Talous

Olkiluoto 3:n käyttöönotto myöhästyy jälleen puolella vuodella

Olkiluodon kolmosreaktori oli tarkoitus ottaa käyttöön ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Arkistokuva reaktorihallista. KUVA: Mikael Rydenfelt
Talous 17.7.2019 18:12
Riina Rastas

Olkiluodon kolmosreaktorin on tarkoitus tuottaa säännöllisesti sähköä heinäkuussa 2020, aiemmin ilmoitetun tammikuun 2020 sijaan. Olkiluoto 3:n käyttöönotto on myöhästynyt useamman kerran. Se piti ottaa käyttöön jo vuonna 2009.

Olkiluoto 3 sähköntuotannon käynnistyminen myöhästyy jälleen.

Säännöllisen sähköntuotannon oli tarkoitus alkaa tammikuussa 2020, mutta nyt sähköntuotannon pitäisi alkaa 2020 heinäkuussa.

Jo keväällä laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortio kertoi, että sähköntuotannon aloittamisajankohtaa arvioidaan uudelleen. Nyt aikataulu varmistui.

Olkiluoto 3:sta vastaava projektijohtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta kertoo Lännen Medialle, että aikataulun pitäisi nyt pitää. Aikataulun päivittämisen lisäksi Olkiluoto 3:n liittyviä toimintatapoja on kehitetty.

– Olemme ottaneet käyttöön yksityiskohtaisemmat aikataulut ja päivittäiset ja viikoittaiset seurantamekanismit.

Keväällä tiedotettu viivästyminen johtui huoltoseisokista. Silvennoinen sanoo, että huoltoseisokki oli suunniteltu asia.

– Silloin meillä oli automaatiojärjestelmien päivityskierros. Samanlaista tilannetta ei ole luvassa.

Olkiluodon polttoainelataus aloitetaan nykyisen aikataulun mukaan tammikuussa, jonka jälkeen reaktori kytketään valtakunnan verkkoon huhtikuussa. Reaktorin olisi tarkoitus tuottaa sähköä 1-3 terawattia, kunnes se voidaan ottaa täysivoimaiseen käyttöön heinäkuussa.

Silvennoinen kertoo, että tällä hetkellä sähköntuotannon aloittamiseksi on tehtävä lähinnä testejä ja mahdollisia huoltotoimenpiteitä.

– Jäljellä on noin 10 prosenttia järjestelmätason testiohjelmista. Lisäksi teemme määräaikaishuoltoja. Jos huoltotarkastuksissa ilmenee esimerkiksi tarvetta vaihtaa uudet tiivisteet, niin teemme sen.

Viime kädessä reaktorin valmistumisaikataulusta vastaa laitostoimittaja eli ranskalaisen Arevan ja saksalaisen Siemensin konsortio. Aikaisemmin osapuolet ovat sopineet sakkomenettelystä, joka laitosvalmistajalle koituu, mikäli laitos ei ole valmis vuoden 2019 loppuun mennessä.

Silvennoinen sanoo, että päätökset sakkojen suhteen tehdään myöhemmin. Hän ei kommentoi mahdollisia sakkosummia vedoten luottamuksellisuuteen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Musta tuntuu, että mitä pidemmälle käyttöönotto venyy, sen pidempi on paikallisten elinaikaennuste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satunpa tietämään, laitos on jo käyttämättäkin senverran vanha että siellä on jo jouduttu uusimaan putkistojakin. No ne ensiksi ja kohta muutenkin sen ikäinen että saa alkaa remontoimaan vaikkei ole käytössäkään. Se on sitä edullista sähköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaa olla turvallinen kymmenien päivitysten ja muutosten jälkeen.
Ehkä kaikki otettu huomioon..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet rakenteet ja hitsaukset kymmenen vuotta vanhoja jo nyt eikä laitos vielä edes käynnissä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkön tuottaminen on aivan oma tieteen haaransa, mikään muu teollisuus investointi ei kestäisi 10 vuoden myöhästymistä.
Pojilla on katteet kohdillaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi ydinvoimalla, jolla tuotettu sähkö maksaa niin paljon, että kukaan ei halua yhdenkään rakenteilla olevan atomivoimalan enää koskaan valmistuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Mitä ranskalaisiin autoihin tulee, toivottavasti "pysyy järki päässä" siinä määrin, ettei vahingossakaan ko.maan autoa itselleen erehdy hankkimaan.. Sanovat "ranskiksista", että niillä hyvä ajaa.. Juu, jos tekniikka pelaa, varmaan ajo sitte on ihan kivaa. Tuohon ydinvoimala caseen. Areva möi suomalaisille "tolloille" ehkä peräti puoleksi suunnitellun ydinvoima-laitoksen, joten eihän sellainen voi valmistua sovitussa ajassa. Laitoksen piti olla valmis 10-vuotta sitten jo. Koko ajan suomalaiset joutun taisteleen Arevan porukkaa vastaan, kun laitos ei vaan valmistu. Areva syyttää(ylpeitä ja erehtymättömiä kun tyypilliseen ranskis-tyyliin ovat) tietty suomalaisia, kun koko ajan muuttuu se mitä halutaan.. Niin tai näin, Suomi maksanut kalliit oppirahat tuossa casessa ja kotimaisen sähkön -tuotto siltä osin on jääny toteutumatta ja tuontisähköön on ollut pakko turvautua siltä osin.. Surkea näytelmä, todellakin, eikä viimeistä näytännöstä ole vieläkään muuta kuin lupaus..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image