Ulkomaat

EU-jä­se­nyys­toi­veet hiipuvat Länsi-Balkanilla – "On uusi ajatus, ettemme liity EU:hun ehkä koskaan"

Lapset juhlistivat marraskuussa ilmapallojen kanssa kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa. KUVA: GEORGI LICOVSKI
Ulkomaat 15.12.2019 6:30
Katja Ihatsu

Albania ja Pohjois-Makedonia olisivat halunneet avata joululahjakääreistä EU-jäsenyysneuvottelut. Paketista paljastuikin koko alueelle leviävää uudenlaista epävarmuutta.

EU:n kieltäytyminen jäsenyysneuvotteluista oli kova isku, kertoo albanani Ili Gerdupi, 26.

– Jäsenyys on aina ollut minulle asia, joka tapahtuu vielä joskus. Mutta nyt tilalle on tullut ajatus, että emme liity EU:n ehkä koskaan.

EU:n piti lokakuussa päättää jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Maat saivat kylmän suihkun, kun Ranska asettui poikkiteloin ja haali samaan rintamaan Hollannin ja Tanskan.

Pettymys oli suuri erityisesti Pohjois-Makedonialle, jonka viimeinen este, nimikiista Kreikan kanssa päättyi nimenvaihdokseen.

Maa ajautui ensi keväänä pidettäviin uusintavaaleihin, ja pääministeri Zoran Zaev tilitti The New York Timesille asian "tuhonneen hänet henkisesti". Albanian pääministeri Edi Rama sanoi, että torjuminen ei johtunut Albaniasta vaan EU:n hajanaisuudesta.

Oikea ajoitus vei ulkomaille

– Suurin osa tuntemistani ihmisistä hyötyisi Albanian EU-jäsenyydestä, sanoo vapaasta liikkuvuudesta haaveileva Gerdupi.

Hän nostaa itsensä esimerkiksi. Gerdupi suoritti oikeustieteiden alan maisteriopinnot Suomessa, Turun yliopistossa. Hänellä oli entuudestaan suomalaisia ystäviä ja käsitys maan korkeatasoisista yliopistoista.

– Aloittaessani opinnot Suomessa vuonna 2016 olin viimeisten EU:n ulkopuolisten maiden opiskelijoiden joukossa, jotka saivat opiskella ilman lukukausimaksua, hän sanoo.

Nyt samat opinnot maksavat 10 000 euroa vuodessa, toisin sanoen liikaa albaaneille, joiden keskipalkka on 330 euroa kuussa.

Albanialla vielä kehitettävää

Albanian jäsenneuvotteluille oli EU:ssa enemmän vastustusta kuin Pohjois-Makedonian, sanoo vanhempi tutkija Emma Hakala Ulkopoliittisesta instituutista.

Maan pitäisi kitkeä korruptiota ja kehittää oikeusvaltiorakenteita.

– Albaniassa on käynnissä poliittinen kriisi, Hakala sanoo.

– Yhteinen markkina-alue panisi kaikki yritykset ryhdistäytymään. Lisäksi maassa on nyt ulkomaisia yrityksiä, jotka voivat menettää kiinnostuksensa toimia Albaniassa, Gerdupi näkee.

Ranskan halu muuttaa neuvotteluehtoja niin, että EU voisi tarvittaessa lopettaa neuvottelut, levittää epävarmuutta neuvotteluputkessa jo vuosia olleisiin Serbiaan ja Montenegroon.

– Todennäköisesti niidenkin jäsenyydelle on EU:ssa nyt enemmän vastustusta. Serbiassa pohditaan sen vuoksi, kannattaako tähän enää satsata, sanoo Hakala.

Venäjä yrittää lähentyä

EU:n kylmenevän suhtautumisen on pelätty johtavan radikalismin nousuun tai muiden mahtien eduntavoitteluun alueella.

EU:n torjumisen jälkeen Venäjä tarjosi Albanialle ja Pohjois-Makedonialle jäsenyyyttä johtamastaan Euraasian talousunionista EAEU:sta.

Serbia solmi lokakuussa EU:n vastustuksesta huolimatta vapaakauppasopimuksen EAEU:n kanssa.

– Albanian näkökulmasta tarjous oli lähinnä vitsi ja kertoi Venäjän halusta näyttää EU:lle, sanoo Gerdupi.

Hakalan mielestä uhat eivät ole väistämätön seuraus, mutta hän pitää luonnollisena, että maat hakevat kumppanuuksia muualta.

– Pohjois-Makedonia vihjaili Venäjän olevan EU:ta kiinnostavampi kumppani. Siellä ja Serbiassa on voimakasta kansallismielistä liikehdintää, joka saa EU:n toiminnasta pontta väitteilleen.

Toukokuu näyttää suuntaa

Länsi-Balkanin maat ja EU neuvottelevat seuraavan kerran toukokuussa Zagrebin huippukokouksessa. EU:n laajentumiskysymykset vaativat yksimielisiä päätöksiä.

– On vaikea nähdä että asioissa tapahtuisi muutosta, jos Ranska ei ilmoita muuttaneensa mieltään, Hakala sanoo.

– Ihmiset yrittävät selviytyä ottamalla käyttöön b-suunnitelman. Se voi olla esimerkiksi työsopimus ulkomaisen yrityksen kanssa suoraan, Gerdupi sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Olisihan se ollut kiva avata joulupaketti jota mekin olisimme rahoittanut niin kaon ku eu on olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin paljonkin Makedoniassa 1990 ja 2000 luvuilla. Kulttuurisesti asukkaat ovat samaa sarjaa kuin muutkin Balkanin maat, eli haikailevat mennyttä suuruutta ja kokevat olevansa valittua kansaa jota muut surkeasti sortavat. Uskonto ja kansallisuusaate ovat voimissaan. Toive EU-kytköksestä herätti uudistumisen toiveita, mutta nyt länsimieliset on lyöyty ja itä kutsuu. Euroopan sijaan katse on kohti Venäjää ja Turkkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Balkanilla alkaa järki voittamaan. Naapuri Italia näyttää mallia EU autuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei kannata kenenkään liittyä . On niin kuin entinen Neuvostoliitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenenkään ei kannata koskaan liittyä EU liittoon.
Britannia eroaa pian ja siitä on hyvä jatkaa muidenkin maiden eroamista.
EU on maille kuin hölmöläisten toimintaa .
Ensin maksetaan kalliit maksut joka vuosi ja sitten niitä anotaan takaisin,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia hajoaa Brexitissä.

Skotlanti ja Pohjois-Irlanti ottavat hatkat unionista Englannin kanssa. Skotlanti itsenäistyy ja liittyy EU:hun, ja Pohjois-Irlanti liittyy Irlantiin, joka on EU:n jäsenmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsenäisyyspyrkimyksille käy samoin kuin Kataloniassa. Poliisi pamputtaa ja johtohenkilöt linnaan. Näin käy ja siihen ei puutu kukaan kuten ei puuttunut Kataloniankaan tapahtumiin. Itsenäistyminen on nykyisin kiellettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohdat, että Skotlannissa oli kansanäänestys itsenäisyydestä vuonna 2014. Silloin äänestysnumerot olivat 55,3% - 44,7% Britanniassa pysymisen puolella. Mitään ongelmia ei kampanjassa ollut silloinkaan.

Nyt tilanne on aika lailla toinen. Jos Brexit toteutuu, niin mielipide Skotlannissa on tutkimusten mukaan vahvasti itsenäisyyden puolella. Itsenäisyyttä ajava Skotlannin kansallismielinen puolue SNP voitti parlamenttivaaleissa jaossa olleista 59 parlamenttipaikasta murskaavasti 48 paikkaa. Skotit eivät halua jäädä eristäytyvän ja kurjistuvan Britannian osaksi. Näemme uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä vielä tänä talvena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa moni teollisuuslaitos joudutaan sulkemaan, kun tullimuuri nousee maailman suurimmalle yhteismarkkinalle, jonka osa Britannia on vielä vuoden ajan. USA ei ole pelastus Britannialle, sillä se joutuu taipumaan kauppaneuvotteluissa, jos se aikoo sinne jotain saada myydyksi.

Eristäytyminen suurista markkinoista ei ole missään saanut aikaiseksi talouden kukoistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Eu ole maailman suurin markkina-alue. Se löytyy kaukkoidästä ja tulee polkemaan Eu:n jalkoihinsa, se on varma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Serbiasta ei nykymenolla tule koskaan EU:n jäsentä ja hyvä niin, koska se on Venäjän kuuliainen alamainen, bulvaani.
Muita maita on syytä ottaa jäseniksi kun ne ovat saaneet asioitaan siten kuntoon ettei yhteensovittamattomia ristiriitoja ole.
EU:n on näytettävä vahvoin käytännön toimin mm. Unkarin ja Puolan tapauksissa missä rajat kulkevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomikin oli bulvaani ja Viro jopa osa suurta Neuvostoliittoa. "Koskaan" on kovin lyhyt aika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
11:42
Facebookissa julkaistusta sähköpostista tutkintapyyntö Limingassa – Kunnanhallituksen jäsenen epäillään luovuttaneen sähköpostin ulkopuoliselle
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
19
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image