Talous

"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toi­mi­tus­joh­ta­jal­ta kova purkaus

Taustalla lihaa, jota saa sanoa lihaksi. "Kasviliha" sen sijaan joutui pannaan. KUVA: Tapio Maikkola / Kuvakaappaus Poutun Facebook-sivulta
Talous 22.11.2019 12:31
Heikki Uusitalo

Ruokatalo Pouttu Oy:n toimitusjohtaja Mikko Karell ei sanojaan säästele. Tuohtumuksen on aiheuttanut ympäristöterveydenhuollon päätös, jonka mukaan Pouttu ei saa enää käyttää markkinoinnissaan ja pakkauksissaan "kasviliha"-termiä.

– Siihen loppui kasvilihan tarina, Karell kirjoittaa yhtiön Facebook-sivulla.

Kyse on Poutun kasvipohjaisista tuotteista, joita yhtiö on markkinoinut "kasvilihana".

– Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon määräyksen mukaan meidän pitää tällä päivämäärällä lopettaa kasviliha- ja burgerpihvi -sanojen käyttö markkinoinnissa, sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillamme. Lisäksi joudumme vaihtamaan Muu Burgerpihvin ja Muu Kasvilihapullien nimet ja uusimaan kaikki pakkaukset tammikuun alkuun mennessä. Käytämme pannaan joutuneita sanoja burgerpihvi, kasviliha ja kasvilihapulla nyt siis tässä kirjoituksessa toistaiseksi viimeistä kertaa.

Karellin mukaan päätös on pöyristyttävä, epäoikeudenmukainen, epälooginen ja maalaisjärven vastainen.

– Täytyy myöntää, että meillä polki hetken aikaa tyhjää kun olimme saaneet päätöksen tavattua läpi. Tilanne on yhdellä sanalla sanoen epäoikeudenmukainen. Suomessa kun on myynnissä monta vastaavaa tuotetta, joissa saa käyttää ihan vastaavia ilmauksia.

– Yksi asia, johon Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto määräyksessään kiinnitti huomiota oli käyttämämme sana kasviliha. Tuotteen nimihän on siis Muu. Sen allekirjoituksena on ollut Kuin lihaa ja määritelmänä ensiluokkaista kasvilihaa. Miksi sitten käytämme sanaa kasviliha? Siksi, että Muu on jotain muuta kuin lihaa, mutta maistuu silti lihalta. Myös sen olomuoto on samanlainen kuin lihatuotteiden. Meistä sana kasviliha kuvaa parhaiten tuotteen ominaisuuksia ja makua. Onhan sitä olemassa hedelmälihaakin, jolla ei ole mitään tekemistä lihan kanssa.

Puolen miljoonan euron kustannukset

Tapaus tulee Karellin mukaan kalliiksi yhtiölle.

– Henkisen kolauksen lisäksi viranomaispäätöksestä koituu meille taloudellista tappiota kun linjastoja täytyy säätää ja pakkauksia uudistaa. Vieläpä erittäin tiukalla ja liki mahdottomalla aikataululla. Laskimme, että määräysten toimeenpano tarkoittaa meille arviolta 500 000 euron vahinkoja. Kannuslaiselle elintarvikeyritykselle se on todella paljon. Eikä ihan kaikkia kustannuksia voi edes laskea tarkasti.

Ilta-Sanomien haastattelema terveysvalvonnan johtaja korostaa, että lainsäädännössä on tarkasti määritelty "liha"-sanan käyttö.

– Selvityksessä se tämän tuotteen osalta katsottiin harhaanjohtavaksi, Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtaja Andréas Smeds sanoo lehdelle.

Smedsin mukaan päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen käsittelijä on Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (129)

syönpä jatkossa sitte pouttu oy lihaa että se sieltä nousee vielä,kun tulee tappiota nyt enempi kuin paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ite syön pääasiassa liharuokia, mutta sanottava on, että nämä Poutun Muu kasviliha tuotteet ovat todella hyvänmakuisia ja aidon lihan oloisia. Koostumus ja suutuntuma, sekä maku vastaa lihallisia einestuotteita. Mielummin söisin kasvilihapullia kuin eines lihapullia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaahan mitä puoluetta äänestätte seuraavissa vaaleissa. Tämmöisiinkin asioihin tulee järki vasta sen jälkeen. Nyt vasta reilu 20% tullut järkiinsä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa ilmastonmuutoshullutukset menneet liian pitkälle, kun lihatuotteiden valmistajat sekoilevat lihan ja kasvisten kanssa. Olisi järkevää myydä lihat ja kasvikset ihan erillään eikä valmistaa niistä mitä ihmeellisimpiä kovasti maustettuja mössöjä, joista maha menee vain sekaisin. Kasvisklönttejähän voisi myyjä paksuina ohukaisina, esim. härkäpapu-, soijapapu-, herne-. peruna-, nauris- ym. ohukaisina ja oikeasta lihasta valmistetut lihapihveinä ja -pyöryköinä. Lihasta, kalasta ja kasviksistahan voi valmistaa erikseen myös leikkeleitä ja hyytelöitä. kun ei sekoiteta niitä samaan pakettiin. Kauramaito ja ja -kermakin on aivan mieletön nimi, ne sisältävät noin 1 prosentin kauraa ja loppu on vettä, lisäaineita ja palmuöljyä, mikä on epäterveellinen öljy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hampurilainen pitää kieltää, senhän voi käsittää aivan väärin. Munahampurilainen varsinkin on aivan hirveetä tai lihapiirakka hhmm, siinäpä mietittävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina luullut että "hampurilaisten" valmistukseen on käytetty hampurilaisia ja että Janssonin kiusaus on tehty Janssonista, ilmeisesti ei pidä paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kaupassa pakkauksia jossa luki "Mummon lihapulla." Näistäkin vois virkamiesten mukaan ilmeisesti tyhmempi luulla, että mummon lihasta on tehty pyöryköitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sitten on erikseen hirven, peuran, villisian, lampaan, porsaan, sika-naudan, vasikan, härän, pihvin, lehmän lihaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakaan en ole härkiä teuraaksi myynyt. Kyllä ne ovat olleet aitoja sonneja. Kyllä tuottajankin pitäisi teuraasta parempaa hintaa saada, kun noin vain häräksi muuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tunne alan lainsäädäntöä, mutta ei ainakaan millään muulla toimialalla paikallinen viranomainen voi päättää tuotenimistä ja oikaisuvaatimuksen käsittelee kuntapoliitikot. Onko paikallisviranomainen ylittänyt toimivaltansa ja olisiko esim. Ruokavirasto oikea viranomainen käsittelemään asian, jolloin valiyusviranomainen olisi hallinto-oikeus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se paikallinen viranomainen on se valvoja kunnassa ja käsittelee myös oikaisuvaatimukset.
Itse kyllä olen sitä mieltä, että mikä ihme sellainen on kuin kasviliha.
Hyvä, että valvova viranomainen hoitaa tehtävänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen saisi puuttua myös, että leipomot markkinoivat esim. Kauraleipää, jossa on kuitenkin vai muutama %kauraa ja loput yleensä vehnää. Joku leipomo ilmoittaa leipäpussissaan isosti täysjyväruista, jota onkin vain muutama prosentti. Tämä on harhaanjohtamista, enemmän, kuin jokin kasviliha, jonka pöljäkin tietää, että se kasvin lihaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

DDR tulee oletko valmis? On tämä nykyinen Suomi mennyt kummaksi, jokaista sanaa tutkitaan ja aina joku vetää herneen nokkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (129)

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image