Talous

Suomessa EU:n lyhin työviikko? Näin Suomi oikeasti sijoittuu, kun mukana ovat osa-aikaiset

Taloustieteen professori Roope Uusitalo muistuttaa, että monissa EU-maissa tehdään enemmän osa-aikatyötä, mikä vaikuttaa vertailutuloksiin. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 10.11.2015 16:10
Juha Vainio

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkisti tiistaina selvityksen, jonka mukaan Suomessa tehdään EU:n lyhyintä työviikkoa.

EVAn selvityksen mukaan kokoaikatyötä tekevän suomalaisen todellinen työviikko on noin 38,5 tuntia. Työaika on kaksi tuntia vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin ja jopa kolme tuntia vähemmän kuin Saksassa. Työviikot ovat lyhyistä sekä miehillä että naisilla.

EVAn selvityksessä ei ole kuitenkaan huomioitu osa-aikatyötä tekeviä, mikä vaikuttaa selvästi Suomen sijoitukseen EU-maiden työntekijöiden työaikavertailussa.

Taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta muistuttaa, että monissa EU-maissa tehdään enemmän osa-aikatyötä, mikä vaikuttaa vertailutuloksiin.

– Se, että katsotaan vain kokoaikaisten työntekijöiden viikon pituutta, ei ole kaikkein loogisin mittari. Osa-aikatyö pudottaa keskimääräistä työaikaa per työntekijä.

Suomessa osa-aikatyötä tehdään huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Saksassa.

Suomessa osa-aikaisten työntekijöiden osuus kaikista työllisistä oli viime vuonna 15,4 prosenttia. Ruotsissa luku oli 26,2 ja Saksassa 27,6. EU:n keskiarvo oli 20,4. Luvut perustuvat OECD:n tilastoihin.

Tilastokeskuksen väestö- ja elinolot -yksikön yliaktuaari Liisa Larja sanoo, että ainoastaan kaikkien työllisten kokoaikatyötä vertailemalla Suomi sijoittuu EU:n työaikavertailussa viimeiseksi.

– Jos katsotaan pelkkiä palkansaajia ja otetaan mukaan myös osa-aikatyöntekijät, sijoittuu Suomi (34,9 h/vko) hyvin lähelle EU:n keskiarvoa (35,6h/vko). Lyhimmät työajat ovat tällöin Hollannissa, 30,6 tuntia ja Tanskassa, 33,5 tuntia.

Seuraavina tulevat Eurostatin tilaston mukaan Irlanti (33,7), Ranska (34,4) ja Saksa (34,4).

– Työajat ovat usein lyhyitä vauraissa maissa, joissa työn tuottavuus on korkea. Hollannissa keskimääräistä työviikkoa lyhentää myös se, että maassa tehdään yleisesti osa-aikatyötä. Työaikoja taas pidentää se, jos maassa on iso maataloussektori, jossa yrittäjät tyypillisesti tekevät erittäin pitkää päivää.

Larjan mukaan Suomen työaikoja tarkastellessa kannattaa huomioida se, että Suomessa työelämä on erittäin tasa-arvoinen – kuten muissakin Pohjoismaissa.

– Suomessa naisilla on korkea työllisyysaste. Naiset tekevät paljon kokoaikatyötä, jos verrataan esimerkiksi Saksaan, jossa suuri osa naisista ei ole töissä tai tekee osa-aikatyötä.

Naisten korkea työllisyysaste myös laskee Larjan mukaan työtuntien määrää.

– Naiset tekevät tyypillisesti pikkuisen lyhempää työpäivää kuin miehet.

Naisten lyhempiin työpäiviin löytyy Larjan mukaan ainakin se selitys, että suurin osa lastenhoitovelvollisuuksista on kallistunut naisten harteille.

Larja sanoo, että maissa, joissa naiset ovat tyypillisesti kotona, miehet tekevät pidempiä työpäiviä. Sen takia esimerkiksi Turkki on Eurostatin tilastojen ylivoimaisessa kärjessä 48,4 tunnin työviikolla (kaikkien palkansaajien keskimääräinen tehty viikkotyöaika).

– Kannattaa miettiä, mistä tilasto kertoo. Se, että työaika näyttää pitkältä, kertoo, että miehet ovat pitkälti töissä ja vaimot kotona. Moni voisi ajatella, että olisi hyvä, että työaika olisi tasattu naisten ja miesten kesken.

EVAn raportissa sanotaan, että lyhyt työaika haittaa Suomen kilpailukykyä. Larjan mukaan tilastot osoittavat, ettei työn tuottavuus korreloi suoraan työajan pituuden kanssa.

– Nyt on paljon keskusteltu siitä, mitä pitäisi tehdä, että työn tuottavuus paranisi. Kun katsotaan maita, joilla on lyhyt työaika (mm. Saksa, Ruotsi, Hollanti, Tanska), ei voida suoraan päätellä, että työajan lisääminen parantaisi työn tuottavuutta.

Eurostatin tilastot osa-aikatyön määrästä
Eurostatin tilastot
EVAn selvitys)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Työajan pidentäminen voitaisiin oikeinkin hyvin aloittaa julkiselta sektorilta.

Siellä sitä on kaikenlaista kesäaikaa (lyhyempi työpäivä), sekä järjettömän pitkää vuosilomaa (6 - 8 viikkoa / vuosi), ynnä muuta virkistyspäivää.

Kaikki työtekijät on saatava samalle viivalle yksityisen sektorin kanssa näissä työaika-asioissa.
Yksityisella puolella kun työpäivä on kesät talvet tuo 7,5 h/pv - ja vuosiloma on edelleen 4 + 1 viikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se on niin jotta Suomessa tehdään muuhun Eurooppaan nähden eniten palkatonta työtä ja palkansaajan kuukausiansio suhteessa ostovoimaan ja hintatasoon on muita huomattavasti heikompi. Tuohon ei tarvi mittareita jotta hoksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikä siinä kaikki- kun otetaan huomioon kaikki tauot ja pekkas, lomapäivät jne niin ollaan kyllä tuossa asiassa maailman huippua. tietenkin tämäkin palta on täynnä äänekkäitä 'tietäjiä' joilla ei ole mitään faktaa mistään t. useammassa maassa työskennellyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain idiootit uskovat näitä kokoomuksen kauppakamarinulikoiden humpuukiväitteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisitteko laskea kunnan työntekijöiden ja oikeiden yritysten työntekijöiden työajat. Jo löytyy syy. Ja tätä kysytään vielä kalliisti palkatuilta herroilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskettiinko varmasti kaikki nolla sopimuksella töitä tekevät mukaan laskelmaan ?
Perustuuko laskelma toteutuneisiin työaikoihin vai vedettiinkö nekin hatusta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virallisesti olen töissä 8h 30 min päivässä. Minulla on jo lähelle 100 h plussatunteja. Aivan turhaa läppää tämmöseltä kokoomuspuudelilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei saa edes töitä tehdä loppuun kun "MOBIILI" hälyyttää työt loppuneeksi ja "palkanlaskija" ei kelpuuta palkanmaksuun ylitöitä laisinkaan ?? mukaan lukien muuta työnjohtajat Haapaveden lomituspalveluyksikössä. Missä mättää???.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tein 30v aikana eläkekertymään 60v vuoden verran eli 16h päiviä muista en viitsi edes kertoa ja jäin 51 eläkkeelle ja lähdin maasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa nuo kauluspaitaisten työmäärä leikata paskaduunarien viikko,kk,vuosi tunteja. Aiemminkin viitattiin että miesten ellinikä on kasvanu jne, ja että vois eläkeikää nostaa. Tuossa oli herraskansa taas vauhdissa, kun unohtivat että eliniän ja kunnon ennuste oli vain sinikauluksisilla noussut niin paljon että keskimääränen miesten elinikä oisi muka noussut. Kumminki ns rividuunarit jokka loppujen lopuksi pyörittää ja maksavat lopuksi hengellään, suomen hyvinvoinnin, niin heidän ns perusduunarien elinikä on pysyny 60 luvulta aivan samana tähänpäivään asti, ja nyt näiden ns parempiosaisten jotka tekevät vähemmän, kuin myös kehon rasitus huomattavasti vähemmän kuin muilla, niin tuolla syyllä sitten nostetaan työssä olo ikää vaikka herrat loikkii varhais eläkkeelle kultaisin kädenpuristusten kera. Nykyduunarit taitaakin elää ns eläkkeellä aiempaa lyhyemmän ajan, Siis ne jotka jaksaa sinne asti, sillä nyt miehet ja naiset joutuu jo usein työ kyvyyttömyys eläkkeelle, elleivät kerkeä kuolla na saappaat jalassa työmaillensa. Oma työ urakin on noudattanut juuri tuota kaavaa ja nyt ollaan ns varhaisella työkyvyttömyys eläkkeellä, Selkä nikamat rappeuneen parista kohtaan, polvet romuna ja moneen kertaan leikelty, Olkapäät odottaa leikkausjonossa, ja nyt vielä havaittiin kasvaimia keuhkoissa jne levinneenä niin että elinajan ennuste aika onnetoman lyhyt. Koitta siinä sitte tehdä enempi töitä, kun aiemmatkin viikkotunnit olleet lähempänä 80h kuin 38,5h Mistähän sitä seuraavaksi säästettäisiin tai, ainakin kiristettäisiin työtahtia että valkokauluksiset olisivat enempi tyytyväisiä... PS

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas joku keskivertoa heikommalla loogisella päättelykyvyllä varustettu ylimielinen talousihminen (jollaisia he lähes kaikki ovat) kuvittelee, että maailman toimimisen voi selittää yhdellä tilastolla. Tällaisen sakin joutaa viskata ulkomaille pilaamaan muiden maiden kilpailukykyä. Ei noista ajatusten tyhjistä kolisevista tynnyreistä mitään viisasta maallemme koskaan tule kuulumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On suorastaan liikuttavaa, kuinka erilaiset yhteiskunnan elättitahot kilvan kiiruhtavat todistelemaan erilaisin keinotekoisin tavoin sitä, että "kyllä Suomessa tehdään paljon töitä".
Jokainen maailmaa nähnyt tajuaa, että olemme laiskanpulska, pullamössökansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko EVA vertailla ylintä johtoa milloin jäädään eläkkeelle, Suomessa alle 60v ja Saksassa noin 70v. Olisiko parantamisen varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elinkeinoelämän puhdasta propagandaa.Tuottavuudesta on turha puhua,kun samalla puhutaan palkkojen polkemisesta.Palkkoja poljetaan niillä aloilla joilla ei ole mitään vaikutusta vientiin ja jos vienti ei vedä niin se johtuu pelkästään huonoista tuotteista,eikä työajoista.EK:n toiminta pitkässä juoksussa todella typerää.Puolitetaan samalla palkkatulot,niin loppuu kotimaan kauppakin ja siinä menee samalla firmatkin nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsihan on siirtymässä 6 tunnin työpäivään kahdeksan tunnin palkalla. Heidän tutkimustensa mukaan, työntuottavuus paranee huomattavasti, mutta tämä tutkimushan ei varmaan kelpaa suomalaisille päättäjille, he kun ovat viisaampia kuin tutkijat yleensä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen työpäivä klo 8-18.30, tänään klo 8 -17.30. Perussettiä. Kun ei muut ehdi tai viiti, niin pakko joutavan venyä ja joustaa eikä edes kiitetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Eva pelleilee tilastoilla vaikka taatusti tietää miten osa-aikuisuus vaikuttaa tilastoon. Tämä on Evalta propagandaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

13:26
Käräjäoikeus tuomitsi Brother Christmasina tunnetun Ari Koposen rahankeräysrikoksesta sakkorangaistukseen – Maksettavaa kertyy yhteensä 1035 euroa
13:05
Räsymatto on palannut sisustukseen ja oululainen Anne Leppänen tekee niitä olohuoneen nurkassa – "Mitä rumempi lakana, sitä hienomman kuteen siitä saa" Tilaajille
12:57
Lukiolaiset roskajuoksivat kaupunkia siistiksi ruokavälitunnilla, opiskelijat kiersivät lähikortteleita roskapussien kanssa
12:47
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen ei yllättynyt Päivi Laajalan mahdollisesta lähdöstä: "Nopeita päätöksiä uuden johtajan suhteen ei tehdä"
12:42
Raportti: Rikollisverkostot hyötyvät Amazonin sademetsän tuhoamisesta
11:43
Ylläksen kupeeseen suunniteltua kaivoshanketta vastustetaan Etelä-Suomea myöten – "Avolouhos ei yksinkertaisesti sovi luontomatkailukeskuksen läheisyyteen" Tilaajille
11:38
Presidentti Niinistö YK:n yleiskokoukseen – osallistuu New Yorkissa Trumpin vastaanotolle
82
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
28
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
24
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
15
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
12
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
12
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
10
Minkkien loukkupyynti alkaa Hupisaarten alueella – loukut tulee jättää rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image