Ulkomaat

Hollannissa joka kolmas lapsi syntyy kotona

Hollannissa joka kolmas lapsi syntyy kotona. KUVA: MAARTJE BLIJDENSTEIN
Ulkomaat 12.8.2007 8:42
STT, AFP
Hollantia koskevissa tilastoista löytyy yllättävä tieto, joka erottaa maan kaikista muista länsimaista: joka kolmas lapsi syntyy yhä kotona.

Useimmissa teollisuusmaissa kotisynnytyksistä on luovuttu, koska tapaa pidetään vanhanaikaisena ja vaarallisena. Sen sijaan Hollannissa lasten saattaminen maailmaan kotona kätilön avustuksella on edelleen maan tapa.

- Kyse on asennoitumisesta: me suhtaudumme siihen arkipäiväisesti. Naiset sanovat minulle, että "äitini sai kaikki lapsensa kotona ja kaikki meni aina hyvin, joten miksi minun pitäisi mennä sairaalaan", kertoo Sjaak Toet, joka toimii kätilönä Rotterdamin lähistöllä ja johtaa myös maan kätilöliittoa.

Kolmisenkymmentä prosenttia hollantilaisnaisista synnyttää kotona, noin 60 prosenttia käy synnyttämässä sairaalassa ja loput kymmenisen prosenttia saa lapsensa erityisillä synnytysklinikoilla. Luvut ovat Hollannin kansanterveys- ja ympäristöviraston mukaan pysyneet samankaltaisina vuodesta 1990 lähtien.

Muissa Euroopan maissa kuten Saksassa, Ranskassa, Britanniassa, Belgiassa ja myös Pohjoismaissa kotisynnytykset jäävät alle 2 prosenttiin kaikista synnytyksistä.

Kotona synnyttäminen merkitsee myös rajallisia mahdollisuuksia kivunlievitykseen, koska se vaatisi lääkärin läsnäoloa. Myös sairaalassa synnyttävät hollantilaisnaiset turvautuvat vain harvoin kivunlievitykseen.

Ei täyttä korvausta

Hollannin sosiaaliturva ei kata kaikkia sairaalasynnytyksestä aiheutuneita kuluja, jos synnytykseen ei liity selkeitä terveysriskejä. Potilas joutuu maksamaan sairaalahoidosta noin 260 euroa, kun taas kätilön palvelut kotisynnytyksessä ovat ilmaiset.

Viestintäalalla työskentelevä Laura Westendorp, 33, on kokeillut molempia tapoja: tytär Lisa syntyi kotona, kun taas Ikar-poika näki päivänvalon sairaalassa.

"Lisan synnytys oli hyvin juhlallinen, hyvin kaunis. Meillä oli omaa musiikkia ja sytytimme kynttilöitä", Westendorp muistelee.

Pojan synnytys sairaalassa ei ollut yhtä intiimi tapahtuma, mutta mieltä rauhoitti tietysti se, että apua olisi ollut tarvittaessa helposti saatavissa.

Sjaak Toet huomauttaa, että sairaalasynnytys on usein stressaava kokemus, sillä äiti ja lapsi passitetaan kotiin heti synnytyksen jälkeen, jos kummallakaan ei ole mitään hätää.

Yli puolet hollantilaislapsista syntyy kuitenkin sairaalassa. Se johtuu Toetin mukaan siitä, että kätilöt passittavat tulevat äidit lääkärien hoteisiin, jos on vähänkään syytä epäillä vaikeuksia kuten perätilasynnytystä. Myös kaksosia tai useampia lapsia odottavat äidit synnyttävät aina sairaalassa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:32
Murtovarkaat iskeneet Rovaniemellä useisiin varastotiloihin kuluneen viikon aikana – poliisi muistuttaa säilyttämään arvoesineitä asunnossa varaston sijaan
15:53
Savu haisee lauantaina jokilaaksoissa koronasta huolimatta – näin poltat pääsiäiskokon turvallisesti
15:24
Kalevan kevätseuranta: Oletko kuullut tikkojen rummutusta? Oulussa asustelee monenlaisia tikkoja
15:10
Koronakuolemia kaksi lisää, viruksen aiheuttama tauti on vaatinut hengen 42 ihmiseltä Suomessa – tehohoidossa nyt 82 henkilöä
15:00
Ruuan verkkokauppa räjähti, kotitoimituksissa jopa kahden viikon jono – "Ei kukaan olisi osannut arvata, millaisiin mittasuhteisiin kasvaa aivan hetkessä" Tilaajille
14:53
Company Soonin nykysirkusesitys Gregarious viikon ajan ilmaiseksi verkossa – video kuvattiin Oulun-vierailulla helmikuussa
14:36
Kolumni: Tämän tylyn kevään suuriksi kasvaneet sanat
52
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
47
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
42
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
23
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
17
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
13
"Älä anna rahojasi huijarille!" – Poliisi antoi vinkkilistan, jonka avulla vältyt koronavilpiltä
12
Oulun joukkoliikenne vähentää vuoroja koronatilanteen vuoksi – katso lista toistaiseksi lakkautettavista vuoroista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaupoissa köhisijät

Siis voi hyvää päivää näitä aloittajan kaltaisia ylineuroottisia yskimispoliiseja. Esimerkiksi minulla irtoaa limaa, nen... Lue lisää...
Hui hirveää! Sillä o...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image