Talous

Vaikuttaako kauppasota Suomen autokauppaan? Autoalan pomo KL:lle: ”Ei heilauta, sen tekevät po­lii­tik­ko­jem­me ulostulot”

Autokaupan näkymiin kauppasota ei autoalan pomon mukaan vaikuttanut. Arkistokuva. KUVA: Pekka Peura
Talous 16.5.2019 11:52
Heikki Uusitalo

Yhdysvaltojen ärhäkäs toiminta kansainvälisessä kaupassa on aiheuttanut epävarmuutta markkinoilla. Bloomberg kertoi keskiviikkona, että USA päätti lykätä Euroopassa valmistettujen autojen tuontitullien voimaantuloa tuonnemmaksi.

Kauppalehden haastatteleman Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sanoo, että presidentti Donald Trumpin tulliuhkailu ei ole merkittävästi vaikuttanut Suomen automarkkinoihin. Ongelmia aiheuttavat hänen mukaansa kotimaiset toimijat.

– Ei jenkkien kauppasota tai maailman politiikka meidän autokappaamme heilauta. Pikemminkin sen tekevät meidän poliitikkojemme ulostulot, joissa on vaadittu polttomoottoriautojen kieltämistä. Kuluttajat ovat menneet näistä puheista aivan sekaisin, mutta onneksi tästä on päästy ja otettu järki käteen, Rissa sanoo KL:lle.

Esimerkiksi vihreät on linjannut, että uusien polttomoottorikäyttöisten henkilöautojen myynti pitäisi kieltää vuoteen 2030 mennessä. SDP taas on ilmasto-ohjelmassaan todennut, että Suomessa pitäisi luoda suunnitelma polttomoottoriautoista luopumiseen.

Entä miten tuontitullit vaikuttaisivat kotimaiseen autoteollisuuteen?

– Meidän toimintaamme näillä puheilla ei ole ollut mitään vaikutusta. Tuotantomäärämme ovat pysyneet ennallaan ja tavoitteenamme on edelleen rekrytoida tuhat ihmistä lisää tehtaillemme, Uudenkaupungin autotehtaan viestintäpäällikkö Mikael Mäki sanoo Kauppalehdelle.

Tilannetta seurataan Uudessakaupungissa tarkasti.

– Mikäli tuontitulleja tulee, se ei tietenkään ole kenenkään kannalta hyvä uutinen. Mutta ennen kuin voimme tehdä pidemmälle meneviä arvioita siitä, mitä toimenpiteitä Uudessakaupungissa mahdollisesti täytyy tehdä, meidän tulisi tietää kuinka korkeista tulleista on kysymys, Mäki sanoo. 

Uudenkaupungin autotehtaalla valmistuvat Mercedekset viedään Suomesta Saksaan ja sieltä ympäri maailman.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siis autotehtaassa on auki 1000 uutta työpaikkaa !
Onko turvuduttava työperäiseen maahanmuuttoon vai löytyykö Pohjois-Suomesta työhaluisia sinne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavissa vaaleissa ääneni saa puolue, joka kokonaan jättää pois ilmastovouhotuksen. Autokauppa saa sen takia varautua todella isoihin vaikeuksiin, onhan suunnitteilla kaikenlaiset seurannat ja kilometriverot ym. älyttömyydet. 3.3 s/km on valtava summa eli verotus autojen osalta moninkertaistuu, siitä tulee vain eliitin yksinoikeus. Olen todella pettynyt nykyisiin päättäjiin, heillä ei vain yksinkertaisesti ole ennää yhtään järkeä päässään -nauroin katketakseni kun Paavo Lipponen aikoinaan oli ehdolla euroopan "viisaihiin miehiin", mutta täytyy sanoa, että kun häntä vertaa nykyisiin, niin olihan hän sentään edes äo 6:n luokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autokauppojen heikkenemiseen vaikuttaa se kun koko ajan pelotellaan isommilla maksuilla ja kilometreihin perutuvilla maksuilla. Ihmiset ei sen takia uskalla uusia autoja laittaa vaan varautuvat siihen, että pystyvät vanhan auton pitämään itsellään. Ihmiset yrittävät säästää. Nyt pitäs hallituksessa selkeästi sanoa, että verohelpotuksia tulee vähäpäästöisille ja ei mitään lisämaksuja autoiluun. Autokauppa on muutenkin suomessa todella huonolla mallilla ollut berberin jälkeen kun peloteltiin ja nyt lisää peloittelua niin ei autokauppa ainakaan piristy tällä lailla. Saahan ihan huolella vanhat autot suomessa pitää kun pelotellaan koko ajan ihmisiä maksuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan. Sitten kun ministerit ajelee polkupyörillä joka paikkaa eivätkä lennä minnekään sitten kenties..Jopa ne viherpeipot voisi näyttää esimerkkiä ensin vaan kun eivät kehtaa.
Sitten kun nuo toteutuu kenties sitten voisin kulkea jollakin muulla kuin autolla..tai sitten en.
Tuskin ja ei.
On se kumman kärsivällistä tämä piskuinen kansamme kun kaikki menee läpi mitä herrat huutelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kansanedustajat ja ministerit ehdi minnekään pyörällä, kävelemällä tai edes omalla autollaan. Kauhea kiire edustaa, joten taksilla mennään! Pelastakoot jotkut muut ilmaston. Kansanedustajalla ja miniseteillä ei ole siihen aikaa. Höh, on mullakin kiire.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No silloinhan se auto kannattaa nimenomaan nyt juuri ostaa jos ei kymmenen vuoden päästä enää saa uusia myydä.

Jos on rahaa niin kannattaa ostaa kaksi että on toinen vielä varastossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että loppuelämän polttomoottoriautot pitää ostaa nyt heti?
Varaa myös rahaa käyttömaksuihin jotta valtio saa lypsettyä saastuttajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulukuussa 2029 ehtii vielä hyvin ja silloin on muuten hyvät tarjoukset autokaupoissa. Hyvällä autolla ajelee vuoteen 2050.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa
9:39
Oulun uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset – sinilevää kahdella rannalla
9:26
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Minäpä kerron, joten nyt kuulolle! Yleisin palkka "täällä" ei todellakaan ole 4000 kuukaudessa, joten älä puhu höpöjä! ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image