Talous

Kokoomusmepin EU-maa­ta­lous­pu­heet ihmetyttävät – puoluekollega rauhoittelee: "Hallitus päättää linjasta"

Parin viime vuoden huonot sadot ovat koetelleet maatalouden kannattavuutta. KUVA: Maija Saanio
Talous 9.11.2018 6:00
Virpi Niemistö

Maatalouden EU-budjettiosuutta uhkaavat komission pohjaesitys ja brexit. Unionin biotalouden tutkimuksen rahoituspotista toivotaan tuntuvaa osaa Suomeen.

Kokoomuksen europarlamentaarikon Henna Virkkusen puheet maatalouden EU-rahoitusosuuden leikkaamisesta ovat herättäneet etenkin hallituskumppani keskustassa hämmennystä.

Esimerkiksi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi ihmettelevänsä Virkkusen avausta (Ilkka 8.11.).

– On selvää, ettei Suomi voi hyväksyä, enkä minäkään voi kannattaa sellaista rahoitusesitystä, että maataloustukia leikattaisiin, kun maatalouden kannattavuustilanne on heikko, Leppä sanoi.

Maaseudun Tulevaisuuden (5.11.) mukaan Virkkunen oli puheessaan Jyväskylässä maanantaina todennut, että "On keskusteltu, että maatalous- ja aluetukien osuus saisi olla korkeintaan noin 60 prosenttia budjetista, mikä on järkevä suunta. Maatalousbudjettia pitää pienentää ja sen sijaan panoksia on lisättävä tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä opiskelijavaihtoon".

Tällä hetkellä EU-budjetista noin 70 prosenttia käytetään maatalous- ja aluetukiin, mikä on Virkkusen mukaan "aivan liian iso määrä".

Kokoomuksen maaseutupolitiikan verkoston puheenjohtaja Janne Sankelo tähdentää, että hallitus päättää Suomen kannan seuraavalle EU-rahoituskehyskaudelle 2021-27.

– Kokoomus ei ole vielä linjannut kantaansa tarvittavaan maatalouden rahoitustasoon, ja EU-linjaukset ovat hallituksen yhteisiä. Selvää on, että Suomi menee neuvotteluihin hallituksen päättämällä linjalla, ei sillä, mitä yksittäiset poliitikot lausuvat, Sankelo sanoo Lännen Medialle.

Sankelo arvioi, etteivät yksittäisten poliitikkojen puheet rapauta Suomen hallituksen yhdessä sopimien tavoitteiden saavuttamista EU-budjettineuvotteluissa.

Komission esitystä mahdoton hyväksyä

Edessä ovat joka tapauksessa vaikeat neuvottelut. Suorien maataloustukien osuus EU:n budjetissa on laskenut kaikissa edellisissä rahoituskehyksissä.

EU-komission pohjaesityksen on laskettu tarkoittavan Suomen kannalta yhteensä yli 400 miljoonan euron leikkausta nykykauden EU-rahoitukseen verrattuna.

Ministeri Leppä on korostanut, ettei ehdotettuja leikkauksia voi hyväksyä. Rahoituskehyksessä ydintavoitteena pitää olla se, että kannattava maatalous on joka puolella EU:ta mahdollista.

– Kokoomus pyrkii omalta osaltaan viljelijöiden kannalta parhaaseen tulokseen. Komission esitys, jonka pohjalta lähdetään neuvottelemaan, olisi kova isku vaikeuksissa olevalle alalle. Parempi tulos pitää neuvotteluissa saada, Sankelo toteaa.

– Viime uudistuksessa, joka neuvoteltiin kokoomuksen johdolla, ykköspilarin eli suorien tukien alenemaa kyettiin kompensoimaan kakkoskorin maaseudun kehittämiseen liittyvillä tuilla. Nyt lisähankaluutta tulee siitä, että brexitin tuomaa budjettiaukkoa ei olla täyttämässä, hän jatkaa.

Pitkät neuvottelut edessä

Sankelo muistuttaa, että uutena elementtinä komission ehdotuksessa on 10 miljardin potti biotalouteen ja sen tutkimukseen sekä uusiin innovaatioihin.

– Uskon, että tästä elementistä löytyy ratkaisuja myös Suomelle.

Jäsenmaita edustava neuvosto ja Euroopan parlamentti päättävät EU:n tulevan maatalouspolitiikan lopullisesta sisällöstä yhdessä komission kanssa.

Neuvottelut kestänevät pitkään, koska maatalouspolitiikan sisällöstä sopiminen edellyttää ensin ratkaisua EU:n monivuotisista rahoituskehyksistä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Onhan se aivan käsittämätön tukiainen jos sitä noin paljon menee.
Viekö siitä kuitenkin suurimman edun nämä kauppakeskittymät,jotka välittävät näitä tuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksan mielelläni lisähintaa puhtaista suomalaisista banaaneista, kanannahkapihveistä ja kahvista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös kotimainen ole viljelijöiden mielestä niin ylivoimaista laadultaan ja muutenkin, että kyllähän siitä asiakas maksaisi vaikka oikean markkinahinnan. Eli vieressä ulkomainen 300g kanafilepaketti 2,99e ja kotimainen 21,99e.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä maatalous ei maksa palkansaajien eläkettä senttiäkään. Työntekijät maksavat kaiken itse eläkelaitokseele joka hyvin sijoittaa varoja josta ne eläkkeet maksetaan. Totuushan on että valtio maksaa maatalousyrittäjien ja joidenkin pien yrittäjien eläkkeitä yli miljaardi euroa vuodessa. Tämän voi tarkistaa valtionvarain ministeriöstä. Palkansaajien eläkevarat ovat noin 200 miljaardia euroa. Aika mukavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meiltä loppuu rallikuskit jos maataloustukea vielä vähänkin karsitaan.

Maataloustuella rallin maailmanmestareiksi jo yltäneitä suomalaisia ovat:
Ari Vatanen (1981)
Hannu Mikkola (1983)
Timo Salonen (1985)
Juha Kankkunen (1986, 1987, 1991, 1993)
Tommi Mäkinen (1996-1999)
Marcus Grönholm (2000, 2002)

Missähän on jälkipolvemme?

Ranskassa tuet ovat mitä ilmeisemmin kohdallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se luojan lykky että kuulutaan eu:hun sillä jos ei kuuluttaisi ja kepulaiset pääsisi määräämään tukiaisista niin ne olisi 100% ja vielä vähän päälle. Kylmä kävisi veronmaksajien lompakoilla sen jälkeen ja viljelijä nimimerkille sanon että nyt kun tukiaiset maksetaan pinta-alan mukaan niin tässä maassa on valjastettu "muka" pelloiksi kaikki suotkin ja joutomaat joissa ei voi edes kasvaa mitään saatikka niillä kylvää ja korjata.Lisäksi on kaadettu metsät pelloiksi jo niin että näkee jo kirkolta toiselle ja kaikki tämä tukiaisten hamuamisen vuoksi,on aikaa sitten unohdettu että maata viljellään ruoan vuoksi ei tukiaisten.Se on vaan niin helppoa istuskella kiikkutuolissa satoi tai paistoi,onnistui kylvö tai ei niin rahaa tulee veronmaksajien lompakosta.Ahneella on se kuuluisa loppu ja sekin tulee vielä eteen,toivottavasti tuo veronmaksajille kalliiksi käyvä mtk puolue häviää oikein rökäletappion .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkillä on ristiriitainen käsitys tuista. Halpa ruoka ja vapaa liikkuminen ovat keskeisin osa EU:n kannatusta eurooppalaisella tasolla. Siellä ei kepun tai muun suomalaisen ääni vaikuta, kun suuret jakavat etujaan. Suomen EU-jäsenmaksu lisääntyy ja takaisin saadaan entistä vähemmän.
Suomessa on tällä hetkellä 520.000 ha vähemmän peltoa kuin 50v sitten.
Vuoden 2006 jälkeen raivatuille pelloille ei makseta tukea. Jos panostat karjatalouteen, niin tarvitset rehua ja lannanlevitysalaa. Jos ei ole saatavissa lisäpeltoa, se on raivattava. Siis paskanlevitystä varten on raivattava peltoa. Jossain vaiheessa näillekin pelloille toivotaan, että tulee tukioikeudet. Esim Ranskassa jää vuosittain Uudenmaan läänin kokoinen ala peltoa teiden ja rakennusten alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla niin, että Sipilän touhut ovat saaneet ihmiset kiukkuiseksi Sipiläläisen Keskustan ydinjoukoille maanviljelijöille.

Täällä etelässä maanviljelijät ovat olleet tyytyväisiä Sipilän pakkolakeihin ja jopa vaatineet lakko oikeuksien rajoittamista ja vieläkin tiukempia toimenpiteitä.

Heillä vain tahtoo unohtua, että Keskusta ei ole hallituspuolue, maailman tappiin ja nyt aiheutetut ongelmat kyllä muistetaan.

Jos SDP pääsee hallituspuolueeksi, on sen johdolla täysi työ jarrutella vaatimuksia viljelijöiden etujen leikkauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiko Suomesta löydy vaalehiin muita kuin SDP ja Keskusta. Missä on markkinatalouden kannattajat ,Milloin ymmärretään on etuisuudet ja etuisuuksien maksajat.Maataloustuista eu_hun masetaan 100 e ja saadaan 70 e takaisin ,Markkintaludessa maksetaan tuotteesta tai talvelusta niin ostaessa kuin myynissä eu -maihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä kaksilla korteilla pelaamista Kokoomukselle. Virkusta toki kiinnostaa toki oman uran kehittäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki on oikeassa.
Virkkusella on jokin korkea EU-virka kiikarissa.
Nyt on oikea hetki hyödyntää Kataisen ja Stubbin mukana huomio,
Saadakseen kannatusta Saksalta ja Ranskalta, esittää maataloustuen pienentämistä Suomelta, joka valuisi em maiden hyväksi,
koska siellä kuluttajat haluavat isompia tukia, että ruuan hinta pysyy alhaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on vielä pientä siihen mitä suurta haittaa meppi kok. ( lue vihreä silti ) Sirpa Pietikäinen on aiheuttanut Suomelle , kun on edistänyt useita teollisuudelle haitallisia lakihankkeita ja yrittänyt heikentää metsäteollisuusinvestointeja suositellessaan hakkuiden vähentämistä ym. ym. , siinä vasta kallis meppi Suomelle mutta negatiiviseen suuntaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukien vähentäminen 60 rosenttiin on aivan väärin .Tuet pitää vähentää 20 rosenttiin . Viiskymmentä rosenttia pois ens alkuun sitten tarkennukset päälle. Tuet MTK AKT , ASK, STTK vastustaa kaikkia.Asia olis helppo hoitaa ehdottamalla tukie lisäämistä Keskusta ja Mtk vastustais esitystä ehdottomalla vaatimuksella pitää vähentää tukia ja paljon . Traktorimarssit pysyyn eikä siinä hiilinieluja säästeltäis. Leppä 116 000 e sosiaaliavun nauttija päätyy seuraavissa vaaleissa katsomon puolelle. Miten kaikkia hyvää vastustamalla edistetää mitään asiaa.Pysähtyeisyys on Lepän mielestä parempi, mitä kehitys ja asioitten muuttuminen paremmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa oikea lääke on Fixit. Täysin lähtenyt ajatukset tässä lapasesta, että meidän suomalaisten maataloutta ohjataan Brysselistä. Ei, ei ja vielä kerran ei. Kaikki tuet on saatava pois ja vastaavasta kaikki verot ja suurin osa säännöistä on saatava pois. Ei tarvitse kierrättää niitä meidän rahoja minkään Brysselin kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös yritystukia maksetaan 4 miljardia joka vuosi, ilman mitään tulos tai työllistämis velvoitetta. Kalliiksi tulee veronmaksajille. Puolet pois ja velanotto loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne maatalouden harjoittajat, joilta puuttuu halu uudistua tai ovat haluttomia kokeilemaan paremmin tuottavia lajikkeita, joutavat hankkimaan itselleen uuden elinkeinon. Ei voi olla oikein, että koko EU:n budjetista peräti 70 prosenttia käytetään maatalouden ja alueiden tukemiseen. Noilla tukirahoilla kannattaisi ostaa viljavaa maata lämpimistä maista ja tuottaa elintarvikkeet edullisesti siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

15:14
Näin syntyy oululaisten rakas herkku omenahyve nyt Kuopiossa – savolaiset sutkauttelevat vitsejä, mutta omenahyve saa ensimaistajilta täyden hyväksynnän Tilaajille
14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
56
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
40
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Samalla kun varhaiskasvatus on ottanut huikeita positiivisia harppauksia, se on kärsinyt talouspoliittisista seurauksista Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image