Talous

Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma pa­lau­tet­tai­siin valtiolle

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen luoma Valtion kehitysyhtiö Vake pitää yhdistää toiseen valtion sijoitusyhtiöön Suomen Teollisuussijoitukseen, esittää selvitysmies Jouni Hakala. Arkistokuva. KUVA: Silja Viitala
Talous 16.9.2019 22:29
STT, Kaleva

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen luoma Valtion kehitysyhtiö Vake pitää yhdistää toiseen valtion sijoitusyhtiöön Suomen Teollisuussijoitukseen, esittää selvitysmies Jouni Hakala.

Sipilän luoman Vaken tarkoitus oli toimia välineenä, jolla hallitus voisi nopeasti suunnata varoja tärkeiksi katsomiinsa uuden talouden elinkeinopoliittisiin kohteisiin.

Kritiikkiä herätti se, että tässä mallissa eduskunta ohitettiin varojen käytöstä päätettäessä.

Selvitysmies Hakalan ehdotus tarkoittaa, että päätösvaltaa rahojen suuntaamisessa siirtyisi eduskunnalle.

Hakala esittää kolmea vaihetta, joiden kautta valtion pitää tavoitella yhtä organisaatiota tekemään sijoituksia listaamattomiin yrityksiin.

Hänen mukaansa ensimmäisessä vaiheessa Vake tulee liittää Suomen Teollisuussijoitukseen ja palauttaa Vakelle annettu pääoma valtiolle.

Toisessa vaiheessa tulee arvioida Suomen Teollisuussijoituksen ja Business Finland Venture Capitalin yhdistämisen edut ja haitat.

Kolmannessa vaiheessa Teollisuussijoituksen ohjeistus tulee päivittää ja arvioida mahdolliset lainsäädännölliset muutostarpeet.

–  Selvitysmies Jouni Hakala on tehnyt arvokkaan analyysin eri toimijoiden tämän hetkisistä rooleista, sekä tehnyt oman esityksensä mahdollisista uudistuksista, arvioi valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) tiedotteessa.

–  Hallitus arvioi Hakalan selvitystä ja arvioi jatkotoimenpiteiden tarpeen. Valtion sijoitustoimintaan tarvitaan toimiva työnjako eri toimijoiden välillä, jatkaa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.).

Hakala sai heinäkuussa valtioneuvoston kanslialta sekä työ- ja elinkeinoministeriöltä tehtävän laatia selvitys valtion sijoitus- ja kehitysyhtiöiden rooleista.

Vake uudistaisi rooliaan

Vaken hallitus on luovuttanut tänään Paaterolle ehdotuksensa yhtiön päivitetyksi rooliksi digi- ja ilmastoinvestointien vauhdittajana. Valtio-omistaja pyysi Vaken hallitusta esittämään ehdotuksensa yhtiön uudeksi rooliksi.

–  On käynyt selväksi, että erityisesti digitalisaation ja ilmastonmuutoksen osalta tarvitaan lisää innovaatiopanostuksia, investointeja ja teollisen mittakaavan kaupallista skaalaamista, kertoo Vaken hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen.

Yhtiön toimitusjohtaja Paula Laine painottaa, että digitalisaatioon ja ilmastonmuutokseenkin liittyy seuraavan 10-15 vuoden aikana merkittäviä investointitarpeita, jotka eivät tällä hetkellä toteudu markkinaehtoisesti siinä tahdissa ja laajuudessa kuin haasteisiin vastaaminen edellyttäisi.

–  Viesti sidosryhmiltä on ollut selvä. Vaken panos investointien vauhdittajana olisi sekä tarpeellinen että tervetullut täydennys innovaatiojärjestelmäämme, Laine sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sipilän porukan aikaansaamisten korjaaminen pitäisi olla nykyisen hallituksen tärkeimpiä tehtäviä ja pitäisi hoitaa nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo vake kuullostaa lähinnä, että se on perustettu jakamaan rahaa kepulaiselle hyväveli-verkostolle. Vake ja yritystuet täytyy ottaa suurennuslasin alle ja vanhatkin koukerot tulee tutkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi lisää näihin js:n omavaltaisiin päätöksiin. Kohta se ois jo niinistön jakkaralla ja ois lopettanu hallituksen tehäkseen itse kaikki päätökset. Mistä nuita suuruuden hulluja sikiää? Onneksi erosi, tänne ei trumppeja tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antilla on kiire saada Vaken rahat haaskaukseen mahdollisimman äkkiä. Ei tässä mitään muuta syytä tarvita. Samalla myydään vielä muutamalla miljardilla valtion muuta omaisuutta puhtaasti kansankielellä sanottuna päivittäiseen käyttöön. Tämä on ilmeisesti äänestäjien tahto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noo Jussi olisi jakanut rahat oman hyväveli verkostonsa kautta kavereilleen, Chempolis ja Katera steel ovat aina olleet lähellä sydäntä ja eikä Terrafamekaan ole sieltä kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakella on rooli, kun Teollisuussijoitus ei uskalla sijoittaa kuin jakamalla vähän kaikille. Pitää uskaltaa panna rahaa likoon jos isoja muutoksia toivotaan. Nykyiset virkamiehet ei uskalla muuttaa toimintaa. Kannattaa kokeilla uutta. Niin on aikanaan kymmenet yrotykset valtio rahoittajana katalysoinut. Eduskunnalle rahaa ei kannata antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaken rooli oli lähinnä jakaa rahaa omistaja ohjaus ministerin kautta, siihen ei oikein ollut muilla nokan koputtamista. Teollisuus sijoituksen kautta eduskunnan rooli tulee merkittäväksi, ehkäpä oikeudenmukaisemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän edesmenneen hallituksen saavutuksista parasta antia on toistaiseksi taxi uudistus.

Karhisen työ näyttää menneen hukkaan.
Rautalanka mallia ei ihan joka paikkaan sentään voi soveltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fake ois nimenä osuvampi. Tuossa Vakessa Sipilä yritti siirtää varoja oman lähipiirin yrityksille osinkoihin,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiat kannattaisi pitää yksinkertaisena. Valtion omaisuus kuuluu valtiolle ja omaisuudesta päättäminen kuuluu eduskunnalle. Näin on aina ollut ja hyvin on toiminut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa siltä, että jollakulla on kiire keksiä tehtävä tälle "kehitysyhtiölle". "Viesti sidosryhmiltä" tarkoittaa oikeasti että "viesti kavereilta": on mukava istua kirstun päällä ja jaella rahaa kavereille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kritiikkiä herätti se, että tässä mallissa (Vake) eduskunta ohitettiin varojen käytöstä päätettäessä."
Kritiiki oli ja on edelleenkin täysin aiheellista, mutta Sipilällähän ei ollut tapana ottaa kritiikistä vaarin. Tuijotti vain hiljaa kuin ajatellen, että siinäpä länkytät, minä olen pääministeri ja teen mitä haluan. Tai siis teen niinkuin haluaa se, joka naruistani vetelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuupi että näyttäis olleen Valtion omaisuuden kaappauksesta kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image