Talous

Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta

IAU:n sekä Pron mukaan Airpron lentoasematyöntekijöillä sekä matkustamohenkilökunnalla ei ole alan yleistä palkkatasoa vastaavaa sopimusta. Toteutuessaan lakko voi vaikuttaa esimerkiksi Thomas Cookin lentoihin. KUVA: Kimmo Penttinen
Talous 23.9.2019 7:17 | Päivitetty 23.9.2019 9:10
STT

Tjäreborgilla on parhaillaan noin 3 500 asiakasta maailmalla.

Matkatoimisto Tjäreborgin emoyhtiö, brittiläinen matkanjärjestäjä Thomas Cook on asetettu konkurssiin, yhtiö kertoo nettisivuillaan.

Thomas Cookin mukaan sen liiketoimet Britanniassa ovat päättyneet sekä kaikki tulevat lennot ja lomamatkat on peruttu.

Tjäreborg peruu maanantain lentonsa brittiläisen emoyhtiönsä konkurssin vuoksi.

Yhtiö tiedottaa verkkosivuillaan, että se keskittyy nyt huolehtimaan asiakkaistaan. Se toivoo voivansa tiedottaa konkurssin vaikutuksista sivuillaan maanantain aikana.

Yhtiö kertoi eilen, että sillä on parhaillaan noin 3  500 asiakasta maailmalla.

Tjäreborg toivoo, että sen tulevien päivien lähtevät lennot pystytään yhä lentämään.

Yhtiön myyntijohtaja Saana Ruonala kertoo STT:lle, että yhtiö toivoo edelleen, että toiminta Pohjoismaissa voi jatkua ennallaan emoyhtiö Thomas Cookin konkurssista huolimatta.

Yhtiö tiedottaa tilanteen kehittymisestä asiakkaille verkkosivuillaan ja tekstiviestein.

Tjäreborg kirjoitti sunnuntaina nettisivuilla julkaistussa tiedotteessaan, että asiakkaiden matkoja suojelee matkapakettilaki ja vakuusrekisteri. Tjäreborgilla on parhaillaan noin 3  500 asiakasta maailmalla.

– Mahdollisessa konkurssitilanteessa pidetään huolta siitä, että jokainen kyllä kotiin matkalta pääsee, sanoi myyntijohtaja Ruonala STT:lle sunnuntaina.

Ruonala jatkoi, että jos konkurssi tulee, matkustajiin otetaan heti yhteyttä.

BBC: Tyhjiä koneita lähti maailmalle jo sunnuntaina

Thomas Cook kävi viikonvaihteessa neuvotteluja Britannian hallituksen ja mahdollisten sijoittajien kanssa, jotta välttäisi konkurssin. Yhtiölle haettiin 200 miljoonan punnan eli noin 226 miljoonan euron lisärahoitusta.

Yhtiö oli onnistunut varmistamaan elokuussa 900 miljoonan punnan arvoisen pelastussuunnitelman, mutta lisärahoituksen tarve nousi vielä myöhemmin 200 miljoonalla punnalla.

Thomas Cookin toimitusjohtaja Peter Fankhauser sanoi, että yhtiön romahdus on "syvän pahoittelun paikka". Hän pyysi anteeksi yhtiön "miljoonilta asiakkailta ja tuhansilta työntekijöiltä". Yhtiöllä on pelkästään Britanniassa 9  000 työntekijää.

Thomas Cookin alkuvuoden tulosta painoi osittain se, että brexitistä johtunut epävarmuus viivästytti kesälomamatkojen varaamista. Lisäksi 600 matkatoimistoa ympäri Britanniaa ovat kärsineet kovasta kilpailusta nettimyynnin kanssa.

Yhtiön matkoilla on ympäri maailmaa noin 600  000 turistia. Britannia on käynnistämässä Matterhorn-nimellä kulkevaa operaatiota, jonka tarkoituksena on tuoda kotimaahan 150  000 Thomas Cookin matkoilla ulkomailla olevaa brittiasiakasta. Britannian hallitus ja ilmailuviranomainen ovat vuokranneet kotiuttamisia varten kymmeniä lentokoneita. BBC kertoo, että tyhjiä koneita lähti jo sunnuntaina maailmalle hakemaan brittituristeja kotiin. Kotiuttamisoperaatiota kuvattiin rauhanajan suurimmaksi.

Guardianin mukaan myös lentoyhtiöt British Airways ja easyJet ovat ilmeisesti mukana lennättämässä turisteja kotiin. Brittituristeja lomailee paitsi Euroopan eri kohteissa myös Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Yhdysvalloissa ja Karibialla

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Sehän on hulluutta lähteä itseään käristään etelänmaille.lomaillaan Suomessa niin rahat jää tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän nuo kaikki halpalentoyhtiöt roiku löysässä hirressä, se kuuluu ydinliiketoimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha lentely on kyllä ihan muuta kuin lomailu. Turhaa lentoa on se kun mennään muutama sata kilometriä lentämällä vaikka junallakin pääsisi. Turhuutta on myöskin bisnesluokassa lentäminen, kun koneeseen ei sovi niin paljoa matkustajia. Autoilu pitäisi lopettaa kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha yhtiö on tainnu tuhlata johonkin rahansa kun menee konkurssiin. Olisi sisäisen tilintarkastuksen paikka mikä meni vikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexitin jälkeen konkurssi voidaan perua kun brittiyhtiöt pääsevät sopimaan uudet edullisemmat ilman EU:n holhousta ja välistävetoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaisyhtiöllä suuri osake-enemmistö. Brexit itse asiassa kaatoi Cookin, kun epävarmuuden takia britit jättivät matkoja hankkimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä tavalla brexit voisi edistää brittien matkailua? Ei niin millään tavalla. Sori vaan, nyt työpaikkoja meni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit on toteutuessaan todella paha isku britannian matkailulle ja verkkokaupalle. Voi olla, että paikalliset remonttireiskat saavat enemmän töitä, mutta se ei lohduta, kun jokaista reiskaa kohti jää kolme muuta työttömäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman EUta ei täällä suomaassaa olis näinkään hyvin asiat. Mutta sinullahan on nyt pelko joutua töihin, kun EUn takia perustetaan uusia työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi homma. Tjareborg on ollut todella hyvä matkanjärjestäjä. Hinta ja laatu ovat olleet kohdallaan näin matkustajan kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hintaa tässä aloin miettimään, että lähteekö muut matkanjärjestäjät nyt nostamaan. Edes kerran vuodessa kun ois varaa sohjolasta päästä käymään pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sä hintaa mietit, niin varaa itse lennot ja hotelli. Säästä vähintään puolet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästää, säästää, mutta aivan
väärässä paikassa. Jos olet
matkatoimiston valmismatkal -
la niin valmismatkalaki kor -
vaa joka ikisen pennin, jos
esim. käyttämäsi lentoyhtiö
menee konkurssiin ja olet jo
ehtinyt maksaa sekä lennot,
hotellin yms.
Sinun ei tarvitse matkakoh -
teessa alkaa itse tehdä yh -
tään mitään em. tilanteessa.
Matkatoimistosi huolehtii kai -
kesta mitä näissä tilanteissa
tulee eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on legendaa. Itse hotellit ja lennot varaamalla ei säästä käytännössä mitään. Matkanjärjestäjät ovat saaneet neuvoteltua isojen ostojen kautta sen verran hyvät hinnat, että pakettimatkat ovat hinnoiltaan todella kilpailukykyisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurinpiirtein puolet säästää matkanhinnasta kun hoitaa kaiken itse. Ja paljon paremmat hotellit ja paremmat alueet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän vaikutus tällä on tulevan talven Lapin matkailuun? Surulliselta kuullostaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image