Ulkomaat

CNN raportoi tuoreesta tut­ki­muk­ses­ta: Kiinan ohjukset voisivat tuhota USA:n tukikohdat muutamassa tunnissa

Yhdysvaltain asevoimat ei ole enää merkittävin tekijä Aasiassa, sanoo tuore tutkimus. Kuvituskuva Kiinan sotavoimista. KUVA: SERGEI ILNITSKY / EPA
Ulkomaat 20.8.2019 11:02
Ilkka Timonen

Kiinalaiset ohjukset voisivat tuhota amerikkalaisen tukikohdat tuntien kuluessa.

Yhdysvaltain asevoimat ei ole enää merkittävin tekijä Aasiassa, sanoo tuore tutkimus, jonka mukaan kiinalaiset ohjukset voisivat tuhota sen tukikohdat tuntien kuluessa, kertoo uutiskanava CNN.

Tutkimus tehtiin Sydneyn yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen keskuksessa. Raportin mukaan Yhdysvaltain puolustusstrategia Tyynenmeren alueella "kouristelee ennen näkemättömässä kriisissä" ja että maalla on vaikeuksia suojata liittolaisiaan Kiinaa vastaan.

Raportissa kerrotaan alueista, joilla Kiinan asevoimat on tehnyt valtavia edistysaskeleita verrattuna Yhdysvaltain ja sen liittolaisten asevoimiin. Keskeisin edistysaskel on tapahtunut ohjusten kehittelyssä.

Tuhansia tarkkoja ohjuksia

"Kiina on kehittänyt vaikuttavan rivin tarkkuusohjuksia ja muita vastaiskujärjestelmiä haastamaan Yhdysvaltain sotilaallisen ylivoiman", raportissa sanotaan. Tällaisia ohjuksia on raportin mukaan tuhansia.

Lähes kaikki Yhdysvaltain tukikohdat läntisellä Tyynellämerellä sekä myös maan liittolaisten ja kumppanien vastaavat "voidaan tehdä mitättömiksi tarkoilla iskuilla konfliktin ensimmäisinä tunteina", kerrotaan raportissa.

Kiinan ulkoministeriö kertoi maanantaina, ettei se ole nähnyt raporttia. Tiedottaja Geng Shuang kuitenkin painotti, että maan sotilaspolitiikka on "luonteeltaan puolustuksellista".

CNN yritti saada kommenttia Yhdysvaltain puolustusministeriöstä Pentagonista, mutta sitä ei saatu ajoissa.

Pentagon tuskin kuitenkaan yllättyy raportista.

"Sota voitaisiin hävitä"

Kansallisen puolustuksen strategiakomissio kertoi jo marraskuussa 2018 julkaistussa raportissaan, että "Yhdysvaltain asevoimat voisi kärsi yllättävän suurista menetyksistä" mahdollisessa sodassa Kiinaa tai Venäjää vastaan. Tällainen sota voitaisiin raportin mukaan myös hävitä.

Puoli vuotta myöhemmin puolustusministeriön vuosiraportissa sanottiin Kiinan asevoimien aikovan kehittyä maailmanluokan tekijäksi ja "johtavaksi voimaksi Intian valtameren ja Tyynen valtameren alueella".

Kiinalla on raportin mukaan yli 2 000 lyhyen, keskimatkan ja pitkän matkan ohjusta, joilla se voi iskeä maa- ja merikohteisiin suunnitelmansa mukaan.

Australialainen tutkimus nostaa esille sen, että Yhdysvaltain ydinkäyttöisten sukellusveneiden määrä on vähenemässä samaan aikaan kun niitä tarvittaisiin yhä enemmän.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Sotaa ei voiteta ensi-iskulla joihinkin tukikohtiin. Tutkimus on tehty yliopistossa Uudessa-Seelannissa ilmeisesti opinnäytetyönä.

Ensi-iskuilta on hankala suojautua. Toisaalta varsinainen sota alkaa vasta ensi-iskun jälkeen. Muistetaanpa Pearl Harbor...

Jenkkien sotilaallinen iskuvoima on muualla kuin pienissä yksittäisissä maailmalla olevissa tukikohdissa. Kiinan ei kannata alkaa kuvittelemaan liikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nähdäkseni tukikohdat on enemmänkin huoltopisteitä, tutka-asemia yms.
Sekä ehkä muistutus pienemmille pirulaisille että "isoveli valvoo".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuossa mitään uutta?
Yllättyikö joku?

Onhan kiinalla ollut tarvittava tekniikka toimittaa ydinkärki minne haluavat.

(mutta todellisuudessa tukikohdat ei tuhoutuisi, mutta vakavasti kyllä vaurioituisivat, ellei ole maan alaisia konesuojia)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki on aina mahdollista, että kiinalainen akku räjähtää ohjuksessa latauksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n taantuminen alkoi Obaman aikana ja kesti 8 vuotta. Monia kehityshankkeita lopetettiin koska Obaman maailmanvaltius perustui poliittiseen ja taloudelliseen voimaan. Eli ei mihinkään. Eipä sanktioilla ja puheilla ole saatu aikaan mitään. Samaan aikaan Venäjä ja Kiina kiihdyttivät varusteluaan.

USA:n puolustusbudjetti on maailman suurin. Mutta 700 miljardiin lasketaan mukaan kaikki, tukikohtakaupunkien rakentamiset ja ylläpidot, veteraanien kuntoutukseen rakennetut sadat erikoissairaalat joissa hoidetaan vielä Vietnamin aikaisia tapauksia. Pelkästään Afganistanin veteraaneja joilla on mielenterveysongelmia on yli 100 tuhatta. Lisäksi lasketaan eläkkeet ja kaikkien henkilöiden palkat ml.konttorirotat ja huoltoporukat ja noita on pilvin pimein eri maanosissa. Asekehitykseen ja varustautumiseen jää ehkä 100mrd kun Venäjällä luku on 50mrd. Jenkeillä kaikki on kallista tehdä, venäläisten kustannustasolla kaikki paljon halvempaa eli 50mrd dollarilla saa enemmän kuin jenkit 100mrd:lla. Lisäksi Venäjäkään ei ilmoita todellisia lukuja. Olihan havaittu että maatalouden tutkimuskeskus olikin lentotukikohta josta pommikoneet lähtevät Syyriaa pommittamaan. Kustannukset kai merkitty maatalousmäärärahoihin.

Kyllä Kiina voisi tuhota tukikohdat ja lentotukialukset nopeasti. Sehän pitää nopeasti tehdäkin. Mutta sotahan ei siihen pääty. Siitä sota vasta alkaa. Muistamme Pearl Harbourin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppasota tarkoittaa tässä tilanteessa vastapuolen "maalaamista" viholliseksi tavallisten ostajien mielissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä oikeudella usalla yleensä on tukikohtia kiinan rajalla? Entäs jos kiina perustaa tukikohtia usan rajalle. Usan maailmanpoliisin rooli pitää lopettaa. Perustuu vain usan omien agendojen (=öljy) puolustamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohden kiinan rajaa on USA:n tukikohtia?

Eihän esim Japani tai Etelä korea ole kiinan raja, eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Venäjä pystyttää ohjuksensa ruotsiin niin se on suomen tai norjan tai jopa saksan raja. Koska näet ei ole merkitystä on ohjus sijoitettu Islantiin tai Färsaarten kun sen kantama on min. 100km

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisille stooreille on nyt tilausta, jossa "amerikka on niin huono ja niillä on huono presidenttikin".
Tyhmimmät uskookin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että amerikkalaisten puntti alkaa tutista. Vastavoimat ovat demokratian kannalta hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastavoimilla ei ole demokratiaa ja kun pääsevät niskanpäälle niin.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi diktatuuria haastaa yhden demokratian, enpä tiedä onko kovinkaan hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaisten onneksi. Demokratia on jotain ihan muuta käytännössä kuin sen määritelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalla ei ole demokratian kanssa mitään tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
148
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image