Talous

Uki Arkkitehdit Oulun suurimmaksi

Kädenjäljet näkyvät. Kännykkäbisneksessä maailman huippua edustava Nokia luottaa oululaisiin arkkitehteihin. Peltolan toimitalo on täkäläistä työtä, Matti Heikkinen (vas.) ja Pekka Holma kertovat. KUVA: Pekka Ala-aho
Talous 3.7.2003 0:00
Pekka Siltanen
Oululaiset arkkitehtitoimistot Uki Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtitoimisto Holma & Vuolteenaho Oy ovat sulautuneet.

Järjestelyssä syntyi varmastikin Oulun suurin toimisto, arvioi sulautunutta yhtiötä johtanut Pekka Holma. Uki Arkkitehdit Oy on joka tapauksessa yksi Oulun johtavista toimistoista, katsoo puolestaan toimitusjohtaja Matti Heikkinen.

Jo vuosikymmenen verran tiivistä yhteistyötä tehneiden toimistojen fuusiossa yhdistettiin oululaisen arkkitehtityön pitkiä perinteitä.

Uki Arkkitehdit Oy:n perusti Matti Heikkisen isä Uki Heikkinen jo vuonna 1958. Toimistona Holma & Vuolteenaho Oy on nuorempi, mutta sekin on jättänyt jälkensä oululaiseen arkkitehtuuriin jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Fuusiossa syntynyt toimisto, 16 arkkitehtia ja vuotuista liikevaihtoa noin 1,5 miljoonaa euroa, on kuitenkin sen verran suuri, ettei pelkästään oman paikkakunnan työt yritystä tietenkään elätä.Vain alle puolet
paikallista liikevaihtoa


Markkinana on koko Suomi ja runsaasti töitä on tehty myös ulkomaille, kuten Venäjälle, Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Turkkiin ja viimeksi Belgiaan. Oulussa rakennetaan paljon, mutta silti reviiriä on ollut pakko laajentaa, Matti Heikkinen kertoo.

Liikevaihdosta on paikallista kenties 40-50, prosenttia Pekka Holma arvioi.

Suurena toimistona yritys on myös laaja-alainen, piirustuslaudalta on syntynyt vuosikymmenten mittaan kaikkea: asuinrakennuksia, julkisia rakennuksia ja teollisuusrakennuksia.

Kahden toimiston fuusiolla varmistetaan Matti Heikkisen mukaan yritysten perinteiden jatkuminen ja Pekka Holman mukaan huolehditaan, että pystytään vastaamaan kunnialla kooltaan koko ajan kasvavista toimeksiannosta.

Vaikka Oulu tarjoaa Matti Heikkisen mukaan tietysti edelleen alallaan suuriraamiselle toimistolle hyvän, tosin hyvin kilpaillun työympäristön, toimeksiantoja on totuttu hakemaan lisääntyvästi kotinurkkien ulkopuolelta.Huonot työt
eivät tuo jatkuvuutta


Menestyminen Oulun ulkopuolella on yritykselle välttämätöntä, ja samalla se on Matti Heikkisen mukaan myös osoitus oululaisen suunnittelutyön korkeasta laadusta. "Huonot työt eivät tuo jatkuvuutta. Ei toimeksiantoja oululaisille arkkitehti- ja suunnittelutoimistoille tietenkään heruisi muualta maasta ja ulkomailta, ellei työ olisi kilpailukykyistä."

Holman ja Heikkisen mukaan vilkkaassa ja toimeliaassa kaupungissa ei välttämättä aina muisteta, että Oulusta löytyy arvostettuja yrityksiä ja kovasti päteviä suunnittelijoita. Arkkitehtiveteraaneja se harmittaa, sillä "osaaminen ei kehity ja siirry yrityksissä eteenpäin, elleivät ne saa riittävästi toimeksiantoja elääkseen".

Tietysti pääkaupunkiseudulla on sielläkin osaamista, mutta pelkästään Helsingistä tulevan ihannointi ei ole perusteltua. Sen verran vankkaa osaamista meillä on omastakin takaa, Matti Heikkinen huomauttaa.

Hän sanoo havainneensa Oulussa esiintyvän "sellaista tendenssiä, että muulla tehtäisiin parempaa arkkitehtuuria. Mutta kyllä täälläkin osataan, sen ovat oululaiset suunnittelijat vuosikymmenten saatossa varmasti osoittaneet."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
50
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

138 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image