Talous

Vaikuttaako kauppasota Suomen autokauppaan? Autoalan pomo KL:lle: ”Ei heilauta, sen tekevät po­lii­tik­ko­jem­me ulostulot”

Autokaupan näkymiin kauppasota ei autoalan pomon mukaan vaikuttanut. Arkistokuva. KUVA: Pekka Peura
Talous 16.5.2019 11:52
Heikki Uusitalo

Yhdysvaltojen ärhäkäs toiminta kansainvälisessä kaupassa on aiheuttanut epävarmuutta markkinoilla. Bloomberg kertoi keskiviikkona, että USA päätti lykätä Euroopassa valmistettujen autojen tuontitullien voimaantuloa tuonnemmaksi.

Kauppalehden haastatteleman Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sanoo, että presidentti Donald Trumpin tulliuhkailu ei ole merkittävästi vaikuttanut Suomen automarkkinoihin. Ongelmia aiheuttavat hänen mukaansa kotimaiset toimijat.

– Ei jenkkien kauppasota tai maailman politiikka meidän autokappaamme heilauta. Pikemminkin sen tekevät meidän poliitikkojemme ulostulot, joissa on vaadittu polttomoottoriautojen kieltämistä. Kuluttajat ovat menneet näistä puheista aivan sekaisin, mutta onneksi tästä on päästy ja otettu järki käteen, Rissa sanoo KL:lle.

Esimerkiksi vihreät on linjannut, että uusien polttomoottorikäyttöisten henkilöautojen myynti pitäisi kieltää vuoteen 2030 mennessä. SDP taas on ilmasto-ohjelmassaan todennut, että Suomessa pitäisi luoda suunnitelma polttomoottoriautoista luopumiseen.

Entä miten tuontitullit vaikuttaisivat kotimaiseen autoteollisuuteen?

– Meidän toimintaamme näillä puheilla ei ole ollut mitään vaikutusta. Tuotantomäärämme ovat pysyneet ennallaan ja tavoitteenamme on edelleen rekrytoida tuhat ihmistä lisää tehtaillemme, Uudenkaupungin autotehtaan viestintäpäällikkö Mikael Mäki sanoo Kauppalehdelle.

Tilannetta seurataan Uudessakaupungissa tarkasti.

– Mikäli tuontitulleja tulee, se ei tietenkään ole kenenkään kannalta hyvä uutinen. Mutta ennen kuin voimme tehdä pidemmälle meneviä arvioita siitä, mitä toimenpiteitä Uudessakaupungissa mahdollisesti täytyy tehdä, meidän tulisi tietää kuinka korkeista tulleista on kysymys, Mäki sanoo. 

Uudenkaupungin autotehtaalla valmistuvat Mercedekset viedään Suomesta Saksaan ja sieltä ympäri maailman.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siis autotehtaassa on auki 1000 uutta työpaikkaa !
Onko turvuduttava työperäiseen maahanmuuttoon vai löytyykö Pohjois-Suomesta työhaluisia sinne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavissa vaaleissa ääneni saa puolue, joka kokonaan jättää pois ilmastovouhotuksen. Autokauppa saa sen takia varautua todella isoihin vaikeuksiin, onhan suunnitteilla kaikenlaiset seurannat ja kilometriverot ym. älyttömyydet. 3.3 s/km on valtava summa eli verotus autojen osalta moninkertaistuu, siitä tulee vain eliitin yksinoikeus. Olen todella pettynyt nykyisiin päättäjiin, heillä ei vain yksinkertaisesti ole ennää yhtään järkeä päässään -nauroin katketakseni kun Paavo Lipponen aikoinaan oli ehdolla euroopan "viisaihiin miehiin", mutta täytyy sanoa, että kun häntä vertaa nykyisiin, niin olihan hän sentään edes äo 6:n luokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autokauppojen heikkenemiseen vaikuttaa se kun koko ajan pelotellaan isommilla maksuilla ja kilometreihin perutuvilla maksuilla. Ihmiset ei sen takia uskalla uusia autoja laittaa vaan varautuvat siihen, että pystyvät vanhan auton pitämään itsellään. Ihmiset yrittävät säästää. Nyt pitäs hallituksessa selkeästi sanoa, että verohelpotuksia tulee vähäpäästöisille ja ei mitään lisämaksuja autoiluun. Autokauppa on muutenkin suomessa todella huonolla mallilla ollut berberin jälkeen kun peloteltiin ja nyt lisää peloittelua niin ei autokauppa ainakaan piristy tällä lailla. Saahan ihan huolella vanhat autot suomessa pitää kun pelotellaan koko ajan ihmisiä maksuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan. Sitten kun ministerit ajelee polkupyörillä joka paikkaa eivätkä lennä minnekään sitten kenties..Jopa ne viherpeipot voisi näyttää esimerkkiä ensin vaan kun eivät kehtaa.
Sitten kun nuo toteutuu kenties sitten voisin kulkea jollakin muulla kuin autolla..tai sitten en.
Tuskin ja ei.
On se kumman kärsivällistä tämä piskuinen kansamme kun kaikki menee läpi mitä herrat huutelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kansanedustajat ja ministerit ehdi minnekään pyörällä, kävelemällä tai edes omalla autollaan. Kauhea kiire edustaa, joten taksilla mennään! Pelastakoot jotkut muut ilmaston. Kansanedustajalla ja miniseteillä ei ole siihen aikaa. Höh, on mullakin kiire.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No silloinhan se auto kannattaa nimenomaan nyt juuri ostaa jos ei kymmenen vuoden päästä enää saa uusia myydä.

Jos on rahaa niin kannattaa ostaa kaksi että on toinen vielä varastossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että loppuelämän polttomoottoriautot pitää ostaa nyt heti?
Varaa myös rahaa käyttömaksuihin jotta valtio saa lypsettyä saastuttajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulukuussa 2029 ehtii vielä hyvin ja silloin on muuten hyvät tarjoukset autokaupoissa. Hyvällä autolla ajelee vuoteen 2050.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image