Talous

Turpeesta voi tulla dieseliä jo 2011

Biokaasun voimalla kulkeva menopeli kulkee kuin mikä tahansa auto, Erkki Kalmari kertoo. Jos biokaasua ei ole saatavilla, tankkiin voi laskea myös tavallista bensaa. KUVA: Risto Rasila
Talous 24.1.2007 0:00
Heino Ylisipola
"Turpeesta saisimme kaikki Suomen liikennepolttoaineet eli voisimme olla omavaraisia bensiinin ja dieselin suhteen", vakuuttaa valtioenemmistöisen Vapo Oy:n kehitysjohtaja Kari Mutka.

Vapo osallistuu parhaillaan VTT:n vetämään Ultra Clean Gas -tutkimushankkeeseen, johon osallistuvat Vapon lisäksi Tekes, suuret metsäyhtiöt ja Neste Oil. Hankkeen tarkoituksena on selvittää biomassojen käyttöä liikennepolttoaineiden tuotannossa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on lähiaikoina käynnistämässä niin sanottua toisen sukupolven biopolttoaineiden kehittämisohjelmaa, johon eduskunta myönsi viime vuoden lopulla yhdeksän miljoonan euron määrärahan.

VTT:llä on Espoon Otaniemessä jo valmiina kaasutinlaitos, jossa testataan puun ja turpeen polttoa. Laitos tuottaa puusta ja turpeesta hiilivetyjä, joita aikanaan on tarkoitus toimittaa biojalostamoille. Ne valmistavat sitten lopullisen polttoaineen, dieselin ja bensiinin.

"Turvetta kaasutetaan ensin, prosessista syntyy häkää ja vetyä, joista sitten rakennellaan hiilivetyjä eli bensiiniä ja dieselöljyä. Vapon tavoitteena on erityisesti dieselöljy", selvittää Mutka.

Ongelmakohta on kaasun puhdistus ja juuri sitä VTT selvittää

Kaasutusprosessin nimi on Fischer-Tropsch -synteesi. Se oli laajamittaisessa käytössä viime sotien aikana Saksassa, kun maa ei pystynyt ostamaan öljyä liittoutuneiden saarron vuoksi. Adolf Hitlerin Saksa valmisti polttoaineensa ruskohiilestä.

Mutka kertoo, että Etelä-Afrikan tasavalta käyttää FT-synteesiä edelleenkin eli tekee kivihiilestä bensiiniä ja dieseliä. Myös Yhdysvaltain ilmavoimat aikoo valmistaa kivihiilestä koneidensa lentobensiinin.Hinta ei ole
enää suuri jarru


Vapon mukaan FT-synteesillä turpeesta tehty polttoaine, bensiini ja diesel, voisi olla kannattavaa, kun raakaöljytynnyri (159 litraa) maksaa 60-70 Yhdysvaltain dollaria.

Tällä hetkellä raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on noin 52 dollaria tynnyriltä.

EU luokittelee turpeen kansainvälisessä päästökaupassa fossiiliseksi polttoaineeksi kuten öljyn ja kivihiilen. Liikenteen polttoaineita päästökauppa ei kuitenkaan koske ja siinä on Vapon suuri mahdollisuus.

EU:n parlamentti kallistui joulukuussa turpeen suuntaan, kun se arvioi, että turve on hitaasti uusiutuva biomassa. Komissio on kuitenkin pysynyt tiukkana: turve on fossiilinen polttoaine.

Kaikesta huolimatta Vapo toivoo, että turve saisi samat veroedut kuin esimerkiksi puumassasta tehty polttoaine.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Suomi voisi tankata turve- tai puudieseliä jo 2011-2012.

Kauppa- ja teollisuusministeriön ylitarkastaja Jukka Saarinen suhtautuu myönteisesti, mutta pidättyvästi Vapon hankkeeseen. "Jos saamme turpeesta liikenteen polttoaineita, vähentää se ainakin Suomen öljyriippuvuutta ja parantaa maamme huoltovarmuutta."

Saarisen mukaan on ikuisuuskysymys, onko turve biopolttoaine. "Nyt meillä on virallisesti EU:n kanta, että turve on hitaasti uusiutuva biomassapolttoaine. Puu sen sijaan hyväksytään biopolttoaineeksi."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

65
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
64
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
26
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
26
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
19
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
13
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image