Ulkomaat

Asteroidi Apophis ohittaa Maan erittäin läheltä 10 vuoden kuluttua –  tiedemiehet odottavat kohtaamista ilolla

Ulkomaat 2.5.2019 12:24 | Päivitetty 3.5.2019 13:49
Ilkka Timonen

Etäisyys siihen on vähimmillään noin 31 000 kilometriä, mikä on alle kymmenesosa Kuun etäisyydestä.

Noin 10 vuoden kuluttua melko suuri asteroidi ohittaa Maan hyvin läheltä, noin 31 000 kilometrin päästä. Asteroidi Apophisilla on mittaa noin 335 metriä. Esimerkiksi Kuu on lähimmillään Maasta noin 362 000 kilometrin päässä.

Tiedemiehet eivät kuitenkaan odota läheistä kohtaamista asteroidin kanssa pelolla, vaan ilolla.

– Apophisin lähestyminen vuonna 2029 merkitsee erityistä mahdollisuutta tieteelle, sanoi Marina Brozovic, tutkija Nasan Jet Propulsion Laboratorysta Pasadenasta Nasan tiedotteessa.

Nasan mukaan on hyvin harvinaista, että näin iso kappale ohittaa Maan näin läheltä.

– Havainnoimme asteroidia sekä optisilla kaukoputkilla että tutkilla, Brozovic sanoi.

Tutkalla pystyy asteroidin pinnalta hahmottamaan muutaman metrin kokoisia kohteita.

Apophis tulee niin lähelle, että sen näkee paljaalla silmällä kirkkaana valonlähteenä.

Ohitus 13. huhtikuuta 2029

Nasan mukaan asteroidi on lähimpänä maata ylittäessään Atlantin valtameren 13. huhtikuuta 2029. Tämän jälkeen asteroidi siirtyy päivätaivaalle, eikä sitä enää näe.

Apophis on nimetty kuoleman jumalan mukaan, mutta sitä ei pidetä tällä kertaa vaarallisena maapallolle. Asteroidin reitti on selvitetty niin tarkkaan, että ainakaan vuonna 2029 siitä ei pitäisi vaaraa olla. Törmäyksen todennäköisyys Maan kanssa on alle yhden suhde sataan tuhanteen.

Apophisin lisäksi avaruudessa tiedetään olevan ainakin noin 2 000 asteroidia, jotka voivat olla vaaraksi maapallolle.

Asteroidi oli runsaan keskustelun kohteena tällä viikolla Yhdysvaltain Marylandissa pidettävässä konferenssissa, jossa keskityttiin maapallon puolustamiseen avaruuden asteroideilta ja komeetoilta.

Mikäli Apophis kaukaisessa tulevaisuudessa osoittautuisi vaaralliseksi maapallolle, vuonna 2029 siitä kerätty tieto osoittautuisi erittäin hyödylliseksi.

Juttua korjattu 3.5. kello 13.49. Asteroidi ei vaihda väriä lennon aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Avaruuden mittakaavassa tämä asteroidi tulee käsittämättömän lähelle. Tässä tapauksessa voidaan sanoa, että se "hälppää"
maapalloa. Osuessaan se vaikuttaisi koko telluksen elämään negatiivisesti. Saa nähdä, onko yllekirj. vielä elossa tuolloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhhuh. Tiedemies Hoyle kirjoitti aikoinaan tieteiskirjan nimeltään Inferno, ja huhhuh... miten siinä kävikään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saas nährä. Eiköhän sitä ennen ole ollut jo jonkinlainen isompi konfikliti eri maiden välillä. Vaikkapa mitä väliä tuolla on vaikka osuukin, loppuis konkurssikypsässä maassa eläminen ja paljon muuallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä menen lakkoon jos tätä asteroidiasiaa ei oteta mukaan hallitusohjelmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelotelkaa nyt koululaiset ja hysteerikot näilläkin, 2000 asteroidia syöksymässä kohti maata!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HTT,n aamuparlamentilla oli varmaa toisenkäden tietoa että läsähtäis.
Joku asiantuntija oli aamulla siinä aiemmin shellillä käyny kahvilla ja kertonu, voi voi.

Kyllähän asiantuntijoita pitää uskoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, kituutusta on elo suomessa. Se jalostaa kurjaa kansaa. Joka juopottelee paljon. Eilen joka paikassa haisi vanha viina. Ja edellisenä päivänä jo. Tislaus oikeus tulisi vapauttaa. Kaippa herra Hakkarainen sen hoitaa. Sitten on kansalla kaikki hyvin. Ja kukaan ei valita. Paitsi virkavalta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osu ja upposi. Toivottavasti ei ole tullut laskuvirhettä lentorataa määritettäessä. Voisi loppua lämpenemispuheet vähäksi aikaa kun törmäyksestä nousisi reilu höyry- ja pölypilvi estämään auringon lämpösäteilyn pääsyn maan pinnalle. Jääkauden tulo nopeutuisi ja maapallon ylikansoitusongelmakin ratkeaisi aivan luonnonmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän voisi VIhreät ja vasemmisto vaalilupauksena luvata pysäyttää tuon Apophiksen. Nehän muutenkin lupailee kaikkea muutakin päätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet suomen ylpeyden aiheisista uudistuksista on juuri vasemmalta. Oikeisto on lähinnä ryövännyt julkisia rahoja veronkierrolla ja lehmäkaupoilla tutuilleen viimeiset 20vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuosta 'ylpeyden' aiheesta ollaan kyllä vahvasti ei mieltä.. Kerro toki edes yksi ainoa vasemmistokaartin aikaansaannos, josta on yhteiskunnallista hyötyä, so. hyötyä myös muille kuin vihervasemmistolaisille työnvieroksujille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaista on miksei tiedemiehet nähneet suurta meteoriittia vuonna 2016 joka pyyhkäisi maapallon yli pohjoisesta. Eikö seurata pohjoista pallonpuoliskoa niin tarkkaan kuin etelän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
8:40
Britannian uusi pääministeri selviää tänään – tulos kerrotaan alkuiltapäivästä Suomen aikaa
8:35
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
7:49
Elokuvallisia albumeita ja mystinen M - Oulun Musiikkivideofestivaalien koko ohjelmisto on julkaistu
7:19
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
61
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
26
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
13
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
10
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
10
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
6
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image