Talous

Palvelualat tarvitsevat käteistä kassaansa heti – kokoomuksen Mykkänen: "Hallituksen yrityspaketti on tehoton, ar­von­li­sä­ve­rot on palautettava heti"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että hallituksen toimet ovat riittämättömiä akuutissa hädässä oleville yrityksille. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 26.3.2020 12:19
Kirsi Turkki

Kokoomus perää hallitukselta suoraviivaisia ratkaisuja yritysten ahdingon helpottamiseksi. Arvonlisäverot on palautettava palvelualojen yrityksille ja annettava osin anteeksi. Yritysten työnantajamaksut on siirrettävä kokonaan valtiolle määräajaksi.

Helsinki

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että hallituksen 15 miljardin euron paketti yritysten pelastamiseksi hämää. Kokonaisuudessa on lainatakauksia ja maksulykkäyksiä 14,5 miljardia euroa ja suoria tukia vain noin puoli miljardia euroa Business Finlandin kautta. Lisäksi Business Finland on monessa tapauksessa estänyt tuen antamisen, jos yritykselle on tullut yksikin maksuhäiriömerkintä jossakin vaiheessa.

– Meidän pääpointti on se, että jos haluamme välttää 1990-luvun tyyppisen konkurssiaallon, niin meidän täytyy nyt tehdä suoraviivaisia ratkaisuja, jotka tuovat palvelualojen yrityksille käteistä kassaan heti.

Kokoomus ehdottaa alkuvuoden arvonlisäveromaksujen palauttamista yrityksille niin, että osa annetaan pysyvästi anteeksi ja osa maksetaan takaisin pitkällä maksuajalla. Myös työnantajamaksut pitää siirtää kokonaan valtiolle kolmeksi kuukaudeksi.

Mykkäsen mukaan puhutaan miljardien summasta pelkästään työantajamaksujen osalta, mutta se on pienempi asia kuin se, jos yritykset menevät nurin ja kaikki työntekijät jäävät työttömiksi.

– Silloin ei makseta työantajamaksuja ja alveja enää ollenkaan. Jokaista yrittäjää tarvitaan henkisesti ja fyysisesti kunnossa syksyllä, jotta tästä noustaan.

Arvonlisäverojen palautus koronakriisistä kärsiville yrityksille olisi Mykkäsen mukaan nopea keino yritysten akuuttiin hätään. Suorien valtion tukien ongelmana on Mykkäsen mukaan se, että niitä pitää hakea ja on selvä, että toimistot menevät silloin tukkoon. Lisäksi osa yrityksistä ei täytä kriteerejä.

– Ruotsissa arvonlisäverot on palautettu yritysten kassaan ja niin pitäisi Suomessakin tehdä, jos konkurssiaalto aiotaan välttää.

Mykkäsen mukaan jokin rajaus alvien palauttamiseen ja anteeksiantoon on tehtävä. Alvien antaminen pysyvästi anteeksi voisi koskea sellaisia aloja, joiden toiminnan hallituksen linjaus sulkee tai suosittelee olemaan menemättä.

– Tietenkin ravintolat, mutta tietenkin myös kuntosalit, joihin ei suositella mentäväksi. Niille aloille, jotka kärsivät ilman omaa syytään, olisi arvonlisäverot annettava pysyvästi anteeksi. Muutoin on tuhansien yritysten konkurssiaalto kuukauden sisällä.

Vuokranmaksun lykkäys kuolemansuudelma

Suureksi ongelmaksi yrityksille ovat muodostuneet vuokrat. Senaattikiinteistöt päätti jo antaa yritysten vuokrat anteeksi määräajaksi ja Mykkäsen mukaan kaikkien isojen ammattivuokranantajien olisi liityttävä joukkoon. Etenkin kun isoista vuokranantajista esimerkiksi Citycon ja Kojamo ovat EU:n tukipakettien piirissä.

– Eilen illalla tehtiin tärkeä ratkaisu perustuslakivaliokunnassa. Jos kielletään ravintolatoiminta sisätiloissa oleminen, niin se täytyy kompensoida. Nyt täytyy rakentaa malli, jossa valtio kompensoi vuokria, mutta ei voi olla niin, että kompensaatio valuu täysimääräisesti ulkomaisille kiinteistöyhtiöille.

Vuokranmaksujen lykkäykset ovat Mykkäsen mukaan riittämättömiä.

– Vuokrien maksu syksyllä on mahdotonta, jos yrittäjä avaat ovet vasta heinäkuussa. Lykkäys on kuolemansuudelma. Täytyy vain tulla vastaan, koska monella on kevät menetetty. Tämän täytyy näkyä myös vuokranantajien menetyksinä. Ei voi olla niin, että kiinteistöyhtiöt kokonaan turvassa kriisistä.

Yritysten kriisipaketti

Jo määrättyjen yhteisöveron ennakoiden, työntekijän tuloveron ennakonpidätysten sekä kiinteistöveron tilitysten eräpäivää on voitava siirtää omalla ilmoituksella kuusi kuukautta eteenpäin.

Alku vuonna maksetut arvonlisäverot palautetaan takautuvasti yritysten käyttöön.

Suomen Pankin vahvistama viivästyskorko että verojen viivästyskorko lasketaan tilapäisesti nollaan prosenttiin.

Alennetaan sähkövero alempaan verokantaan kaikille yrityksille määräajaksi.

Alennetaan julkisten vuokranantajien vuokria määräajaksi.

Arvioidaan ravintoloiden lisäksi myös muiden kohteiden määräämistä suljettavaksi, jos neuvottelut vuokranantajien kanssa eivät etene tai vakuutuskorvausehdot eivät muutoin täyty.

Kasvatetaan Business Finlandin ja ELY-keskusten suorien tukien valtuuksia.

Valmistellaan erillinen yrityksille suunnattu “koronatuki”, joka perustuisi edellisen 6-12 kuukauden myyntikatteeseen.

Normien purku: Lähimaksun rajan nostaminen 150 euroon, rahankeräysluvissa ilmoitusmenettely, sosiaali- ja terveysalan henkilöstön pätevyysvaatimusten lieventäminen väliaikaisesti, henkilökohtaisten maksuhäiröiden poistaminen yrittäjiltä, yritysten johtajilta ja hallituksen jäseniltä, kaikkien lupakorttien sähköinen suorittaminen, alkoholilain muuttaminen vuoden määräajaksi, niin että ulosmyyntioikeus 16-prosenttisiin alkoholituotteisiin on pelkällä ilmoituksella automaattisesti kaikilla toimijoilla, joilla on valmistus- tai anniskelulupa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kiva, että kokoomusta kiinnostaa populis....siis toiminmien ja yhdistysten ahdinko, jotka tässä ne kärsijät ovat. Osakeyhtiöille on ollut jo pari viikkoa työkalut pärjätä jotenkuten, mutta oikea ratkaisu olisi tosiaan lyödä vuokrat jäihin kaikilta ja katsoa kun omistava pääoma (kokoomuksen tukiverkosto) kirkaisee.

"Lisäksi Business Finland on monessa tapauksessa estänyt tuen antamisen, jos yritykselle on tullut yksikin maksuhäiriömerkintä jossakin vaiheessa." = Tämä ei pidä paikkaansa. Yrityksellä voi olla vaikka järjestelemättömiä verovelkoja tältä vuodelta ja silti annetaan rahaa. Maksuhäiriöt eivät vaikuta elleivät sitten ole aiemmista BF:n rahoituksista velkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinköhän tässä kävi taas että nämä hätäpäissään valtion myöntämät massiiviset miljardituet menevät ulkomaisille säätiöille vuokratuloina.
Ei kukaan joudu moneen kuukauteen konkurssiin vaikka laskut jäisivät maksamatta. Tämä kannattaisi miettiä tarkasti ennen kuin aletaan jakamaan rahaa miljardeja. Malttia nyt kerrankin ja järkeviä ratkaisuja sillä nämä tuet eivät tule riittämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitusta yritetään monelta taholta saada paniikkiin ja tekemään hätiköityjä ratkaisuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millähän ne 12.4. erääntyneet verot maksetaan kun on ollut kuukauden kassa-virraton aika.
Tehdään ns. Velkasaneeraus 1.2.-31.8.2020 yhteisöveroista ja työnantajamaksuista.
Sitä käteistä ei ole valtiolla niin paljon että yritykset jäisivät sen turvin henkiin. Ja velkaa ei niin paljon aikakaan heti kannata ottaa. Ennen kuin näemme mihin kaikkeen sitä vielä tullaan tarvimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotteen, palvelun ostajat ovat arvonlisäveron loppumaksajat, heille palautukset kuuluvat jos kelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuoleman suudelma tämä kriisi, nämä annetut tuet menevät hukkaan ja romahduttavat valtion talouden. Näillä toimenpiteillä yritykset menevät joka tapauksessa nurin ja vievät miljardituet mennessään kun ovet menevät kiinni, valitettavasti.
Näin massiivista elvytystä ei ole suomella varaa tehdä. Huomaa ettei päättäjillä ole tuntumaan yrityksen kulurakenteesta ja arjesta.
Se on menoa kun kassavirta loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankala tilanne, työntekijänsä lomauttavat firmat hakevat veronmaksajilta suoraa tukea, jota ei tarvitsisi maksaa takaisin. Tällaisia koronaviruksesta kärsiviä yrityksiä ja työntekijöitä on niin paljon, ettei valtio kykene lahjoittamaan rahaa kaikille. Jos rahaa annetaan, sitä pitäisi antaa kaikille viruksesta kärsiville yhdenvertaisuusperiaatteella ja siihen rahat eivät riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankkien tehtävä olisi nyt lainata rahaa yrityksille! Valtiolta ei ilmaista rahaa, mutta verojen tilityksiä voisi viivästää ja antaa maksuaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin ne tietyt yritykset sitä käteistä tarvitsevat? Kannattamattoman toiminnan jatkamiseen? Valtio maksaa kohta kaikki kulut. Rahasampoa ei ole olemassa, rahaa voidaan painaa vaikka kuinka paljon, jos EKP suostuu ja näköjään suostuu, mutta mitä hyötyä siitä on pitkällä tähtäimellä. Maailma muuttuu, yritys joka ei kykene muuttumaan, kuolee. Nyt kaivataan sellaisia yrityksiä, jotka saavat tavaran ja palvelun kuluttajalle ilman mitään turhia väliportaita, NIITÄ pitää tukea. Tukkuliikkeet, marketit, matkailujättiläiset, hotellit, ravintolat, kaikki nämä saattavat olla tulevaisuudessa täysin hyödyttömiä, ainakin nykyisessä mittakaavassa. Ei yrityksiä saa tukea pelkkien yksisuuntaisten taloudellisten näkökohtien vuoksi, vaan yhteiskunnallisen hyvinvoinnin ja selviämisen turvaamiseksi kaikille.

Tuki pitää suunnata siten, että muutokset kysynnässä saadaan kompensoitua. Me tarvitsemme nelinkertaisen määrän kuljetuspalveluita nykyiseen verrattuna. Koko logistiikka on ajateltava kokonaan uudelleen. Oikeastaan koko järjestelmä ja ketju on käännettävä päälaelleen. On lähdettävä siitä, että kuluttaja saa tarvitsemansa tavaran ja palvelun kotiinsa, Tukea pitää niitä yrityksiä, jotka tähän pyrkivät ja ryhtyvät. Me tarvitsemme esimerkiksi valtavan määrän paikalliseen jakeluun käytettäviä varastotiloja, joiden hygienia on kunnossa. Me tarvitsemme tuhansia uusia pakettiautoja, jotka on helppo siivota ja desinfioida. Me tarvitsemme uusia lukittavia isoja "postilaatikoita", joihin tavarat voidaan jättää. Me tarvitsemme tuhansia yrityksiä, jotka kykenevät tarjoamaan palveluita ihmisten koteihin. Ne yritykset, jotka eivät muutokseen kykene, eivät tukea ansaitse, se on hukkaan heitettyä rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö tarvitaan Iiro Viinasen ja pankkiiri Mauno Koiviston edellisen lamakauden oppeja.

Vastikkeettomalla tukemisella ei ole siunausta turhaa tukea tulee välttää. bemarit ja audit myyntiin.

Kokoomus on kiivaaseen tahtiin siirtänyt kuntien ja valtion omaisuutta kansainvälisten huijareden omistukseen, kiinteistö keinottelijoiden törkeitä esimerkkejä rahanpesusta ja veronkierrosta ympäri maailmaa löytyy.

Kuntien, valtion ja yksityisen omaisuuden uusjako näyttää saaneen uuden alun, jossa hädänalaisten tilaa hyväksikäyttäen kaikkein häikäilemättömätkin keinot
käytetään nyt hyväksi.
Konsultit on tulleet ilmoittautuneet avuksi kuten aina kun hätä on suurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksella alkaa olla hätä kannatuksesta ,ihmeen kauan olikin mäläkyttämättä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksille lainaa. Ei ilmaistarahaa olekaan.
Huonot yritykset nurin. Kannettu vesi ei kaivossa pysy 😑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitä kokoomuksen kapitalismia että kaikki pitäisi veronmaksajien maksaa,kyllä riittää kun valtio antaa takauksia ja lainoja ja vuokranantajat laskee vuokria tai antavat pitempää maksuaikaa.Tuolla kokoomuksen sydeemillä olisi kohta valtiokin konkursissa eikä silloin tarvitsisi maksaa kenenkään mitään vaan kuoltaisiin nälkään.Ei pitäisi mykkäsenkään alkaa pisteiden keruuseen ja politikointiin tässä ajassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konkurssiin se oli menossa kyllä muutenki ilman koronoita. Kyllä kokoomuksen sydeemi on oikea tukea yritttäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On nähty mihin se ilmaisen rahan jakaminen on johtanut,maatalouteen laitetaan kolme miljardia vuodessa eli pidetään pystyssä kannattamattomia tiloja vuodesta toiseen jotka olisivat konkursissa ilman veronmaksajien rahoja.Lainaa ja maksuaikoja,mutta ei missään nimessä vastikkeetonta rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkaverotus on myös palautettava, vuoden 2020 alusta riittää palautusajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
110
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
20
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
14
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image