Ulkomaat

107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"

Dagny Carlsson halusi nuorena kirjailijaksi. Unelma toteutui 104-vuotiaana, kun bloggaaja kirjoitti yhdessä toimittajan kanssa kirjan elämästään. KUVA: Joel Maisalmi
Ulkomaat 22.11.2019 18:00
Vanessa Valkama

Julkkikseksi kotimaassaan Ruotsissa noussut Dagny Carlsson on 107-vuotiaana kiireisempi kuin koskaan. Hänen mielestään kuolema tulee, jos asettuu aloilleen. Nuoria hän neuvoo opiskelemaan ja vanhoja pysymään mukana kehityksessä. Tärkeintä on pitää hauskaa. Carlssonin mielestä ihmiskunnalla ei ole tulevaisuutta, jos ihmiset eivät muutu.

Dagny Carlsson on kova täti. Niin 107-vuotias ruotsalainen kuvailee itseään blogissaan.

Hän aloitti sen kirjoittamisen 99-vuotiaana. Silloin hän sai ensimmäisen tietokoneensa sisarenpojaltaan ja meni tietokonekurssille.

Nyt 107-vuotias Carlsson on tiettävästi maailman vanhin bloggaaja. Tähän mennessä hän on kirjoittanut yli 30 000 tekstiä, joilla on ollut lähes neljä miljoonaa lukijaa.

– Ajattelin, että kirjoitan vain itselleni. Ettei kukaan olisi kiinnostunut, Carlsson sanoo.

Blogi sai lukijoita, kun Ruotsin yleisradioyhtiö SVT teki Carlssonista dokumentin. Siitä tuli vuoden 2015 katsotuin dokumenttielokuva koko Ruotsin televisiossa.

Carlssonin mielestä hänen elämänsä alkoi 100-vuotiaana. Nyt 107-vuotiaan kalenterissa on joka päivälle merkintöjä: tapaamisia, haastatteluja, puhetilaisuuksia ja tv-kuvauksia.

Carlsson haluaa pitää hauskaa niin paljon ja niin kauan kuin mahdollista.

– Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille.

107-vuotias asuu yksin ja liikkuu päivittäin

Edelleen yksin asuva Carlsson ei vastaa kuvaa hauraasta yli 100-vuotiaasta.

Vuoden alussa Carlsson alkoi saada apua arjessa sukulaisilta, mutta suurimman osan asioistaan hän hoitaa itse. Carlssonilla ei ole sairauksia eikä hän käytä lääkkeitä.

Hän kulkee päivittäin kotikaupungissaan Tukholmassa kävellen tai metrolla. Carlssonin mielestä kuolema tulee, jos asettuu aloilleen.

Jalkoja ja päätä pitää käyttää, olla koko ajan liikkeessä. Se on yksi Carlssonin elämänohjeista.

– Sanon aina, että pitää ajatella, lukea, matkustaa ja liikkua, Carlsson kertoo.

– Täytyy myös seurata, mitä maailmassa tapahtuu, jotta asioista voi keskustella. Jos ei pysy mukana, ei pysty juttelemaan ihmisten kanssa.

Korkean ikänsä salaisuudeksi Carlsson on kertonut hyvät geenit ja uteliaisuuden.

Hän on jo pitkään haaveillut pääsevänsä Kiinan muurille, mutta vielä unelma ei ole toteutunut. Mitä muuta Carlsson haluaisi kokea?

– Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että pääsisin vielä Australiaan. Ihmiset eivät vaan uskalla matkustaa kanssani, koska he luulevat, että kaadun kuolleena maahan, Carlsson sanoo.

Vanhuksia pitäisi kuunnella

Dagny Carlssonin mielestä ihmiset suhtautuvat tympeästi vanhempiin ikäihmisiin.

– Heidän mielestään olemme tehneet jo osamme, eikä meitä tarvita enää mihinkään. Vanhoilla ihmisillä voisi olla jotain annettavaa, jos meitä kuunneltaisiin, Carlsson toteaa.

– Vanhuksilla on paljon kokemusta. He eivät ole tietokoneen kanssa välttämättä niin hyviä, mutta heillä on kokemusta siitä, miten elämä pitää kohdata.

Carlsson kannustaa myös vanhuksia kokeilemaan tietokoneen käyttöä ja tutustumaan tekniikkaan. Hän uskoo, että moni voi pelätä virheitä ja epäonnistumista.

– Ei pitäisi pelätä, vaan tehdä virheistä huolimatta ja oppia niistä. Maailma on sellainen kuin se on ja tekniikkaa lisääntyy. Menossa pitää olla mukana, eikä jättäytyä siitä syrjään, Carlsson toteaa.

Maailman muutos kuin yö ja päivä

Carlsson neuvoo nuoria käyttämään hyväksi mahdollisuuksia ja opiskelemaan.

– Ennen koulutus maksoi, ja nyt se on ilmaista. Kuka tahansa voi opiskella melkein mitä tahansa. Olisin itsekin opiskellut, jos se olisi ollut mahdollista.

Carlsson olisi halunnut opettajaksi, mutta hän joutui isänsä kuoleman jälkeen ompelijaksi tehtaaseen vain 17-vuotiaana 4-lapsisen perheen vanhimpana. Se katkaisi myös haaveet kirjailijanurasta.

– Vihasin sitä. En ollut koskaan hyvä käsitöissä. Opettajakin sanoi äidille, ettei päässäni ole mitään vikaa, mutta nuo kädet.

Dagny Carlsson syntyi samana vuonna kun Titanic upposi. Maailma hänen nuoruudessaan ja maailma nyt ovat Carlssonin mielestä erilaisia kuin yö ja päivä.

– Teollistuminen ja autot ovat isoimpia muutoksia. Ennen kaikki tehtiin käsin. Nyt ihmiset voivat myös pitää hauskaa, kun ei tarvitse miettiä pelkästään töiden tekemistä.

Pitäkää huolta luonnosta ja toisistanne

Jatkuvasti hymyilevä ja naurava Dagny Carlsson vakavoituu, kun puhutaan ihmiskunnan tulevaisuudesta. Hänen mielestään sitä ei ole, jos ihmiset eivät muutu.

– Ihmisten täytyisi ajatella niitä, jotka tulevat meidän jälkeemme. Heille pitäisi jättää parempi maapallo eikä huonompi. Täytyy pitää huolta luonnosta ja toisista ihmisistä.

Maailman johtajille Carlsson haluaisi sanoa, että töitä pitäisi tehdä rauhan eteen. Tappelemisen voisi jättää vähemmälle.

– Ilman rauhaa ei voida rakentaa yhteiskuntaa.

Omaa tulevaisuuttaan Carlsson ei halua ajatella, koska aikaa ei välttämättä ole kauaa. Hän haluaa tehdä parhaansa ja elää hetkessä, päivän kerrallaan. Ja pitää hauskaa.

Dagny Carlsson

Syntynyt 8.5.1912. Ruotsissa.

Teki nuorena töitä ompelijana tehtaassa. Opiskeli Norrköpingissä tekstiili-instituutissa.

1940-luvulla aloitti työt vakuutustoimistossa.

Oli yhdessä aviomiehensä kanssa 50 vuotta. Mies kuoli vuonna 2005.

Pitää blogia Blogga med mig, jolla on ollut tähän mennessä lähes neljä miljoonaa kävijää. http://www.123minsida.se/Bojan/

Blogissa voi tutustua esimerkiksi Carlssonin lapsuusmuistoihin, hänen lempijälkiruokiinsa, kukkiviin puutarhoihin, Carlssonin kotiin ja ruotsalaisiin perinteisiin.

Nousi blogin takia julkkikseksi Ruotsissa. Vieraillut useissa keskusteluohjelmissa ja eri tilaisuuksissa puhujana.

Carlssonista on tehty useita suosittuja dokumentteja, joita on esitetty myös kansainvälisesti miljoonayleisöille. Hän on myös näytellyt muutamissa elokuvissa.

Julkaisi 104-vuotiaana kirjan Livet enligt Dagny eli Elämä Dagnyn mukaan.

Fanisivuilla Facebookissa on yli 16 000 seuraajaa ympäri maailmaa.

Lauantaina Carlsson vierailee Helsingissä keskustakirjasto Oodissa Kino Reginassa kaikille avoimessa ja ilmaisessa tilaisuudessa. Luvassa on 107-vuotiaasta tehtyjä dokumentteja, lyhytelokuva ja haastattelu.

MAINOS

Kommentoi

Elämää pitää elää niin kauan kuin sitä on; sanoin äidilleni, joka joutui ottamaan rollaattorin käyttöön kaatumisen vuoksi. Aina liikunnallinen nainen ei sietänyt sitä. Nyt hän "lenkkeilee" rollaattorin kanssa, lähes 90-vuotiaana. Liikkua pitää, niin kauan kuin jalat toimivat ja katsella tätä maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä, että tietynlainen uteliaisuus pitää ihmisen vireessä. Hän on kyllä saanut myös loistavat geenit, ei lääkkeitä tuossa iässä. Toivottavasti Australian matka vielä toteutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että lääkkeet vie hautaan. Hyvät elämäntavat, liikunta ja terveellinen ruoka pitää lääkkeet loitolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terve seitsenvuotias jaksaakin yleensä tätä elämää eri tavalla, kuin moni iäkkäämpi, joilla on vielä sairauksia. Itsekin koen usein, jos jaksaisi edes tämän päivän. "Carlssonin mielestä hänen elämänsä alkoi 100-vuotiaana."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:26
Suomen ensimmäinen brändiprofessori aloitti Oulun yliopistossa – aluksi viisivuotinen professuuri perustettiin lahjoitusvaroin
10:03
Poliisi pyytää edelleen havaintoja tammikuun alussa kadonneesta miehestä – tavattu viimeksi Oulun keskustan alueella
9:44
Tukholman lähiöissä kaksi räjähdystä aamuyöllä peräjälkeen – yksi ihminen loukkaantui
9:37
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskuksessa autettu yli tuhatta ihmistä Helsingissä – vastaava palvelu avataan Ouluun helmikuussa
9:30
Pohjoisen kauppakamarit: Rautatieliikenteen kehittäminen on kesken Pohjois-Suomen näkökulmasta
9:30
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
9:29
Oulun yliopisto tutkii puurakentamisen terveysvaikutuksia koulussa Kuhmossa – koululaisten stressiä mitataan sylkinäytteiden ja älysormuksen avulla
31
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
24
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
21
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
10
Voiko Oulussa hiihtää tai luistella? "Mitä kauemmas rannikolta on menty, sen paremmin latuja on ollut"
10
Kokkolan kettutarhan kaikki 2 500 eläintä oli tarkoitus viedä Kiinaan – sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta ei ilmoitusta lastauksen aloittamisesta
10
Talvimyrsky riehuu Perämerellä ja merivesi nousee korkealle – maa-alueiden kovimmat puuskat iskevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen
8
Oulun Energian tavoitteena hiilineutraalius 2030-luvulla – toimitusjohtaja Juha Juntunen: "Kasvatamme uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman, osuutta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomi Euroopan rasistisin maa

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Sellaisetkin äänestää persuja jotka tuolla maalla syrjäkylillä asuvat, joskus käyvät kirkonkylällä ja eivät seuraa poli... Lue lisää...
niitä vain on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image