Ulkomaat

Hollannissa joka kolmas lapsi syntyy kotona

Hollannissa joka kolmas lapsi syntyy kotona. KUVA: MAARTJE BLIJDENSTEIN
Ulkomaat 12.8.2007 8:42
STT, AFP
Hollantia koskevissa tilastoista löytyy yllättävä tieto, joka erottaa maan kaikista muista länsimaista: joka kolmas lapsi syntyy yhä kotona.

Useimmissa teollisuusmaissa kotisynnytyksistä on luovuttu, koska tapaa pidetään vanhanaikaisena ja vaarallisena. Sen sijaan Hollannissa lasten saattaminen maailmaan kotona kätilön avustuksella on edelleen maan tapa.

- Kyse on asennoitumisesta: me suhtaudumme siihen arkipäiväisesti. Naiset sanovat minulle, että "äitini sai kaikki lapsensa kotona ja kaikki meni aina hyvin, joten miksi minun pitäisi mennä sairaalaan", kertoo Sjaak Toet, joka toimii kätilönä Rotterdamin lähistöllä ja johtaa myös maan kätilöliittoa.

Kolmisenkymmentä prosenttia hollantilaisnaisista synnyttää kotona, noin 60 prosenttia käy synnyttämässä sairaalassa ja loput kymmenisen prosenttia saa lapsensa erityisillä synnytysklinikoilla. Luvut ovat Hollannin kansanterveys- ja ympäristöviraston mukaan pysyneet samankaltaisina vuodesta 1990 lähtien.

Muissa Euroopan maissa kuten Saksassa, Ranskassa, Britanniassa, Belgiassa ja myös Pohjoismaissa kotisynnytykset jäävät alle 2 prosenttiin kaikista synnytyksistä.

Kotona synnyttäminen merkitsee myös rajallisia mahdollisuuksia kivunlievitykseen, koska se vaatisi lääkärin läsnäoloa. Myös sairaalassa synnyttävät hollantilaisnaiset turvautuvat vain harvoin kivunlievitykseen.

Ei täyttä korvausta

Hollannin sosiaaliturva ei kata kaikkia sairaalasynnytyksestä aiheutuneita kuluja, jos synnytykseen ei liity selkeitä terveysriskejä. Potilas joutuu maksamaan sairaalahoidosta noin 260 euroa, kun taas kätilön palvelut kotisynnytyksessä ovat ilmaiset.

Viestintäalalla työskentelevä Laura Westendorp, 33, on kokeillut molempia tapoja: tytär Lisa syntyi kotona, kun taas Ikar-poika näki päivänvalon sairaalassa.

"Lisan synnytys oli hyvin juhlallinen, hyvin kaunis. Meillä oli omaa musiikkia ja sytytimme kynttilöitä", Westendorp muistelee.

Pojan synnytys sairaalassa ei ollut yhtä intiimi tapahtuma, mutta mieltä rauhoitti tietysti se, että apua olisi ollut tarvittaessa helposti saatavissa.

Sjaak Toet huomauttaa, että sairaalasynnytys on usein stressaava kokemus, sillä äiti ja lapsi passitetaan kotiin heti synnytyksen jälkeen, jos kummallakaan ei ole mitään hätää.

Yli puolet hollantilaislapsista syntyy kuitenkin sairaalassa. Se johtuu Toetin mukaan siitä, että kätilöt passittavat tulevat äidit lääkärien hoteisiin, jos on vähänkään syytä epäillä vaikeuksia kuten perätilasynnytystä. Myös kaksosia tai useampia lapsia odottavat äidit synnyttävät aina sairaalassa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

65
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
64
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
26
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
26
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
19
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
13
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image