Talous

Kodin turvaaminen kiinnostaa

Talous 8.7.2003 0:00
Riitta Taulavuori

Kaleva

Oulu
Kiinnostus oman kodin varustamiseen turvalaittein on kasvussa. Kiinnostuksen virittää usein se, että naapurin tai tuttavan kotona on käynyt luvattomia vieraita sotkemassa paikkoja tai anastamassa omaisuutta.

"Tämä on rauhallista seutua, muttei niin rauhallista, ettei murtautujia olisi käynyt naapurissamme", kertoo omakotitalossa asuva oululaisnainen. Vartiointiliike kävi äskettäin asentamassa hänen kotiinsa turvajärjestelmän.

Naapurissa käynyt voro oli viimeinen pisara, nainen myöntää. Hälytysjärjestelmän tarpeellisuutta oli perheessä pohdittu noin vuoden verran lähinnä siksi, koska koti joutuu olemaan pitkiä aikoja tyhjillään.

"Seuraavaksi olisi tarkoitus tutkia vakuutusyhtiöiden kotivakuutusten ehtoja, miten niissä tullaan murtosuojauksen hankkineita vastaan. Mahdollisesti vaihdamme yhtiötä, jos joltain muulta saa paremman bonuksen kuin nykyiseltä", nainen kertoo.Ajan henkeen


Vartiointi- ja turvallisuuspalveluita ennen etupäässä yrityksille tarjonneet liikkeet ovat aistineet ajan hengen. Nyt ainakin kahdessa isossa, Securitaksessa ja Engelissä, on alettu markkinoida palvelupaketteja erityisesti kotitalouksille. Securitas Direct Oy aloitti kotien turvasuojauspalvelunsa noin vuosi sitten pääkaupunkiseudulla ja viime marraskuussa Oulussa. Engel Security Oy:ssä vastaavantapaisia paketteja on alettu kääriä varsinaisesti tämän vuoden alusta.

Oulun alueella tehdään koteihin useita uusia sopimuksia päivittäin, kertoo aluepäällikkö Janne Lahtinen Securitas Directistä. Asiakkaiden kokonaismäärää hän ei halua paljastaa, mutta sanoo Oulusta saadun "useita satoja asiakkaita lyhyessä ajassa".

Engel Securityllä on Oulun kaupungin alueella yksityisasiakkaita tällä haavaa "pikkasen päälle sata", mutta määrä on kaiken aikaa kasvussa, arvioi palveluesimies Arto Kinnunen. Uusia sopimuksia solmitaan hänen mukaansa keskimäärin yhdestä viiteen päivittäin.

Oulussa ja sen lähikunnissa vartiointipalveluita käyttävät asiakkaat asuvat yleisimmin omakoti-, rivi- tai paritaloissa. Jonkin verran palvelua on kysytty myös kerrostaloihin, Lahtinen kertoo.

Kotien murtosuojauspalveluita kysytään erityisesti ennen kesälomia sekä pian niiden jälkeen syysiltojen pimetessä. Kysyntä on kuitenkin ympärivuotista. Uudiskohteissa vartiointipalvelut on saatettu ottaa käyttöön jo rakennustyömaavaiheessa, ja niitä on helppo jatkaa kodin valmistuttua, Kinnunen lisää.

Kotien lisäksi myös kesämökeille ja hulppeille huviloille hankitaan entistä useammin lisäsuojaa. Jos ja kun niihin tunkeudutaan luvatta, hälytys voidaan ohjata esimerkiksi omaan, tuttavan tai naapurin matkapuhelimeen.Lisälukotkin tarpeen


Hälytysjärjestelmäpakettien ideana on tarjoa asiakkaille laitteiden asennusta, käyttökoulutusta sekä vartiointia tiettyyn hintaan, esimerkiksi 350 eurosta ylöspäin.

Hieman huokeammalla lisäturvaa löytää lukkoliikkeistä. Turvalukkojen hinnat kaupunkialueella asennuksineen lähtevät 130 eurosta, kertoo myymälänhoitaja Kari Veivo Oulun Lukko Oy:stä. Liike asentaa myös hälytinlaitteita."Mutta ovat enemmänkin oheistuotteita", Veivo luonnehtii. Hänen mukaansa lisälukkojen kysyntä on jonkin verran tasaantunut takavuosista.

"Ihan perinteinen turvalukitus tuntuu jääneen tekniikaltaan kehittyneemmän ja hinnaltaan kalliimman murtosuojauksen jalkoihin", myöntää turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitosta. Hänen mukaansa erityisesti kerrostaloissa lukitus on turvallisuuden aa ja oo, varsinkin ylemmissä kerroksissa.

"Turvallisuusbisnes on hyvin markkinoitua, ja nimenomaan yksityisellä puolella se kasvaa", Pänkäläinen arvioi.

Koteihin tehdään noin 10 000 vakuutusyhtiöiden korvattavaksi tulevaa murtoa vuosittain. Vakuutusyhtiöiden korvaamien yrityksiin kohdistuneiden murtovahinkojen kokonaismäärä on 1990-luvunalusta pudonnut noin puoleen. Kotitalouksiin kohdistuneiden murtovahinkokorvausten määrä on sitä vastoin pysytellyt korkealla: se on noin 60 prosenttia vuosittaisesta kokonaiskorvaussummasta eli lähemmäs 24 miljonaa euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:06
Kuusamon Petäjäkankaan kentällä päästään pelaamaan golfia myös tänä kesänä: "Tavoitteena on kasvattaa ulkopaikkakuntalaisten pelaajien määrää"
9:47
Lintujen kevätmuutto alkaa olla ohi Pohjois-Pohjanmaalla - Lintukevääseen kuuluu aina myös harvinaisuuksia
9:08
Vanhat kuvat: Uutta teatteritaloa vasta rakennettiin Oulussa - muistatko kohun Jumalan Teatterista?
8:22
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
8:06
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
8:04
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
8:00
Valtameret täyttyvät muovista, mutta uudet biotuotteet eivät ole lyöneet läpi – Mistä asia kiikastaa ja onko suomalaisilla start up -yrityksillä ratkaisu ongelmaan?
69
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
11
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
10
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
7
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
6
Kohti reilumpaa maanhankintaa – "Oulun taudin” on mahdollistanut lunastuslaki ja sen arvonleikkaussääntely Lukijalta
6
HS: Junes Lokalle sakkotuomio Helsingin mielenosoituksessa niskoittelusta – hovioikeus ei myöntänyt valituslupaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Ihan oikein. Ovat kuin kasvain Suomessa. Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image