Ulkomaat

Hollannissa joka kolmas lapsi syntyy kotona

Hollannissa joka kolmas lapsi syntyy kotona. KUVA: MAARTJE BLIJDENSTEIN
Ulkomaat 12.8.2007 8:42
STT, AFP
Hollantia koskevissa tilastoista löytyy yllättävä tieto, joka erottaa maan kaikista muista länsimaista: joka kolmas lapsi syntyy yhä kotona.

Useimmissa teollisuusmaissa kotisynnytyksistä on luovuttu, koska tapaa pidetään vanhanaikaisena ja vaarallisena. Sen sijaan Hollannissa lasten saattaminen maailmaan kotona kätilön avustuksella on edelleen maan tapa.

- Kyse on asennoitumisesta: me suhtaudumme siihen arkipäiväisesti. Naiset sanovat minulle, että "äitini sai kaikki lapsensa kotona ja kaikki meni aina hyvin, joten miksi minun pitäisi mennä sairaalaan", kertoo Sjaak Toet, joka toimii kätilönä Rotterdamin lähistöllä ja johtaa myös maan kätilöliittoa.

Kolmisenkymmentä prosenttia hollantilaisnaisista synnyttää kotona, noin 60 prosenttia käy synnyttämässä sairaalassa ja loput kymmenisen prosenttia saa lapsensa erityisillä synnytysklinikoilla. Luvut ovat Hollannin kansanterveys- ja ympäristöviraston mukaan pysyneet samankaltaisina vuodesta 1990 lähtien.

Muissa Euroopan maissa kuten Saksassa, Ranskassa, Britanniassa, Belgiassa ja myös Pohjoismaissa kotisynnytykset jäävät alle 2 prosenttiin kaikista synnytyksistä.

Kotona synnyttäminen merkitsee myös rajallisia mahdollisuuksia kivunlievitykseen, koska se vaatisi lääkärin läsnäoloa. Myös sairaalassa synnyttävät hollantilaisnaiset turvautuvat vain harvoin kivunlievitykseen.

Ei täyttä korvausta

Hollannin sosiaaliturva ei kata kaikkia sairaalasynnytyksestä aiheutuneita kuluja, jos synnytykseen ei liity selkeitä terveysriskejä. Potilas joutuu maksamaan sairaalahoidosta noin 260 euroa, kun taas kätilön palvelut kotisynnytyksessä ovat ilmaiset.

Viestintäalalla työskentelevä Laura Westendorp, 33, on kokeillut molempia tapoja: tytär Lisa syntyi kotona, kun taas Ikar-poika näki päivänvalon sairaalassa.

"Lisan synnytys oli hyvin juhlallinen, hyvin kaunis. Meillä oli omaa musiikkia ja sytytimme kynttilöitä", Westendorp muistelee.

Pojan synnytys sairaalassa ei ollut yhtä intiimi tapahtuma, mutta mieltä rauhoitti tietysti se, että apua olisi ollut tarvittaessa helposti saatavissa.

Sjaak Toet huomauttaa, että sairaalasynnytys on usein stressaava kokemus, sillä äiti ja lapsi passitetaan kotiin heti synnytyksen jälkeen, jos kummallakaan ei ole mitään hätää.

Yli puolet hollantilaislapsista syntyy kuitenkin sairaalassa. Se johtuu Toetin mukaan siitä, että kätilöt passittavat tulevat äidit lääkärien hoteisiin, jos on vähänkään syytä epäillä vaikeuksia kuten perätilasynnytystä. Myös kaksosia tai useampia lapsia odottavat äidit synnyttävät aina sairaalassa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image