Talous

Hallitus purkaa ter­veys­kes­kus­ten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää

Perusterveydenhuollon kehittäminen on viime vuosina laiminlyöty. Nyt siihen luvataan tehdä muutos Tulevaisuuden terveyskeskus -ohjelman kehittämishankkeilla. KUVA: Ossi Ahola
Talous 15.10.2019 14:20
Aki Taponen

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämistä viikkoon.

Hallitus ohjaa ensi vuonna noin 70 miljoonaa euroa valtionavustuksina kunnille ja kuntayhtymille kehittämishankkeisiin, joilla terveyskeskuksiin voidaan palkata lisää lääkäreitä ja alkaa kehittää niistä uudenlaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan tavoitteena ovat matalan kynnyksen talot, joissa ei pelkästään pääse kerran ammattilaisen vastaanotolle, vaan tulee myös hoidetuksi. Yhtenä keinona on erikoissairaanhoidon konsultaatioiden tuominen terveyskeskuksiin.

– Tässä varmistetaan perusterveydenhuoltoa tavalla, joka johtaa siihen, että suomalaiset pääsevät paremmin lääkäriin. Tämä koskee erityisesti niitä paikkakuntia, joissa on lääkärivajetta, Kiuru sanoi.

Hallitus valmistelee parhaillaan myös esitystä seitsemän päivän hoitotakuusta perusterveydenhuollossa. Siihen päästään nykyisin noin 43 prosentissa kiireettömiä käyntejä.

Erikoissairaanhoitoon on viime vuosina satsattu huomattavasti enemmän kuin perusterveydenhoitoon.

Vuosina 2005–2016 erikoissairaanhoitoon palkattiin 3 700 sairaalalääkäriä, kun samaan aikaan terveyskeskuksiin palkattiin vain 300 lääkäriä lisää. Erikoissairaanhoidon lääkäriresurssit kasvoivat noin viidenneksen ja terveyskeskusten kymmenkunta prosenttia.

– Meno ei voi jatkua näin, Kiuru sanoi.

Tuhat lääkäriä lisää

Seitsemän päivän hoitotakuun arvioidaan vaativan noin tuhat lääkäriä lisää terveyskeskuksiin, kun lisäksi hyödynnetään moniammatillisia tiimejä ja uudenlaisia digitaalisia palveluja.

Noin 70 miljoonan euron vuosittaista kehittämisrahoitusta voidaan kolmen vuoden aikana käyttää hoitojonojen purkuun ja tarvittavien tuhannen lisälääkärin palkkaamiseen. Kysymys ei ole hallitusohjelmassa mainituista määräaikaisista tulevaisuusinvestoinneista, vaan pysyväisluonteisesta rahoituksesta.

Osastopäällikkö Pasi Pohjolan mukaan perusterveydenhuollossa on avoinna noin 300 lääkärin vakanssia. Tavoitteena on, että ne täytetään ensin, koska niiden palkkarahat sisältyvät jo nykyiseen rahoituspohjaan.

Lääkäreitä houkutellaan terveyskeskuksiin sillä, että he voivat konsultoida erikoislääkäreitä ja tukena on moniammatillisia tiimejä. Terveyskeskuksiin tuodaan lääkäreiden houkuttimeksi myös kehittämis- ja tutkimustoimintaa.

Valmistaudutaan sote-uudistukseen

Kunnat ja kuntayhtymät voivat joulukuun puolivälistä lähtien hakea maakunnittain sosiaali- ja terveysministeriöstä rahoitusta kolmivuotisiin sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämishankkeisiin.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan maakunnissa pitää sopia, mikä toimija avustusta hakee. Sen on katettava koko maakunta eikä yhtään kuntaa saa jättää pois.

Tarkoituksena on, että palveluja kehitetään niin, että ne voidaan ottaa käyttöön tulevissa maakunnissa, jotka alkavat vastata palveluista sote-uudistuksen toteutuessa.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

No niin Rinteen hallitus pani hommat toimimaan. Nyt voitaisiin lopettaa Kiurua kohtaan raakkuminen. On se helppoa kun sen osaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska lääkäreitä ei kouluteta riittävästi eli "ei ole mistä ottaa", niin tämä 70 miljoonaa onkin käytännössä piristysruiske nykyisten lääkäreiden palkkatasoon. Luvassa on hurja palkkaralli ylöspäin - mikä kunta tarjoaa parhaimman diilin lääkärille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nämä uudet lääkärit osaavat Suomen kieltä, ettei potilaiden tarvitse palkata tulkkia mukaan lääkärikäynnilleen. Nykyään osalla lääkäreistä potilas saa arvata puolet siitä mitä lääkäri puhuu ja siitä toisesta puolesta ei ymmärrä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärillä on hyvä olla Viron ja Puolan kielitaito, Suomessa joka kolmas raksahenkilö on ulkomaalainen , metallissa ei Suomenkielellä pärjää päivääkään ja muissa amateissa ei osaa monikaan Suomia. Siltä varalta , että epäilee sarastuvansa on Lontoonkieli opeteltava. Parantaa polttoaineen saantiin mikäli tulee päästörajoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi puhutaan pelkästään lääkäreistä. Minne unohtuvat hammaslääkärit. Ei pääse terveyskeskukseen ennenkuin on jonottanut puolisen vuotta. Sama Hoitotakuu myös suun hoidon puolella. Pitäisi päästä tällä hetkellä 3kk sisällä. Montako hammaslääkäriä tarvitaan lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuulema tarvitse jonottaa, jos edellisen kerran lääkäri on kirjannut tietoihisi, että kolmen vuoden päästä uudelleen, niin odota sitten kiltisti kolme vuotta ja sitten soita vain akuuttivastaanottoon ja aika on sinulle , simsalapim.
Näin minulle juurtajaksain kerrottiin, kun yritin toteuttaa ns. "vanhaa sääntöä" eli jonoon ½vuotta aijemmin ennen kuin tarkistusaikaväli täytyy.
Mielenkiinnolla odotan kevättä, toteutuuko tämä "taikatemppu", jolla halutaan päästä eroon hoitojonoon nimityksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa jaetaan mutta mitään takuuta ei anneta, että lääkäriliitto tekisi muuta kuin kerää kolikot talteen. Vastuu, omatunto, vastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heleppo homma, tuo tuhannen lääkärin palkkaaminen, niitä notkuu tuolla kulumilla työttöminä ja vaikka muita työttömiä onkin vaikea saada kotoaan kauemmaksi töihin, niin eiväköhän nuo lääkärit lähe kun muistutetaan niitä siitä valasta ja kalliista koulutuksesta.
Ja jos eivät lähe provinssiin, niin hommataan sinne ulukomaalaisia. Ja jos ei niitäkään saada, niin palakataan virtuaalilääkäreitä. Rinteen malli tukee lisäksi postinjakajien osallistumista mummojen ja vaarien voinnin tarkkailuun, joten eiköhän hallitus seleviä tästä kiitettävin arvosanoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkataan lääkäreitä toivottavasti Suomalaisia on meinaan kokemusta ulkomaalaisesta oli sama kuin ois seinälle kertonut vaivojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vuokrafirmat kiittävät ja lähettävät "ammattitaitoisia" lääkäreitä sikahinnalla maakuntiin. "Lääkärillä" on ehkä jopa ensimmäisen opintovuoden verran "kokemusta" lääkärin ammatista. Jos nekin rahat käytettäisiin uusien lääkärien koulutusmäärien PYSYVÄÄN lisäämiseen ja heille määrättäisiin pakollinen vuoden harjoitusjakso terveyskeskuksiin ja sairaaloihin, niin raha menisi muille kuin hyvävelifirmoille. Silloin lääkäreitä riittäisi ja palkkatasokin olisi järjellinen. Nyt pidetään tahallaan yllä alijäämää, jolla vedätetään palkkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkossa sitten (kuulemma) pääsee viikossa hoitoon.
Onhan se edistystä, kun nyt saa melkein viikon soitella, että joku vastaa puhelimeen siellä
hyvinvointikeskuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei missään nimessä tällaista sosialismia enää Suomeen. Meillä ei ole varaa hyvinvointivaltioon. Jokainen olkoon oman onnensa seppä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko nyt alkaa Oulun kaupunki palkkaamaan hoitajiakin julkisella haulla lääkäreitä avustamaan? Nythän hoitajien paikkoja on auki vain kaupunginsairaalaan ja psykiatriseen hoitoon muutama vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä se on kun lääkäri julkisella tarvitsee avustajan joka asiaan, sama lääkäri menee klo 14 jälkeen pitämään yksityisvastaanottoa, missä avusta, ei näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyyhän sitä jossain vaiheessa lääkärinkin saada lepoa, muuten joutuu muun väestön tavoin kroonisen väsymyoireyhtymän nuijimaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laske huviksesi, kuinka moni virkalääkäri pitää privaattia. Nykyään ei ole enää tapana jatkaa päivää. Kyllä privaatillakin on sihteerit ja hoitajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo kauan on ollut, että esim. sairaalaviroissa olevat olevat lääkärit pitävät vastaanottoa myös lääkärikeskuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oli ennen se - ei enää. Muutama vanha työnsankari vielä tekee iltaa, uusia ei tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kun lääkäreistä on huutava pula ei mitkään sote-himmelit nopeuta hoitoon pääsyä.

Jos lääkäreiden aloitus/ koulutuapaikkoja lisättäisiin 200 joka vuosi niin lääkäripula/hoito jonot poistuisivat 5vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lääkäreiden aloitus/ koulutuapaikkoja lisättäisiin 200 joka vuosi niin lääkäripula/hoito jonot poistuisivat 5vuodessa.

Ei tarvita lissätä alotuspaikkoja Suomeen koska Romaniasta valmistuu vuosittain lähes sata suomalaista lääkäriä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

61
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
18
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
13
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

313 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image