Talous

Ilman työttömiä talous hiipuu, sanoo ministeriön tut­ki­mus­joh­ta­ja: "Rajan jälkeen työvoimasta alkaa palk­ka­kil­pai­lu"

Suomessa on ollut ongelmia työpaikkojen ja työvoiman kohtaamisessa. Arkistokuva. KUVA: Tapio Tuomela
Talous 9.2.2018 5:00
Jaana Mattila

Työttömyyden väheneminen yli 30 000 ihmisellä olisi laskelmien mukaan Suomen taloudelle isku.

Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä puhuu OECD:n ja Euroopan komission arvioimasta rakenteellisen työttömyyden rajasta.

– Meillä on varaa lisätä työllisyyttä reilut 30 000 henkilöä. Sen jälkeen aletaan törmätä rakenteellisen työttömyyden rajaan, joka tarkoittaa sitä, että työvoimasta alkaa palkkakilpailu ja yleinen kustannusinflaatio. Talouden kasvu hiipuu siihen.

Joulukuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli yhteensä lähes 300 000 työtöntä työnhakijaa.

Räisäsen mukaan rakenteellisen työttömyyden rajan alle ei voida taloudellisesti kestävästi mennä. Työttömyyden kehittymiseen ja rakenteelliseen työttömyyteen voidaan kuitenkin vaikuttaa poliittisilla päätöksillä.

– Esimerkiksi keventämällä ansiotulojen verotusta, tehostamalla aktiivista työvoimapolitiikkaa, tiukentamalla työttömyysetuuksia ja väljentämällä työsuhdeturvaa.

Omistusasunto hidastaa liikkuvuutta

Miksi työpaikat ja työntekijät eivät sitten kohtaa Suomessa toisiaan?

– Monessa tapauksessa ne kohtaavatkin, mutta siinä on aina sellaista kitkaa. Jos kitka liittyy siihen, että tietyn ammattitaidon osaajia ei löydy, asian hoitaminen on vähän vaativampi kysymys, Räisänen sanoo.

Koulutuksen muuttaminen on hidasta, eivätkä varsinkaan korkeakouluopiskelijat valmistu nopeasti työmarkkinoille.

– Alueellinen liikkuvuus on myös tällaisessa omistusasuntovaltaisessa maassa aika hankala asia.

Asuntomarkkinoiden lisäksi kapuloita rattaisiin tuo heikosti kehittynyt joukkoliikenne isojen kasvukeskusten ulkopuolella.

Osaajapula kasvun esteenä

Tuoreimman Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrin mukaan osaavan työvoiman saatavuus uhkaa käyntiin lähtenyttä talouden kasvua. Jos työntekijöitä ei löydy, kasvu tyrehtyy tai sitä ei pystytä hyödyntämään täysmääräisesti.

– Jäsenkyselyn perusteella se on ykkösongelma. Se on jatkunut jo jonkin aikaa, toteaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämiehen mukaan keinoja osaavan työvoiman saamiseksi on useita, joskaan niiden vaikutukset eivät välttämättä näy nopeasti.

Perhevapaita pitäisi jakaa entistä tasa-arvoisemmin perheissä, purkaa kannustinloukkuja ja saada Suomeen jääneet yli 10 000 turvapaikanhakijaa koulutettua ja työllistettyä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (148)

Niin. Tarvitaan työttömien armadaa pelotteena duunareille, etteivät ala vaatimaan palkankorotuksia. Ennätyksellisen suuret osingot eivät koskaan ole ongelma, mutta työntekijöiden toimeentulo tietysti. EK:n unelma on pientä palkkaa nauttiva työntekijä, joka tekee työllä mahdollisimman suuren tuloksen niille, jotka eivät itse töitä tee. Märkä unelma on tietty kun työntekijä asuu firman omistamassa asunnossa ja ostaa ostoksensa firman omistamasta kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muun muassa sen takia sipilän kopla ei tee mitään sen eteen että ihmisillä olisi palkkatöitä. Työttömyys/työllisyystilastojen manipuloinnissa hallitus on kyllä onnistunut, ei käy kieltäminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä kokkareitten perhevapaa itkemistä? Nytkin isä voi jäädä hotovapaalle
1-3 vuotiaan lapsen kanssa ja äiti mennä töihin. Perhe itse päättää, ei onneksi kokoomus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tästä on "hallituksen" politiikassa kyse: on oltava suuri joukko työttömiä, jotta voidaan pitää palkat alhaalla ja työläiset hiljaa. Näin jää enemmän rikkaille jaettavaa osinko-orgioissaan ja bonuspartyissaan. Tämä on uusliberalismia - tutustukaapa vaikka Dok: Requiem for the American Dream (löytyy YLe Areenasta). Hyytävää kuultavaa, mutta selittää hyvin "hallituksen" toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo. Tein keksinnön. Yritin ottaa yhteyttä te-keskukseen. En saanut. Jätin yhteydenottopyyntöjä, kukaan ei ottanut yhteyttä sieltä. Muutin taktiikkaa, tarjosin tuotetta alan yrityksiin. Yhtä tehdasta lukuunottamatta, minulle vain naureskeltiin, en päässyt edes esittelemään keksintöäni. Tämä yksi tehdas oli niin täystyöllistetty, ettei heillä ollut mahdollisuuksia jatkaa neuvotteluja, kiinnostusta olisi ollut. Että se innovaatioista, ja työllistämisistä. Vien tämän keksinnön, ja kaikki muutkin hautaan mukanani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myy keksintösi Kiinaan pikkurahalla, niin nämä kieltäytyneet joutuvat kohta sulkemaan ovensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa markkinat ja kekkerit...
Muistuu aika kun valkoisena miehenä astelin Luxembourgin kaupungin työvoimatoimistoon kysymään töitä! Olen koulutettu ja kielitaitoinen!...Esitettyäni asiani, virkailija katsoi minua ja sanoi: Monsieur vous avez un % possibilité pour trover un boulot ici en Luxembourg eli minulle sanottiin suoraan että minulla on yhden % mahdollisuus saada työpaikka! Minulle ei tarjottu urapolkua taikka mitään koulutusputkea tms...
Ei ole ihme että Suomeen on pyrkijöitä, kun täällä ollaan tervetulleita, jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että ei liikaa eikä liian vähän työttömiä, kyllä on menny kellosepän tarkaksi Heikin visiot! Itkeäkkö vai nauraa näille "tutkijoille". Taitaapi tämäkin tutkija istua huippupalkalla, tehden tärkeää ja kannattavaa työtä yhteiskunnan hyväksi pohtimalla omalla pienellä päällä, montako tätiä ja setää täytyy pitää reservissä ja elättää yhteiskunnan tukirahoilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytiin työporukan kanssa Sarkan karaokeillassa keskiviikkona ottamassa parit olympialaisiin valmentavat. Heti kohta kympin jälkeen lauteille kiipesi afroafrikkalainen kaveri ja hän veti tosi hyvin "olen suomalainen". Kaveri sai vaimeat aplodit vanhoilta leijonapipot päässä torkkuvilta juopoilta. Vaan hetken päästä lauteille kipaisi reippaan oloinen, nuorehko romanimies kiiltävissä lakeerikengissä. Hän vetäisi väristyksen kanssa, -mä joka päivä töitä teen, joka ainoa aamu seitsemäksi meen... Yeisö puhkesi raivokkaisiin suosionosoituksiin, aivan mahtavaa. hyvä Valde, kerta kaikkiaan upeeta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP kehittämä järjestelmä , toi aikanaa työttömyys toimistot ja "työminiesteriön mallin Suomalaisille, Rinne varmaa osaa antaa kaavan ay-aktiivina ko ongelmaan. Kajamon rahastus malli ja verotomat yhdistymaksut taitaa olla vain jäävuoren huippu !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selitähän, miten tuo aivopierusi liittyy tähän juttuun? Onko sinulla kenties yli sukupolvinen trauma AY-liikkeeseen liittyen? Oletko kenties porvari? Vaiko ihan oikea kapitalisti joka ei saa tarpeeksi halpaa työvoimaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan tarkoittaa sitä, että aktiivimallin lisäksi on saatava aikaan passiivimalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvita passiivimallia! Työpaikat eivät siitä lisäänny vaikka työn kysyntää työttömien taholta lisättäisiin kuinka paljon hyvänsä. Pikemminkin työläisten työehtoja voidaan heikentää kun työnantaja voi sanoa niskuroivalle alaiselleen: "jos on valittamista niin tuossa on ovi, tilallesi on tulijoita jonoksi asti.."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. "aktiivimallilla" ei ole mitään tekemistä tylnhakijan aktiivisuuden kanssa. Työnhakija ei voi päättää saako työsopimuksen. Siitä päättää ihan eri tahot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulukuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli yhteensä lähes 300 000 työtöntä työnhakijaa. 270 000 on siis se raja jonka alle ei saa mennä.
Olisiko oikeasti maalaisjärjen käyttö mahdollista.
Työpaikat sinne missä on työntekijöitä tarjolla!
Porvarihallituksella on mennyt p.... päähän kun nousukausi tuli väkisin tänne takapajulaan kaksi vuotta muita myöhemmin.
Täällä meni tapellessa palkansaajien ja opposition kanssa kaksi vuotta.
Nousukausi tuli Suomeen hallituksesta huolimatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jauhetaan työstä ja työlttömyydestä. Työn tuottavuudesta tulisi keskustella. On paljon työtä ja työpaikkoja myös yksityisellä puolella, joita ylläpidetään valtion apujen turvin vuodesta toiseen ja keikahtaisivat siihen paikkaan jos apu loppuisi. Kuitenkin nämä ihmiset ovat ns. hyviä kansalaisia vain työtön on se suuri mörkö.
Kun kunnan työntekijä sai 5 vuoden irtisanomissuojan kuntaliitoksessa olipa hänelle tarvetta tai ei. Nyt , jos kuntatyöntekijän keskipalkka on 3000€/kk ja sivukulut siihen 50% tekee se yhteensä 4500€/kk. Peruspäivärahalla oleva työtön saa noin 700€/kk. Tällä kuntatyöntekijän kustannuksella elättää 6 työtöntä. Vastaavasti kansanedustajan sopeuttamiseläkkeellä (7500€/kk sivukuluineen ja 8vuoden uurastuksen jälkeen, tavallinen tallaaja 40 vuotta) elättäisi 10 työtöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä mikä kommunisti tämä tyyppi oikein on.

Talouden kaksi tärkeimpiä ellei kaikken tärkeimmät mittarit ovat palkkasumman suhteelinen ja fakrinen määrä sekä kaikkien tulojen jakautuminen eri tuloryhmien ja niiden saajien ryhmien kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Talouden ehkä tärkein mittari on inflaatio, joka kertoo rahan määrän lisääntymisestä taloudessa. Koko taloushan pyörii pankkien rahan painamisen (lainaamisen) ympärillä. Pankkien rahan painaminen (yksityisille ja yrityksille) mahdollistaa talouskasvun ja yritysten työpaikkojen luomisen ts. työttömyys laskee. Esimerkiksi uutisissa puhutaan toisinaan asuntolainakannasta ts. pankkien talouteen luomasta rahasta.

Keskuspankit (Eu-lainsäädäntö) valvovat pankkien rahan painamista, jotta markkinat eivät ylikuumenisi. Ei ole mahdollista, että työttömyys katoaisi ts. rahaa painettaisiin kaikille (tai ilman vakuuksia)! Tai sitten on joku poikkeustilanne esim. sota, jossa myös työttömät tekevät jossain tehtaassa sotatarvikkeita.
-
Ps. Nykyään kaikki raha on vain numeroita pankkitileillä - missään ei ole satoja miljardien edestä kultaa tai keskuspankin valuuttaa, joka riittäisi kattamaan kaikki rahat pankkitileillä. Kultakannasta on luovuttu jo aikoja sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävi juuri niin kuin olen ennakoinut aikaisemmissa mielipiteissäni muissakin maakuntalehdissä. Vieläkään ei ole tullut mitään vastausta Juhana Vartiaiselta, mitä tehdään niille 40 000 työttömälle. jotka hän on arvioinut olevan vielä riittävän työkykyisiä. Ja toden totta: Kyllä rakenteellisen työttömyyden alle meneminen, eli siis noin 30 000 työllistettyä lisää, tarkoittaa juuri palkkapaineinflaation alkamista. Se on ikävää, mutta on pakko sanoa, että todellisuus on raadollinen tässä asiassa. Huomattavasti helpompaa olisi päästää nämä osatyökykyiset tai vajaakuntoiset mieluummin eläkkeelle kuin luoda jotain illuusiota siitä, että kyllä joku näitä työllistää. Yrityksistä ovat kadonneet jo 80-luvulla avustavat työtehtävät ja vain korkeasti koulutetulla 10 000 hengen porukalla vuosittain on tilaisuus muuttaa ulkomaille. Helsingin Yliopiston kansantalouden professori Pertti Haaparanta on sanonut Helsingin Sanomissa, että suuri vika on myös siinä, että johtamisjärjestelmissä on suuria puutteita Suomen yrityksissä. Lisäksi hän arvostelee sitä, että Suomi periaatteessa erinomaisesta diplomi-insinöörikoulutuksestaan huolimatta ei ole kehittänyt uusia menestystuotteita markkinoille kansainvälisesti merkittäville kasvualoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin! 40001, koska minäkin suomen markkinoille aivan liian vanaha (60v) tunnen olevani vielä työkykyinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (148)

Uutisvirta

39
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
32
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
13
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
7
Kolumni: Miksi Suomen luontoon ei tule kivoja vieraslajeja? Pingviinit, mangustit tai delfiinit olisivat hauskempia kuin kyttyrälohi ja hirvikärpänen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image