Ulkomaat

Äärioikeiston voimahahmo Matteo Salvini joutuu virhearvionsa vuoksi nurkkaan

Hallituskriisi on syönyt maahanmuuttovastaista Legaa johtavan Matteo Salvinin kannatusta. Lega on kuitenkin yhä Italian suosituin puolue. KUVA: ANGELO CARCONI
Ulkomaat 29.8.2019 14:27
Katja Ihatsu

Italian tuleva pääministeri Giuseppe Conte sai valtuudet uuden hallituksen muodostamiseen.

Italian oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini menettää valtaansa tekemänsä virhearvion takia. Näin arvioi vanhempi tutkija Marco Siddi Ulkopoliittisesta instituutista Lännen Medialle.

Torstaina Italian presidentti Sergio Mattarella antoi edellisen hallituksen pääministerille, väliaikaishallitusta johtavalle Giuseppe Contelle valtuudet uuden hallituksen muodostamiseen, kertoi uutistoimisto Reuters. Toisiaan perinteisesti hylkineet Viiden tähden liike ja demokraattinen PD-puolue sopivat keskiviikkona hallitusyhteistyöstä.

– Salvini ei odottanut Viiden tähden liikkeen yhdistävän voimiaan demokraattisen puolueen kanssa ja nyt tapahtuu juuri niin, Siddi sanoo.

Viiden tähden liikkeen ja Legan muodostama koalitiohallitus kaatui tässä kuussa Legan vetäydyttyä hallituksesta. Salvinilla oli tuolloin mielessä uudet vaalit.

– Kysyn italialaisilta, haluavatko he antaa minulle täydet valtuudet tehdä mitä lupasimme ilman esteitä, hallituksessa sisäministerinä toiminut Salvini sanoi kannattajilleen elokuun alkupuolella järjestetyssä tilaisuudessa.

"Salvini hävisi enemmän"

Suunnitelma ei pitänyt, vaan Salvini puolueensa kanssa joutuu oppositioon.

– Hän joutuu seuraamaan uden hallituksen muodostamista ja hän menettäa sisäministerin aseman mikä tarkoittaa ettei hänellä ole valtaa suhteessa maan budjettiin. Lisäksi Legalla todennäköisesti ei ole asemaa, kun valitaan uusi Italian uusi EU-komissaari. Salvini hävisi tässä ehdottomasti enemmän, Siddi sanoo.

Salvinin maahanmuuttovastainen Lega-puolue on Italian suosituin puolue, jonka kannatus on ylimmillään ollut 35–40 prosentissa. Siddi muistuttaa, että mielipidemittaukset Italiassa eivät useinkaan mittaa todellista kannatusta. Viiden tähden liike ja PD nauttivat kumpikin noin 20 prosentin kannatusta.

– Lega on joka tapauksessa menettänyt viitisen prosenttia kannatuksestaan hallituskriisissä ja usea italialainen ilmoittaa, ettei enää luota Salviniin, hän sanoo.

Vaaleihin yli kolme vuotta

Salvini purki pettymystään keskiviikkoiltana televisiohaastatteluissa ja Twitterissä.

– Toivon, että tätä hallitusta ei muodosteta. Se on loukkaus demokratiaa kohtaan, hän sanoi Stasera-ohjelmassa.

Siddi uskoo, että Salvini keskittyy nyt luomaan uraa vahvana oppositiojohtajana. Seuraavat vaalit ovat keväällä 2023, mutta se on Italiassa pitkä aika hallitukselle pysyä kasassa.

Viime vuoden vaaleissa Salvini sai vetoapua entiseltä pääministeriltä, europarlamenttiin palanneelta liikemies Silvio Berlusconilta.

– Kun Berlusconi ei voi itse enää voittaa, hänen strategiansa on tukea sitä. joka voi. Uskon, että Salvini on jo käynyt suosionsa huipulla, Siddi arvioi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

UPI:n höppänät kertoo teille, mitä ylhäältä käsketään. Joka kerta veikkaavat väärää hevosta. Pilipaliporukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollut yllättävää. Onhan suomessakin nähty miten populistipuolueiden hurmos katoaa, kun taidot ja kyvyt eivät riitä asioiden hoitamiseen. Tyhjää puhetta riittää, muttei ratkaisuja. Ahneus, oman aseman väkisin pitäminen ja ylimielisyys ovat kompastuskiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi hallitus alkaa kahmimaan kaksin käsin siirtolaisia maahan ja tämä kaikki sataa suoraan Legan laariin. Kun vuoden sisällä 5* ja PD hallitus hajoaa erimielisyyksiinsä Lega saattaa puhkaista jopa 50% rajan tulevissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan persujen toiveuni on saada koko maa sekaisin ja kääriä omiin taskuihin niin paljon kuin mahdollista. Äänestäjissä ei löydy omilla aivoillaan ajattelevia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinen lauseesi kiteytti Euroopan edustuksellisen demokratian toimintaperiaatteen ytimen. Ensimmäinen lause kumpusi aivopesusta ja siitä seuranneesta näköalattomuudesta johtuvasta tietämättömyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image