Talous

Turpeesta voi tulla dieseliä jo 2011

Biokaasun voimalla kulkeva menopeli kulkee kuin mikä tahansa auto, Erkki Kalmari kertoo. Jos biokaasua ei ole saatavilla, tankkiin voi laskea myös tavallista bensaa. KUVA: Risto Rasila
Talous 24.1.2007 0:00
Heino Ylisipola
"Turpeesta saisimme kaikki Suomen liikennepolttoaineet eli voisimme olla omavaraisia bensiinin ja dieselin suhteen", vakuuttaa valtioenemmistöisen Vapo Oy:n kehitysjohtaja Kari Mutka.

Vapo osallistuu parhaillaan VTT:n vetämään Ultra Clean Gas -tutkimushankkeeseen, johon osallistuvat Vapon lisäksi Tekes, suuret metsäyhtiöt ja Neste Oil. Hankkeen tarkoituksena on selvittää biomassojen käyttöä liikennepolttoaineiden tuotannossa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on lähiaikoina käynnistämässä niin sanottua toisen sukupolven biopolttoaineiden kehittämisohjelmaa, johon eduskunta myönsi viime vuoden lopulla yhdeksän miljoonan euron määrärahan.

VTT:llä on Espoon Otaniemessä jo valmiina kaasutinlaitos, jossa testataan puun ja turpeen polttoa. Laitos tuottaa puusta ja turpeesta hiilivetyjä, joita aikanaan on tarkoitus toimittaa biojalostamoille. Ne valmistavat sitten lopullisen polttoaineen, dieselin ja bensiinin.

"Turvetta kaasutetaan ensin, prosessista syntyy häkää ja vetyä, joista sitten rakennellaan hiilivetyjä eli bensiiniä ja dieselöljyä. Vapon tavoitteena on erityisesti dieselöljy", selvittää Mutka.

Ongelmakohta on kaasun puhdistus ja juuri sitä VTT selvittää

Kaasutusprosessin nimi on Fischer-Tropsch -synteesi. Se oli laajamittaisessa käytössä viime sotien aikana Saksassa, kun maa ei pystynyt ostamaan öljyä liittoutuneiden saarron vuoksi. Adolf Hitlerin Saksa valmisti polttoaineensa ruskohiilestä.

Mutka kertoo, että Etelä-Afrikan tasavalta käyttää FT-synteesiä edelleenkin eli tekee kivihiilestä bensiiniä ja dieseliä. Myös Yhdysvaltain ilmavoimat aikoo valmistaa kivihiilestä koneidensa lentobensiinin.Hinta ei ole
enää suuri jarru


Vapon mukaan FT-synteesillä turpeesta tehty polttoaine, bensiini ja diesel, voisi olla kannattavaa, kun raakaöljytynnyri (159 litraa) maksaa 60-70 Yhdysvaltain dollaria.

Tällä hetkellä raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on noin 52 dollaria tynnyriltä.

EU luokittelee turpeen kansainvälisessä päästökaupassa fossiiliseksi polttoaineeksi kuten öljyn ja kivihiilen. Liikenteen polttoaineita päästökauppa ei kuitenkaan koske ja siinä on Vapon suuri mahdollisuus.

EU:n parlamentti kallistui joulukuussa turpeen suuntaan, kun se arvioi, että turve on hitaasti uusiutuva biomassa. Komissio on kuitenkin pysynyt tiukkana: turve on fossiilinen polttoaine.

Kaikesta huolimatta Vapo toivoo, että turve saisi samat veroedut kuin esimerkiksi puumassasta tehty polttoaine.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Suomi voisi tankata turve- tai puudieseliä jo 2011-2012.

Kauppa- ja teollisuusministeriön ylitarkastaja Jukka Saarinen suhtautuu myönteisesti, mutta pidättyvästi Vapon hankkeeseen. "Jos saamme turpeesta liikenteen polttoaineita, vähentää se ainakin Suomen öljyriippuvuutta ja parantaa maamme huoltovarmuutta."

Saarisen mukaan on ikuisuuskysymys, onko turve biopolttoaine. "Nyt meillä on virallisesti EU:n kanta, että turve on hitaasti uusiutuva biomassapolttoaine. Puu sen sijaan hyväksytään biopolttoaineeksi."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:43
Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa Oulussa myös kirkkomusiikin koulutuksen
15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
14:55
Poliisi pyytää havaintoja kateissa olevasta 16-vuotiaasta pojasta
50
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
38
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
29
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
17
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa
14
Kysyimme, mikä on Oulun budjettikirjaan ilmestynyt Oulu.com-sivusto ja mitä tapahtui Mun Oululle – "Nämä kaksi asiaa ovat menneet budjettikirjassa sekaisin"
14
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
12
Omenaakaan ei voi tuoda EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta – kasvintuhoojien leviämistä ehkäistään kiellolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image