Talous

Lii­ke­toi­min­nan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mam­mut­ti­hir­ren mak­su­vai­keuk­siin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toi­mi­tus­joh­ta­ja

Mammuttihirren hirrestä tehty pääkonttori vihittiin käyttöön vuonna 2006. KUVA: Sallmén Eljas
Talous 23.1.2019 6:11
Daniel Wallenius

Ylikiimingissä pääkonttoriaan pitävä Mammuttikoti-hirsitaloja valmistava Pohjois-Suomen Hirsitalokeskus Oy on kärsinyt maksuvaikeuksista pitkin syksyä.

– Meillä on ollut vaikea syksy ja talvi, ja se näkyy toiminnassamme. Maksuvalmius on ollut huono ja se on sitä edelleen, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Vesa Nylander.

Maksuvaikeudet ovat myös aiheuttaneet viivästyksiä joihinkin toimituksiin.

– Se on huono asia, mutta onneksi laissa on säädetty turva kuluttajille tällaisissa tapauksissa. Jotkut asiakkaat ovat valitettavasti joutuneet kärsimään ja maineemme on saanut siinä kolauksen, mutta viivästykset eivät ole pysyviä, Nylander sanoo.

Nylanderin mukaan maksuvaikeuksien taustalla on useita syitä. Yritys on muun muassa kasvanut vauhdilla, ja liiketoiminnan kasvattaminen on syönyt rahaa.

Lisäksi taustalla painavat yhtiön muutaman Ruotsin-liiketoiminnasta muutama vuosi sitten kertyneet tappiot, jotka näkyvät vielä sen viime tilikauden tuloksessa.

– Jos emme olisi lähteneet Ruotsin markkinoille, rahaa olisi yli kolme miljoonaa euroa enemmän, Nylander sanoo.

Nylanderin mukaan yrityksen tulevaisuus on nyt turvattu. Sillä on myönteiset päätökset rahoituksesta, ja yhtiöön on tullut uusi, ulkopuolinen sijoittaja.

Rahoituksen ehtona on ollut yritysrakenteen muuttaminen ja liiketoiminnan siirto konsernin sisällä. Niiden toteuttaminen on vienyt odotettua enemmän aikaa.

– Nyt on enää päivien kysymys, että kaikki menee eteenpäin. Jos järjestelyt eivät olisi onnistuneet, sitten tilanteemme olisi ollut huono.

Yritys on myös saanut tarjouksia fuusioitua suurempien toimijoiden kanssa.

– Halusimme kuitenkin jatkaa perheyrityksenä.

Nylander sanoo katsovansa yrityksen tulevaisuuteen rauhallisin mielin.

– Tilauskantamme on ennätyksellinen. Markkina on hyvä ja uskomme tähän.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Nämä "uudet" omistajat ovat työskennelleet firmassa vuosikausia. Onkohan oikeasti mitään uutta luvassa? Vanhoista piintyneistä toimintatavoista on hankala päästä eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti uusi omistaja lähtee kehittämään toimintaa uusin periaattein. Rohkeutta ja voimia hänelle siihen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattohoidossa on.

Ilman ihmettä ei tästä kanveesista nouse. On todella heikossa tilassa taloudellisesti ja toiminnallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkea firma!!! Ajellaan puolen miljoonan autolla ja samaan aikaan ajetaan asiakkaita taloudelliseen ja henkiseen ahdinkoon. Valehtelua, henkistä väkivaltaa, uhkailua, vähättelyä ja painostamista asiakkaita kohtaan, näistä löytyy lukuisia tarinoita netistä. Nyt on ilmeisesti Mammutti saanut uusia omistajia. Heillä näyttäisi olevan entiset toimintatavat käytössä. Omia uusia Mammuttikartanoita esitellään netin keskustelupalstoilla. Kaverit kehuvat. Rahaa on kyllä laittaa uusiin omiin taloihin, mutta asiakkaiden talojen laatuun/tavaroihin/reklamaatioiden hoitamiseen ei enää rahaa liikene. Mieluummin mennään oikeuteen ja maksetaan lakimiehelle ja "asiantuntijoille" satoja tuhansia kuin että laitettaisiin asiakasta kohtaan tehdyt virheet kuntoon. Mammutin uhreja on kymmeniä. Kukakohan tästä kaikesta hyötyy? Asiakkaat, myyjät tai Mammutin lakimies?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Rahoituksen ehtona on ollut yritysrakenteen muuttaminen ja liiketoiminnan siirto konsernin sisällä.'
Mitä tämä oikeasti tarkoittaa???
Yritysrakenne?
Mikä konserni? Onko niin, että mikään ei oikeasti muuttu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin se liiketoiminta siirtyy? Perustetaanko uusi yritys, jonne siirretään liiketoiminta ja jätetään velat ja reklamaatio vanhaan yritykseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki investoinnit laiminlyöty jo yli 10 vuotta. Vanhat vehkeet ja tuotekehitys nolla. Paitsi autot, niihin palanut varmaan yksi milli. Mikäs on kun on millä mällätä. Korkea profiili kylän hierarkiassa on tärkeämpää kuin asioiden oikea tila. Johtaja riitelee kaikkien kanssa, jopa naapureiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida olla oikein järkevä sijoittaja, eikä rahoittajallakaan ole ymmärrystä. Yrityksellä ei ole kuin vanha salvukone ja vanhat liimahirrentekolaitteet. Talotuotannon rahoitus on helppoa, rahat asiakkailta tulee ennakkoon etumaksuina. Tässä tapauksessa ne on syöty. On vain ostovelkoja joka paikkaan. Työmaat ovat kesken ja myöhässä, uusia ei voi aloittaa, kun tavaraa saa enää mistään. Reklamaatiot vanhoista tekeleistä kaatuu päälle. Brändi on mennyt, joskaan sitä ei ole ollutkaan. Kaikki asiakkaat varoo ostamasta. Jolla on rahaa ei ainakaan tuohon sijoita. Yrityssaneerauskaan ei auta enään tuossa vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reklamaatioita ei hoideta. Rahaa yritetään siinäkin säästää. Viranomaisten pyyntöihin ei vastata. Kukaan ei edes hae Mammutilla kirjattuja kirjeitä postista. Puhelimeen ei vastata tunnettuihin numeroihin (asiakkaille, joilla ongelmia).

Mikä ihmeen ennätyksellinen tilauskanta muka Mammutilla on? Kuka ihme sieltä uskaltaisi ostaa, kun tietää että firma on konkurssin partaalla?

En toivo pahaa Mammutille, mutta he kohtelevat asiakasta todella huonosti. Kai kaiken kertoo se, ettei edes viranomaisille vastata?
Täällä meillä päin on ollut paljon ongelmia Mammuttitalon kohteiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivusta seuranneena, ja Mammuttiin päätyneiden kommentteja kuunneltuani, kyllä tilanteesta on vaikea nousta - kolaus maineessa on kova, riitoja päällä siellä täällä. Ilpon jäätyä yrityksestä alamäki alkoi. Olisi varmaan tarvinnut sovittelevampaa asennetta ja nöyryyttä paljon aiemmin. Yrittäminen on kovaa, joten toivoa ja uskoa tulevaisuuteen, jospa se sittenkin kääntyy karikolta. On vaan yritettävä, kaikkea parasta tulevaisuuteen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Rahoituksen ehtona liiketoiminnan siirtäminen ja yritysrakenteen muuttaminen...”

Vaikuttaa että aikovat siirtää liiketoiminnan ”turvaan” toiseen yhtiöön ja sitten se vanhempi yhtiö jää velkaiseksi. Vastuut mm työmaista jää sinne ja se on helppo laittaa konkurssiin, homma jatkuu puhtaalta pöydältä mutta vähillä veloilla.

Olisiko tuo suunnitelmissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Se on huono asia mutta onneksi laissa onnsäädetty turva asiakkaalle...”

Mikä turva? Ei ole juurikaan turvaa, maksukyvytön firma menee yleensä konkurssiin ja asiakas jää ongelmien kanssa yksin... Käsiitämätön kommentti johtajalta, pitää rauhoitella kuluttajasuojalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mammuttikoti teki meille uuden kodin vuosi sitten. Kaikki meni nappiin, talo valmistui ajoissa ja työn jälki uskomattoman hyvää! Kiitos siitä! Yhtään reklamaatiota ei ole tarvinnut tehdä ja kaikki on toiminut viimeisen päälle. Toivomme Mammuttikodille kaikkea hyvää ja menestystä tulevaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tällaiseen kommenttiin uskoo? Mikään ei mene nappiin ja reklamaatioita olisi vaikka muille jakaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Samat asiat on kirjoitettu omalla nimellä esimerkiksi yrityksen Facebook-sivulle.
Yllättäen arvioinnit ei ole siellä enää näkyvissä. Omat kokemukset on myös kerrottu Mammutin henkilökunnalle sekä suullisesti että sähköpostilla.

Itse harmittelen joka ikinen päivä, etten ottanut totena kaikkea netissä lukemaani ja erehdyimme tilaamaan Mammutilta talon. Kaikki aiemmin lukemani kuulostaa nyt tutulta. Surettaa, miten pieleen kaikki on mennyt ja miten vähättelevästi asiakkaaseen suhtaudutaan. Luulin vilpittömästi, ettei nykypäivänä tuollaiseen kohteluun ole millään yrityksellä varaa. Huomasin olevani todella väärässä.

Kukaan ei mielellään kirjoita ikävistä asioista nimettömänä netissä, en minä ainakaan. Jakaisin niin paljon mielummin positiivista kokemusta kotimaisesta yrityksestä ja olisin ylpeä talosta, jonka meille tekivät. En vaan valitettavasti pysty, ei tule yhtään positiivista asiaa mieleen meidän projektista, niin pieleen se on mennyt.

Varmasti joukkoon mahtuu myös niitä, joiden projektit ovat onnistuneet. En sitä epäile lainkaan. Eihän Mammutti olisi muuten tähänkään asti selvinnyt. Viime aikoina pieleen menneitä projekteja näyttää vain olevan liikaa, eikä niihin suhtauduta sillä vakavuudella kuin pitäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjää lätinää, tällä vain rauhoitellaan ettei tilaajat penää rahojaan takaisin.
Laatuongelmat ja puuttuvat osat todellinen ongelma joka verhotaan tällä tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuote on lopulta hyvin yksinkertainen jota myös monet muut osaa tehdä joten pärjätäkseen täytyy asiakas palautteet ja jälkimarkkinointi hoitaa todella mallikkaasti. Ylimielisyydelle ei tässä some ajassa ole yhtään sijaa kun tieto leviää heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko niin, että rahaa pumpataan omistajien taskuun ennen konkurssia. Ruotsi vain savuverhoksi puhallukselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image