Talous

Tutkimus: Venäjä ja Keski-Aasia voisivat tuottaa energiansa täysin uusiutuvasti 2030

Talous 30.12.2015 11:07 | Päivitetty 30.12.2015 11:15
STT

Venäjä ja Keski-Aasian maat voisivat tuottaa energiansa täysin uusiutuvasti vuonna 2030, sanovat Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijat.

Järjestelmä olisi puolet edullisempi kuin uusimmat ydinvoimaan tai hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin perustuvat vaihtoehdot.

Sataprosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä on mahdollista, sillä Venäjällä ja Keski-Aasiassa on paljon uusiutuvan energian lähteitä. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Christian Breyerin mukaan mallinnus osoittaa, että Venäjästä voi tulla yksi maailman energiakilpailukykyisimmistä alueista.

Tutkijoiden ehdottama järjestelmä perustuisi tuuli-, vesi- ja aurinkovoimaan sekä muun muassa biotermisiin ja geotermisiin menetelmiin. Mallissa noin 60 prosenttia energiantuotannosta syntyisi tuulivoimalla. Esimerkiksi maakaasu korvattaisiin sähköllä valmistetulla polttoaineella.

Uusiutuva energia kattoi tutkimuksessa sähkön kulutuksen ja teollisuuden käyttämän maakaasun mutta ei liikennettä tai lämmitystä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Nämä uusiutuvassa kiinniroikkuvat sekotutkijat eivät ollenkaan näe metsää puilta. Miten on ajateltu jatkossa ravita planeettamme kaikki elämä, kun emme enää vast'edes salli hiilen riittävän runsasmääräistä palamista ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tahansa alue voisi tuottaa energiansa uusiutuvilla energialähteillä. Karmea totuus on vain se, että nuo energiayhtiöt olisivat hetkessä konkurssissa tai sitten alueen asukkaat maksaisivat itsensä kipeiksi!

Jospa nyt sovittaisiin, että pohjoisilla alueilla uusiutuvat energiamuodot eivät millään voi olla muuta kuin uusiutumattomien menetelmien kylkiäisiä. Jalat maahan, tutkijat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jossakin hallitus säästi oikeassa paikassa, niin yliopistojen rahoituksessa.
Tämä samainen Lappeenrannan poppoo ratkaisi Suomen energiakysymyksen niin ikään uusiutuvalla energialla, tutkimus julkaistiin tosin heinäkuun helteillä.
Nyt on siis Venäjän ja Keski-Aasian energiahuolet ratkaistu.
Ihmetystä herättää mikseivät nämä Lappeenrannan nerot vetäise taskustaan yliopistonsa rahoitusratkaisua, just a piece of cake, vaan tekevät maailmaamuuttavia tutkimuksiaan suomalaisten veronmaksajien kovin niukoilla rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti. Kyllä nämä lappeenrantalaiset professorit ja kaikenmaailman dosentit osaaavat taitavasti vetää hatusta hienolta kuulostavia utopioita ja prosenttilukuja. Mitäpä jos he seuraavaksi kertoisivat julkisesti, minkä tuulivoimayhtiden hallituksissa ovat ja omistajina toimivat ja millaiset tulot niistä itselleen keräävät...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"mutta ei liikennettä tai lämmitystä."

Just, Venäjällähän ei talvisaikaan lämmitystä tarvitakaan.

Samaan aikaan täällä suomessa: kaukolämpö oli ylivoimaisesti suurin kuluerä kerrostaloyhtiömme vuotuisessa tilinpäätöksessä. Nykyään omistan omakotitalon ja kaukolämpö on yhä edelleen suurin kuluerä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:18
Poliisi hankki panssaroituja autoja – Uusi luotisuojattu "Hevi" painaa 5,4 tonnia, ja sellaisia tulee pian joka puolelle Suomea
14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
49
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image