Talous

Suomelle kolme ta­lous­en­nus­tet­ta lop­pu­vuo­del­le: huono, huonompi ja vielä huonompi

Kuvassa yhdistyy kolme Suomessakin ajankohtaista talousvaikutinta: koronavirus, pörssi ja maailmantalous. Meklari Michael Capolino sonnustautui hengityssuojaimeen New Yorkin pörssissä. KUVA: JUSTIN LANE
Talous 24.3.2020 10:18
Ilari Tapio

Pellervon taloustutkimus pitää todennäköisimpänä vaihtoehtoa, jossa koronavirus leviää laajalle ja rajoitustoimet sekä talousvaikutukset jatkuvat pitkään. Talous voi supistua jopa yli 6 prosenttia.

Pellervon taloustutkimus PTT on laatinut Suomen kansantaloudelle koronapäivitetyn kansantalousennusteen vuodelle 2020.

Ennusteen mukaan korona iskee talouteen ison loven. Sen korjaaminen vie aikaa. Eri skenaarioissa talous supistuu tänä vuonna 3-6 prosenttia tai jopa enemmän.

Skenaarioita on kolme. Ensimmäinen perustuu nopeaan toipumiseen, toinen hitaaseen toipumiseen ja kolmas pitkittyvään kriisiin.

Nopeassa vaihtoehdossa maailman maat saavat koronaviruksen tehokkaasi taltutettua, ja elämä palaa vuoden 2020 lopulla lähes ennalleen. Talousvaikutukset ovat suuria mutta lyhytaikaisia. Kun kulutus ja investoinnit pääsevät massiivisen elvytyksen tuella vauhtiin, talous lähtee nopeaan kasvuun jo loppuvuodesta.

Hitaassa vaihtoehdossa taudin leviämistä ei saada taltutettua yhtä nopeasti. Virus leviää laajoihin väestönosiin, rajoitustoimet jäävät tehottomammiksi ja niitä joudutaan ylläpitämään pitkään. Siksi talousvaikutuksetkin jatkuvat kauan. Nopeaa palautumista ei tapahdu.

Pitkittyvässä vaihtoehdossa globaali talous ajautuu jatkuvalta näyttävään epävarmuuden tilaan, joka johtaa laajaan talouskriisiin. Se viivästyttää talouden toipumista huomattavasti.

Kaikissa skenaarioissa Suomen bruttokansantuotteen odotetaan supistuvan vuoden ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana yhteensä noin 10 prosenttia.

Kakkosvaihtoehto todennäköisin

Todennäköisimpänä skenaariona PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari pitää kakkosvaihtoehtoa eli hidasta toipumista.

– Nopeaan toipumiseen pitäisi silti pyrkiä ja välttää pitkittyvä kriisi tukitoimilla, hän toteaa talousennusteen tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan vakavien epidemioiden talousvaikutukset ovat aina suuria. Usein ne ovat kuitenkin lyhytaikaisia. Palautuminen on nopeaa. Kulutus ja investoinnit vain siirtyvät epidemian jälkeiseen aikaan, jolloin talous toipuu.

Koronaviruksen yhteydessä PTT pitää tällaista skenaariota kuitenkin liian optimistisena. Virus ei ole poistumassa nopeasti, minkä vuoksi taloudessakin on varauduttava pidempiaikaisiin vaikeuksiin.

Pankkikriisi on pahin riski

Pahimpana riskinä PTT pitää reaalitalouden ongelmien ja finanssimarkkinoiden rajun laskun aiheuttamaa pankkikriisiä. Näin voi käydä, kun useiden yritysten tulot ovat romahtaneet, eivätkä ne pysty lyhyellä aikavälillä suoriutumaan velvoitteistaan. Hintojen voimakas lasku finanssimarkkinoilla on puolestaan pienentänyt vakuuksien arvoa merkittävästi.

PTT korostaa, että ongelmien ei pidä antaa kaataa kannattavia yrityksiä. Jos niin käy, nopeasta palautumisesta ei ole toivoa.

– Taloudellisia vastatoimia suunniteltaessa pitää varautua siihen, että vaikutukset ovat suuria ja poikkeustilanne saattaa jatkua pitkään, ennustepäällikkö Janne Huovari muistuttaa.

Onnena onnettomuudessa PTT pitää Suomen valtionvelan kansainvälisesti vertailtuna melko alhaista määrää ja korkotason pysymistä negatiivisena. Näin ollen Suomella on mahdollisuus ottaa runsaastikin lainaa lieventämään koronakriisin iskua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Älkäät olko murheelliset tämän Pellervon ennusteen vuoksi! Työttömien määrä tuskin nousee kovin paljon yli kahden miljoonan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
23
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
10
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
7
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
2
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image