Talous

Trumpin lentokielto ei vaikuta Nokian Renkaiden uuden Daytonin tehtaan toimintaan – "Eniten kärsivät Suomesta ne, joilla ei ole USA:ssa vielä työn­te­ki­jöi­tä"

Donald Trumpin asettama lentokielto vaikuttaa useisiin suomalaisyrityksiin.
Talous 13.3.2020 17:11
Tanja Nuotio

Suomalaisyrityksiä Yhdysvaltojen markkinoille auttava Amcham-yritysverkosto on saanut runsaasti yhteydenottoja viime päivinä. "Viestimme on se, että kenenkään ei tulisi joutua navigoimaan tätä yksin ja että yritysten tulisi tehdä päätöksiä, jotka perustuvat tietoon – ei pelkoon."

Trumpin asettama lentokielto ja Finnairin päätös perua kaikki lennot Yhdysvaltoihin vaikuttavat useisiin suomalaisyrityksiin, mutta esimerkiksi Nokian Renkaiden uuden Daytonin tehtaan toimintaan Tennesseen osavaltiossa ne eivät tällä hetkellä vaikuta.

Nokian Renkailla on vajaat 300 työntekijää parhaillaan Pohjois-Amerikassa, josta se hakee nyt kasvua. Daytonissa Yhdysvalloissa avattiin lokakuussa uusi rengastehdas.

– Tehtaan toimintaan ja koko bisnekseen lentojen peruutukset eivät vaikuta. Vielä ei pystytä sanomaan, miten koronaviruksen kokonaistilanne voi vaikuttaa Nokian Renkaisiin, viestintäpäällikkö Tarja Kuittinen toteaa.

Hän kertoo, että liikematkat ulkomaille olivat pysähdyksissä jo ennen lentojen peruutuksia.

– Yritys on lopettanut suositusten mukaisesti kaikki ulkomaan liikematkat toistaiseksi koronaviruksen vuoksi.

Renkaita ei kuljeteta lentorahtina – Yli puolet kulkee laivoilla

Lentojen loppumiset eivät myöskään viivästytä kuljetuksia, sillä renkaita ei kuljeteta lentorahtina. Reilut puolet renkaista kulkee laivoilla ja loput junissa ja kuorma-autoissa.

Viivästyksiä on odotettavissa renkaiden raaka-aineiden kuljetuksiin. Tarja Kuittinen sanoo, raaka-aineiden varalta on kuitenkin varmuusvarastoja.

– Tuotanto ei ole vaarantunut, ja meillä on varatoimittajia. Seuraamme tilannetta tietysti aktiivisesti, Kuittinen kertoo.

Turvallisuusjohtaja Jukka Rikkinen painottaa, että globaalisti toimiva yritys ryhtyi toimenpiteisiin jo silloin, kun virus lähti leviämään Kiinassa.

Tarja Kuittisen mukaan etätyökäytännöt ovat yrityksellä hyvin hallussa.

– Siltäkin osin toiminta sujuu hyvin.

Nokian Renkailla on kaikkiaan noin 4 700 työntekijää Suomessa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Suurin henkilöstömäärä on Pohjoismaissa. Konserniin kuuluu myös autonhuoltoon ja rengaspalveluihin erikoistunut Vianor-ketju.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli noin 1,6 miljardia euroa. Nokian Renkaiden osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä.

USA:n markkinoille tähtäävien on mahdotonta päästä messuille

Suomalaisyrityksiä Yhdysvaltojen markkinoille auttava Amcham-yritysverkosto arvioi, että lentojen peruutukset vaikuttavat eniten niihin suomalaisyrityksiin, joilla ei ole vielä henkilöstöä Yhdysvalloissa.

– Näiden yritysten on nyt mahdotonta järjestää myyntitapaamisia tai osallistua eri teollisuudenalojen messuille ja konferensseihin, kansainvälisten yritysten ohjelmaa johtava Rosa Thurman sanoo.

– Juuri nämä ovat olleet pääkeinoja, joilla suomalaiset yritykset ovat aloittaneet toiminnan USA:ssa.

Yhdistyksen isoilla jäsenillä, kuten Marimekolla ja Koneella, on henkilöstöä USA:ssa. Thurmanin arvion mukaan lentokiellot eivät siis tule vaikuttamaan niihin yhtä voimakkaasti kuin niihin pieniin tai suuriin yrityksiin, joilla henkilöstöä ei maassa ole.

Amchamilla on kaikkiaan 211 jäsenyritystä, mukaan lukien useita suomalaisia suuryrityksiä, kasvuyrityksiä sekä Suomessa toimivia kansainvälisiä yrityksiä.

"Kenenkään ei tulisi joutua navigoimaan tätä yksin"

Amcham-yritysverkosto saa tällä hetkellä runsaasti yhteydenottoja jäsenyrityksiltään. Se on myös itse aktiivisesti yhteydessä yrityksiin.

– Viestimme on se, että kenenkään ei tulisi joutua navigoimaan tätä yksin ja että yritysten tulisi tehdä päätöksiä, jotka perustuvat tietoon, ei pelkoon.

Thurmanin mukaan yritykset ovat valmistautuneet koronaviruksen aiheuttamaan häiriöön hyvissä ajoin. Useat yritykset ovat ottaneet jo viikkojen ajan käyttöön virtuaalikokoukset ja etätyön.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
6:00
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
6:00
Kolumni: Maalivahdista kasvoi aikansa paras luistelija Tilaajille
6:00
Yksi Oulun kaikkien aikojen parhaista urheilijoista täyttää tänään 60 vuotta – kuvat Reijo Ruotsalaisen uran varrelta kertovat ikimuistoisista hetkistä Tilaajille
6:00
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6:00
Koronavirus viivyttää hävittäjähanketta jopa kuukausia ja voi muuttaa vuosittaisia miljardien eurojen maksuosuuksia, joista linjataan jo tässä kuussa Tilaajille
31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
8
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
1
Törkeä rattijuopumus Kajaanissa – Poliisi: Kuljettaja haahuili auton ulkopuolella

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image