puolen. Jenkit voisivat pyytää anteeksi ilmatilaloukkausta niin kuin näissä on tapana, sitten kättä päälle ja asia on sillä sovittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on tuhansien valheiden mies, joten ei voi uskoa/luottaa mihinkään mitä hän ilmoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Täälläpä on kommentoijien joukossa monta mielensä pahoittanutta lukkaria hokemassa "pappi" sanaa. Taitaa olla propagandatalkoot menossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taruolentoihin uskovien pappien suustahan se tottuus kuullaan. Ei mitään syytä olettaa muuta? Trump onkin sitten toista maata, kun lehdistössä ollaan näin yhteistuumin päätetty. Trump paha. Papit ja muut aiemmin hörhönä pidetyt ovat nyt in?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n ja varsinkin Trumpin hallinnnon diplomatia on niin ala-arvoista, ettei se osaa muuta kuin uhata sodalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapahtuisi nopeutettu maailmanloppu, jos iranilaiset papit saisivat ydinpommin valmiiksi. Saisimme ensimmäisen ja viimeisen itsemurhapommittajapapin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on tuo Usan banaanivaltion sotaisa johto joka ei osaa edes puhua, tviitata vain! Onhan se nähty tuo valeiden määrä, mikä jenkkilästä lähtee maailmalle, ja onneksi näyttää siltä, että eurooppalaisetkin jo alkavat huomata, ettei jenkeistä tule totuuden siementäkään! Ja mikähän se bananivaltio Usa on sanomaan kenellä saa olla ydinase ja kenellä ei? Hulluthan ne luulee, että he määräävät kaikesta, se vanha totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat haluaa määrätä maailman menon ja USA:n asetehtailijat hykertelee käsiään. Heidän tulevaisuus näyttää taas valoisalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko tutkivat journalistit avata hieman taustoja tästä ydinsopimuksen purkamisesta. Mitä osaa sopimuksesta Iran ei noudattanut joka aiheutti tarpeen purkaa sopimus? Vastaus lienee että ei mitään, mutta Trumpilla on tarve järjestää sotaa ja asekauppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löydät tiedot helposti netistä, jos osaat nettiä käyttää.

Sopimus joko on voimassa täsmälleen sellaisena kuin osapuolet ovat sen yhdessä sopineet. Sopimus ei tietenkään ole enää voimassa, jos toinen osapuoli sitä muuttaa pilkunkaan vertaa. Puheet osasopimuksen voimassaolosta ovat vain vajakeille suunnattua propagandaa.

Ydinsopimus on rikottu eikä se siis voi olla enää voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image