Talous

Suomen Pankin ennuste ta­lous­kas­vus­ta aiempaa vaisumpi – Rehn: 75 prosentin työl­li­syys­ta­voi­te oikea mutta optimistinen

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin (kesk.) mukaan mikään yksittäinen toimenpide ei riitä työllisyysasteen nostoon. Arkistokuva. KUVA: Kimmo Penttinen
Talous 11.6.2019 13:19
Ilkka Hemmilä

Yksittäiset toimet eivät Rehnin mukaan riitä työllisyyden tukemiseen. Talouskasvu on ennusteen mukaan tänä vuonna enää 1,6 prosenttia.

Suomen Pankki on päivittänyt ennustetta Suomen talouskasvusta aiempaa pessimistisempään suuntaan. Uusien talouskasvuarvioiden valossa Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää Antti Rinteen (sd.) hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitetta optimistisena.

– Tämä 75 prosentin työllisyysasteen toteutuminen ennustetulla 1,5 prosentin kasvulla keskipitkällä aikajänteellä sijoittuu ehkä todennäköisyysjakauman melko optimistiseen laitaan, Rehn totesi sanojaan tarkkaan asetelleen Suomen Pankin tiedotustilaisuudessa.

Pankin mukaan Suomen BKT kasvaa kuluvana vuonna 1,6 prosentilla. Vuonna 2020 kasvu on ennusteen mukaan 1,5 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,3 prosenttia.

Rehn pitää kuitenkin hallituksen työllisyystavoitetta oikeana. Hänen mukaansa pitkällä aikavälillä työllisyysastetta tulisi pyrkiä nostamaan muiden Pohjoismaiden tasolle. Rehnin mukaan sopiva taso olisi 75–78 prosenttia.

– Mikään yksittäinen toimenpide ei nosta työllisyysastetta riittävästi, vaan tarvitaan useita uudistuksia, hän totesi puheenvuorossaan.

– Tutkimustiedon perusteella tuntuvia vaikutuksia voidaan saada perhevapaisiin, työttömyysturvaan ja muuhun sosiaaliturvaan tehtävillä uudistuksilla.

Talouskasvu hidastumassa ennakoitua nopeammin

Suomen Pankki kertoi uudet ennusteluvut talouden kehityksestä Euro & talous -verkkojulkaisun tiedotustilaisuudessa. Uuden arvion mukaan talouskasvu on hidastumassa ennakoidusti mutta aiemmin arvioitua nopeammin.

Puolisen vuotta sitten joulukuussa Suomen Pankki ennakoi BKT:n kasvuksi 1,9 prosenttia kuluvalle vuodelle, 1,7 prosenttia vuodelle 2020 ja 1,4 prosenttia vuodelle 2021. Vielä vuosi sitten talouskasvuksi tälle vuodelle ennakoitiin 2,2 prosenttia.

Pankki ei ole huomioinut uuden hallitusohjelman vaikutuksia ennusteluvuissaan, kertoi Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

– Ennustetta on tarkastettu alaspäin kautta linjan. Talouskasvu hidastuu aiemmin arvioitua nopeammin, Obstbaum tiivisti uuden ennusteen luvut.

Epävarmuus hidastaa kasvua

Suomen Pankin mukaan talouskasvu vaimenee sekä euroalueella että muualla maailmassa. Talousnäkymiä varjostavat epävarmuudet markkinoilla, joita pitää yllä muun muassa Kiinan ja Yhdysvaltain pitkittynyt kauppasota.

Talouskasvua Suomessa ovat viime vuosina tukeneet kotimainen kulutus ja investoinnit. Kotitalouksien kulutusta ovat tukeneet viime vuosina parantunut työllisyys, palkankorotukset ja maltillinen inflaatio, mutta niitä uhkaavat hillitä talousnäkymien yleinen epävarmuus. Investoinneista myös uudisrakentaminen on hiljentymässä.

– On olemassa riski siitä, että vuoden 2019 kasvu jäisi jopa nyt ennustettua heikommaksi, Obstbaum sanoi.

Myös työllisyyden nopein kasvu on ohitettu. Työllisyysaste nousee Suomen Pankin ennusteen mukaan 73,3 prosenttiin vuoteen 2021 mennessä.

Tämän vuoden huhtikuussa työllisyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan 72,4 prosenttia, kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettuna. Antti Rinteen hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyyttä vuoteen 2023 mennessä.

MAINOS

Kommentoi

Jopa 80 % työllisyysaste olisi saavutettavissa, jos niin halutaan. Silloin vaan pitää kaikki välistävetäjät saada kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image