Talous

Oulun yh­tei­sö­ve­ro­pot­ti kasvoi jälleen hienoisesti – Nokian kuumien vuosien lukemista ollaan vielä hyvin kaukana

KUVA: Ella Jokinen
Talous 4.11.2019 12:18 | Päivitetty 6.11.2019 11:22
Antti Pasanen

Oulun yhteisöverotulojen kehitys näyttää jättäneen 5-6 vuoden takaiset rumat luvut tukevan tuntuisesti taakseen, sillä potti kasvoi jälleen hienoisesti vuonna 2018.

Yhteisöverotuloja Oululle kertyi viime vuonna 45,2 miljoonaa, kun vuonna 2017 potti oli 42,6 miljoonaa euroa. Kasvua tuli 2,6 miljoonaa. 

– Silti vielä ollaan kaukana Nokian parhaista päivistä, kun yhteisöverotuloja kertyi noin sata miljoonaa nykyrahassa laskettuna, sanoo Oulun talousjohtaja Jukka Weisell.

KUVA: Ella Jokinen

Verrokkikaupunkeihin nähden Oulun kertymä on Weisellin mukaan kohtalainen. Pääkaupunkiseutu on maan keskuksena aivan omilla luvuillaan.

Verrokeista myös Turku on yli sadan miljoonan paremmalla puolella. Sen lukua selittää Weisellin mukaan paljon lääkejätti Bayer, joka oli maan kovimpia yhteisöveron maksajia 145 miljoonalla eurollaan.

Katso tästä eniten yhteisöveroa 2018 maksaneet oululaisyritykset.

Oulussa on virinnyt viime vuosina runsaasti uutta yritystoimintaa, joka ei ihan pian kerrytä yhteisöveroa merkittävässä määrin.

– Kun niistä yrityksistä monien elinkaarta katsotaan, niin kehitykseen joudutaan vielä panostamaan paljon, Weisell muotoilee.

Hän viittaa myös siihen, että yhteisöverotuoton tuloutus laahaa usemman vuoden perässä.

– Eli jos firmat rupeaisivat nyt takomaan kovaa tulosta, se näkyy vasta vuosien  viiveellä.

Lisäksi jos yrityksellä on toimipaikkoja useilla paikkakunnilla, sen maksama yhteisövero jaetaan kunnille toimipaikkojen tarjoamien työpaikkojen suhteessa.

Weisellin mukaan Oulun yhteisöverokertymän ennusteissa kertymän maltillisen kasvun odotetaan jatkuvan.

Kuluvalle vuodelle kertymäarvio on 45,3 miljoonaa, vuodelle 2020 47,5 miljoonaa ja 2021 rikottaisiin 50 miljoonan euron raja.

Oikaisu 6.11. kello 11.20: Uutisessa siteerattiin alun perin virheellisesti Oulun talousjohtaja Jukka Weiselliä. Nokian parhaina aikoina yhteisöverotuotot olivat noin sata miljoonaa vuodessa, eivät parisataa miljoonaa euroa kuten uutisessa ensin virheellisesti kerrottiin.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nokia vaan ei ole tainnut yhteisöverojaan Ouluun maksaa, kun ei ole oululainen yritys, pääkonttori on Espoossa. Ehkä tässä viitattiinkin ekosysteemin maksamiin yhteisöveroihin, vähän epäselvä juttu sinällään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yhteisö toimii usean kunnan alueella, sen maksama yhteisövero jaetaan kuntiin toimipaikkojen työpaikkamäärien suhteessa. Kaikki verotulo ei siis mene päätoimipaikan kunnalle, vaan jaetaan sen mukaan, missä kunnissa henkilöstö työskentelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne isot yhteisöverotulot näköjään meinaa mitään. : (
Tai jos meinaa niin voisiko joku kertoa mikä tai mitkä ovat ne näkyvät johon kaupunki investoi silloin suurten tulojen aikaan?
Vai menikö kaupungin organisaation pöhöttymiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin 150 miljoonaa parempi oli tulos markka-aikana pelkästään Oulun yhteisöverotuloissa. Aika paljon on Euron tulo verottanut Ouluakin kun yli sata miljoonaa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19:18
Koronaviruksen tartuntariskin takia nuohoustakin suositellaan lykättäväksi, jos se ei ole välttämätöntä
19:00
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
18:55
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
18:45
Kaksitoistavuotias tyttö kuoli Belgiassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin
18:00
"Tummaviittainen hahmo istuu liian lähellä ja uhkaa koskettaa" – Visa Noronen toipuu koronaviruksesta ja nauttii elossa olosta, mutta sairauden aikana elämä katosi ympäriltä Tilaajille
17:38
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
51
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
31
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
23
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
18
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka
18
Pohjois-Pohjanmaalla todettu yhteensä 58 koronatartuntaa, uusia tapauksia tuli vuorokaudessa yksi kappale – OYSista kotiutettu kaksi koronapotilasta
17
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image