Ulkomaat

Demokraattien vaalisotku jatkuu yhä, tuloksia odotetaan "mah­dol­li­sim­man pian" – Ään­ten­las­ken­nan viivästys koituu vaa­li­voit­ta­jan tappioksi, sanoo professori

Senaattori Bernie Sandersia on pidetty yhtenä Iowan esivaalien voittajasuosikkina. KUVA: CRAIG LASSIG
Ulkomaat 4.2.2020 17:40 | Päivitetty 4.2.2020 18:12
Petteri Lindholm

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttikilvan käynnistäneiden Iowan esivaalien tulos julkistetaan mahdollisimman pian, lupaa demokraattipuolue. Tuntikausien myöhästyminen johtuu demokraattien mukaan ongelmista mobiilisovelluksesta, jota käytetään tulosten raportoimiseen.

Sotku demokraattien presidenttikisan ensimmäisissä esivaaleissa koituu ainakin Iowan vaalit voittavan ehdokkaan haitaksi.

Näin toteaa Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

– Vaalivoittaja ei pääse myöhästymisen takia pitämään voitonpuhetta, millä olisi mahdollisuus innostaa äänestäjiä ja rakentaa yhtenäisyyttä, Heiskanen sanoo.

Vaalien häviäjien kannalta viivästys voi vähentää tappion merkitystä.

Kun voittaja ei pääse kiihdyttämään kampanjaansa hurmoksellisella voitonpuheella, hävinneet ehdokkaat voivat sivuuttaa tappionsa Iowassa.

Yhdysvaltain demokraattipuolue valitsee esivaaleissa itselleen presidenttiehdokasta haastamaan istuvaa presidenttiä Donald Trumpia marraskuun presidentinvaaleissa.

Ensimmäinen esivaali Iowan osavaltiossa on mennyt pahasti mönkään, kun vaalien tulos on viivästynyt tunti toisensa jälkeen ääntenlaskussa ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi.

Sovellus kaatui, sanovat demokraatit

Vaalien tuloksen oli määrä olla tiedossa aikaisin tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Vaalihuoneistojen sulkeuduttua vaalivirkailijat ilmoittivat ääntenlaskussa tarvittavista laaduntarkistuksista ja epäselvyyksistä.

Demokraatit lupaavat, että vaalitulos saadaan "mahdollisimman pian".

Ääntenlaskennan epäselvyyksien lisäksi ongelmia on ollut tulosten raportoinnissa puolueen sisällä.

Iowan demokraattipuolueen mukaan tiedonkulkuun tarkoitettu sovellus kaatui. Samoin kävi varajärjestelmälle. Puolue piti asian vuoksi kampanjaryhmille kriisikokouksen.

Hetken aikaa julkisuudessa esitettiin väitteitä siitä, että viivästys johtuisi hakkeroinnista. Demokraatit vakuuttivat pian, että tapaukseen ei liity ulkopuolisia vaikuttamisyrityksiä.

Republikaanit parjaavat vaalisotkua

Republikaanit saattavat puolestaan hyötyä demokraattien esivaalien kaaoksesta.

Puolueen edustajat näpäyttivät demokraatteja vaalisotkusta äkkiä sen jälkeen, kun kävi ilmi, että vaalitulos viivästyy.

Trump kommentoi demokraattien vaalisekaannusta "suureksi voitoksi republikaanipuolueelle". Lisäksi Trump jakoi useita muiden kirjoittamia Twitter-viestejä, joissa parjattiin demokraattien mokailua.

– Demokraattien vaalikokous on täysi katastrofi. Mikään ei toimi, kuten ei silloinkaan, kun demokraatit johtavat maata, Trump kirjoitti yhdessä omista Twitter-viesteistään.

Vielä pidemmälle meni presidentin poika Eric Trump, joka väitti, että demokraatit ovat peukaloineet äänestystulosta. Amerikkalaismedioiden mukaan mikään ei viittaa vilppiin.

– Sanokaa minun sanoneen, tässä on kyse peukaloinnista, Eric Trump kirjoitti Twitterissä.

Trumpin vaalikampanjaa johtava Brad Parscale otti niin ikään ilon irti demokraattien vaalisotkusta.

– He eivät pysty edes hoitamaan esivaaleja ja haluavat johtaa hallitusta. Ei kiitos, Parscale tviittasi.

Sanders ja Buttigieg vihjailivat voittaneensa

Epäselvän tilanteen vuoksi useampikin ehdokas on jo ehtinyt puhua voittoisasti kannattajilleen, kun äänestystulosta ei ole saatu laskettua.

Sosialistisenaattori Bernie Sanders arvioi tiedotteessaan voittaneensa Iowan vaalit puolueen sisäisten lukemien perusteella, mitkä mittaavat vaaliaktiivisuutta.

Entinen pormestari Pete Buttigieg taas arvioi puheessaan, että hän on saanut eniten ääniä.

Kesään asti kestävässä presidenttikisassa on mukana 11 ehdokasta. Presidenttiehdokas valitaan heinäkuun puoluekokouksessa.

Mielipidemittausten perusteella vahvimmilla ovat Sandersin ja Buttigiegin lisäksi Barack Obaman varapresidenttinä toiminut Joe Biden, teknologiayrittäjä Andrew Yang sekä senaattorit Elizabeth Warren ja Amy Klobuchar.

Iowan voittanut on valittu 2000-luvulla aina presidenttiehdokkaaksi

Iowan vaalituloksesta voi jossakin määrin ennakoida ehdokkaiden menestymistä presidenttikilvassa, professori Benita Heiskanen sanoo.

– Tuloksesta saa ennen kaikkea käsityksen siitä, kuinka hyvin ehdokkaiden kampanjoilla sujuu. Tässä vaiheessa kampanjointia on tehty melkein puolitoista vuotta.

Heiskanen tähdentää, että Iowan vaalit eivät ole numeeriselta merkitykseltään painavat. Osavaltiossa valitaan vain noin prosentti delegaateista, jotka päättävät demokraattien ehdokkaan.

Iowan merkityksestä kertoo kuitenkin se, että 2000-luvulla osavaltion esivaalit voittanut demokraattiehdokas on joka kerta tullut valituksi puolueen presidenttiehdokkaaksi.

– Mikä vain vaali voi silti olla poikkeus, Heiskanen sanoo.

Varmempia arvioita voittajasta voi tehdä Heiskasen mukaan maaliskuussa. Silloin tiedossa on useiden suurten sekä vaa'ankieliasemassa olevien osavaltioiden vaalitulokset.

 

MAINOS

Kommentoi

Siellä eläkeläiset odottaa kuka voittaa... kumma kun nänssibelousi ei ole tullut ja naulannut osallistujien tekareita seinille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:30
Koronapandemia yllätti yrittäjän – Oululaiskeksijä Marko Höynälä ehti kuitenkin tehdä pari tärkeää ulkomaanmatkaa Tilaajille
9:00
Viikon lopuksi: Maailman parhaan levyn löytämisen elämys palkitsee etsijänsä Tilaajille
9:00
Jos mieli on jo valmiiksi kolhuilla, olet riskiryhmässä koronakriisissä – Päivi Rissasen arki tuntui romahtavan karanteenin takia
9:00
Kolumni: Olennaista on, miltä ihmiset näyttävät – kasvojen ja ylävartalon merkitys korostuu videoyhteydenpidossa
9:00
Teatteriseurueesta yli sadan vuoden takaa löytyi kansiollinen valokuvia – oululainen kirjansitoja aikoo kunnostaa vanhan kuva-albumin Tilaajille
9:00
Kalevan koiranpentulive – katso pentujen aamupötköttelyt lauantaina
8:48
Auto lensi katolleen ojaan Rovaniemellä – kaksi henkilöä vietiin sairaalaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jussi jyrähti

Tuon olivat keksineet MTK ja VL:n Myllykoski jo viikkoja sitten.Vai oikein jyrähti.Enemmänkin inahti. Lue lisää...
Skönäri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image