Talous

Pasilaan nousee Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, josta löytyy myös ikuinen kesä – kyseessä on itsenäisen Suomen suurin rakennushanke ydin­voi­ma­loi­den jälkeen

Pasilan rautatieaseman uudistuksen yhteydessä alueelle on rakennettu uusi ostoskeskus Mall of Tripla. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 10.10.2019 13:49
Kirsi Turkki

Helsingin Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, Mall of Tripla. Se on kymmenen Eduskuntatalon kokoinen rakennus, jossa pysähtyvät kaikkialta Suomesta tulevat junat. Triplassa voi surffata, käydä musiikkimuseossa, syödä 60 eri ravintolassa ja käydä ensi kertaa Suomeen avattavissa liikkeissä.

On viikko aikaa Mall of Triplan avajaisiin. Useita vuosia kestänyt massiivinen työmaa Helsingin Keski-Pasilassa on kuin muurahaispesä. Rakentajat tekevät viimeistelytöitä, tavaraa kannetaan sisälle liikkeisiin, joiden hyllyjä ja vaatetankoja täytetään kiihkeää vauhtia.

Kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki vie kävelykierrokselle Triplan hyörinään leveille ja avarille käytäville. Kivimäki kuvaa kolmesta korttelista muodostuvaa, 1,2 miljardin euron hintaista Triplaa Helsingin uudeksi kaupunkikeskukseksi. Rakennushankkeena se on Suomen itsenäisyyden historian suurin ydinvoimaloita lukuun ottamatta.

Uusi kaupunkikeskus tarkoittaa sitä, että Triplassa on kauppojen lisäksi uusia asuntoja, toimistoja, monipuoliset vapaa-ajan toiminnat, terveyspalveluja, kirkon toimintaa, hotelli, Pasilan uusi rautatieasema ja joukkoliikennekeskus.

Kaupan murroksesta ja verkkokaupasta kärsivät erityisesti tavaratalot. Kivimäen mukaan kauppakeskus menestyy, kun sen yhteydessä on paljon muita palveluja ja tapahtumia sekä hyvät liikenneyhteydet. Nämä kaikki kriteerit Tripla täyttää.

Lähellä ovat myös monia tapahtumia tarjoavat Hartwall areena, Helsingin messukeskus ja Linnanmäki.

Kivimäki lisää Triplan valtiksi asiakasnäkemyksen. Suunnittelu aloitettiin yli viisi vuotta sitten ja sen ydin on ollut asiakkaiden näkemyksen ottaminen huomioon pienissäkin asioissa.

Yrityksille Tripla on hyvin koukuttava. Tiloista 96 prosenttia on vuokrattu ja viimeisistäkin neliöistä käydään pitkällä olevia neuvotteluja.

Kaikki ruokakaupan isot ketjut

Kierros Triplaan alkaa ensimmäisestä maanpäällisestä kerroksesta. Se on pyhitetty ruualle. Rinnakkain ovat kaikki päivittäistavarakaupan isot ketjut, S-ryhmän Prisma, K-Supermarket ja Lidl. Ruuan pien- ja luomutuottajien tiskit ovat Market Zoo ruokatorilla.

Toinen ja kolmas kerros ovat täynnä muodin liikkeitä. Niihin puretaan parhaillaan naisten, miesten ja lasten syksyn ja talven vaatteita. Liikkeet on ryhmitelty niin, että toisessa kerroksessa on skandinaavinen käyttömuoti ja kolmannessa kerroksessa kansainväliset merkkiliikkeet.

Näistä kerroksista löytyy myös noin 30 ravintolan kokonaisuus sekä kodin ja vapaa-ajan palveluita.

Kati Kivimäen johtamassa kauppakeskus levittäytyy kolmen korttelin alueelle. KUVA: Joel Maisalmi

Tripla vetää puoleensa myös Suomessa aiemmin tuntemattomia kauppaketjuja. Kolmannessa kerroksessa on jotakin aivan uutta. Puolalainen, Gdanskissa pääkonttoriaan pitävä muotikaupan pörssiyritys LPP rantautuu nyt ensi kertaa Suomeen. Yritys toimii noin 20 maassa Keski- ja Itä-Euroopassa ja sillä on noin 1 700 liikettä. Triplassa on kaikki viisi LPP:n muotiketjua eli Reserved, Mohito, House, Cropp ja Sinsay.

Neljännen kerroksen tiloissa on Pasilan uusi rautatieasema sekä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita.

Musiikkimuseossa voi soittaa, laulaa ja tanssia

Aivan uutta tulee myös Helsingin museotarjontaan. Triplaan avautuu suomalainen musiikkimuseo, Finnish Music Hall of Fame. Virtuaalisuutta ja elämyksellisyyttä korostava museo kokoaa kotimaisen musiikin historian yhteen 1800-luvun lopusta nykypäivään. Musiikkimuseossa voi itse soittaa, laulaa ja tanssia sekä käydä festareilla ja konserteissa. Famesta voi jopa kehittyä Tukholman Abba-museon kaltainen vetonaula Helsinkiin.

Kulttuuri ja ruokailu ovat keskeinen osa Triplan palveluja. Viidennessä kerroksessa elokuvasaleja pyörittää virolainen elokuvateatteriketju Cinamon, joka on tullut Finnkinon kilpailijaksi Suomeen. Isoja tapahtumia varten on oma kulttuuriaukio. Ravintoloita on yli 60 laidasta laitaan eli fine diningista pikaruokaan.

Mall of Tripla avautuu yleisölle ensi viikon torstaina. KUVA: Joel Maisalmi

Pasilaan on rakennettu ympärivuorokautinen kesä. Surf-housessa on 27 asteen lämpötila, palmupuita ja rantaravintola. Koneet tekevät syvällä maan alla surffareille aallot. Ikuinen kesä on Triplan alle valmiiksi louhitussa metrotunnelissa. Tunnelin rakentamisella on varauduttu siihen, että metro joskus liikennöisi Pasilaan.

Mall of Tripla avautuu yleisölle torstaina, 17. lokakuuta. Samana päivänä voi matkustaa myös Pasilan uudelle asemalle. Original Sokos hotelli Tripla avautuu tammikuussa, toimistot ja asunnot vuosina 2019–2020.

Yli tuhat junaa päivässä

Suomen toiseksi vilkkaimmalla rautatieasemalla Pasilassa pysähtyvät kaikkialta Suomesta tulevat junat ja koko pääkaupunkiseudun lähiliikenne eli yli tuhat junaa päivässä. Jatkoyhteyksiä on paljon, kun uudessa joukkoliikenneterminaalissa liikennöi päivittäin 850 bussia ja 400 raitiovaunua.

Pasilassa junat myös ruuhkautuvat. Pasilaan tulee pohjoisesta neljä raidetta, joista kaksi on HSL:n lähiliikenteen käytössä ja kahdella muulla kulkee nopea lähiliikenne, pääradan liikenne ja Lahden oikoradalta tuleva Itä-Suomen ja Venäjän liikenne. Tilannetta yritetään helpottaa läntisellä, 1,5 kilometrin mittaisella lisäraiteella ja asemalaiturilla.

Väylävirasto avaa uuden lisäraiteen lokakuun lopussa, mutta ruuhkat helpottuvat vuoden kuluttua. Vuosi kuluu muiden raiteiden siirtoon ja vaihdetöihin. Lisäraide auttaa siihen, että Pasilassa on nykyinen raidemäärä käytössä töiden ajan.

– Vuoden kuluttua Pasilassa on molempiin suuntiin kaksi laituriraidetta pääradan liikenteelle, VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen kertoo.

Pullonkaula tosin siirtyy Tikkurilaan. Sinne tarvittaisiin samanlainen lisäraide kuin Pasilaan. Rantaradan suunnasta ruuhkia helpottaisi Espoon kaupunkiradan rakentaminen.

Suurin muutos junien asiakkaille on se, että Pasilan väliaikaisesta asemasta päästään eroon ja uusi asema avautuu suoraan Tripla- keskukseen. Lippuja asemalla voi ostaa kolmesta VR:n automaattista ja aseman R-kioskista.

Tripla

Omistajat: suuremmilla 38,75 prosentin osuuksilla YIT ja Ilmarinen, pienemmillä osuuksilla Conficap ja Fennia.

Rakentaja YIT.

Vuokrattavaa pinta-alaa on 85 000 neliötä.

Kokonaistilavuus vastaa kymmentä Eduskuntataloa.

Liiketiloja on 250 kappaletta viidessä kerroksessa.

Keskukseen sijoittuvat Pasilan rautatieasema, raitiovaunujen ja bussien joukkoliikenneterminaali, pyöräparkki 3 400 polkupyörälle, 2 200 autojen pysäköintipaikkaa ja lähes 300 sähköautojen latauspistettä.

Hinta on 1,2 miljardia euroa. Rahoituksesta viidennes tulee Euroopan ja Pohjoismaiden investointipankeilta.

Avataan yleisölle torstaina 17. lokakuuta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Tuo kompleksi on isompi, kuin oulun keskusta alue. Nyt sen tajuaa vasta miten pieni kaupunki oulu on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa joutua paappa pasilaan, kun seuraavan kerran käyn "kirkolla" perillisen luona.
Itis ei enää riitä. (huokaus) :-]

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittääkö suomalaisilla ostovoimaa? Suuria kauppakeskittymiä rakennetaan ja samaan aikaan kuulutetaan ihmiskunnan ylikulutuksen vakavista seurauksista erityisesti ilmastonmuutoksen nopeutumiseen.
Ristiriitaisia investointipäätöksiä. Kuunnelkaa Greta Thunbergiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti siellä on tarkka seulonta sisäänpääsyssä! Köyhiä ei saa päästää pilaamaan paremman väen tunnelmaa tuossa paratiisissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairasta. Ollaan koko ajan sisällä. Ihminen vieraantuu yhä enemmän luonnosta, jonka osa se on eikä enää ymmärrä, miten tällä maapallolla pitäisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mene hyvä ihminen sinne ulos niin helpottaa ahdistustasi, mitä sinä täällä valitat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän minä siellä ulkona olenkin, mutta nämä muut, sisällä 24 h viettävät, ovat täysin vieraantuneita tästä planeetasta. Tämä ei todellakaan ole ihan tervettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinä olet todellakin ulkona, mutta mene ulos lenkille, vietä ulkoilmassa aikaa jotta selivää sullekin miten asiat on.
Millä otannalla aiot tukea väitettäsi? Kerrotko sen ystävällisesti meille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pasilaan nousee Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, josta löytyy myös ikuinen kesä"

Sataako siellä myös yhtä paljon kuin kesällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa. Valkeakin on vain kukkakauppa tuohon minikaupunkiin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ulkonäkö on kuin Peräseinäjoen meijerillä. Ei ole tainut enää rahaa riittää kunnon arkkitehteihin. Varsinkin radan päälle kohoavat laatikot ovat järkyttävän rumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykö kuten redille että asiakkaat eksyy?
No, meillä on valkea jossa asuntoja ja eipä muuta..Millonkas sinne saadaan surffi osasto? Tai halpa vaatetta lisää entisten lisäksi?
Jos vielä tulisi ostovoimaa sittenhän se olisi kaikille taivas tuokin...Sitä odotellessa. Palkat alas niin kaatuu tuokin pytinki hetkessä eikös vaan oppositio puolueet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elä nyt viitti, ihan normaaleja matalapalkkatyötä tekeviä tuollakin on. Vaikka palkkaa tulisikin pari sataa enemmän, niin ne meneekin sitten suurempiin asumiskuluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...tuolla nyt vaan on paljonkin enemmän ostovoimaa mitä oulussa on. Tuolla ei matalapalkka alan töitä ole, mutta ymmärrän kateellisuutesi koska et pääse nauttimaan elämän innovaatioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika sentään, varmaanhan siellä kaupan kassakin tienaa 4000e/kk.. Eipä tarvi olla kenellekään kateellinen, omat asiat enemmän kuin hyvin kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei olekaan kyse kaupankassoista, vaan heistä jolla on ostovoimaa ja sitä tosiaan noilla huudeilla on.
Kateellisena on helppo räkyttää täältä oulusta käsin, kun ei täällä ole kuin pieniä kioskeja verrattuna oikeisiin kauppoihin jossa käyvät ostovoimaa omaavat ihmiset ei tuulipuvut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
90
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
41
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
39
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
20
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
16
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
15
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image