Ulkomaat

Huawein myynti takkuaa yhä – Trumpin kommentti paljastaa va­koi­lusyy­tös­ten luonteen, sanoo tie­to­verk­ko­asian­tun­ti­ja Huawein puhelin korvallaan

Huawei vakuuttaa, että sen tutkimus- ja kehitystyö jatkuu Suomessa. KUVA: MAURITZ ANTIN
Ulkomaat 21.6.2019 8:00
Petteri Lindholm

Huawein tutkimus- ja tuotekehitys jatkuu Suomessa ja kasvaa, yhtiö vakuuttaa. Puhelinmyynti suomalaisissa kaupoissa romahti toukokuussa, mutta hiipuu nyt vähitellen.

Huawein puhelimien myynti on elpynyt pohjalukemista, mutta pelko Googlen vetäytymisestä Huawein puhelimista pitää lukuja yhä painuksissa.

Näin kerrotaan kodintekniikkaa myyvistä kaupoista ja teleoperaattoreilta.

– Myynti laski noin puoleen aiemmasta, mutta on nyt alkanut palautua. Tällä hetkellä myynti on noin 30–40 prosenttia aiempaa pienempää, Dna-kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo.

Huawein puhelimet kävivät kaupaksi vielä alkuvuonna, mutta myynti putosi, kun Google ilmoitti toukokuussa, että se katkaisee yhteistyön Huawein kanssa.

Samaan aikaan myyntiluvut syöksyivät myös teleoperaattori Elisalla sekä Gigantti- ja Verkkokauppa.com-kaupoissa, yritykset kertovat Lännen Medialle.

Sittemmin myynti on alkanut palautua, kun Google kertoi, ettei vetäytyminen vaikuta nykyisiin puhelimiin.

Toukokuussa Huawein puhelinten ulkomaanvienti laski noin 40 prosenttia, uutistoimisto Bloomberg kertoo. Vuositasolla yhtiö varautuu puhelinviennissä jopa 50 prosentin pudotukseen.

Vaikka liikevaihto laskee voimakkaasti, pidetään tutkimus- ja kehitysbudjetti yhtiön mukaan ennallaan.

– Suomessa tutkimus- ja tuotekehitystoimintamme jatkuu normaalisti, kertoo Huawein Suomen ja Baltian yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Hennariikka Andersson.

Yhtiön Suomessa työskentelevistä 370 henkilöstä yli 300 työskentelee tuotekehityksen parissa.

– Viime vuonna investoimme siihen noin 50 miljoonaa dollaria, ja tänä vuonna odotamme tähän jopa 30 prosentin vuosittaista kasvua, Andersson sanoo.

Muita kiinalaisia yhtiöitä ei syytetä vakoilusta

Huawein tulevat odotukset riippuvat vakoilusyytösten ja Yhdysvaltain boikotin jatkumisesta, mutta mistä voidaan lopulta tietää, vakoileeko yhtiö vai onko kyse pelkästä kauppasodasta ja painostuksesta?

Varsin tyhjentävän vastauksen saa, kun katsoo Donald Trumpin kommenttia viime kuulta, suosittaa Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.

Silloin Trump sanoi, että Huawei on suuri uhka turvallisuudelle, mutta jos Kiina ja Yhdysvallat saavat aikaan kauppasopimuksen, Huawei-boikotti voitaisiin lopettaa.

– Tuon kommentin valossa näyttää päivänselvältä, että kiistassa on ennen kaikkea kysymys politiikasta, jos kerran kauppasopu tekisikin Huaweista yhtäkkiä tietoturvallisen yhtiön, Manner toteaa.

Puhelimitse haastateltu Manner kommentoi tapausta Huawein puhelimeen puhuen.

Huaweilla on läheiset välit Kiinan hallintoon, mutta yli puoli vuotta jatkuneiden vakoilusyytösten aikana vakoilusta ei ole esitetty todisteita.

On mahdollista, että jollakin valtiolla on tiedustelutietoa Huawein vakoilu-uhista, mutta sitä ei voida paljastaa tiedustelukeinojen suojaamiseksi.

Mantereen mukaan todisteiden puute ei merkitse sitä, ettei tietojen vuotaminen olisi Huaweille teknisesti mahdollista.

– Todisteiden puuttuessa se näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.

Jos Huawei vuotaisi tietoja, luultavasti niin tekisivät muutkin, Manner sanoo.

– Silti muut kiinalaiset yhtiöt, esimerkiksi OnePlus, eivät ole syytösten kohteena.

Huawein suomalainen verkkoturvallisuusjohtaja kiistää vakoilun

Useat hallitukset tekevät päätöksiä uutisotsikkotason ymmärryksellä, arvioi Huawein kansainvälinen verkkoturvallisuusjohtaja Mika Lauhde.

Lauhteen mielestä vakoilusyytökset pitävät pintansa ymmärryksen puutteen takia ja siksi, että väitteitä on toistettu niin pitkään.

– Kun tapaamme eri maiden hallituksia, kysymme, minkälaisia teknisiä ratkaisuja he haluavat vakuuttuakseen turvallisuudesta. Vastaus on, ettei epäilyttäviä kohtia ole löytynyt.

Lauhde listaa useita teknisiä perusteluja vakoilusyytöksiä vastaan: yhtiö näyttää koko lähdekoodinsa kiinnostuneille, tietoverkoissa on aina Huawein laitteiden lisäksi muidenkin yhtiöiden laitteita, teleoperaattorit asentavat itse Huawein päivitykset, operaattorien tietoverkoista ei lähde yhteyttä Huaweille.

– Lisäksi vuotaminen olisi Huawein bisneksille liian iso riski.

Aalto-yliopiston professori Manner sanoo teknisten perustelujen olevan päteviä, muttei aukottomia. Vakuuttavin argumentti on Mantereen mielestä uhka tietovuodosta kiinnijäämisestä.

– Jos Huawei kaiken tämän jälkeen jäisi vakoilusta kiinni, piru olisi irti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Huihai on vain yksi valmistaja kymmenien joukossa. Perinteisesti on ollut tiedossa, että kaikki valmistajat ovat tietoisesti järjestäneet useita takaportteja tuotteisiinsa erillaisia tarkoituksia varten. Sekä kapuloihin, että reitittimiin ja tukiasemiin. On vain hyväksyttävä tilanteen totaalinen karkaaminen käsistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huawein täydellistä romahtamista on estänyt joissakin kaupoissa kunnon ale myynnit. Jotkut kaupat odottavat elokuun päivää että estot poistuisi, mutta jokainen tietää ettei USA ala purkamaan mitään. Hintaa on laskettu joissakin kaupoissa kun eivät usko pakoitteiden purkuun. Se ei kumminkaan poista tosiasiaa, että puhelimiin ei uusia android järjestelmiä enää saa. Tämä on huawein romahdus ja kohta huawei puhelimia kaupitellaan todella halvalla, että saavat liikkeistä pois haittana. Kannattaa ihan rauhassa odottaa jokaisen elokuuta niin puhelimet tulevat useilla sadoilla euroilla laskemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"romahti toukokuussa, mutta hiipuu nyt vähitellen." Tämä lause on ristiriidassa myöhemmän tekstin kanssa. Hiipuahan tarkoittaa vähenemistä, kun taas jutussa kerrotaan palautumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei. Jutulla yritetään nostaa, että saadaan puhelimet myytyä kauppojen hyllyiltä pois. Kaupat tuskin enää varastoihin ottavat enää huawei tuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan CIA varasti vakoiltua kännykkäteknologiaa nokialta suomesta, ja luovutti sen amerikkalaisille yrityksille. Nokia oli valovuoden edellä usalaisia. Apple nousikin sen jälkeen tuhkasta kuin fenix-lintu. Kyllä usa on kaiken kaikkiaan mätä maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kommentin kirjoittajalla jotain faktaakin väitteidensä tueksi ? Itse mukanaolleena en tuollaista allekirjoita. Kuvaavaa oli, että "hedelmäkauppiaan" ensimmäinen Iphone-julkistus ei horjuttanut mitenkään Nokian johdon itsevarmuutta. Eli Applen valitsemiin ratkaisuihin ei uskottu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Itse mukanaolleena en tuollaista allekirjoita." Siis missä olit itse mukana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se Trumppia korventaa, kun kiinalaiset ovat menneet teknologiassa reippaasti Yhdysvaltojen ohi. Jotakin kiusaa pitää ärtyneen presidentin keksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin varmaan. Suomalaiset asiantuntijat vakuuttelivat Neuvostoliiton rauhanomaisuutta ja CIA:n pahuutta vielä 90-luvulla, eikä se ole yhtään estänyt raitista, rehellistä ja rauhaa rakastavaa kansaa tuhoamasta matkustajakoneita ja valloittamasta sotarikoksilla toisten maita. Ei jatkoon. Nyt ei nähdä toisessa idän totalitääri-ihmeessä muuta kuin Trumpin uhri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä piru, pääosa myynnistä tulee jo nyt kotimaan markkinoilta joille ei juuri muut pääse kuin tarkasti syynättynä ja sovituin ehdoin. Eli Huawei tai Kiinan valtio yksi niistä monista joka ei suostu maksamaan patenttimaksuja vaan varastaa härskisti kaiken muilta. Tämä kiinalainen ihme on hauska kun sitä käytetään kansalaisten arvioimiseen siis naapurit vakoilevat ja pisteyttävät toisiaan voisi helposti kuvitella, että kun 5 G teknologia lähestyy ja jos kaikkialla on huawei verkko ja siru teknologiaa ei kiinalaisia raha kiinnosta vaan valta ja nimenomaan maailmanlaajuunen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi varmaan ottaa jokin laatikossa lojuva peruspuhelin käyttöön tai vanha kunnon Sympparinoksu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huawei nousi uhkalistalle kun USA totesi että yhtiö kiertää Iranille asetettuja pakotteita erilaisilla yhtiökuvioillaan ja näitä kiertoja junaili Huawein yksi johtajista joka on pidätetty Kanadassa ja ehkä luovutetaan amerikkalaiseen tuomioistuimeen jolloin näemme miten on toimittu. Näytöt varsin vahvat. Huawei ei tekisi tuollaista ellei maan johto olisi siitä tiennyt ja hyväksynyt. Kiina on Iranin tukijoita.
Turvallisuusuhka on monipiippunen juttu. Ei sitä yksi kuluttajan kännykkä ole mutta jos/kun miljardi Huawein käyttäjää on rekistereissä tekemisineen niin se voi olla jo uhka.
Ja meidän 4G ei ole vielä mitään, 5G ja varsinkin 6G hallitsevat enemmän ja enemmän meidän tekemisiä kunhan AI pääsee vauhtiin. Autoja valvoo tekoäly ja kuski lueskelee lehtiä ajaessaan, mitäs jos joku instanssi yhtäkkiä ohjaakin auton lepikkoon, tai sammuttaa sen ja vaatii rahaa ennen kuin käynnistyy uudelleen. Sähköverkot ja lentoliikenne ovat AI:n aluetta, ovat pitkälti jo nyt.
Kyllä presidenttinä ajattelisin jo kymmenen vuoden päähän, millä yhtiöillä on maailmassa dataverkkojen hallinta ja jos länsimaiden verkot on kiinalaisten tai venäläisten johtamia niin huolestuisin itsekin. Jokaisen pitäisi ainakin tuumailla tätä valitessaan laitteita jotka ovat netissä, jatkossa siellä ovat kodinkoneetkin ''huolto-ohjelmineen'' niin pitäisi turvata ettei se telkkari kuvaakin katsojia ja välitä dataa vieraan valtion tietopankkeihin.
Paljon asioita ja uhkia voi jatkossa tulla. Siitä kai Trumpin huolestuminen johtuu, hän haluaa jenkkilään omat 5G ja 6G systeemit, ei kiinalaisten kehittämiä. Huawei on jo johtava kehittäjä ja suurenee koko ajan.
Ja kauppapolitiikka on mukana Trumpin ajatuksissa aina, diilien teko. Mutta myös maan turvallisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpilla ei kiinnosta mikään muu kuin Yhdysvallat ja sen rikkaitten yhtiöiden ja rikkaitten etu.
Vakoilu on ollut korkealla tasolla Yhdysvalloissa vuosikymmeniä tunnetusti erittäin kovaa ja julmaa, nyt myös kauppapolitiikka palannut takaisin häikäilemättömästi, jonka ennustetaan kolahtavan lopulta pahiten Yhdysvalloissa omaan talouteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu kyllä Trumpetille antaisin ehdottomasti tämän verkkokontrollin. Luotettava jätkä. USA on muuten ainoa maa joka on oikein virallisesi jäänyt kiinni massiivisesta tietovekkojen seurannasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Yhdysvallat on se kaikista suurin uhka maailmanrauhalle. Oikea öykkäriroistovaltio joka hämmentää joka puolella maailmaa lietsoen milloin minkäkin laisia sotia pystyyn. Yhtä aikaa kauppasotia ja aseellisia sotia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytän Huawei Honor8 ja olen erittäin tyytyväinen. Kehittynyttä teknologiaa tylsään amerikkalaiseen Omena-yhtiön tuotteisiin verrattuna. Päivityksiä tulee Googlelta lähes päivittäin.
Trumpilla tämä uhittelu on pelkkää kauppapolitiikkaa kuten jutustakin ilmenee, syytöksia vailla totuutta. Niin kauan kuin Trump huseeraa Ameriikan presidenttinä, käytän kaikki mahdolliset varani muihin kuin amerikkalaisiin tuotteisiin. Tämä on minun maailmapoliittinen kannanottoni. Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image