Talous

Keski-Pohjanmaan litium-kaivos sai ym­pä­ris­tö­lu­van, kaivos voisi työllistää välillisesti koko maakunnan alueella jopa 500 henkeä

Keliber ei pelkää Syväjärven louhoksen aiheuttavan ympäristövaikutuksia, koska malmi ei sisällä raskasmetalleja, eikä siinä ole sulfideja, jotka tuottaisivat happamia kaivosvesiä. Kuvassa toimitusjohtaja Pertti Lamberg. KUVA: Slotte Clas-Olav
Talous 20.2.2019 17:45
Virpi Niemistö

Kaivosyhtiö Keliber aikoo tuottaa noin kolme prosenttia maailman litiumista, kun yhtiön toiminta alueella alkaa. Litiumia tarvitaan muun muassa sähköautojen akkuihin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myönsi keskiviikkona ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisen Syväjärven avolouhoksen ympäristöluvan sekä Syväjärven ja Heinäjärven määräaikaisen kuivattamisen vesiluvan.

Syväjärven kaivosalue sijaitsee Keski-Pohjanmaalla pääosin Kokkolan ja osittain Kaustisen alueella.

Kaivosyhtiö Keliberin on tarkoitus louhia Syväjärven louhokselta vuosittain 540 000 tonnia litiumpitoista spodumeenipegmatiittimalmia.

Myönnettyyn lupaan kuuluu malmin ja sivukiven louhinta, sivukiven läjitys sivukivialueelle, kaivostoiminnan käynnistämiseen tarvittavat rakentamistoimenpiteet ja louhosalueella sijaitsevien Syväjärven ja Heinäjärven määräaikainen kuivattaminen.

– Tämä on tärkeä askel, aiemmin myönnetyn Syväjärven kaivosluvan ohella, kohti toiminnan aloittamista. Jatkamme tulevan toimintamme suunnittelua sekä muiden keskeisten lupaprosessiemme valmistelua, toteaa Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg yhtiön tiedotteessa.

Ympäristölupa sisältää päästöjen lisäksi melun ja ympäristövaikutusten seurannan. Melua aiheuttavat työt tapahtuvat arkisin 07–22, poikkeustapauksissa myös viikonloppuisin.

Keliberin pitää kaivostoiminnan päätyttyä sulkea ja maisemoida louhos ja sivukivikasat.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen luonnonsuojeluyksikön lausunnon mukaan hankkeen ympäristö- ja vesiluville ei ollut luontoarvoista johtuvaa estettä, ja hanketta varten oli tehty myös riittävät selvitykset.

Ympäristölupapäätös ei ole vielä lainvoimainen.

Louhinta käyntiin parin vuoden sisällä

Keliberillä on Syväjärvelle jo lainvoimainen kaivoslupa. Seuraavaksi se tarvitsee Kalaveden rikastamon ympäristölupaan päivityksen.

Kaivos työllistäisi Kaustisella arviolta 130–150 henkeä suoraan, ja välillisesti koko Keski-Pohjanmaan alueella jopa 500 henkeä. Varsinaisen litiumkemiantehtaansa Keliber sijoittaa Kokkolan suurteollisuusalueelle.

Yritys aikoo tehdä lähivuosina yhteensä yli 200 miljoonan euron investoinnit.

Keliber on kertonut tuottavansa noin kolme prosenttia maailman litiumista, kun yhtiön toiminta alkaa.

Litiumin kysyntä on rajussa kasvussa, koska sitä tarvitaan sähköautojen akkujen lisäksi myös esimerkiksi uusiutuvan energian varastoinnissa ja mobiililaitteissa.

MAINOS

Kommentoi

Hienoa, että edes jonnekin saadaan työpaikkoja. Toisin on täällä Kuusamossa, missä matkailuala vastustaa kaikkea muuta yritystoimintaa vihreiden propagandan säestyksellä. Tulos on nähtävissä kiinteistöjen arvon romahtamisena ja väen vähenemisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että ei ole lainvoimainen tarkoittaa, että on valitusaika ja lupa ei välttämättä koskaan tule lainvoimaiseksi. Toisin kuin yhtiö esittää, osa paikalle jäävästä sivukivestä voi sisältää haitallisia määriä sulfideja. Lisäksi sulfidimineraalien poisto voi olla haastavaa. Vesipitoisuuksien arvioinnissa on ongelmia. Hankkeessa on suuria kysymyksiä lyhytikäisten louhosten vaikutuksista. Yhden louhoksen luvitus on väärin ja hanketta pitää tarkastella lain mukaan kokonaisuutena.
Akkuhypen tila on kuin Talvivaaran vuonna 2007. Kalliosta louhittava litium on kalliimpaa kuin suolajärvillä tuotettava ja hankeessa on myös merkittäviä taloudellisia riskejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun mukaan työllisyyden kerrannaisvaikutukset olisivat lähes 4-kertaiset maakuntatasolla. Tämä on täyttä puppua. Kaivostoiminnan kerrannaisvaikutukset ovat koko Suomen tasolla tutkimusten mukaan noin 2-2,5-kertaiset. Luvuilla vedätetään täysin vastuuttomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotettavissa massiiviset ympäristötuhot, ja voittorahat ilman veroja ulkomaille. Olen todella "iloinen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan vaan että tuo saastuttaminen ei tule itse kaivoksesta ympäristölle koska
näistä on ollut viimevuodet huonoja kokemuksia järvien ja pohjavesien pilaantumisena !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella upeaa, että saadaan kaivos auki ja töitä mahdollisimman monille, jotka töitä haluaa tehdä.
Litiumia tarvitaan, jotta voimme lisätä sähkökäyttöisten kulkuneuvojen määrää paljon ja saadaan saastuttavat dieselit ja bensiiniautot pois liikenteestä.
Lisää tällaisia kaivoksia vaan auki ja nopeasti ja tunturit täyteen tuulivoimaa, niin aletaan olemaan oikealla asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin vaan tuntuu, että tuossa kommentoija jolle vastasit tietääkin varsin hyvin tästä aiheesta.
Tiedätkö sinä? Kommentissasi ei kuitenkaan ole mitään perusteluja, miksei em. kommentoija tietäisi aiheesta, ei ole kuitenkaan sinulla myöskään itse aiheesta mitään perusteluja.
Työllisyyttä tarvitaan ja siksi kaivos on hyvä asia ja litiumia tarvitaan tulevaisuudessa paljon joten sekin on hyvä, että sitä saadaan louhittua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän jos nyt ihan ensimmäisenä ottaisit selvää mitä on litium, kun sinulla kuitenkin on netti käytössä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän tehdä ne tuulivoimalat merenrantaan esim.westendtendiin,kaivopuistoon,katajanokalle....sielähän se tuuleeki...lopetetaan kerrala koko liikenne ku siitä on niin paljon haittaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on westendtendiin? Miksi tehdä tuulivoimapuistot sinne missä niitä ei tarvita? Tehdään ne sinne missä niitä tarvitaan eli periferiaan, jossa jo nyt on pulaa sähköstä. Saadaan sieltä myös ne vanhat saastuttavat dieselit samalla hävitettyä, kun siirrytään saasteettomiin sähköautoihin. Kyllä siellä periferiassakin on syytä pikku hiljaa alkaa sopeutumaan nykyaikaan.
Katsos kun sivistysalueilla osataan ostaa saasteetomampia autoja, niin tämä kaikki kohdistuu nyt sinne sivistymättömien kohtaloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Westend on Helsingin Haukilahdessa sijaitseva ökyrikkaittan asutusalua. Luxusta vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin väärin. Westend on Tapiolan eteläpuolella länsiväylän varressa oleva asuinalue, eikä todellakaan ole Haukilahtea.
Kun Keilaniemestä kuljetaan länteen päin tulee Westend, Haukilahti, Matinkylä/ Nuottaniemi, Suomenoja, Iivisniemi, Kaitaa, .... Ja nämä ovat siis Länsiväylän eteläpuolella olevia asuinalueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image