Talous

Puheenaihe: Romahtiko Nokian kän­nyk­kä­bis­nes huonoon johtamiseen?

Nokia oli aikoinaan maailman suurin matkapuhelinvalmistaja. Kuvassa ensimmäisiin Lumia-sarjan laitteisiin kuulunut puhelin. Puhelimessa oli Windows-pohjainen käyttöjärjestelmä. KUVA: Heikki Uusitalo
Talous 30.9.2018 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa Nokian matkapuhelin liiketoiminnan romahtimiseen vajaat kymmenen vuotta sitten.

Pelon ilmapiiri Nokiassa eli voimakkaana silloin, kun yhtiö menetti 2010-luvun alussa maailman johtavan markkina-aseman kännykkäliiketoiminnassaan. Nokian hallituksen nykyisen puheenjohtaja Risto Siilasmaan uuden kirjan mukaan erityisesti Jorma Ollilan tuoma huutojohtaminen oli yksi syy Nokian puhelinbisneksen romahdukseen.

Loppuiko Nokian kännykkäbisnes huonoon johtamiseen?

Ratkaisu äänin 3-2: ei kaatunut.

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen professorin Rauli Sventon mielestä Nokialla oli käytettävissään ratkaisuja, jotka onnistuessaan olisivat johtaneet kännykkäliiketoiminnan kannalta parempaan lopputulokseen.

- Näiden kehityslinjojen hyödyntämättä jättäminen perustuu johdon strategisiin päätöksiin. Samalla on kuitenkin todettava, että hallitsevan markkina-aseman säilyttäminen nopean teknisen kehityksen alalla on erittäin haastavaa. Taloustieteilijöiden termi ”luova tuho” kuvaa hyvin tätä haastetta. Nälkä parempiin asemiin on suurempaa johtajan vierellä. Tämä talouden perusdynamiikka synnyttää myös uusia mahdollisuuksia, Oulun seutu on tästä loistava esimerkki, Svento sanoo.

Kosketusnäyttöisen puhelimen keksijä Johannes Väänänen toteaa, että osa hyvää johtajuutta on käsittää, että tärkeitä keksintöjä voi tulla firman ulkopuoleltakin.

– Huutojohtamista tai ei, Nokian uskomaton menestys 2000-luvun alussa peilautui ylimieliseen asenteeseen johtotasolta ihan keskijohtoon asti. Ulkopuolisia keksijöitä ja keksintöjä ei noteerattu.

Minulle läheisin esimerkki on tietysti kosketusnäyttökeskeinen käyttöliittymä. Jos tässä olisi oltu vastaanottavaisia, Nokialla olisi ollut oma “iPhonensa” ennen Applea ja sen teknologia olisi tullut MyOrigolta. Nyt keskeiset MyOrigo-patentit ovat Applella ja se on eräs maailman arvokkaimpia firmoja.

Strategisen johtamisen apulaisprofessori Timo Vuori Aalto-yliopistossa sanoo, että pelko vaikutti Nokian romahdukseen, mutta ei ollut ainoa syy. Hänen mielestään pelkoon vaikutti joidenkin johtajien käyttäytymisen lisäksi organisaation rakenne, kun keskijohdon näkymä asiakkaisiin ja kilpailijoihin väheni.

– Keskijohdon piti kiinnittää yhä enemmän huomiota Nokian sisäisiin rajapintoihin ja vaatimuksiin. Tämä sai organisaation sisäiset uhat tuntumaan ulkoisia merkittävimmiltä ja vahvisti pelon kulttuuria. Se haittasi tiedonkulkua ja vaikeutti päätöksentekoa. Nokian tarina kertoo siitä, miten organisaation rakenteen ja prosessien suunnittelussa pitäisi ottaa niiden tunnetason vaikutus huomioon.

Nokian hallituksen nykyisen puheenjohtaja Risto Siilasmaan uuden kirjan mukaan erityisesti Jorma Ollilan tuoma huutojohtaminen oli yksi syy Nokian puhelinbisneksen romahdukseen. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi

Servicepoint Oy:n teknologiajohtaja Iiro Jantunen löytää Nokian kännykkäbisneksen romahdukseen kolme syytä. Hän työskenteli tutkimusinsinöörinä Nokian tutkimuskeskuksella vuosina 2004-2009.

– Ensinnäkin 1990-luvun mobiilikäyttöjärjestelmät Palm, Symbian, Blackberry ja Windows CE vanhentuivat ja niiden korvaaminen uudella asiakaskuntaa menettämättä ei onnistunut keneltäkään, Jantunen sanoo.

– Toiseksi teknologiakilpailun siirtyessä sovellutusekosysteemiin amerikkalaiset sovellutuskehittäjät suosivat amerikkalaisia käyttöjärjestelmiä. Ja teleoperaattorit tulivat portinvartijoiksi markkinoille. Kolmanneksi Intel-yhteistyö epäonnistui ja Meegon tekninen alusta osoittautui kilpailukyvyttömäksi. Nokia ei kyennyt hallitsemaan käyttöjärjestelmän kehitystä.

Nokian historian vuoteen 2000 saakka kirjoittanut professori Martti Häikiön mielestä johtamistyyli on epäolennainen kysymys ja johtaa harhaan, sillä yhtiö nousi ja laski saman miehen aikana.

– Olennaisempaa olisi kysyä, mitä ratkaisuja Nokian johdossa tehtiin. Nokian alamäki alkoi 2000-luvun alussa, mutta Risto Siilasmaan ja Jorma Ollilan suhde koskee toista aikaa. On vielä tutkimatta, miksi Nokia menetti asemansa matkapuhelinliiketoiminnassa.

Häikiön mukaan nyt näyttää olevan kyse siitä, että Jorma Ollilan imago on vain "joutunut tuuleen".

– Näin kävi myös presidentti Urho Kekkoselle, kun häntä aikoinaan ylistettiin ja sitten tuli aika, jolloin häntä arvosteltiin, Häikiö huomauttaa.

Mitä mieltä olet, miksi Nokia menetti maailman johtavan asemansa kännykkäbisneksessä? Olisiko Nokia voinut välttää romahduksen? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (111)

Nokian kännykkäbisnes kaatui korkeimman johdon ammattitaidottomuuteen ja ahneuteen. Kännykästä tuli käytännössä tietokone, jossa ohjelmisto on tärkein asia. Nokian johto oli elektroniikan, muovilaatikoiden muotoilun ja näiden tietokoneiden rakentamiseen innostunut. Tehtiin suuri määrä erilaisia elektroniikan ja muovilaatikon sommitelmia ja kuviteltiin, että näillä muutoksilla yritys pelastuu. Uusi sommitelma epäoleellisessa asiassa pelastaa tilanteen. Todellisuudessa erilaisia muovilaatikoita oli markkinoilla liikaa Nokialla ja kertoi johdon ammattitaidon puutteesta. Apple teki noin yhden mallin vuodessa ja muovilaatikon suunnittelija taisi olla yksi henkilö. Alle keskittyi oleelliseen eli+ ohjelmistoon. Ne toimivat kuin junan vessa ja olivat yksinkertaisia ja selkeitä käyttää. Applen ohjelmia pystyi tekemään lapset. Nokian Symbian ohjelmia eivät kunnolla saaneet toimiaan huippuohjelmoijat. Eräs tuttu DI meni kauppaan 2009 valitsemaan puhelinta ja järkyttyi ohjelmiston toiminnasta, että Nokialainen oli hankala käyttää ja toimi huonosti. Apple oli kaunis ja toiminta oli jo kaupassa helppo havaita ihanteelliseksi. Hänen havaintonsa ei ollut ainutlaatuinen . Nykyäänkin kuulee entisen johtaneen nokialaisen luulevan, että Nokian ja Applen ero tuli muovilaatikossa, elektroniikasta ja näppäimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen kyllä sitä mieltä, että vika oli ennemmin hunossa siivoamisessa, kuin johtajissa.
Siivoojat kaatoivat Nokian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli heti tiedossa kun samsungin windows luuri miljoonine näpäimineen ja kosketusnäytöllä tuli markkinoille sanoin nokialla kaverille että missäs nokian versio, ei näkynyt, eikä näy nokiaakaan.Ylimielinen asenne murskasi nokian.operaattorit olivatkin ratkaisevassa roolissa ja nokia viittasi kinttaalla.Me teemme oman vision,tässä tulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian alamäki alkoi siitä vuosituhannen vaihteessä Iissä järjestetystä kesäjuhlasta, josta tultiin useallla bussilla kusitauolle torin rantaan.

Se käytös oli maailmanluokkaa !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian alamäki alkoi kun kyvykkäät johtajat jättivät Nokian ja keskinkertaisuus-Ollila joutui yksin vetämään sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokialla oli palkattu huimasti liikaa ihmisiä kehittelemään uutta puhelinta. Applella kehittelijöitä oli huomattavasti vähemmän, jolloin päätösten teko on helpompaa. Jos Nokialla oltaisiin uskallettu tehdä päätöksiä ja ottaa enemmän riskejä, tilanne voisi olla eri. Annettu tilaa kehittäjille, joilla oli suuria visioita tulevaisuuteen. Nokian kulta-aikoina johdolla nousi niinsanotusti pissa päähän. Kuviteltiin, että näillä pärjätään ja ollaan huipulla muttei ajateltu ajassa eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tuo on historiaa mutta ongelma on vielä päällä, koska nuo samaset epäonnistuneet managerit heiluvat nyt verkkopuolella kuin se ei olisi heitä mitenkään koskenut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian hallituksessa oli pitkään myös nobelisti Bengt Holmström. Ei ole herra juuri kommentoinut Nokian kännykkätuotannon romahdusta. Holmströmin tutkimusten erityinen kohde on (johdon) kannustimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen saanut sellaisen käsityksen, että johdolla oli visio ajaa alas koko nokian tuotanto. Ja Ollila veti sitä linjaa, joka oli käsittämätöntä johtajan ajattelua, joka määräsi elopin strategian ajaa nokia alas ja myydä kaikki microsoftille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...Jorma Ollilan tuoma huutojohtaminen oli yksi syy Nokian puhelinbisneksen romahdukseen...."
Myös hallitsematon ollilan yliego on syy , kun ollilan luulot itsestä ovat tosiasioita suuremmat.
Ahneus valtaan ja rahaan hallitsivat ollilan kaikkea toimintaa.

On suuri virhe kun arvellaan, että voimakas ambitio tekee ihmisestä hyvän johtajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole huonoa johtamista. En ainakaan ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli iso virhe Nokian hallitukselta nimittää rahaministeri eli Kallasvuo toimariksi. Tuotekehitys jäi Excelin alle. Niin lyhytnäköistä on kamreerin näkemys. Ketkä olivat hallituksessa tuolloin valitsemassa Kallasvuota? Kertokaa te tietäjät! En komppaa Ollilaa,vaan Siilasmaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotoryhmässä niitä asijantuntijoeta on varmasti ja palijo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun firmaan kerätään porukkaa suhteilla tietyistä piireistä, loppuu osaaminen kuin seinään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian jotoryhmässä oli Suomen bisnesmaailman kerma ja parhaimmisto, mutta huonot, liikaa palkaa vaativat työntekijät tuhosivat heidän visionsa. Lisäksi kadehdittiin johdon kovalla työllä ja älyllä hankittuja bonuksia, vaikka osa meni verottajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan nyt tuotakin mielipidettä. Olitko itse sitä kermaa??. Missä se äly oli kun myytiin miksosoftille??
On erilaisia mielipiteitä ns asiantuntijoilla Nokia kehityskaaresta. Nokian palkat työntekijöille ei kylläkään olleet mitään luksusta.
Tottakait bonuksista pitää maksaa verot kuten meidän pienipalkkaistenkin. Prosentit voi olla isompia isoista tuloista.Mitä muuta kuvittelit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset suunnittelijat olivat niin tumpeloita! eivät saaneet mitään aikaiseksi. Meegokin oli täys susi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai romahti koska huonon johtamisen takia hommat eivät edenneet ja johto teki merkittäviä yritysstrategia virheitä. MyOrigon innovaatio olisi pitänyt heti ymmärtää että tulevaisuus on kosketusnäytössä. Olisikin mukava tietää kuka Nokialla vastusti MyOrigon innovaatiota.

Moni hokee että Nokia myöhästyi ja on liian myöhäistä kehittää uusi puhelin alusta. Ongelma ei ole myöhästyminen vaan pitäisi kehittää parempi puhelin joka kiinnostaa ostajia. Meego oli hyvä projekti josta olisi aivan varmasti voitu kehittää kiinnostava ja toimiva puhelin alusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahneus, kateus, yhteishengen katoaminen, powerpoint johtaminen ja totaalinen johdon kyvyttömyys nähdä tulevaisuuteen ja uskaltaa reagoida. Alemmalla portaalla kaiken tuon näki ja koki. Kaikki johtoportaassa yrittivät vain optimoida bonuksensa välittämättä siitä mitä p..kaa tehtiin. Ideat, innovatiivisuus ja kaikki olivat olemassa, mutta kukaan ei halunnut enää jakaa niitä alempaa, koska ylin johto ei niistä välittänyt ja jos jotain ottikin, niin kähmi kunnian ja rahat itselleen. Silloin kun kaikki kampittavat toisiaan, ei enää synny mitään toimivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (111)

Uutisvirta

6:14
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
6:00
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
6:00
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille
6:00
Suomalainen joutuu Venäjän rajalla pian selvittämään entistä tarkemmin matkatavaroitaan – Myös kymppitonnin käteisvarojen alkuperä on kerrottava Tilaajille
6:00
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image