Ulkomaat

Analyysi: Tanskan demarien me­nes­tys­re­sep­ti on kak­si­rai­tei­nen: maahanmuutto kuriin ja hy­vin­voin­ti­val­tio kunniaan

Mette Frederiksen haluaa muodostaa Tanskaan sosiaalidemokraattien vähemmistöhallituksen. KUVA: LISELOTTE SABROE
Ulkomaat 6.6.2019 15:55
Seppo Ylönen

Tanska on usein ollut edelläkävijä. Tämä koskee myös politiikan trendejä.

Tanska oli yksi ensimmäisistä maista, missä populismi löysi kasvualustaa toisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa. Mogens Glistrup alkoi vaatia 1960-luvulla palkkaverotuksen lopettamista. Tämä oli enemmän kuin radikaali ajatus korkean verotuksen Tanskassa.

Kirjoittaja Seppo Ylönen.

Glistrupin edistyspuolueelle tuli seuraajia, joista Tanskan kansanpuolue on ollut menestyksellisin. Vuoden 2015 parlamenttivaaleissa se sai 21 prosenttia äänistä.

Tanskan kansanpuolueen vaalimenestys voidaan kiteyttää yhteen asiaan: maahanmuuttoon.

Tanskan kansanpuolue ei ole ollut missään vaiheessa hallituksessa, mutta keskustaoikeistolaiset hallitukset ovat olleet riippuvaisia sen parlamenttituesta. Näin oli myös päättyneellä vaalikaudella Lars Løkke Rasmussenin hallituksen kohdalla.

Arvokorut valtiolle

Oikeistopopulistit ovat näin päässeet heiluttamaan tahtipuikkoa Tanskan maahanmuuttopolitiikassa.

On kielletty burka, on annettu poliisille oikeus takavarikoida turvapaikkaa hakevien isot käteisvarat ja arvokorut, on laadittu erillislait ulkomaalaisväestön asuttamille ongelmalähiöille, on päätetty perustaa karkotusta odottaville asuinyhteisö asumattomalle saarelle. Turvapaikkaa odottavien sosiaaliapuja on leikattu ja sidottu ne työvelvoitteeseen.

Vaikka Tanskan kansanpuolue kärsi keskiviikon murskatappion, voi se pitää itseään laajemmassa katsannossa voittajana, koska muut puolueet ovat omineet sen rajat kiinni -politiikan.

Tämä koskee myös Tanskan suurinta puoluetta sosiaalidemokraatteja ja sen johtajaa Mette Frederikseniä. Hänestä tulee suurella todennäköisyydellä Tanskan seuraava pääministeri.

Turvapaikanhakijat Afrikkaan

Vuonna 2015 puolueen puheenjohtajaksi valittu Frederiksen teki oikeistopopulistien vaalimenestyksestä johtopäätöksen, että hallitsematon maahanmuutto istuttaa teollisuustyöläisiin ja köyhään väestönosaan epävarmuuden tunteen, joka vie äänestäjiä demaripuolueelta.

Niinpä Tanskan sosiaalidemokraattien maahanmuuttopolitiikka ei ole viimeisten vuosien aikana eronnut millään olennaisella tavalla oikeistopopulistien linjauksista.

Itse asiassa Frederiksenin demaripuolue on tuonut siihen omiakin ehdotuksia kuten sen, että turvapaikkaa hakevat siirretään pois silmistä odotuskeskuksiin Pohjois-Afrikkaan.

Puolueen viime vuonna esiteltyä maahanmuutto-ohjelmaa perusteltiin sillä, että hyvinvointivaltion pelastaminen vaatii maahanmuuton voimakasta rajoittamista.

Ongelmia luvassa liittolaisilta

Tavallaan on kyse paluusta vanhaan. Tanskan sosiaalidemokraatit suhtautuivat 1980-luvulle saakka nihkeästi maahanmuuttoon.

Frederiksen sanoo, ettei hänen hallituksensa lähde reivaamaan maahanmuuttopolitiikkaa uuteen suuntaan. Se jää nähtäväksi, sillä hänen tulevaa hallituksensa tulee olemaan riippuvainen – suoraan tai epäsuorasti – muista keskustavasemmistolaisista puolueista.

Keskiviikon vaalien suurin voittaja oli Radikale Venstre -puolue, joka nimestään huolimatta on sosiaaliliberaali, keskustavasemmistolainen puolue. Se vaatii inhimillisempää maahanmuuttopolitiikkaa.

Samaa mieltä ovat sosiaalidemokraateista vasemmalle sijoittuvat puolueet.

Mette Frederiksenin vastaus on vähemmistöhallitus. Maahanmuutossa hän aikoo hakea enemmistön oikealta, sosiaalipolitiikassa, koulutuksessa ja ilmastokysymyksissä vasemmalta.

MAINOS

Kommentoi

Tanskan demarit on ohjelmaltaan kuin Suomen persut. Suomen demarit on aivan muuta. Ota tässä nyt selvää äänestäjänä, mikä puoleiden aatesisältö on, jos sitä edes on. Tarkkana pitää olla, että kyydissä pysyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populismi ei ole millään muotoa oikeiston yksinoikeus. Tanskassa on käynyt niin, että sosialistit ovat yllättäen alkaneet toimimaan niin miten kansa haluaa ja siitähän se nimityskin tulee eli populismi - tehdään kuten populaatio haluaa ja puhutaan heidän kieltään. Myös Trump on populisti ja jopa se pakan alin amerikkalainen ymmärtää mitä presidentti puhuu. Trump on taitava populisti ja saanut massiivisen suosion oman populaationsa parissa.

Mikäli Tanskan vasemmisto ei olisi ryhtynyt populismin tielle, niin uudet puolueet olisivat syöneet vasemmiston hengiltä. Vasemmiston oli taivuttava kansan tahtoon. Mikään maa ei halua tuollaista Merkel-pakkomuuttoa ottaa vastaan. Tanska on upea ja itsenäinen maa jonka suvereeni kansa haluaa itse katsoa tarkkaan ketä maahan tulee. Tanskalaiset ovat ylpeitä kulttuuristaan ja tanskalaisuudestaan ja hyvältä näyttää tulevaisuutta silmällä pitäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Realistista ja järkevää maahanmuuttopolitiikkaa oli meilläkin vaaleissa tarjolla, mutta niin vain demarit oli suurin puolue ja muukin vihervasemmisto lisäsi kannatustaan. Niin sanottuun kriittiseen pisteeseen (jos sitä on edes olemassa) on meillä Suomessa vielä matkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän Pohjoismaisen yhteistyön- ja tasa-arvon ministeri voisi kyllä vähän kovistella kolleegaansa. Että onko Tanskan politiikka yhteisten arvojen mukaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep..Hienoa että Tanskalaisetlin tulleet järkiinsä👍oikeistopolulistit saivat pahasti köniinsä,,suunta muuttuu,,ei noita populistihörhöjä enään äänestetä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, persut käyvät tarpeettomiksi meilläkin, jos veri alkaa sosiaalidemokraattien päässä virtaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jees,,Ihmiset tulevat järkiinsä,,populistihöttö romahtaa,jee,👍👏

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, järki on täällä vielä vihervasemmistolla löytymättä. Moni on kärsinyt jo katkerasti tästä väestönvaihdon unelmasta, ja kansa eläkeläiset mukaanlukien maksaa.. Kepulla vaan vallanhimo määrittelee kannat.. Miten se Marin sanoi a-studiossa, valtion omaisuuden myynnillä rahoitetaan myös nostettavat kehitysavut. Aivan uskomatonta kun Suomi Oy syöksyy kestävyysvajetta kohti! Tässä perheessä alkoi säästölinja nyt, verot nousi ja takuuvarmasti lisää tulee..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaako Rinne ottaa opintometkalle vihervasurit mukaan, toivottavasti. Tanska on mallimaa miten maahanpyrkijät laitetaan järjestykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne+hallitus heti opintomatkalle Tanskaan. Suomen pikkytyttölapset kiittää ja raha riittää oman maan kehittämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tanskan demaritkin ovat tulleet järkiinsä, mitä tulee maahanmuuttopolitiikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image