Talous

Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa

Pohjoismaiden ensimmäinen tietojenkäsittelytieteen professori Reino Kurki-Suonio poseerasi työpaikallaan vuonna 1969. Sen jälkeen tekniikka on kehittynyt vauhdilla, joka edellyttää nyt intialaisten ohjelmistoasiantuntijoiden rekrytointia Suomeen. KUVA: Aamulehden arkisto
Talous 18.9.2018 12:25
Ilari Tapio

Vaikka Nokian kasvu-uralle vetämää Suomea pidetään tietotekniikan edelläkävijämaana, meillä on huutava pula koodareista. Siksi helpotusta haetaan nyt kaukomailta, etupäässä Intiasta.

Työnvälitystä avittamaan rekrytointiyritys ICT Direct avaa Mumbaihin toimiston ja aloittaa palvelun, joka tuo ohjelmisto-osaajia Intiasta suomalaisyrityksiin. Erityisesti tarvetta on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Maailman suurimmat koodarimarkkinat ovat nykyään Intiassa. Varovaisen arvion mukaan maassa on 5-6 miljoonaa ohjelmoijaa, mikä tarkoittaa 20 prosenttia maailman kaikista koodareista. Boston Consulting Groupin kyselyn mukaan yli 90 prosenttia tästä väestä haluaa työskennellä ulkomailla.

Pula johtuu digitalisaatiosta

Ohjelmistoyrittäjien taannoisen kyselyn mukaan suomalaisyrityksissä on tekemätöntä työtä noin 8 000 koodarille. Vielä huomattavasti suuremmasta pulasta on viestittänyt Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisyhdistys TIVIA.

ICT Direct Finlandin toimitusjohtaja Ilpo Järvenpää arvelee tilanteen johtuvan teknologian huimasta kehitysvauhdista sekä uusista sovelluksista. Ne kasvattavat tarvetta kaiken aikaa.

– Avainsana on digitalisaatio, Järvenpää tiivistää.

– Takavuosina it-osaajia tarvitsivat lähinnä it-yritykset, mutta nyt niitä tarvitsevat kaikki. Esimerkiksi pankkikonsernit työllistävät runsaasti alan osaajia.

Halpatyövoimasta ei ole kyse

Intialaisen osaamisen käyttö ei ole Suomessa uusi asia. Sikäläisiä asiantuntijoita on työskennellyt lähinnä kansainvälisten suuryritysten Suomen toimipisteissä jo vuosien ajan. Etupäässä tätä kautta maahamme on syntynyt noin 5 000 hengen intialaisyhteisö.

– Nyt palvelumme auttaa tässä suhteessa myös pk-yrityksiä, Ilpo Järvenpää toteaa.

– Hoidamme avaimet käteen. Se tarkoittaa koko prosessia aina osaajien etsimisestä Intiassa heidän lupa-asioihinsa ja asettumiseensa sekä sopeutumiseensa Suomessa. Ilman mitään kokemusta tavallisen suomalaisyrityksen on aika hankalaa itse ryhtyä tähän kaikkeen.

Halpatyövoimasta ei Järvenpään mukaan ole kyse.

– Jos asiantuntija työskentelee Intiassa, hänen palkkansa on alhaisempi kuin Suomessa.

– Suomessa intialaisille erityisasiantuntijoille maksetaan sen sijaan suomalaisen palkkatason mukaista palkkaa. Yleensä heillä pitää olla vähintään korkeakoulututkinto, ellei jopa ylempi sellainen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Maailma on menossa kohti älyllistä ja moraalista romahdusta, kun pelailusta on tullut näinkin tärkeä osa jokapäiväisessä elämässä. Leikkimällä ei synny mitään uutta. Kuinka oikeassa ovatkaan olleet siionin viisaat kehitellessään kabbalistisia maailmanhallinan protokollia. Nuo jos mitkään ovat juuri kiihottamista pahimmillaan suurta osaa ihmiskuntaa kohtaan. Kabbalan mukaan vääräuskoiset ovat sieluttomia eläimiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin tarjota samaa palvelua puolella hintaa jos kiinnostaa. Järvenpää on ”liikemies” näköjään🤑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanokaa sille huutavalle pulalle että olisi hiljaa vähän aikaa, mölistä osaa kuka vaan vaikka ei olisi niin asiaakaan. Pulaa ei ole niinkään koodareista vaan osaavista halpakoodareista, perustavanlaatuinen ongelma muhiikin siinä että halvalla saa hyvin harvoin oikeasti pätevää ja sitoutunutta työvoimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva viitsii kuukauden välein tehdä samasta aiheesta propagandajuttuja että muka pula?.
Jos firmassa on pulaa niin laittaa Sunnuntai Kalevaan työpaikkailmoituksen ja kk palkan. Jos asiallinen niin tulee varmasti satoja hakemuksia. Siitä vaan palkkaamaan parhaat päältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hih hih - hyvä juttu, johan saatiin setiin vauhtia. :D

Koodari - ylipalkattuja olivat aikoinaan. En tiedä miten on nykyään? Mutta tuoda maahan jostain halpatyövoiman maasta - järjen köytyyttä. Kortistot on täynnä työikäisiä ihmisiä. Kouluttakaa heitä jotka ovat kiinnostuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole edelleenkään pula koodareista, ja dikitalisaatio tapahtui jo joskus 2000 luvun alussa. Mutta nyt selvisi tää jatkuva koodaja pula valehtelu, taustalla onkin ilmeisesti intian busines miehet ne varmaan maksaa näistä feikki jutuista, Intia valtio aikoo maailman valtiaksi tietotekniikka alala ja johtamisessa ja tämä yksi keino soluttautua ulkomaisten valtioiden tekniikkaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tarpeeksi kauann jaksaa toitottaa, niin näyttää muuttuvan totuudeksi. Suomessa on työttömiä koodareita ihan kohtuullisesti, mutta puoli-ilmaiseksi ja surkeilla ehdoilla ei kannata työtä ottaa. Mieluummin vaihtaa alaa. Vähän aikaa tuo kelpaa intialiaisille, kunnes siirtyvät seuraavaan. Laatu tippuu saman tien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin opin aikoinani C++ ja Java-ohjelmointia, enkä mitään koodausta. Mitähän se on? Sellaiset kuin mikkihiiren C risuaita ovat hölynpölyä niille, jotka eivät osaa oikeaa ohjelmointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa sitä pitää sitten lähtä Intiaan? Saa elää kuin pieni kuningas, vaikka saa pienempää palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomessa ei nähty aiemmin että tällaiselle koulutukselle olisi tarvetta.
Suomessa on myös tehty mahdottomaksi opiskella työssä ollessaan uusi ammatti, koska opiskelua ei tueta. Esimerkiksi jos henkilö on täysin kyllästynyt nykyiseen työhönsä ja haluaisi vaihtaa alaa niin hän ei voi opiskella uutta ammattia koska opiskelua ei tueta. Henkilö, jolla on perhettä ja asuntolainaa on täysin mahdottoman paikan edessä. Valtiolta pitäisi saada tukea ja pankeilta mahdollisuus maksaa vain korkoja ja jollain tavalla pitäisi saada tuettua perheen eläminen. Ei uudelleen kouluttautuminen ole yleensä kuin vuoden tai kahden juttu. Ja paljon järkevämpi olisi antaa suomalaiselle henkilölle mahdollisuus uuteen, ennemmin kuin haalata tänne muualta väkeä. Pahimmassa tapauksessa se suomalainen on jossain vaiheessa työtön entisestä työstä ja sitten vasta aletaan kouluttamaan johonkin työvoimatoimiston pilipali työnhakukoulutuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietotekniikalla on jäänyt viime vuosina koulutuspaikkoja täyttämättä. Ihmisiä ei vaan kiinnosta. Monet tekevät valinnan jo lukiossa jättämällä pitkän matematiikan lukematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietotekniikkaan ei tarvitse pitkää matematiikkaa. Loogisesta ajattelutaidosta on kyllä apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on useampi syy:
1. Ala on oikeasti vaikea, ja ilman riittävää henkistä kapasiteettiä tätä työtä on vaikea tehdä. Moni siis valitsee jonkun toisen alan aivan syystä.
2. Ala ei ole kovin seksikäs. On paljon hienompaa opiskella jotain muuta tai mennä sinne missä on naisia.
3. Viimeisen kymmenen vuoden aikana juniorin on ollut melko vaikeaa saada työpaikkaa. Moni on varmasti vaihtanut alaa sinä aikana. Vanhemmasta päästä on porukkaa pistetty pihalle tai vaihtanut alaa aivan omasta tahdostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TE-keskus ostaa tällaisia koulutuksia yksityisiltä palveluntarjoajilta, näistä on yksi joka voittaa suurimman osan tarjouskilpailuista jostain syystä. Kuitenkin he hyväksyvät palveluun vain valmiita koodareita joilla on taitoa ja työkokemusta. Tällä hetkellä heillä on alkamassa parikin koulutusta joihin on erään huhun mukaan joko huonoja hakijoita tai sitten yrityksia ei kiinnosta ottaa harjoittelijaa kokeiluun vai onkohan se kolmas vaihtoeto sittenkin se ongelmallisin sillä tuo koulutuspalvelun tarjoaja ottaa harjoittelijasta jota koulutetaan harjoittelun yhteydessa yritykseltäkin rahaa ja summa on nelinumeroinen ja noussut aika paljon viime aikoina.

Ystävälleni oli sanottu kerran suoraan että hän ei olisi kovin hyvä heidän koulutukseen koska hänellä on liian vähän työkokemusta ja minulle on huomautettu että pääsen harjoitteluun ja koulutukseen jos itse hankin paikan (kunhan yritys maksaa sen rahan koulutuksen järjestäjälle), Olen ihmetellyt asiaa jopa TE-keskukselle koska joku tässä yhtälössä ei mätsää mutta suoraan sanottuna heitä ei kiinnosta kunhan saavat meitä työttömiä pois tilastoista vaikka muuta väittävät. Lopetin nyt näihin koulutuksiin haun nyt syksyllä koska en vain enään jaksa joka kerta pettyä ja en ole ilmeisesti ainoa koska näitä täydellisiä hakijoita on haettu kolmeenkin kertaa lisätyllä ajalla

Tässä vaiheessa olen vain keskittynyt hakemaan töitä vaikka vaikeaa se on koska ei ole työkokemusta ja paikat joista saan jotain feedbackia niin kerrotaan että työkokemus ratkaisee paljon, mutta pakko olla toiveikas että jossain vaiheessa näin työtön itseä kehittävä perustaidot monestakin kielestä osaava saa töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäis saada tosiaan huippukoodari joka osaa kaikki kielet ja tarvittaessa opiskelee omalla ajalla kotona uudet frameworkit....palkkaa saisi 2000€/kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työnvälitystä avittamaan rekrytointiyritys ICT Direct avaa Mumbaihin toimiston ja aloittaa palvelun, joka tuo ohjelmisto-osaajia Intiasta suomalaisyrityksiin. Erityisesti tarvetta on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä."

Erittäin positiivistä kehitystä! Hatun nosto ICT Directin pojille että ovat ymmärtäneet Intialaisen osaamisen laadun ja alkavat hyödyntää sitä Suomessa vaikka eivät varsinaisesti ole ensimmäisinä näillä kalavesillä. Onhan näitä Intialaisia tuonut tänne aikaisemmin ainakin mm. CodebaseKakkers Oy, RacingConditionsRibalRahul inc., MumbaiMemoryLeak ltd, TightCouplingTunakTunak Corp ja monet muut alan pioneerit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistamme myös MeAndTekesRunRunProject Ltd:n sekä HelloWorldProfessionalsAllInclusiven. Oi niitä aikoja, nykyään on kaikki toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieltämättä, lämmö tosiaan muistelemme, luvattu Delphi-koodari olikin Delhi-koodari, ja kodebase oli sen jälkeen kakkers.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

22.10.
Ratavaurio sotkee liikennettä pääradalla: Pohjoiseen matkalla olevat yöjunat odottavat Tampereella, Oulu-Tampere -junan matkustajat saivat taksikyydin
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta
22.10.
Pekka Rautio löysi uuden intohimon politiikasta – vaalityön tekeminen oli raahelaislähtöiselle kitaristille yhteiskuntaopin jatkokurssi
22.10.
Autotalli kärsi vahinkoja tulipalossa Haapajärvellä, tuli tarttui läheiseen päärakennukseen – palo uhkasi myös naapuritaloa
22.10.
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä: Lapissa tulee lunta tai räntää, tienpinnat voivat jäätyä Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image