Ulkomaat

CNN raportoi tuoreesta tut­ki­muk­ses­ta: Kiinan ohjukset voisivat tuhota USA:n tukikohdat muutamassa tunnissa

Yhdysvaltain asevoimat ei ole enää merkittävin tekijä Aasiassa, sanoo tuore tutkimus. Kuvituskuva Kiinan sotavoimista. KUVA: SERGEI ILNITSKY / EPA
Ulkomaat 20.8.2019 11:02
Ilkka Timonen

Kiinalaiset ohjukset voisivat tuhota amerikkalaisen tukikohdat tuntien kuluessa.

Yhdysvaltain asevoimat ei ole enää merkittävin tekijä Aasiassa, sanoo tuore tutkimus, jonka mukaan kiinalaiset ohjukset voisivat tuhota sen tukikohdat tuntien kuluessa, kertoo uutiskanava CNN.

Tutkimus tehtiin Sydneyn yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen keskuksessa. Raportin mukaan Yhdysvaltain puolustusstrategia Tyynenmeren alueella "kouristelee ennen näkemättömässä kriisissä" ja että maalla on vaikeuksia suojata liittolaisiaan Kiinaa vastaan.

Raportissa kerrotaan alueista, joilla Kiinan asevoimat on tehnyt valtavia edistysaskeleita verrattuna Yhdysvaltain ja sen liittolaisten asevoimiin. Keskeisin edistysaskel on tapahtunut ohjusten kehittelyssä.

Tuhansia tarkkoja ohjuksia

"Kiina on kehittänyt vaikuttavan rivin tarkkuusohjuksia ja muita vastaiskujärjestelmiä haastamaan Yhdysvaltain sotilaallisen ylivoiman", raportissa sanotaan. Tällaisia ohjuksia on raportin mukaan tuhansia.

Lähes kaikki Yhdysvaltain tukikohdat läntisellä Tyynellämerellä sekä myös maan liittolaisten ja kumppanien vastaavat "voidaan tehdä mitättömiksi tarkoilla iskuilla konfliktin ensimmäisinä tunteina", kerrotaan raportissa.

Kiinan ulkoministeriö kertoi maanantaina, ettei se ole nähnyt raporttia. Tiedottaja Geng Shuang kuitenkin painotti, että maan sotilaspolitiikka on "luonteeltaan puolustuksellista".

CNN yritti saada kommenttia Yhdysvaltain puolustusministeriöstä Pentagonista, mutta sitä ei saatu ajoissa.

Pentagon tuskin kuitenkaan yllättyy raportista.

"Sota voitaisiin hävitä"

Kansallisen puolustuksen strategiakomissio kertoi jo marraskuussa 2018 julkaistussa raportissaan, että "Yhdysvaltain asevoimat voisi kärsi yllättävän suurista menetyksistä" mahdollisessa sodassa Kiinaa tai Venäjää vastaan. Tällainen sota voitaisiin raportin mukaan myös hävitä.

Puoli vuotta myöhemmin puolustusministeriön vuosiraportissa sanottiin Kiinan asevoimien aikovan kehittyä maailmanluokan tekijäksi ja "johtavaksi voimaksi Intian valtameren ja Tyynen valtameren alueella".

Kiinalla on raportin mukaan yli 2 000 lyhyen, keskimatkan ja pitkän matkan ohjusta, joilla se voi iskeä maa- ja merikohteisiin suunnitelmansa mukaan.

Australialainen tutkimus nostaa esille sen, että Yhdysvaltain ydinkäyttöisten sukellusveneiden määrä on vähenemässä samaan aikaan kun niitä tarvittaisiin yhä enemmän.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Sotaa ei voiteta ensi-iskulla joihinkin tukikohtiin. Tutkimus on tehty yliopistossa Uudessa-Seelannissa ilmeisesti opinnäytetyönä.

Ensi-iskuilta on hankala suojautua. Toisaalta varsinainen sota alkaa vasta ensi-iskun jälkeen. Muistetaanpa Pearl Harbor...

Jenkkien sotilaallinen iskuvoima on muualla kuin pienissä yksittäisissä maailmalla olevissa tukikohdissa. Kiinan ei kannata alkaa kuvittelemaan liikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nähdäkseni tukikohdat on enemmänkin huoltopisteitä, tutka-asemia yms.
Sekä ehkä muistutus pienemmille pirulaisille että "isoveli valvoo".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuossa mitään uutta?
Yllättyikö joku?

Onhan kiinalla ollut tarvittava tekniikka toimittaa ydinkärki minne haluavat.

(mutta todellisuudessa tukikohdat ei tuhoutuisi, mutta vakavasti kyllä vaurioituisivat, ellei ole maan alaisia konesuojia)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki on aina mahdollista, että kiinalainen akku räjähtää ohjuksessa latauksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n taantuminen alkoi Obaman aikana ja kesti 8 vuotta. Monia kehityshankkeita lopetettiin koska Obaman maailmanvaltius perustui poliittiseen ja taloudelliseen voimaan. Eli ei mihinkään. Eipä sanktioilla ja puheilla ole saatu aikaan mitään. Samaan aikaan Venäjä ja Kiina kiihdyttivät varusteluaan.

USA:n puolustusbudjetti on maailman suurin. Mutta 700 miljardiin lasketaan mukaan kaikki, tukikohtakaupunkien rakentamiset ja ylläpidot, veteraanien kuntoutukseen rakennetut sadat erikoissairaalat joissa hoidetaan vielä Vietnamin aikaisia tapauksia. Pelkästään Afganistanin veteraaneja joilla on mielenterveysongelmia on yli 100 tuhatta. Lisäksi lasketaan eläkkeet ja kaikkien henkilöiden palkat ml.konttorirotat ja huoltoporukat ja noita on pilvin pimein eri maanosissa. Asekehitykseen ja varustautumiseen jää ehkä 100mrd kun Venäjällä luku on 50mrd. Jenkeillä kaikki on kallista tehdä, venäläisten kustannustasolla kaikki paljon halvempaa eli 50mrd dollarilla saa enemmän kuin jenkit 100mrd:lla. Lisäksi Venäjäkään ei ilmoita todellisia lukuja. Olihan havaittu että maatalouden tutkimuskeskus olikin lentotukikohta josta pommikoneet lähtevät Syyriaa pommittamaan. Kustannukset kai merkitty maatalousmäärärahoihin.

Kyllä Kiina voisi tuhota tukikohdat ja lentotukialukset nopeasti. Sehän pitää nopeasti tehdäkin. Mutta sotahan ei siihen pääty. Siitä sota vasta alkaa. Muistamme Pearl Harbourin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppasota tarkoittaa tässä tilanteessa vastapuolen "maalaamista" viholliseksi tavallisten ostajien mielissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä oikeudella usalla yleensä on tukikohtia kiinan rajalla? Entäs jos kiina perustaa tukikohtia usan rajalle. Usan maailmanpoliisin rooli pitää lopettaa. Perustuu vain usan omien agendojen (=öljy) puolustamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohden kiinan rajaa on USA:n tukikohtia?

Eihän esim Japani tai Etelä korea ole kiinan raja, eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Venäjä pystyttää ohjuksensa ruotsiin niin se on suomen tai norjan tai jopa saksan raja. Koska näet ei ole merkitystä on ohjus sijoitettu Islantiin tai Färsaarten kun sen kantama on min. 100km

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisille stooreille on nyt tilausta, jossa "amerikka on niin huono ja niillä on huono presidenttikin".
Tyhmimmät uskookin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että amerikkalaisten puntti alkaa tutista. Vastavoimat ovat demokratian kannalta hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastavoimilla ei ole demokratiaa ja kun pääsevät niskanpäälle niin.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi diktatuuria haastaa yhden demokratian, enpä tiedä onko kovinkaan hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaisten onneksi. Demokratia on jotain ihan muuta käytännössä kuin sen määritelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalla ei ole demokratian kanssa mitään tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
20
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image