Talous

Uki Arkkitehdit Oulun suurimmaksi

Kädenjäljet näkyvät. Kännykkäbisneksessä maailman huippua edustava Nokia luottaa oululaisiin arkkitehteihin. Peltolan toimitalo on täkäläistä työtä, Matti Heikkinen (vas.) ja Pekka Holma kertovat. KUVA: Pekka Ala-aho
Talous 3.7.2003 0:00
Pekka Siltanen
Oululaiset arkkitehtitoimistot Uki Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtitoimisto Holma & Vuolteenaho Oy ovat sulautuneet.

Järjestelyssä syntyi varmastikin Oulun suurin toimisto, arvioi sulautunutta yhtiötä johtanut Pekka Holma. Uki Arkkitehdit Oy on joka tapauksessa yksi Oulun johtavista toimistoista, katsoo puolestaan toimitusjohtaja Matti Heikkinen.

Jo vuosikymmenen verran tiivistä yhteistyötä tehneiden toimistojen fuusiossa yhdistettiin oululaisen arkkitehtityön pitkiä perinteitä.

Uki Arkkitehdit Oy:n perusti Matti Heikkisen isä Uki Heikkinen jo vuonna 1958. Toimistona Holma & Vuolteenaho Oy on nuorempi, mutta sekin on jättänyt jälkensä oululaiseen arkkitehtuuriin jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Fuusiossa syntynyt toimisto, 16 arkkitehtia ja vuotuista liikevaihtoa noin 1,5 miljoonaa euroa, on kuitenkin sen verran suuri, ettei pelkästään oman paikkakunnan työt yritystä tietenkään elätä.Vain alle puolet
paikallista liikevaihtoa


Markkinana on koko Suomi ja runsaasti töitä on tehty myös ulkomaille, kuten Venäjälle, Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Turkkiin ja viimeksi Belgiaan. Oulussa rakennetaan paljon, mutta silti reviiriä on ollut pakko laajentaa, Matti Heikkinen kertoo.

Liikevaihdosta on paikallista kenties 40-50, prosenttia Pekka Holma arvioi.

Suurena toimistona yritys on myös laaja-alainen, piirustuslaudalta on syntynyt vuosikymmenten mittaan kaikkea: asuinrakennuksia, julkisia rakennuksia ja teollisuusrakennuksia.

Kahden toimiston fuusiolla varmistetaan Matti Heikkisen mukaan yritysten perinteiden jatkuminen ja Pekka Holman mukaan huolehditaan, että pystytään vastaamaan kunnialla kooltaan koko ajan kasvavista toimeksiannosta.

Vaikka Oulu tarjoaa Matti Heikkisen mukaan tietysti edelleen alallaan suuriraamiselle toimistolle hyvän, tosin hyvin kilpaillun työympäristön, toimeksiantoja on totuttu hakemaan lisääntyvästi kotinurkkien ulkopuolelta.Huonot työt
eivät tuo jatkuvuutta


Menestyminen Oulun ulkopuolella on yritykselle välttämätöntä, ja samalla se on Matti Heikkisen mukaan myös osoitus oululaisen suunnittelutyön korkeasta laadusta. "Huonot työt eivät tuo jatkuvuutta. Ei toimeksiantoja oululaisille arkkitehti- ja suunnittelutoimistoille tietenkään heruisi muualta maasta ja ulkomailta, ellei työ olisi kilpailukykyistä."

Holman ja Heikkisen mukaan vilkkaassa ja toimeliaassa kaupungissa ei välttämättä aina muisteta, että Oulusta löytyy arvostettuja yrityksiä ja kovasti päteviä suunnittelijoita. Arkkitehtiveteraaneja se harmittaa, sillä "osaaminen ei kehity ja siirry yrityksissä eteenpäin, elleivät ne saa riittävästi toimeksiantoja elääkseen".

Tietysti pääkaupunkiseudulla on sielläkin osaamista, mutta pelkästään Helsingistä tulevan ihannointi ei ole perusteltua. Sen verran vankkaa osaamista meillä on omastakin takaa, Matti Heikkinen huomauttaa.

Hän sanoo havainneensa Oulussa esiintyvän "sellaista tendenssiä, että muulla tehtäisiin parempaa arkkitehtuuria. Mutta kyllä täälläkin osataan, sen ovat oululaiset suunnittelijat vuosikymmenten saatossa varmasti osoittaneet."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
59
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
48
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image