Talous

Kii­min­ki­läi­nen Tarmo Sallinen loi tram­po­lii­neis­ta ison bisneksen – "Yliopiston opin­to­lai­nal­la ostin ensimmäiset trampoliinit"

Oululaisyritys Acon Finland Oy Ltd:n toimitusjohtaja Tarmo Sallinen kertoo, että verkkokauppa on heidänkin alallaan todella merkittävä myyntikanava. KUVA: Toni Länkinen
Talous 3.2.2019 20:42
Toni Länkinen

Kiimingissä asunut Tarmo Sallinen keksi 1990-luvulla Yhdysvalloissa vietetyn vaihto-oppilasvuotensa aikana bisnesidean, joka on tuonut siitä lähtien leivän hänen pöytäänsä.

Minnesotan osavaltiossa vaihdossa ollut Sallinen kävi pomppimassa isäntäperheen naapurissa olleella isolla trampoliinilla. Vastaavia ei Suomesta löytynyt, mikä ihmetytti lukiolaista.

Samaan aikaan Suomessa Sallisen isä oli perustanut Acon-nimisen yrityksen, joka suunnitteli teräksen sulatusuuneja muun muassa Rautaruukille. Kun Tarmo palasi Suomeen, otti hän isänsä kanssa puheeksi trampoliinit.

Meni jokunen tovi, kunnes Salliset toivat Suomeen kautta aikojen ensimmäisen trampoliinin.

– Yliopiston opintolainalla ostin ensimmäiset trampoliinit, haettiin niitä kahdeksan kappaletta asuntoautolla Hollannista Suomeen. Taikuri Simo Aallolta löytyy vieläkin se ensimmäinen trampoliini. Voi sanoa, että olen trampoliinin äiti tai isä, Sallinen hymyilee nyt yli 20 vuotta myöhemmin.

Sen jälkeen homma lähti vähitellen kasvamaan. Sallinen opiskeli itsensä sähkötekniikan diplomi-insinööriksi, mutta rahaa hän teki trampoliinikaupoilla.

– Ensin lähdin leirintäalueelle myymään. Sillä tavalla sain myytyä 1-2 trampoliinia päivässä. Ensimmäisenä vuonna meni kaikkiaan 44. Siitä se lähti, tuplattiin myyntimäärää joka vuosi. Vuodet 2004–2005 olivat huippuja, kun myytiin 4500 kappaletta, Sallinen muistelee.

Trampoliinit ovat Acon Finland Oy Ltd:n ykköstuote, mutta valikoimissa on myös runsaasti muuta liikuntaan ja urheiluun liittyvää.

Viitisen vuotta sitten Sallisen johtama yritys pääsi kansainvälisille markkinoille.

Erityisesti Yhdysvallat on kasvattanut yrityksen liikevaihtoa, eikä Acon ole Sallisen mukaan vielä kuin vasta vähän raapaissut Jenkkilän pintaa.

Sallisen perhe asui Minnesotassa vuosina 2015–2017, jona aikana myynti lähti siellä isosti liikkeelle. Tällä hetkellä koko yrityksen liikevaihto on kymmenisen miljoonaa, josta Yhdysvaltojen osuus on noin 40 prosenttia.

– Se ohittaa jossakin vaiheessa Suomen, Sallinen arvelee.

Yritys työllistää Suomessa 15 ja Yhdysvalloissa viisi henkilöä. Lisää on toimitusjohtajan mukaan tulossa piakkoin.

– Palkkaamme tänä vuonna Jenkkilään kaksi ja tänne yhden tai kaksi henkilöä, Sallinen kertoo.

Vaikka nyt pyyhkii hyvin, ei ole itsestäänselvyys, että huominen on yhtä valoisa. Sallinen tietää, että menestyksen eteen pitää tehdä töitä.

– Ei auta jäädä paukuttelemaan henkseleitään. Yhden vuoden aikana voi tapahtua paljon, jos ei vie asioita eteenpäin. Tuotekehitykseen satsataan, eli yritetään entisestään erottaa niitä kilpailuetuja, millä ollaan tultu tähän asti, Sallinen painottaa.

Sallinen varttui Siikajoella jokivarressa muutama kilometri kylältä Revonlahdelle päin. Nyt kun hän katsoo taakse päin tuota aikaa, tulee Siikajoelta mieleen rakkaita ja lämpimiä muistoja.

Nykyään Sallinen vierailee vanhoilla kotikonnuillaan säännöllisesti.

– Hurahdin lintuharrastukseen Siikajoella, kun näin jalohaikaran lentävän. Omillekin pojille on tullut se lintuharrastus ja suhde luontoon. Rupesin pyytämään hirviä Siikajoella ja käyn edelleen Siikajoen Eräveljien kanssa pyytämässä hirviä 1–2 viikkoa vuodessa. Minulla on tosi hyvät muistot Siikajoelta, Kiimingissä nykyään asuva Sallinen hymyilee.

Tarmo Sallinen

Asui ensimmäiset vuotensa Oulunsalossa, mutta muutti 7-vuotiaana Siikajoelle. Vietti sen jälkeen lapsuutensa ja nuoruutensa Siikajoella.

Toi Suomeen ensimmäisen trampoliinin 90-luvulla.

Acon Finland Oy Ltd:n toimitusjohtaja.

Ikä: 43 vuotta

Asuu perheensä kanssa Kiimingissä. Perheeseen kuuluu 11 lasta ja vaimo.

MAINOS

Kommentoi

Rovaniemellä oli jo 1950-luvulla trampoliini naapurin pihalla. Lapsena usein hyppelimme siinä ja hauskaa oli. Sen omisti mäkihyppääjä joka ehkä sai sen palkinnoksi jostain kilpailusta ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä trampoliinien aiheuttama muoti-ilmiö on varmasti myös lisännyt lasten ja nuorten liikunnan määrääkin. Kovasti niistä kyllä pelotellaankin, mutta onnettomuuksia sattuu kuitenkin varsin vähän siihen, kuinka paljon niissä pompitaan. Hyvä liikuntamuoto se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset menestyy rehellisellä yrittämisellä.. Toiset reppanat joutuvat turvautumaan bisneksen tekoon verorahoista. Viime aikoina kohistu Esperi on siitä hyvä esimerkki. Ja lista on loputon.. Eduskunta on täynnä valkokaulusherroja joita ei rehellinen yrittäminen kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu olevan jalat maassa oleva trveesti ajatteleva kaveri. Ainoastaan ja vain ainoastaan tuolla asenteella voidaan aikaansaada jotain kestävää.
Onnittelut ja hyvää jatkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippua Tare! Tällaista rohkeutta ja lujaa luottamusta Suomi tarvitsee. Kaikkea hyvää Aconille, Tarmolle ja koko perheelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea yrittäjä. Kunnioitettavaa. Toivottavasti yritys ja yrittäjä menestyvät. Omalla työllä ansaittua kaikki. Niin se pitää ollakin.

Perintörahoilla tehdyillä sjoituksillaan siivelläeläjät eivät ole mistään kotoisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmistetaan halvalla Aasiassa ja ei näin voida työllistää suomalaisia työttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä bisnes on ollut ei siinä mitään. Lienee vain kultavuodet takanapäin. Nuo olivat ohimenevä muoti-ilmiö kuten rullaluistelu aikoinaan. Lisäksi noita saa jo monesta firmasta sekä Kiinan verkkokaupoista missä hinta murto-osan. Kiinalaista tuotantoa nuokin pitkälle ovat kuten kaikki muukin nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt meni kommentti kiville! ACONin trampoliinit on kilpapiireissä iso ja tunnettu nimi ympäri maailman. Maailmalla trampoliini on iso kilpalaji. Nyt ei puhuta ollenkaan samasta asiasta mitä talojen pihoilla puuhataan. Sama, kun verrataan salibandyä ja sählyä. ACONin trampoliini on aivan eri laatua kuin monet muut merkit!

Iso hatunnosto Tarmolle ja ACONille! Jatkakaa samaan malliin ja kasvattakaa bisnestä vieläkin isommaksi! Näillä firmoilla Suomi saadaan nousuun ja kauppataseen etumerkki oikeaksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, itselläni kyseinen laitos ja on muuten hyvä! Kiinan roskaan ku vertaa ni sama ku vertais ladaa ja mersuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisella sisulla ja ahkeruudella pääsee pitkälle. Onnittelut entisen lähinaapurimme isoksi kasvaneelle pikku vesselille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuin muutaman kilsan päässä saman joen varrella. Sallisen lampaat olivat erikoisia. Niille soitettiin klassista musiikkia, sudet eivät tykänneet ja pysyivät loitolla😀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image