Talous

Pasilaan nousee Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, josta löytyy myös ikuinen kesä – kyseessä on itsenäisen Suomen suurin rakennushanke ydin­voi­ma­loi­den jälkeen

Pasilan rautatieaseman uudistuksen yhteydessä alueelle on rakennettu uusi ostoskeskus Mall of Tripla. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 10.10.2019 13:49
Kirsi Turkki

Helsingin Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, Mall of Tripla. Se on kymmenen Eduskuntatalon kokoinen rakennus, jossa pysähtyvät kaikkialta Suomesta tulevat junat. Triplassa voi surffata, käydä musiikkimuseossa, syödä 60 eri ravintolassa ja käydä ensi kertaa Suomeen avattavissa liikkeissä.

On viikko aikaa Mall of Triplan avajaisiin. Useita vuosia kestänyt massiivinen työmaa Helsingin Keski-Pasilassa on kuin muurahaispesä. Rakentajat tekevät viimeistelytöitä, tavaraa kannetaan sisälle liikkeisiin, joiden hyllyjä ja vaatetankoja täytetään kiihkeää vauhtia.

Kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki vie kävelykierrokselle Triplan hyörinään leveille ja avarille käytäville. Kivimäki kuvaa kolmesta korttelista muodostuvaa, 1,2 miljardin euron hintaista Triplaa Helsingin uudeksi kaupunkikeskukseksi. Rakennushankkeena se on Suomen itsenäisyyden historian suurin ydinvoimaloita lukuun ottamatta.

Uusi kaupunkikeskus tarkoittaa sitä, että Triplassa on kauppojen lisäksi uusia asuntoja, toimistoja, monipuoliset vapaa-ajan toiminnat, terveyspalveluja, kirkon toimintaa, hotelli, Pasilan uusi rautatieasema ja joukkoliikennekeskus.

Kaupan murroksesta ja verkkokaupasta kärsivät erityisesti tavaratalot. Kivimäen mukaan kauppakeskus menestyy, kun sen yhteydessä on paljon muita palveluja ja tapahtumia sekä hyvät liikenneyhteydet. Nämä kaikki kriteerit Tripla täyttää.

Lähellä ovat myös monia tapahtumia tarjoavat Hartwall areena, Helsingin messukeskus ja Linnanmäki.

Kivimäki lisää Triplan valtiksi asiakasnäkemyksen. Suunnittelu aloitettiin yli viisi vuotta sitten ja sen ydin on ollut asiakkaiden näkemyksen ottaminen huomioon pienissäkin asioissa.

Yrityksille Tripla on hyvin koukuttava. Tiloista 96 prosenttia on vuokrattu ja viimeisistäkin neliöistä käydään pitkällä olevia neuvotteluja.

Kaikki ruokakaupan isot ketjut

Kierros Triplaan alkaa ensimmäisestä maanpäällisestä kerroksesta. Se on pyhitetty ruualle. Rinnakkain ovat kaikki päivittäistavarakaupan isot ketjut, S-ryhmän Prisma, K-Supermarket ja Lidl. Ruuan pien- ja luomutuottajien tiskit ovat Market Zoo ruokatorilla.

Toinen ja kolmas kerros ovat täynnä muodin liikkeitä. Niihin puretaan parhaillaan naisten, miesten ja lasten syksyn ja talven vaatteita. Liikkeet on ryhmitelty niin, että toisessa kerroksessa on skandinaavinen käyttömuoti ja kolmannessa kerroksessa kansainväliset merkkiliikkeet.

Näistä kerroksista löytyy myös noin 30 ravintolan kokonaisuus sekä kodin ja vapaa-ajan palveluita.

Kati Kivimäen johtamassa kauppakeskus levittäytyy kolmen korttelin alueelle. KUVA: Joel Maisalmi

Tripla vetää puoleensa myös Suomessa aiemmin tuntemattomia kauppaketjuja. Kolmannessa kerroksessa on jotakin aivan uutta. Puolalainen, Gdanskissa pääkonttoriaan pitävä muotikaupan pörssiyritys LPP rantautuu nyt ensi kertaa Suomeen. Yritys toimii noin 20 maassa Keski- ja Itä-Euroopassa ja sillä on noin 1 700 liikettä. Triplassa on kaikki viisi LPP:n muotiketjua eli Reserved, Mohito, House, Cropp ja Sinsay.

Neljännen kerroksen tiloissa on Pasilan uusi rautatieasema sekä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita.

Musiikkimuseossa voi soittaa, laulaa ja tanssia

Aivan uutta tulee myös Helsingin museotarjontaan. Triplaan avautuu suomalainen musiikkimuseo, Finnish Music Hall of Fame. Virtuaalisuutta ja elämyksellisyyttä korostava museo kokoaa kotimaisen musiikin historian yhteen 1800-luvun lopusta nykypäivään. Musiikkimuseossa voi itse soittaa, laulaa ja tanssia sekä käydä festareilla ja konserteissa. Famesta voi jopa kehittyä Tukholman Abba-museon kaltainen vetonaula Helsinkiin.

Kulttuuri ja ruokailu ovat keskeinen osa Triplan palveluja. Viidennessä kerroksessa elokuvasaleja pyörittää virolainen elokuvateatteriketju Cinamon, joka on tullut Finnkinon kilpailijaksi Suomeen. Isoja tapahtumia varten on oma kulttuuriaukio. Ravintoloita on yli 60 laidasta laitaan eli fine diningista pikaruokaan.

Mall of Tripla avautuu yleisölle ensi viikon torstaina. KUVA: Joel Maisalmi

Pasilaan on rakennettu ympärivuorokautinen kesä. Surf-housessa on 27 asteen lämpötila, palmupuita ja rantaravintola. Koneet tekevät syvällä maan alla surffareille aallot. Ikuinen kesä on Triplan alle valmiiksi louhitussa metrotunnelissa. Tunnelin rakentamisella on varauduttu siihen, että metro joskus liikennöisi Pasilaan.

Mall of Tripla avautuu yleisölle torstaina, 17. lokakuuta. Samana päivänä voi matkustaa myös Pasilan uudelle asemalle. Original Sokos hotelli Tripla avautuu tammikuussa, toimistot ja asunnot vuosina 2019–2020.

Yli tuhat junaa päivässä

Suomen toiseksi vilkkaimmalla rautatieasemalla Pasilassa pysähtyvät kaikkialta Suomesta tulevat junat ja koko pääkaupunkiseudun lähiliikenne eli yli tuhat junaa päivässä. Jatkoyhteyksiä on paljon, kun uudessa joukkoliikenneterminaalissa liikennöi päivittäin 850 bussia ja 400 raitiovaunua.

Pasilassa junat myös ruuhkautuvat. Pasilaan tulee pohjoisesta neljä raidetta, joista kaksi on HSL:n lähiliikenteen käytössä ja kahdella muulla kulkee nopea lähiliikenne, pääradan liikenne ja Lahden oikoradalta tuleva Itä-Suomen ja Venäjän liikenne. Tilannetta yritetään helpottaa läntisellä, 1,5 kilometrin mittaisella lisäraiteella ja asemalaiturilla.

Väylävirasto avaa uuden lisäraiteen lokakuun lopussa, mutta ruuhkat helpottuvat vuoden kuluttua. Vuosi kuluu muiden raiteiden siirtoon ja vaihdetöihin. Lisäraide auttaa siihen, että Pasilassa on nykyinen raidemäärä käytössä töiden ajan.

– Vuoden kuluttua Pasilassa on molempiin suuntiin kaksi laituriraidetta pääradan liikenteelle, VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen kertoo.

Pullonkaula tosin siirtyy Tikkurilaan. Sinne tarvittaisiin samanlainen lisäraide kuin Pasilaan. Rantaradan suunnasta ruuhkia helpottaisi Espoon kaupunkiradan rakentaminen.

Suurin muutos junien asiakkaille on se, että Pasilan väliaikaisesta asemasta päästään eroon ja uusi asema avautuu suoraan Tripla- keskukseen. Lippuja asemalla voi ostaa kolmesta VR:n automaattista ja aseman R-kioskista.

Tripla

Omistajat: suuremmilla 38,75 prosentin osuuksilla YIT ja Ilmarinen, pienemmillä osuuksilla Conficap ja Fennia.

Rakentaja YIT.

Vuokrattavaa pinta-alaa on 85 000 neliötä.

Kokonaistilavuus vastaa kymmentä Eduskuntataloa.

Liiketiloja on 250 kappaletta viidessä kerroksessa.

Keskukseen sijoittuvat Pasilan rautatieasema, raitiovaunujen ja bussien joukkoliikenneterminaali, pyöräparkki 3 400 polkupyörälle, 2 200 autojen pysäköintipaikkaa ja lähes 300 sähköautojen latauspistettä.

Hinta on 1,2 miljardia euroa. Rahoituksesta viidennes tulee Euroopan ja Pohjoismaiden investointipankeilta.

Avataan yleisölle torstaina 17. lokakuuta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

No niin. Nähty on - uljas uusi Tripla. Iso on, ison tuopin hinta baarissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyaikana kestävästä kehityksestä sekä kiertotaloudesta puhutaan paljon. Kulutuksen määrä tulisi vähentää huomattavasti. On kuitenkin hyvin ristiriitaista, että uusia kauppakeskuksia rakennetaan tiheään tahtiin ympäri Suomea. Kulutus siis kasvaa, vaikka päinvastaiseen suuntaan tulisi olla menossa.

Uusi kauppakeskus luo toki työpaikkoja ja tuo mahdollisesti tuloja, mutta riittääkö asiakkaita myös tulevaisuudessa vai onko kyseessä vain hetkellinen tulojen lähde? Onko tulevaisuudessa enää kysyntää kuluttamiseen keskittyville monitoimilaitoksille? Toki kauppakeskus voi muuntautua, jos asiakaskunta vaatii ympäristöystävällisempiä liikkeitä ja palveluita. Tähän on kuitenkin vielä matkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoismaiden suurin? Sellon vuokrattavien liiketilojen pinta-ala on 91700 m2 ja Triplan taas 85000 m2..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kompleksi on isompi, kuin oulun keskusta alue. Nyt sen tajuaa vasta miten pieni kaupunki oulu on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa joutua paappa pasilaan, kun seuraavan kerran käyn "kirkolla" perillisen luona.
Itis ei enää riitä. (huokaus) :-]

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittääkö suomalaisilla ostovoimaa? Suuria kauppakeskittymiä rakennetaan ja samaan aikaan kuulutetaan ihmiskunnan ylikulutuksen vakavista seurauksista erityisesti ilmastonmuutoksen nopeutumiseen.
Ristiriitaisia investointipäätöksiä. Kuunnelkaa Greta Thunbergiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti siellä on tarkka seulonta sisäänpääsyssä! Köyhiä ei saa päästää pilaamaan paremman väen tunnelmaa tuossa paratiisissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairasta. Ollaan koko ajan sisällä. Ihminen vieraantuu yhä enemmän luonnosta, jonka osa se on eikä enää ymmärrä, miten tällä maapallolla pitäisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mene hyvä ihminen sinne ulos niin helpottaa ahdistustasi, mitä sinä täällä valitat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän minä siellä ulkona olenkin, mutta nämä muut, sisällä 24 h viettävät, ovat täysin vieraantuneita tästä planeetasta. Tämä ei todellakaan ole ihan tervettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinä olet todellakin ulkona, mutta mene ulos lenkille, vietä ulkoilmassa aikaa jotta selivää sullekin miten asiat on.
Millä otannalla aiot tukea väitettäsi? Kerrotko sen ystävällisesti meille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pasilaan nousee Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, josta löytyy myös ikuinen kesä"

Sataako siellä myös yhtä paljon kuin kesällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa. Valkeakin on vain kukkakauppa tuohon minikaupunkiin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ulkonäkö on kuin Peräseinäjoen meijerillä. Ei ole tainut enää rahaa riittää kunnon arkkitehteihin. Varsinkin radan päälle kohoavat laatikot ovat järkyttävän rumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykö kuten redille että asiakkaat eksyy?
No, meillä on valkea jossa asuntoja ja eipä muuta..Millonkas sinne saadaan surffi osasto? Tai halpa vaatetta lisää entisten lisäksi?
Jos vielä tulisi ostovoimaa sittenhän se olisi kaikille taivas tuokin...Sitä odotellessa. Palkat alas niin kaatuu tuokin pytinki hetkessä eikös vaan oppositio puolueet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

10:03
Poliisi pyytää edelleen havaintoja tammikuun alussa kadonneesta miehestä – tavattu viimeksi Oulun keskustan alueella
9:44
Tukholman lähiöissä kaksi räjähdystä aamuyöllä peräjälkeen – yksi ihminen loukkaantui
9:37
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskuksessa autettu yli tuhatta ihmistä Helsingissä – vastaava palvelu avataan Ouluun helmikuussa
9:30
Pohjoisen kauppakamarit: Rautatieliikenteen kehittäminen on kesken Pohjois-Suomen näkökulmasta
9:30
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
9:29
Oulun yliopisto tutkii puurakentamisen terveysvaikutuksia koulussa Kuhmossa – koululaisten stressiä mitataan sylkinäytteiden ja älysormuksen avulla
9:15
Suunnitellut kelkkareitit kuumentavat tunteita, eivätkä monet maanomistajat halua moottorikelkkoja mailleen – "Herättää paljon intohimoja puolesta ja vastaan" Tilaajille
30
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
23
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
10
Voiko Oulussa hiihtää tai luistella? "Mitä kauemmas rannikolta on menty, sen paremmin latuja on ollut"
10
Kokkolan kettutarhan kaikki 2 500 eläintä oli tarkoitus viedä Kiinaan – sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta ei ilmoitusta lastauksen aloittamisesta
10
Talvimyrsky riehuu Perämerellä ja merivesi nousee korkealle – maa-alueiden kovimmat puuskat iskevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen
8
Oulun Energian tavoitteena hiilineutraalius 2030-luvulla – toimitusjohtaja Juha Juntunen: "Kasvatamme uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman, osuutta"
6
Hävittäjäehdokkaiden testaus jatkuu Pirkkalassa – vuorossa on ranskalainen Dassault Rafale

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomi Euroopan rasistisin maa

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Sellaisetkin äänestää persuja jotka tuolla maalla syrjäkylillä asuvat, joskus käyvät kirkonkylällä ja eivät seuraa poli... Lue lisää...
niitä vain on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image