Ulkomaat

EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Hu­ma­ni­taa­ri­nen kriisi on käsillä"

Turkki kuljetti panssarivaunujaan Syyriaan rekoilla sunnuntaina 13. lokakuuta. KUVA: SEDAT SUNA / EPA
Ulkomaat 14.10.2019 20:57
STT

Myös itäisen Välimeren koeporauksiin liittyvät pakotteet etenevät.

EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin Koillis-Syyrian sotatoimien takia.

Maanantaina Luxemburgissa koolla olleet EU-maiden ulkoministerit sopivat asiasta yhteistuumin, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Asiasta ei tehty aikaa vievää EU-tason päätöstä, mutta jokainen maa on seuraamassa yhteistä linjaa.

Suomi päätti jo viime viikolla lopettaa aseiden viennin, ja viikonloppuna Saksa ja Ranska ilmoittivat samoin.

EU-maat tuomitsevat jyrkästi Turkin sotatoimet, jotka heikentävät vakavasti koko alueen vakautta ja turvallisuutta sekä aiheuttavat kärsimystä siviileille.

Turkki hyökkäsi Syyrian pohjoisosiin viime viikolla tarkoituksenaan luoda kurdialueelle suojavyöhyke ja siirtää sinne myöhemmin Turkissa olevia Syyrian pakolaisia.

Sotatoimet heikentävät EU-maiden mukaan ponnisteluita rauhan saamiseksi Syyriaan sekä vaarantavat jo saadut tulokset Isisin vastaisessa taistelussa.

– Olemme erittäin huolestuneita humanitaarisesta vaikutuksesta, pakolaismäärien lisääntymisestä ja siviilien ongelmien kasvusta Koillis-Syyrian ja Pohjois-Syyrian alueella, Haavisto sanoi STT:lle puhelimitse.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että humanitäärinen kriisi on lähellä Syyrian tilanteessa.

Arviot pakolaisten määrästä kasvavat

Ulkoministerien ollessa koolla Syyrian asevoimat oli etenemässä kohti maan pohjoisosia.

Kansainväliset järjestöt olivat Haaviston mukaan varautuneet 100 000 sisäiseen pakolaiseen, mutta tuoreimmat tiedot muuttavat kuvaa tilanteesta. Järjestöt varautuvat nyt jopa 400 000 alueen sisäiseen pakolaiseen.

– Humanitaarinen kriisi on käsillä, Haavisto sanoo.

Turkki on ollut EU:lle tärkeä kumppani maahanmuuton hallinnassa, koska se on taloudellista tukea vastaan huolehtinut Syyriasta tulleista pakolaisista vuonna 2016 tehdyllä sopimuksella.

Turkissa on noin neljä miljoonaa siirtolaista ja pakolaista, joista noin 3,6 miljoonaa on syyrialaisia.

Haaviston mukaan näiden syyrialaisten suunta on kohti kotiseutuja, ei kohti Eurooppaa tai Turkin havittelemaa rajavyöhykettä.

– Jos joku haluaa heidän suuntansa kääntää vaikka kohti Eurooppaa, saa siinä tehdä aika paljon töitä. Eivät nämä ihmiset ole aiemminkaan lähteneet kohti Eurooppaa, vaan odottaneet sitä, että pääsevät palaamaan kotiin, Haavisto sanoo.

Pakotteiden valmistelu jatkuu

EU:n ja Turkin välejä hiertävät myös Turkin laittomat koeporaukset itäisellä Välimerellä. Kypros on vaatinut EU:ta reagoimaan vahvemmin sen lähistöllä tapahtuvaan toimintaan.

EU jatkaa henkilöpakotteiden valmistelemista. Kohdistettuja pakotteita voitaisiin asettaa niille ihmisille ja tahoille, jotka ovat osallistuneet laittomaan toimintaan. EU on jo aiemmin päättänyt muun muassa leikata Turkille suuntaamaansa rahoitusta.

– Päätettiin käynnistää pakotejärjestelmä (regiimi), johon voidaan myöhemmin lisätä yksittäisten ihmisten tai yritysten nimiä, Haavisto kertoo.

EU oli hänen mukaansa maanantain kokouksessa hyvin yhtenäinen. Viime viikolla julki tuli, että Unkari olisi harannut tiettyjä muotoiluja vastaan, kun EU-maat olivat tuomitsemassa Turkin sotatoimia.

– Unkarille pakolaisuuskysymys on kaikissa näissä keskusteluissa johtavana. Heillä oman maan suhtautuminen pakolaispolitiikkaan on hyvin tiukkaa, ja kyllä tämä heidän puheenvuoroissaan aina tulee esiin. Mutta tässä tilanteessa kaikki yhtyivät tehtyihin kannanottoihin, Haavisto kertoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt perussuomalaisten kannattajat huomio: Turkin käynnistämä sotilasoperaatio on sellainen juurisyy, joka lisää pakolaisten määrää ja laittaa kansainvaelluksia liikkeelle. Muistakaapa nämä syy-yhteydet, kun seuraavan kerran kehutte Turkin presidenttiä hyväksi tyypiksi muiden itsevaltaisten populistien joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin EU lopettaa aseiden myynnin Turkkiin. Vasta 3 maata on tuon aseiden myyntikiellon osaltaan päättäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun nyt tavaraa (aseita ja niiden panoksia) menisi niin sitä ei saa viedä eikä myydä -ihmeellistä politiikkaa! Jos Suomen sodissa ei olisi saatu ulkopuolelta apua niin oltaisiin oltu vaikeuksissa.USA:n asetarvikkeita kierrätetään muiden maiden kautta että asevarastot pysyisivät "tuoreina" eikä vanhojen paukkujen hävittämiseen muuta kautta kuin sota ole järkevää jossa ei ammuksia säästellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on täysin tyhjä järjestö, kerho, ompeluseura...millä nimellä sitä nyt kukin haluaakaan kutsua. Lopettaa, tuomitsee, harkitsee, kokoontuu jne...siinä ovat EU:n keinovalikoiman järeimmät aseet.
Turkki vie EU:ta miten tahtoo ja vie rahaa EU:lta kun sitä tarvitsee...
Olisiko jo aika lopettaa tämä kalliiksi tullut ompeluseura nimeltä EU ja antaa Euroopan maiden päättää omista asioistaan, EU:n saavutukset ovat olleet lähinnä Eurooppalaisen kulttuurin tuhoamista ja niitä maita jotka ovat taas taistelleet sitä vastaan on syyllistetty ja uhattu sanktioilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseita tarvitaan nyt kipeämmin Syyriassa ja Kurditaistelijoiden keskuudessa joten asevienti tulisi suunnata sinne. Samoin Isis -taistelijoiden pitäminen Kurdien vankiloissa lienee nyt täysin turhaa joten nekin vapaaksi ja ase kouraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkustuskielto, investointikielto, kauppasaarto - pitäisi olla jo. Pitäisi olla myös 100 000 sotilasta rajalla jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaanpa sitä taas jälkiviisaita. Kurdi ongelma on ollut olemassa vuosikymmeniä ja EU:ssa tiedetään että Turkki käyttää aseita Kurdeja vastaan. Asevienti oli pitänyt kieltää vuosikymmeniä sitten. Mutta minkäs teet kun rahan ahneille aseiden myynti on erittäin tuottoisa bisnes. Rahan takia EU ja kaikki muut maailman valtiot ovat sallineet kurdien kansanmurhan jatkuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin nyt loppuu aseiden vienti? Pitäskö laittaa vastuuseen myös aiemmin maahan aseita vieneet valtiot? Kyllä se Haavisto ratkasee tuonkin ongelman. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kriisiä tulee kriisiä menee suomen ei tule olla ensimmäinen auttajien joukoissa meillä on ongelmia jo ihan tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen vähänkään elämää ja ihmisyyttä kunnioittava ihminen ajettelee varmasti tässä tilanteessa:
"Menenkö lomalle Turkkiin"?
Erdogan on aivan täysipäiväinen diktaattori, joka tekee mitä tahtoo kansainvälisistä reaktioista huolimatta.
Jos minulla olisi jotain yhteyksiä Turkkiin, esimerkiksi lomamatka, harkitsisin todella kohteen vaihtamista jonnekin muualle.
Jokainen voi tahoillaan miettiä näitä asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka Haavisto on jokaisten vaalien yhteydessä yhdistetty rauhan lähettilääksi. konfliktien ratkojaksi, mieheksemme maailmalla. Siitä kun tämä aloitti toiminnan käymällä teekupposella Gaddafin teltalla, sodat ei ole muuta kuin lisääntyneet, jokaisessa niissäkin paikoissa joissa Haavisto huseerasi rauhanneuvottelijana. Kuulostaa tänä päivänä kyseisissä asioissa enemmänkin lausuntoautomaatilta kuin vakavasti otettavana toimijana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton pääsihteeri herättelee ajatusta siitä pitäisikö muiden Nato-maiden auttaa Turkkia, mikäli Syyria iskee turkkijaisia joukkoja vastaan omalla maallaan...
Naton jäsenmaissa yltyy huoli sodan laajentumisesta. Naton viides artikla voi pakottaa Nato-maat mukaan Syyrian konfliktiin, jos Turkkia vastaan isketään.
Alkaa tuntua siltä, että melko sekaisin ollaan jos se, että Turkki hyökkää Syyriaan velvoittaa muut Nato-maat osallistumaan hyökkäykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkki hyökkää Syyriaan velvoittaa muut Nato-maat osallistumaan hyökkäykseen ja jotkut puhuvat rauhanliitosta kun puhuvat natosta ja hokevat sitä että nato on rauhan tae...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
11:43
Vanhat kuvat: Nuorten yöelämä oli hurjaa 90-luvun ja vuosituhannen vaihteen Oulussa - kaduilla parveilua ja biletystä
11:13
Traktoria ohittanut henkilöauto ajoi ojaan Muhoksen ja Utajärven välillä – matkustajat pääsivät pois autosta omin voimin
10:44
Nainen hur­jas­te­li 50 km/h yli no­peus­ra­joi­tuk­sen Muo­nios­sa – Ajo­kiel­lon pituus selviää myö­hem­min
131
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
52
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
24
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
22
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image