Ulkomaat

Donald Trump sai erävoiton muu­ri­kiis­tas­sa – Asiantuntija pitää korkeimman oikeuden ratkaisua merkkinä oi­keus­jär­jes­tel­män po­li­ti­soi­tu­mi­ses­ta

Presidentti Donald Trumpin haave rajamuurin rakentamisesta on askeleen lähempänä toteutumista, kun korkein oikeus hyväksyi puolustusministeriön varojen käytön muurin rakentamiseen. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 28.7.2019 10:52
Jussi Orell

Presidentti Donald Trump sai arvovaltavoiton rajamuurikiistassa, kun korkein oikeus sallii puolustusmäärärahojen käyttämisen muurihankkeeseen. Muurihankkeen matkassa on ollut monta mutkaa, eikä tuoreinkaan päätös takaa muurin valmistumista. Yhdysvaltojen politiikkaan perehtynyt tutkija arvioi, että imagovoitto voi olla Trumpille muurin valmistumista tärkeämpää.

Muurin rakentaminen Meksikon vastaiselle rajalle oli yksi presidentti Donald Trumpin tärkeimmistä vaalilupauksista. Kovaa arvostelua osakseen saanut hanke nytkähti perjantaina eteenpäin, kun Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyi puolustusministeriön varojen käytön muurin rakentamiseksi.

Trumpin hallinto saa korkeimman oikeuden ratkaisun mukaan käyttöönsä noin 2,5 miljardia dollaria useasta osaurakasta koostuvan hankkeen edistämiseen.

Oikeus joutui äänestämään ratkaisusta. Muun muassa CNN:n mukaan äänestystulos noudatteli tuomarien taustoja, sillä viisi konservatiivista tuomaria äänesti rahoituksen puolesta ja vastaavasti neljä liberaalia tuomaria ei olisi antanut lupaa varojen käyttämiselle muurihankkeeseen.

Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta sanoo, että tuorein käänne muuriasiassa on esimerkki oikeusjärjestelmän politisoitumisesta, mikä on mahdollistanut sen, että presidentti on ohittanut budjettivallan siirtämällä sotakoneiston varoja eri tarkoitukseen kuin ne on alun perin tarkoitettu.

– Se kertoo Yhdysvaltojen poliittisen järjestelmän kriisistä. Oikeuslaitos ja muut toimielimet ovat politisoituneet. Vallan kolmijako-opin mukainen itsesääntelymekanismi on lakannut toimimasta. Nyt oikeudesta haettiin miljardeja hankkeelle, jolle ei ole tukea kongressilta eikä ruohonjuuritasolta. Päätöstä ei voi pitää voittona poliittisen järjestelmän ja sen budjettivallan kannalta, Heiskanen toteaa.

Muurihanke on ottanut vuoroin askelia eteen, vuoroin taakse päin. Trump julisti aiemmin tänä vuonna kansallisen hätätilan ohittaakseen muuriin kriittisesti suhtautuneen kongressin. Liittovaltion tuomioistuin kuitenkin kielsi toukokuussa varojen käytön rajamuuriin. Tuomioistuimen mukaan mahdollisuus varojen käyttämiseen ilman kongressin hyväksyntää on tarkoitettu "odottamattomia tapauksia" varten eikä muuriprojektia voida pitää sellaisena.

Viime joulukuussa Trump turvautui hallinnon osittaiseen sulkemiseen, koska muurin rahoituksesta ei ollut löytynyt sopua. Trump vaati tuolloin 5,7 miljardia dollaria rajamuuria varten.

Tammikuun lopussa Trump ilmoitti sulun lopettamista ja neuvottelujen käynnistämisestä rajaturvallisuuden kohentamiseksi.

Presidentti Trump kuvaili korkeimman oikeuden tuoretta päätöstä “suureksi voitoksi” itselleen.

Päätös ei kuitenkaan välttämättä merkitse muurin toteutumista, sillä oikeus ei ottanut kantaa hankkeen laillisuuteen itsessään vaan siihen, oliko kanteen nostaneilla oikeutta valittaa puolustusministeriön varojen käyttämisestä.

Professori Heiskanen arvioi, että imagovoitto saattaa olla Trumpille jopa tärkeämpää kuin itse muuri.

– Trumpia ei välttämättä kiinnosta, toteutuuko muuri vai ei, vaan asiassa saatu julkisuusvoitto.

Siirtolaispolitiikkaa tiukennettu muuria odotellessa

Yhdysvalloissa on keskusteltu etelärajan yli tulleiden karuista oloista pidätyskeskuksissa. Keskukset ovat ylikuormitettuja, minkä lisäksi siirtolaisten säilyttämisaikoja laitoksissa on pidetty epäinhimillisen pitkinä.

Aiemmin tällä viikolla Trumpin hallinto ilmoitti laajentavansa maahanmuuttoviranomaisten oikeuksia käännyttää laittomasti maassa oleskelevia ilman oikeudenkäyntiä. Päätöksen arvioidaan koskevan kymmeniätuhansia siirtolaisia.

Edellinen kiristys siirtolaispolitiikkaan tehtiin viime viikolla, jolloin hallinto kertoi, ettei turvapaikkaa myönnetä jatkossa siirtolaisille, jotka ovat tulleet Yhdysvaltoihin muiden valtioiden kautta mutta eivät ole hakeneet suojelua niissä.

MAINOS

Kommentoi

Ei tuohon asiantuntijaa tarvita. Näkyy yksinkertaisellekkin.
Kyseenalaistaisin kuitenkin näkemyksen, että muutos olisi tapahtunut nyt. Järjestelmähän on mahdollistanut tuon koko ajan.
Suomenkin omaa järjestelmää katsottaessa, kun mennään pohtimaan puolueherrojen tekemiä virheitä, ne muuttuvat hyvin herkästi joksikin muuksi kuin rikoksiksi.
Erityiskohtelua esiintyy siis muuallakin, joten siinä määrin amerikkalaisten järjestelmä on jopa parempi läpinäkyvyydessä. Jos omalla joukkueellasi on enemmistö, mustakin muuttuu valkoiseksi ja kaikki tietävät että näin käy.
Voi jopa pohtia voiko oikeuslaitos aidosti ikinä olla riippumaton, jos heidän nimittämisestään vastaavat poliitikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkeissä mediakenttä on poliittisesti kahtiajakautunut liberaaleihin ja konservatiiveihin. Sikäläiseen tyyliin "uutiset" ja kaikki sisältö väritetään omaan arvomaailmaan sopivaksi ja vastapuolta panetellaan ja väheksytään. Jostain syystä Suomessa toimittajista valtaosa on poliittisesti vasemmistoa ja vihreitä. Siitä syystä suomalaisessa mediassa esille tulee vain liberaalien puoli, koska täällä referoidaan poikkeuksetta vain niitä lähteitä. Konservatiivinen puoli jää kokonaan pimentoon. Saati että toimittajat kaivaisivat poliittisesti värittämättömän faktan juttuihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomenkin oikeusjärjestelmä on politisoitunut. Esimerkiksi käy useat viimeisen kymmenen vuoden aikana annetut jumalanpilkka ja kiihotus kansanryhmää vastaan tuomiot. Unkarilaiset ovat täysin oikeassa arvostellessaan Suomen oikeusjärjestelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopultakin tämä muuri etenee kunnolla. Trumpin on saatava maansa eteläraja hallintaan, sillä tuo tilanne on aivan järkyttävä. Muuri tulee säästämään lukemattomia henkiä, sillä sen jälkeen kun koko maailman tietää, että Yhdysvaltojen rajaa ei voi fyysisesti ylittää, niin kukaan ei edes lähde vaaralliselle matkalle läpi mafian hallitsemien pimeiden alueiden.

Turvapaikkaa voi hakea Yhdysvaltojen virallisilta rajanylityspaikoilta joissa viranomaisille voi kertoa uhkasta joka hakijaa vaanii. Viranomaiset sitten tarjoavat suojaa. Kuka hullu lähtee ylittämään rajaa läpi aavikon kun siellä sitä viranomaisten turvaa nimittäin ei ole ja saattaa joutua rikollisten armoille.

Trumpin muuri on erittäin positiivinen asia koko ihmiskunnalle ja Yhdysvaltojen rikollisuus laskee entisestään kun muuri on valmis. Mafia on kohta työtön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Termi "asiantuntija" ei vastaa enää alkuperäistä merkitystään kun media on alkanut kutsua ketä vaan suunpieksäjää asiantuntijaksi saadakseen vakuuttavuutta usein yksipuoliselle kirjoitukselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen juttelin erään asiantuntijan kanssa joka totesi Trumpin olevan muurin kanssa pahasti myöhässä, he ovat jo siellä. Sama asiantuntija vertasi tilannetta Suomeen. Sanoi nyt olevan myöhäistä rakentaa muuria Ruotsin vastaiselle rajalle Torniosta ylöspäin, syystä että olemme neljä vuotta myöhässä. Jos rakennetaankin, pelastamme enää vain sen mikä on pelastettavissa, ja ikävä kyllä, enää vain lähes yhtään mitään. Näin jälkikäteen ajatellen, en epäile kyseisen asiantuntijan asiantuntemusta, se peilaten siihen mitä itsekin olen asioista ajatellut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan järkeähän tuo haasteli. Luitko koko juttua vai pillastuitko välittömästi kun otsikossa mainittiin Yhdysvaltain presidentti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa Jaahans. Kuka tässä on pillastunut. Käsittääkseni molemmat kaksi ensimmäistä kommenttia puolustaa Trumpin tekemisiä, ilman pillastumista tähän, jos oikein käsitän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image