Talous

Ammattiliitot aktivoituivat työn­vä­li­tyk­ses­sä – "Jotkut puhuvat työn­vä­li­tys­pal­ve­luis­ta työelämän Tinderinä"

Lehto Groupin kerrostalotyömaalla Oulun keskustassa työskentelevät raudoittaja Asko Keränen (vasemmalla) ja kirvesmies Joona Kolehmainen ovat löytäneet alan töitä omien verkostojensa kautta. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Talous 18.6.2019 7:00 | Päivitetty 19.6.2019 13:41
Anna Kilponen

Ay-liitot tarjoavat työnhakupalveluita entistä laajemmin. Rakennusliitto aloittaa oman vain jäsenille suunnatun palvelunsa syyskuussa.

Moni ammattiliitto on alkanut tarjota entistä laajemmin työllisyyttä tukevia palveluita. Useat liitot tarjoavat nykyään jäsenilleen tai kaikille avoimena palveluina työnvälityspalveluita.

Taustalla on tyytymättömyys te-keskusten tarjoamaan työvoimapalveluun.

– Ammattiliitot ovat heränneet, kun työvoimapalveluiden aliresurssoinnista on ollut keskustelua. Liitot haluavat tarjota vahvemmin ohjaus- ja työnhakupalveluita julkisen palvelun rinnalle. Ne eivät ole tulossa korvaamaan julkista palvelua vaan täydentämään sitä, kertoo koulutus- ja työllisyysasioiden päällikkö Mikko Heinikoski Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:sta.

Heinikosken mukaan moni SAK:n alainen liitto tarjoaa verkossa työnvälityspalveluita, tai ainakin suunnittelee sellaista.

Rakennusliitto valmistelee parhaillaan omaa työnvälityspalveluaan, joka on suunnattu vain jäsenille. Viestintäpäällikkö Janne Mäkisen mukaan uusi, nykyistä monipuolisempi verkkopalvelu on tarkoitus avata syyskuussa. Tällä hetkellä liitolla on käytössään Duunitori-palvelun kanssa yhteistyössä toimiva työnhakupalvelu.

– Työnhakijoiden lisäksi uudesta palvelusta hyötyvät myös työnantajat, kun hakijoina on vain alan ammattilaisia. Moderni ammattiliitto kulkee jäsentensä mukana, Mäkinen perustelee muutosta.

Rakennusliiton ohella työnvälityspalveluita on Palvelualojen ammattiliitto PAMilla ja Ammattiliitto Prossa. Lisäksi hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:ssä vastaavaa palvelua valmistellaan.

Halu kehittää uusia palveluita liittyy Heinikosken mukaan myös työelämän murrokseen.

– Liittojen on mietittävä uusia keinoja saada jäseniä esimerkiksi houkuttelevilla palveluilla. Ammatillinen edunvalvonta on tietysti ykkösjuttu, mutta työnvälityskin istuu siihen todella hyvin. Rekrytointikin muuttuu: sen on tavoitettava oikeat ihmiset tarpeeksi nopeasti.

Liitot ovat palanneet juurilleen

Mistään radikaalista uudistuksesta ei Heinikosken mielestä ole kyse, sillä liitoilla on vahvat perinteet koulutusorganisaatioina, ja epävirallista työnvälitystoimintaa on ollut jo aiemmin.

– Liitot ovat kouluttaneet aktiivisesti jäseniään työnhakuun liittyvissä asioissa ainakin pari kolmekymmentä vuotta. Niitä ei vain ole brändätty työllisyyttä auttaviksi palveluiksi, vaikka faktisesti ne ovat sitä olleet.

Samoilla linjoilla on myös PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto. Hänen mukaansa työnvälitystoiminta on ammattiliitoille luonteva, täydentävä palvelu, jonka myötä liitot ovat palanneet juurilleen.

 

– Ennen kuin valtion hoitamat julkiset työvoimapalvelut tulivat, oli ammattiliitoissa myös työnvälitystoimintaa. Nykyiset te-toimistojen resurssit on vedetty niin tiukoille, että siellä ei pystytä sellaiseen henkilökohtaiseen palveluun, kuin mitä se parhaimmillaan voisi olla. Julkinen palvelu on ollut jo pitkään liikkeessä. Vielä ei tiedetä, mikä on sen rooli tulevaisuudessa, Veirto kertoo.

Oman alan työpaikat esille

Digitalisaation kehittyminen on Heinikosken mukaan omalta osaltaan madaltanut kynnystä lähteä kokeilemaan työvälityspalvelua Duunitorin kaltaisilla sähköisillä alustoilla.

Esimerkiksi PAMin reilun vuoden verran toimineet Duunisivut on toteutettu yhteistyössä Duunitori-palvelun kanssa.

– Olemme suodattaneet Duunitorin asiantuntijoiden kanssa omille Duunisivuillemme alamme työpaikkoja. Tällöin käyttäjän on helppo löytää avoimia työpaikkoja, Veirto sanoo.

Palvelussa käyttäjät voivat tilata itselleen hakuvahteja haluamillaan rajauksilla, jotka voivat liittyä toimialaan, työaikaan tai työpaikan sijaintiin.

Vireillä yhteinen palvelu

PAM on mukana JHL:n ja Teollisuusliiton kanssa projektissa, jossa selvitetään, olisiko liittojen järkevää lähteä tarjoamaan laajemminkin työllisyyspalveluita.

– Projekti on tulossa päätökseensä. Syksyllä olemme viisaampia siinä, lähdemmekö yhdessä laajemmin satsaamaan palveluihin vai kehitämmekö omia palvelujamme eteenpäin.

Seuraava vaihe voisi olla Veirton mukaan olla se, että liiton oma palvelu ottaisi vastaan työnantajien työpaikkailmoituksia järjestelmään, johon vain jäsenet voisivat kirjautua.

Tällä hetkellä PAMin Duunisivut ovat kaikille alan työpaikoista kiinnostuneille avoimet.

– Jotkut puhuvat työnvälityspalveluista työelämän Tinderinä, josta voidaan etsiä perfect matchejä (täydellisiä osumia).

Veirto arvelee Duunisivuilla olevan joitakin satoja käyttäjiä.

– Vie aikansa, että ihmiset löytävät palvelun äärelle ja ymmärtävät, että ammattiliitonkin kautta saa työpaikkatietoa. Tiedämme, että käyttäjissä on varmasti sellaisia, jotka ovat jo työssä, mutta etsivät samanaikaisesti uutta työpaikkaa.

Työvoimapulasta kärsivillä aloilla palvelu taas saattaisi helpottaa esimerkiksi niin sanottua kohtaanto-ongelmaa, jossa työnantajien ja työntekijöiden tarpeet eivät kohtaa.

"En ole hakenut päivääkään töitä"

Lehto Groupin kerrostalorakennustyömaalla Oulun keskustassa työskentelevien raudoittaja Asko Keräsen ja kirvesmies Joona Kolehmaisen työpäivä alkaa olla jo loppusuoralla maanantai-iltapäivänä.

Keränen ja Kolehmainen ovat rakennusmiehiä jo toisessa polvessa – isän esimerkki on saanut molemmat lähtemään alalle.

Keränen on ollut alalla jo kymmenen vuotta, Kolehmainen puolestaan vasta viisi. Rakennustyömaat ovat tulleet heille kuitenkin tutuksi ensin kesätöinä ja sitten vakinaisemmin. Keränen kertoo työllistyneensä omien verkostojensa kautta ja Kolehmainen kesätyön kautta.

– En ole hakenut päivääkään töitä. Tulin alalle suoraan ammattikoulusta, Kolehmainen kertoo.

Rakennusliittoon kuuluvien Asko Keräsen ja Joona Kolehmaisen mielestä liiton kaavailema laajempi työnvälityspalvelu verkossa kuulostaa järkeenkäyvältä, vaikka heillä itsellään ei olekaan kokemusta työnhausta.

– Ei se pahitteeksi ole. Uskon, että se voi toimia, kun sieltä löytää alan töitä paremmin, Keränen toteaa.

Juttua oikaistu 19.6. kello 13.41: Jutussa väitettiin, että Teollisuusliitolla olisi työnvälityspalvelu. Liitolla ei ole vielä palvelua, mutta sellaista suunnitellaan.

"Työnhakijoiden lisäksi uudesta palvelusta hyötyvät myös työnantajat, kun hakijoina on vain alan ammattilaisia."

Janne Mäkinen Rakennusliitto
MAINOS

Kommentoi

Ammattiliittojen työnvälityspalvelut on helppo räätälöidä palvelemaan työnantajia sopivien työntekijöiden löytämiseksi ilman tarpeettomia yhteydenottoja työnvälitystoimistoon.
Tehokasta ja edullista palvelua, reilua työntekijöille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattiliitot sopivat hyvin ammattilaisten työnvälitystoiminnan organisoijiksi paremmin kuin nykyiset työnvälitystoimistot työllistettyine työntekijöineen.
Erityisosaamisen arviointi edellyttää pätevää työnvälittäjää ja ammattiliitto voi sellaisen palvelun tarjota sillä omasta liitosta löytyy arvioijat ja tekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuohan on ihan hyvä ja varsin järkeväkin homma. Eiväthän nämä TE toimistot ole enää pitkiin aikoihin mitään muuta välittäneetkään normaalien karenssien jakamisen lisäksi muuta kun vain ja ainoastaan niitä ##### aktivistimallin mukaisia askartelu ja puuhastelu päiviä mitkä tämän loikkivien Sinipiikojen Jari "Saksikäsi" Lindströmin Työttömyysministeri aikakaudella tulivat mukaan sellaisina täysin hyödyttöminä "uusina työkaluina" ns. MUKA ja/tai näennäisen työllistämisen kuvioon ja joiden ainoa todellinen "hyöty" ja sen ihan perimmäinen tarkoituskin oli lopulta pelkästään tilastollinen "koristelu", siihen tyyliin että jos joku asia on poissa silmistä niin silloin se on varmaankin poissa myös näkyvistä ja jos oikein kovasti toivotaan niin sittenhän sitä ei enää ole oikeastaan edes olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kyse on puhtaasta työnvälityksestä, niin homma hoituisi yhtä sutjakkaasti myös nykytyökkäriltä. Valtiovalta on vain lisännyt siihen tehtäväkenttään yhtä sun toista, jota pitää tehdä niiden kaikkein vaikeimpien asiakkaiden kanssa. Kermankuorinta on helppoa ja se ei todellakaan ole koko kuva siitä työstä, mitä te-toimisto tekee. Työkkärin väelle tulee myös kaikki se räksytys ja purkaukset, jota eivät edes ole työkkärin syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko se torihotelli alkaisi olemaan valmis? Tarvitsen laadukkaan huoneiston Oulussa vierailessani!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijäjärjestöjen johtajat puhuivat eilen täysin ympäripyöreitä tai itsestäänselvyyksiä työllistämisasiassa. Tosin Akavan ja työnantajien edustajien näkemyksillä saattaisi ollakin positiivisia vaikutuksia työllisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti AY-työnvälitys saa pidettyä työpaikkansa ammattimiehille suunnatuina eivätkä ota sivuilleen tempputyöpaikkoja. Mutta kun AY on nykyisin yksi temputtaja muiden joukossa, saamme nähdä tulevaisuudessa kuinka asiassa tulee käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No AY liikkeessä voi tosin olla mukana myös jokunen "temputtaja" mutta työnantajien "leiristä" löytyvätkin sitten ne varsinaiset "tumputtajat".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
28
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
27
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
24
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
19
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
15
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
10
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image