Talous

Päästöhuijaus on maksanut Volkswa­ge­nil­le jo 30 miljardia – yhtiön entiselle johdolle uusia syytteitä

Pelkästään Saksassa Volkswagen on maksanut sakkoja jo 1,8 miljardin euron edestä. KUVA: RAINER JENSEN / EPA
Talous 15.4.2019 20:33 | Päivitetty 15.4.2019 20:36
STT

Autojätti Volkswagenia riepotellut "dieselgate"-päästöskandaali nousi maanantaina jälleen otsikoihin, kun Saksan viranomaiset nostivat petossyytteet yhtiön entistä toimitusjohtajaa Martin Winterkornia ja neljää muuta yhtiön johtoportaaseen kuulunutta vastaan.

Yhtiön entisiä napamiehiä syytetään petoksen lisäksi muun muassa kilpailulainsäädännön rikkomisesta. Winterkornin ohella muiden syytettyjen henkilöllisyyttä ei julkistettu, eikä toistaiseksi ole tiedossa, onko heidän joukossaan Volkswagenin nykyisiä työntekijöitä.

Johtajien lisäksi syyttäjät kertoivat yhä selvittävänsä yhteensä 36 muun epäillyn osuutta päästöhuijaukseen.

Winterkornin asianajajan Felix Dörrin mukaan syyttäjä ei ole jättänyt puolustukselle juuri lainkaan aikaa tutustua aineistoon ennen syytteiden nostamista.

Dieselgate maksoi miljardikaupalla

Volkswagen korosti lausunnossaan, että yhtiötä koskeva tutkinta lopetettiin viime vuonna Volkswagenin maksettua jättisakot. Uusia syytteitä yhtiö ei halunnut kommentoida.

Sijoittajia uudet syytökset eivät juuri hetkauttaneet, sillä Volkswagenin kurssi oli iltapäivällä paikallista aikaa hienoisessa nousussa Frankfurtin pörssissä.

Winterkornia vastaan nostettiin syytteet myös Yhdysvalloissa viime vuonna. Syyttäjien mukaan Winterkorn tiesi yhtiön päästöhuijauksesta jo vuoden 2014 toukokuussa ja päätti silti jatkaa sitä.

Yhdysvaltain syyttäjien mukaan kesällä 2015 Winterkorn myös toimi puheenjohtajana yrityksen päämajassa Saksassa järjestetyssä kokouksessa, jossa käsiteltiin sitä, kuinka yritys huijaa Yhdysvaltain viranomaisia päästöissä. Syyttäjien mukaan kokouksen jälkeen Winterkorn valtuutti yrityksen jatkamaan valehtelua.

Winterkorn erosi autojätin palveluksesta muutama päivä päästöhuijausskandaalin paljastumisen jälkeen syyskuussa 2015. Volkswagen myönsi tuolloin huijanneensa dieselautojensa päästömittauksissa. Päästömanipulointi koski maailmanlaajuisesti noin yhtätoista miljoonaa autoa.

Päästöhuijausskandaalin jälkipyykin pesemisen on arveltu aiheuttaneen Volkswagenille 29 miljardin euron kulut. Yksin Saksassa se on maksanut sakkoja jo 1,8 miljardin euron edestä.

MAINOS

Kommentoi

Ei tuossa ole mitään huolestuttavaa. Rahoitus on hoidettu "rothschild" pankkiiriren arvottomalla fiat rahalla. Työntekijät lienevät saaneet kutakuinkin palkkansa, joten kaikki on hyvin. Pannaan vain volkkari nurin. Kaukoidästä tulee tuplaten lähes yhtä hyviä pirssejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30 miljardia joista ei taida auton ostaneet (ainakaan Suomessa) kostua sentin senttiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Päästöhuijausskandaalin jälkipyykin pesemisen on arveltu aiheuttaneen Volkswagenille 29 miljardin euron kulut."
Hirmuisia lukuja ja seurauksia huijauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksittäisille henkilöille luetut syytteet eivät tietenkään hetkauta omistajia, koska kuten jutussa sanotaan "yhtiötä koskeva tutkinta lopetettiin viime vuonna yhtiön maksettua jättisakot".

Sen sijaan sijoittajilla saattaa hyvinkin olla syytekirjelmän aihetta heidän omaisuutensa arvoa syöneeseen huijaukseen syyllistyneille. Klonkswagenin osakkeen arvohan ei ole hölmöilyn paljastumisen jälkeen palannut lähellekään lähtötasoa ajalla, jolloin kaiken luultiin olevan hyvin ja yrityksen tuottavan sen mukaisesti.

Daimlerin kanssa oli jo valmis sopimus BlueTec urearuiskutuksen ja SRC katalysaattorin lisensioimisesta myös Volkkarille, mutta joku järjen jättiläinen laskelmoi, että 300 € autoa kohden on liian kallis ilmanpuhdistin Volkkariin asennettavaksi. Winterkornilta ja muilta korneilta voisi kysyä tässä vaiheessa, että miten niinkuin omasta mielestä meni?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sipilä eroaa.

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeikä

Jaa niinkö. Meidän ikäluokka on maksanut eläkemaksuja neljäkymmentä vuotta. Olemme myös elättäneet omat vanhempamme ja k... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image