Ulkomaat

Ikiaikainen Pompeji lyö yhä ällikällä – py­säyt­tä­vim­piä ovat kipsivalokset purkauksen ihmis- ja eläinuhreista

Kymmenen kilometrin päässä Pompejista kohoava Vesuvius muistuttaa 1939 vuoden takaisesta tuhosta. Kaupunkia on kaivettu esiin vuodesta 1748 alkaen. Kolmasosa on yhä maan alla.
Ulkomaat 3.7.2018 19:16
Kari Pitkänen

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät sisävessoja, joivat vesijohtovettä ja nauttivat huvittelusta.

Kaksi tuhatta vuotta sitten Napolinlahden rannalla elettiin korkeakulttuurissa, josta pohjoisemmassa Euroopassa ei osattu edes uneksia. 

Roomalaisilla oli käytössä juokseva vesi, sisävessat ja monenlaisia mukavuuksia kuten pesulat ja kylpyläpalvelut. Kaupunkielämä perustui pitkälle kehitettyyn hallintoon ja työnjakoon. Huvielämä kukoisti. Yhtä korkea elintaso saavutettiin Euroopassa monessa suhteessa uudelleen vasta 1800-luvulla.

Kaikki muuttui 24. elokuuta vuonna 79, kun Vesuvius-tulivuori purkautui. Tuhka, hohkakivi, muta ja pyroklastinen purkauspilvi tuhosivat ja hautasivat Pompejin naapurikaupunkeineen, ja niiden olemassaolo painui unohduksiin lähes 1700 vuodeksi.

Toisten katastrofi oli jälkipolvien onni. Muualla roomalaiset kaupungit ja kulttuurin jäänteet ovat jauhautuneet tomuksi, mutta Pompejissa kaikki säilyi kuin sinetöidyssä aikakapselissa.

Pompejista yhä voi paljastua vaikka mitä, kertoo kaupungin kaivauksiin osallistunut antiikin tutkija, arkeologi Ria Berg.

– Kaivoimme purkauskerroksen pois talojen väliseltä kadulta. Pinta tuli ensi kerran esille juuri sellaisena kuin se oli hautautunut 2 000 vuotta aiemmin.

– Keskelle katua oli jäänyt kokonainen amfora. Sen kaulalle oli maalattu etikettiteksti, joka paljasti astian sisältäneen kuohuviiniä. 

Bergin väitöskirja käsitteli Pompejin naisten henkilökohtaista esineistöä. Sitä on tallennettu muun muassa Napolin arkeologiseen museoon.

Kipsivalos lapsen ruumiista muistuttaa katastrofin uhreista.

Tänä kesänä Pompejista paljastui noin 30-vuotiaan miehen luuranko, jolta puuttui pää. Sen oli murskannut päälle lentänyt 300-kiloinen kivi.

– Pompeji on ainoita paikkoja, joissa matkailija voi todella päästä itse sisään antiikin kokemusmaailmaan: mittailla jaloillaan antiikin katukiviä, tuntea millaista on astua sisään taloihin alkuperäisistä ovista ja nähdä värikkäät seinämaalaukset ja lattiat juuri niissä huoneissa, joihin ne on suunniteltu.

– Vierailussa kannattaa välttää kuumimpia kesäkuukausia eli heinä- ja elokuuta, jolloin turisteja on eniten ja kivikatujen lämpötila saunamainen. Varhain keväällä ja syksyllä alueella saa vaellella rauhassa, Berg neuvoo matkailijoita.

Tutkija, filosofian tohtori Laura Nissin osallistui Helsingin yliopiston Pompeji-projektiin vuosina 2002–2012. Kaivauksilla hän on ollut mukana kymmenkunta kertaa. Nissinin erityisala on Pompejin sosiaalihistoria.

– Pompejiin kannattaa mennä uteliain ja avoimin mielin tutustumaan melko tavalliseen roomalaiseen arkielämään.

– Onhan se hulppea paikka! Hienojen yksityistalojen lisäksi kaupungista löytyy tavernoja ja baareja, leipomoja, pesuloita, kylpylöitä sekä useita viihdekeskuksia ja teattereita. Kaupunkikuva on aikanaan ollut varmasti hyvin eläväinen ja vilkas.

Turisti saa Pompejin porteilta mukaansa kartan, joka helpottaa kaupungissa liikkumista. Vierailun arvoisia kohteita ovat esimerkiksi upeasti säilynyt amfiteatteri, alueen pohjoispään Villa dei Misteri värikkäine freskoineen sekä rikas Menandroksen talo.

Octavius Quartion ylellinen huvila on yksi kaupungin hienokuntoisista rikkaista yksityistaloista.

Keskusaukiolta eli Forumilta puolestaan löytyvät entiset julkiset rakennukset ja temppelien rauniot sekä alueen nykyiset palvelut.

Laura Nissin aikoo seuraavaksi tutkia pompejilaista aistihistoriaa; sitä, miltä kaupungissa on roomalaisajalla haissut ja tuntunut.

– Varmaan siellä on haissut aika pahalta. Katuja ja kujia käytettiin kaatopaikkoina, ja sisävessat varmasti lemusivat. Pesuloissa tuoksui urea, uskonnollisissa seremonioissa suitsukkeet ja kodeissa monenlaiset parfyymit.

Käyttövesi kulki lyijyputkissa.

Pysäyttävimpiä Pompejin kohteita ovat kipsivalokset purkauksen ihmis- ja eläinuhreista. Ne ovat tarkkoja pukeutumista ja kasvonpiirteitä myöten.

Vastaavia todisteita äkkikuolemista löytyy myös pienemmästä Herculaneumista, jossa Laura Nissin kehottaa matkailijaa ehdottomasti vierailemaan.

Lähes 300 vuoden kaivaushistoria on jättänyt jälkensä Napolinlahden kaupunkeihin. Sään muutokset, happosateet, ryöstely ja viimeksi massaturismi lieveilmiöineen ovat pyyhkineet olemattomiin paljon niistä rikkauksista, jotka Vesuvius kerran säilöi niille sijoilleen.

– On hyvin vaikea pitää pystyssä 66 hehtaarin rauniokaupunkia, jossa monilla taloilla ei ole kattoa ja jotka on aikanaan rakennettu halvoista materiaaleista, ei kestämään ikuisuutta, Ria Berg huomauttaa.

Kaupunkia on viimeksi yritetty pelastaa osin EU:n rahoittamalla Pompeji-projektilla (Grande Progetto Pompei), jonka puitteissa taloja on restauroitu. Kolmasosa kaupungista on yhä kaivamatta esiin.

– Maan alla on vielä suuri määrä yksityistaloja esineineen ja seinämaalauksineen, Berg epäilee.

 

Pompeji

Alue on laaja ja kävelemistä paljon. Portilta saatava kartta helpottaa suunnistamista.

Pääsylippu maksaa 9–15 euroa. Vältät jonot, kun ostat lipun ennakkoon netistä.

Varustaudu juomapullon lisäksi hellehatulla, hyvillä kävelykengillä ja pikkupurtavalla.

www.pompeiisites.org

Miten

Matkustat helposti Napolista Pompejiin Napolin ja Sorrenton välisellä Circumvesuviana-junalla.

Napolissa juna lähtee Porta Nolana -asemalta ja kulkee Garibaldi-aseman kautta.

Napolista matka kestää 25–40 minuuttia, Sorrentosta lyhyimmillään noin puoli tuntia.

Pompejin aseman nimi on Pompei Scavi-Villa dei Misteri.

Junalippu maksaa noin 3 e.

Juna on usein täynnä ja aina kuuma: varaa juomista mukaan.

Perille pääsee myös siistillä ja nopealla Campania Express -junalla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:54
Beethovenin syntymästä tulee ensi vuonna 250 vuotta, Oodi ilolle soi tänään Oulussa – "Lauletaan se kuolemattoman Schillerin laulu!" Tilaajille
9:54
Nokia-johtaja Erja Sankari Oulun kauppakamarin puheenjohtajaksi – Kalevan toimitusjohtaja Juha Laakkonen varapuheenjohtajaksi
9:39
Kärppävahti Rybar yllättyi Liigan kurinpidon päätöksestä – "Missä tahansa muussa eurosarjassa olisin varmasti saanut pelikieltoa"
9:12
Hollywood-moguli Harvey Weinstein alustavaan sopuun häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneiden kanssa – Weinsteinia uhkaa jopa elinkautinen vankeus
8:28
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
8:11
Israeliin jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään – vaaleja varjostaa nelinkertaisen pääministerin saama korruptiosyyte
8:00
Ilahduta naapuria, opettajaa tai valmentajaa maistuvalla joululahjalla – tässä reseptit viiteen helppoon ruokalahjaan Tilaajille
23
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
23
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
15
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
14
Postin uusi toimitusjohtaja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"
10
Kahdeksan vanginvartijan kimppuun hyökätty puolen vuoden sisällä – viranomaiset epäilevät pahoinpitelysumaa liivijengi United Brotherhoodin vastaiskuksi
8
Liukas keli aiheutti useita liikenneonnettomuuksia Pohjois-Suomessa – Oulussa kolaroivat rekka ja henkilöauto, myös muualla kolareita ja ulosajoja
5
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En muuttais lokeroon enään millään tuli joskus 80 luvulla sitä kokeiltua suorastaan hirvittäviä paikkoja. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image