Talous

Suomen ka­ta­stro­faa­li­sin kauppa: ”Jokainen suomalainen lahjoitti saksalaisille tuhat euroa”

Sonera ja Nokia testasivat umts-verkkoa Oulussa vuonna 2000. Arkistokuva. KUVA: Tapio Maikkola
Talous 8.3.2015 19:31
Tiia-Maria Juuso

Suomen historian ehkä noloin bisneskauppa esitellään ensi viikolla ilmestyvässä uutuuskirjassa Suomen pahimmat bisnesmokat: Tarinoita bisnesjohtamisesta.

Helsingin yliopiston professori Markku Kuisman ja yrittäjä, kolumnisti Pekka Seppäsen kirjoittamassa teoksessa revitään auki suomalaisten vanhoja haavoja ja luodaan katsaus suomalaisten johtajien ja yritysten pahimpiin epäonnistumisiin.

Yksi kirjan tapauskertomuksista käsittelee katastrofiksi osoittautuneita kauppoja, jotka Suomen sen aikainen valtion teleyhtiö Sonera teki vuonna 2000. Tuolloin yhtiö osallistui huutokauppoihin, joissa Saksan ja Italian valtiot myivät kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkotoimilupia.

Sonera maksoi näistä umts-toimiluvista huikeat 4,3 miljardia euroa vain todetakseen ne pari vuotta myöhemmin täysin arvottomiksi. Uuden tekniikan kehitys oli viivästynyt, eikä Soneralla olisi ollut enää varaa verkkoinvestointeihin tai palveluiden pystyttämiseen.

– Kansan suussa kauppa vääntyi hölmöläistarinaksi, jossa Soneran johtajat ostivat neljällä miljardilla ilmaa, Kuisma ja Seppänen kirjoittavat.

Kirjoittajien mukaan Soneran silloisen johdon tempaisi mukaansa todellisuudentajun hämärtyminen, joka vakuutti heidät siitä, ettei maksetulla summalla ollut väliä. Umts-toimilupa näyttäytyi sijoituksena, jonka arvo ei voi laskea.

Vaikutti siltä, että toimilupa tulisi olemaan sitä arvokkaampi, mitä lähemmäksi liiketoiminnan aika tulisi. Tätä aikaa ei koskaan tullut. IT-kupla räjähti Soneran kannalta liian varhain.

– Kaupat johtuivat todennäköisesti enemmän Soneran johdon vauhtisokeudesta kuin oman edun tavoittelusta. Johto kuvitteli ehkä tosissaan, että umts-kaupoissa myytiin taivasosuuksia, niin kuin kirjaimellisesti ottaen myytiinkin.

Kirjoittajien sanoin Soneran johto otti tietoisesti suuren riskin osallistuessaan Saksan umts-huutokauppaan. Kun riski osoittautui liian suureksi, alkoi poru ja syyttely.

– Soneran riskinottajat eivät kuitenkaan ottaneet riskiä omilla rahoillaan. Heillä ei ollut mitään hävittävää. Kun kaupat osoittautuivat lopulta epäonnistuneiksi, Soneran johtajat eivät menettäneet lanttiakaan, kirja lataa.

Epäonnistuneet kaupat olivat Soneralle lopun alkua. Kertyneiden velkojensa maksamisen vuoksi se joutui järjestämään osakeannin eli keräämään omistajiltaan lisää rahaa taloutensa pelastamiseksi.

Siitä ei kuitenkaan ollut parantavaksi lääkkeeksi. Kauppojen myötä Sonera oli valmis ruotsalaisen Telian poimittavaksi. Sonera liitettiin Teliaan ja menneestä muistuttaa yhä edelleen Sonera-sana yhtiön virallisessa nimessä. Kaupat myös johtivat siihen, että Elisasta tuli Suomen valtion teleyhtiö Soneran sijaan.

– Saksan umts-huutokaupan olennaisin seuraus oli se, että Suomen valtio ja Soneran muut osakkaat avustivat Saksan valtiota neljällä miljardilla eurolla. Jokainen suomalainen lahjoitti saksalaisille tuhat euroa puhtaana käteen, kirjoittajat tiivistävät. 

Soneran lisäksi teoksessa esiteltävien bisnesmokaajien joukkoon ovat päässeet muun muassa Stora Enso, Nokia, Suomen Pankki, Fortum, Talvivaara ja Outokumpu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (103)

Tulee pitkä kirjasarja.
UMTS. Caruna. Rataverkko. Maakaupat. Telakat. Nokia. Sote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä on saamatta korvaukset Saksalaisilta Lapin polttamisesta, eiköhän aleta perimään niitä pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rekisteröitynyt käyttäjä Karri Luosto muistaa virheellisesti. Suomi sai korvaukset. Miten Valtion sen aikainen johto ne saamiset jakoi, onkin sitten toinen juttu. (Kannattaa perehtyä asiaan tarkemmin. Lähteitä ponnahtaa useita, kun hakusanaa vaihtaa. Ja jos on sitä kielitaitoa, löytyy ulkomaisiakin lähteitä.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän jutun kommenteissa usein mainittu fosforibisneksen myynti norjalaisille pilkkahintaan on vielä ikävämpi asia kun sattuu tietämään että maailman fosforivarat ovat ehtymässä. Ei mene montaa kymmentä vuotta kun fosforista on pulaa ja sen hinta tulee nousemaan ennen loppumistaan. Silloin joku tekee hyvät bisnekset. Ja kun se fosfori loppuu (jos ei uutta keksitä), alkaa ihmettely että mistä saadaan ruokaa tuolloiselle 8-9 miljardille ihmiselle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aikainen urpilainen madon nappaa, siinä kans niin tyhmä opettaja. Ja meitä se opetti totisesti kuinka naista voi jymäyttää kauniilla puheilla ja shamppanjalla euroopan suuressa hiekkalaatikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä "Sonera-kauppa" oikaisi Kekkosen aikaisen sosialistisen Suomen Saksalle esittämän laskun sotatuhoista. Ei olisi pitänyt esittää. Ilman Saksan apua, sekä materiaalista että miehistöllistä Suomi olisi tullut miehitetyksi hyvin nopeasti. Ja sitten kulkenut sen Baltian maitten tien. Ensin Neuvostoliitto miehittää ja punaiset antavat ilmi valkoisia. Sitten Saksa miehittää ja valkoiset antavat ilmi punaiset ilmiantajat. Ja sitten vuorostaan Neuvostoliitto miehittää ja punaiset antavat ilmi valkoiset. Baltiassa tehtiin kolme puhdistusta edellä kuvatulla tavalla. Suomi siltä säästyi, kiitos Saksan.

En ole tarkistanut laskelmalla, mutta noin-arviona Saksan sosialistiselle Suomelle maksamat sotakorvaukset ovat likimain saman suuruiset, kuin on tämä Sonera-rahoitus Saksalle.

Vastaava punttien tasaus on käsittääkseni tapahtunut Suomen sisällissodan valkoisen terrorin kohdalla Suomen talvisodassa. Valkoisessa terrorissa kuoli likimain sama määrä ihmisiä kuin kuoli Talvisodassa. Talvisota oli yksinoikeudella valkoisten harrastustoimintaa.

Eli asioita pitää tarkastella ei vain hetkellisinä ilmiöinä, vaan historiallisina jatkumoina. Siinä perspektiivissä asioilla on taipumus tasaantua. Arkielämään jämähtänyt ihminen vain ei sitä huomaa. Jos yleensäkään mitään huomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielnkiintoinen näkökulma , pitää paikkansa ,että Saksa oli suuressa roolissa kun Suomen kohtaloa 1944 kesällä ratkottiin Kannaksella . Mainitsit historiallisen jatkumon ja asioiden taipimuksen tasaantua ,tulee väkisin mieleen Venäjän tämän hetkinen tilanne , Venäjä ja edeltäjä Neuvostoliitto ovat olleet jotenkin aina saamassa ja voittamassa viimeisen sadan vuoden periodissa ,eli hieman epätasapainossa ,vaikka kansa on joutnut kärsimään varmasti ihan yllin kyllin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksessa asiasta vastasi silloin ministeri Olli-Pekka Heinonen. Nyt sama mies on ehdolla TEM:in kansliapäälliköksi. Vapaavuori esittelee asian. Onkohan O-P Heinonen muistanut mainita hakemuksessaan tätä saavutusta? Näytöt ovat niin kovat, että ilman muuta O-P pitää valita TEM:iin. Hän voi siellä jatkaa ilman ostamista ja rahan lappamista. Osaamista on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

O-P Heinosella on meriitti myös kaikkien aikojen huonoimman ja aikaansaamattoman pääministerin poliittisena valtiosihteerinä. Tai saivathan he aikaan, useiden kymmenien miljardien velat Suomelle ja sata tuhatta työtöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kreikan rahojen ja takauksien kanssa käy samalla lailla ku tään saksan umts rahojen mutta lasku voi olla sen 20000 euroa per kansalainen et silleenn .....ne meidän jutat sun muut neuvottelee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketähän ne päälliköt Sonerassa olivat ja saivatko ne kultaisen käden puristuksen osinkojen muodossa???Myytiinhän se lannoite alakin Yaralle,näitähän riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri moka on myös Kemiran myynti Yaralle, varsinkin lannoitebisnes. Sokli olisi hyvä olla kotimaisen toimijan, varsinkin valtion hallinnassa. Ruotsissakin on valtiollinen omistaja Kiirunan rautakaivoksella, voitot menevät suoraan valtiopäivien tilille ja tavoitteena on vakaa ja ihmisiä turvallisesti työllistävä toiminta. Olisihan se mukava, kun olisi lappilainen Soklin kaivos, joka tuottaisi raaka-ainetta lappilaiselle lannoitetehtaalle. Voi Suomi parka, kaikki arvokas myydään halvalla ulkomaalaisille toimijoille. Sitten ollaan polleana kouluttamassa työllisyyskursseilla työntekijöitä verorahoilla näille samaisille ulkomaalaisille toimijoille. Varmaan nauravat suomalaisille räkänaurua selän takana, hah, hah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hölmöläiskansa joka jatkaa hölmöjen päätöksien tekoa. Hyvä esimerkki on Talvivaara jätevesi ongelma jossa ollaan valmiita pilaamaan Suomen puhtaimpia järviä ja pilaamaan koko Oulujoen vesistöt ihan sentakia että politikot ja virkamiehet ovat hölmöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon Sonera soppaanhan saatiin jatkoa juuri kun valtio myi Telia-Soneran nyt tuottaneita osakkeitaan mahtimäärän peitelläkseen valtiontalouden alijäämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän soppaan saa liittää myös Karvisen ja Kemijärven kannattavan sellutehtaan lopettamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herrojen touhu on samanlaista kuin kertomus hälmöläisistä, jotka rakensivat talon, mutta ikkunat jäi tekemättä.
Sitten ne yrittivät kantaa säkillä valoa sisään ja pimeyttä ulos, samaa on tämä valtion firmojen myyminen ja ostaminen.
Kaikki kannattavat valtion yritykset myydään pilkkahintaan ja sitten ostetaan takasin kalliimmalla saman alan yrityksiä.
Eräs esimerkki on tämä telakkateollisuus seikkailu. Telakat ensin norjalaisille, sitten ne möi sen korealaisille,
ja nyt ollaan taas osaomistajana samoissa touhuissa ranskalaisten kanssa. Hölmöläisillä riittää puuhaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä kaikesta huolimatta antaa väärää tietoa telakoiden omistuksesta. Ulkomaisena omistajana on nykyisin Meyer Werft, joka on Euroopassa niitä harvoja telakoita, jotka ovat tulleet lähes omillaan toimeen. Paras suomalaistelakoiden omistaja tähän mennessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (103)

Uutisvirta

40
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
36
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
14
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tulikorit ja -padat yleistyvät kotipihoilla, mutta mistä puut? Polttopuiden hinnoissa ja laadussa on isoja eroja
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image