Talous

Postin ylin johto saattaa saada joulukuussa erityisen 2X-bonuksen – Mak­si­mi­palk­kio on 60 prosenttia vuosipalkasta

Toimitus ei tavoittanut Postin toimitusjohtajaa Heikki Malista kommentoimaan kannustimia. Arkistokuva. KUVA: Silja Viitala
Talous 3.9.2019 18:32
Taneli Koponen

Omistajaohjausministeri kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa pitävänsä Postin johdon palkkioihin kohdistunutta kritiikkiä perusteltuna. Palkka- ja palkkioselvityksen mukaan Postin johdolle on tulossa joulukuussa maksuun 2X-kannustinohjelma, mikäli tavoitteet täyttyvät. Kyseisellä kannustimella katetaan yhtiön mukaan kahden muun kannustinohjelman "siirtymävaihe".

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi keskiviikkona, että Postin johdon palkat arvioidaan uudelleen, koska palkitseminen ei ole ollut kohtuullista.Hän ei kuitenkaan kertonut tiedotustilaisuudessa, millaisia euromääräisiä muutoksia ja milloin Postin johdon palkkoihin tehdään.

Ministeri Paateron linjaus tulee mielenkiintoiseen aikaan, koska Postin palkka- palkkioselvityksen mukaan joulukuussa on tulossa tavoitteiden täyttyessä maksuun 2X-kannustin. Siinä pienin mahdollinen palkkio on 12 ja maksimikorvaus 60 prosenttia vuosipalkasta. 2X-kannustimella on Postissa kaksi mittaria, joiden toteutumista on seurattu joulukuussa 2018 ja tämän vuoden kesäkuussa. Kyse on konsernin oikaistusta tuloksesta ja asiakastyytyväisyydessä.

Postin viestintäpäällikkö Anniina Kajasviita korostaa sähköpostitse, että "2X- palkitsemisohjelman piirissä on muitakin kuin ylintä johtoa". Hän ei kuitenkaan tarkenna viestissä, ketkä ovat bonusohjelman piirissä. Posti ei kerro, ovatko bonusohjelman tavoitteet täyttyneet ja onko 2X-bonus menossa maksuun.

"Kattaa siirtymävaiheen"

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen on luvannut jo aiemmin luopua kahden kuukauden peruspalkastaan, joka on 92 000 euroa. Malinen tienasi viime vuonna 987 764 euroa, joka tarkoittaa 82 313 euron kuukausiansiota. Malisen ansioissa oli mukana bonuksia ja kannustinpalkkioita yhteensä 376 841 euroa.

Jos Malinen saisi joulukuussa 2X-ohjelmasta 60 prosentin maksimibonuksen, niin se tarkoittaisi hänen viime vuoden kokonaispalkastaan laskettuna 366 544 euron pottia.

Lännen Media ei tavoittanut Postin toimitusjohtajaa Heikki Malista, hallituksen puheenjohtajaa Markku Pohjolaa tai varapuheenjohtaja Suvi-Anne Siimestä kommentoimaan kannustimia. Postin hallitukseen kuuluvan valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston finanssineuvos Minna Pajumaa ei halunnut kommentoida 2X-kannustinta ja kehotti kohteliaasti kääntymään asiassa Postin hallituksen puheenjohtajan puoleen.

Palkka- ja palkkioselvityksen perusteella Postin johtoa koskevat parhaillaan meneillään olevat LTI10 ja LTI11-palkitsemisohjelmat. Niistä maksetaan palkkio vuosina 2021 ja 2022, mikäli esimerkiksi kannattavuuteen ja Postin pakettiliiketoiminnan liikevaihdon kasvuun liittyvät tavoitteet täyttyvät. Postin viestintä ei kommentoi, onko toimitusjohtaja samanaikaisesti kolmen eli LTI10-, LTI11- ja 2X-bonusohjelmien piirissä.

– Tavanomaisen käytännön mukaan on sekä lyhyen että pitkän aikavälin palkitsemisohjelmia ja nämä ovat limittäisiä. Posti noudattaa valtio-omistajan ohjeita palkitsemisessa, viestintäpäällikkö Kajasviita kirjoittaa sähköpostitse.

"2X kannustinohjelma kattaa LTI-ohjelmien maksukauden siirtymävaiheen", perustellaan joulukuussa ratkeavaa palkitsemisohjelmaa Postin palkka- ja palkkioselvityksessä.

Laaja säästöohjelma meneillään

Posti tiedotti viime keväänä toteuttavansa säästöohjelman, jossa tavoitellaan 150-200 miljoonan euron kustannussäästöjä. Viime torstaina Posti kertoi muutoksesta, jonka myötä sen työntekijöille on luvassa palkan alennuksia.

Posti siirtää noin 700 pakettilajittelun työntekijää Medialiiton ja Teollisuusliiton koskevaan työehtosopimuksen piiriin. Omistajaohjaus ministeri Paateron mukaan siirtoon otetaan kuitenkin nyt aikalisä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n mukaan työehtosopimuksen vaihtaminen tarkoittaisi jopa 30 – 50 prosentin palkanalennuksia yksittäiselle työntekijälle taulukkopalkat ja muut työehtosopimuksen lisät huomioiden.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Tämä kyllä osattiin arvata, kun posti ilmoitti laskevansa työntekijöidensä palkkoja. Kyllä kaikki tietävät, että kenelle ne "säästöt" menevät. Eikö suorittajalle kuulu mitään? Se joka istuu tuolilla kokoupöydässä saa kaiken ja raskaan työn raataja saa käteensä vain rakot ja mahansa kurnii.

Johtajille on ehdottomasti määrättävä tulokatto. Ei tässä ole mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos saavat tosiaan kaksinkertaiset bonukset, joista toisena perusteena on asiakastyytyväisyys, niin sitten tavoite on asetettu tosi alhaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vävymies, korkeassa pestissä, kehui savusaunan löylyissä ja konjakkihuuruissa, olevansa usean yhtiön hallituksessa. Käy kokouksissa saadakseen mojovat hallituksen jäsenelle tulevat etuudet. Tuumi, että kyllä sähköpostiin asiakirjoja lappaa yhtiöistä, vaan deletellä niistä pääsee. Miehellä kyllä supliikki pelaa vaikka olisi änkyräkännissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtiön hallitus määrittelee henkilöstövaliokunnan esityksestä vuosittain periaatteet ylimmän johdon ja avainhenkilöiden palkitsemiselle sekä voittopalkkioille. Posti noudattaa valtio-omistajan ohjeita yritysjohdon palkitsemisesta ja eläke-etuuksista.
No niin, katselkaas nyt keitä siellä hallituksessa istuu...kansanedustajien on turha esittää asian tulleen yllätyksenä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallintoneuvostossa on 12 kansanedustajaa, mutta Postin hallitus ei muodostu kansanedustajista. Asian voi tarkistaa Postin nettisivuilta, jossa on kaikki tiedot yhtiön hallinnosta, sekä palkitsemisjärjestelmistä ym. Yhtiön nettisivujen mukaan varsinainen yhtiökokous päättää hallituksen ja hallintoneuvoston palkitsemisesta, hallitus päättää toimitusjohtajan ja johtoryhmän palkitsemisesta ja kannustinjärjestelmistä, sekä henkilöstövaliokunta valmistelee palkitsemista koskevat esitykset hallitukselle. Yhtiön nettisivuilla on palkka- ja palkkioselvitykset, joiden mukaan toimitusjohtajalle on maksettu 2016 yht 668902e, 2017 yht 782194e ja 2018 yht 987764, sekä muulle johtoryhmälle on maksettu 2016 yht 2 402 098e, 2017 yht 3 211 543e ja 2018 yht 3 674 168e.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus ihmettelee aivan kohtuuttomia posti pomojen palkkoja.
Kysyn teiltä: Miksi käytte äänestämässä ?????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JO vain, erityispalkkio työntekijöiden "lirittämisestä." Hyvin sopii noiden johtajien toimintatapaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ylilyönti ei ole yksistään Malisen tekemä juttu
Takana on hallitus ja sen henkilöt.
Sekä toiminnan sinunaama valtio-ohjauksen kulloinenkin ministeri.
Nimiä kehiin !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin johtaja Heikki Malinen
Esimiehenä ja solidaarisuutta näyttäen, voisi laskea pysyvää palkkaansa ja palkkioita 50 %

( Sittenkin tienaa 500 000 - 600 000 tuhatta euroa vuodessa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Sipilältäkin pitäisi kysyä jo jotakin? Entisen hallituksen omistajaohjauksesta vastannut ministeri ja turmion kätilö. Lintilältä myös. Joko tahallisuuttaan tai välinpitämättömyyttään sallinut miljoonapalkat valtionyhtiöissä. Nyt niitä perusteluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuis verot määräytyy palkkion ja palkan suhteen? Sairasta toimintaa moinen nyky suomessa . Saneeraajalle maksetaan muhkeat tulot, joka siirtyy takavasempaan ja astuu hetkenpäästä uudelleen esiin.. Minä mittää tiiä, kuhan omiani höpisen vastuusta vapaana. Anteeksi, mutta pelkään Sipilää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämän palkitsemis ja bonusrumban alulle pani muuan jyri katajamies ja sitä jatkoi stubbentaali ja siipiläinen. Äkkiloppu tuli. onneksi ja paljastukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan se todellinen syy liittoshoppailuun julkisuuteen, ELI HENKILÖKOHTAINEN AHNEUS. Kurjistamalla työntekijöitä johtajat kuittaavat taskuihinsa miljoonabonukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimitusjohtajan palkasta ja palkkioista määrää hallitus.
Joka samalla määrää itselleen maksettavista palkoista ja palkkioista.
Jotain hajua on jo on, keitä nämä keskeiset henkilöt ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lue Postin nettisivuilta hallinnon alta, niin löydät kaikki tiedot yhtiön hallinnosta ja palkitsemisjärjestelmistä: Varsinainen yhtiökokous päättää hallituksen ja hallintoneuvoston palkitsemisesta. Hallitus päättää toimitusjohtajan ja johtoryhmän palkitsemisesta ja kannustinjärjestelmistä. Henkilöstövaliokunta valmistelee palkitsemista koskevat esitykset hallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinh.
Ketkähän näistä ökypalkoista ja palkitsimista olleet päättämässä?
Nimiä kehiin !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image