Pohjois-Suomi

Ylläs aikoo uudestaan ykköseksi

Tunturin juurella. Viime vuonna valmistunut hotelli Ylläs Saaga on rakennettu aivan tunturin juurelle. Hotellin vierelle on valmistumassa huoneistohotelli Ylläs Chalets. Muutaman vuoden kuluttua alueelle syntyy tiivis tunturikylä. KUVA: Kari Alaluusua
Pohjois-Suomi 26.7.2004 0:00
Kari Alaluusua
Viime vuonna Kolarin kuntaan rakennettiin lomamökkejä enemmän kuin mihinkään muuhun Suomen kuntaan. Valtaosa mökeistä nousi Ylläkselle. Kunnan teknisen osaston päällikkö Kullervo Lauri kertoo, ettei hänen pitkän virkauransa aikana koskaan tahti ole ollut samanlainen kuin kolmen viime vuoden aikana.

"Viime vuonna Kolariin rakennettiin liki sata loma-asuntoa, ja tahti jatkuu. Kunnanvaltuusto on juuri vahvistanut kaavat, joihin on piirretty 200 uutta rakennuspaikkaa, ja ensi kesäksi tontteja on luvassa lisää."

Lauri laskee, että Ylläksellä on tällä hetkellä noin 17 000 vuodepaikkaa. Mökkirakentamista seuraavat muut palvelut. Ylläksen veturina tunnetun hotelli Ylläs Saagan viereen on valmistumassa huoneistohotelli. Jounin Kauppa Äkäslompolon puolella ja Eelin Kauppa Ylläsjärvellä laajentavat.

"Lisäksi kunta rakentaa lisää omia palvelujaan. Uusia kaavateitä rakentajien tarpeisiin tunturin molemmille puolille tehdään noin neljä kilometriä sekä vesi- ja viemäriverkostoa noin kahdeksan kilometriä. Kelkkareittejä siltoineen rakennetaan lisää. Sähköyhtiökin joutuu vahvistamaan syöttölinjoja kysynnän kasvun vuoksi", Lauri tietää.Matkailuveturi
tunturin juurella


Viime vuoden maaliskuussa valmistunut hotelli Ylläs Saaga on veturi, jonka tavoitteena on saada alueen matkailu ympärivuotiseksi. Hotellissa on 84 huonetta, yli 600 ravintolapaikkaa, mittava allasosasto ja monipuoliset terveyspalvelutilat.

Aivan Yllästunturin juurelle rakennettu hotelli poikkeaa Lapin tunturihotelleista, sillä se on täysin savuton. Tupakoitsijoita varten talossa on yksi tupakkahuone ja avara piha.

Myös hotellin sijoittaminen maastoon on Suomessa ainutlaatuinen, sillä nelikerroksinen rakennus on koko pituudeltaan osittain upotettu rinteeseen. Korkealla kohoava kartiomainen keskusrakennus ja sen katolla oleva kartioikkuna muodostavat alueen maamerkin.

Hotellin sijaintia pidetään ihanteellisena. Talvella laskettelijat voivat kaartaa rinteestä suoraan hotellille. Hotellista puolestaan pääsee suoraan laskettelemaan hissiasemalle tai hiihtoladuille. Moottorikelkkareitti kulkee vierestä.Levin menestystarinan toivotaan toistuvan


Ajan kanssa hotellin ympärille syntyy tiiviisti rakennettu tunturikylä, jossa vuoteen 2010 mennessä arvioidaan olevan noin
6 000 petipaikkaa.

Kun mukaan lasketaan Ylläsjärven ja Äkäslompolon nykyiset mökkikylät ja majoitustilat, Ylläksestä on tulossa todella suuri matkailukeskus.

Hotellikiinteistön omistavan Ylläksen Terveyshotelli Oy:n takana ovat Kolarin kunta, Paperiliitto, Sähköliitto, Hengitysliitto Heli sekä Lomaliiton kaksi tytäryhtiötä ja Iso-Ylläksen hiihtokeskus. Hotellin liiketoiminnoista vastaa Lomaliitto, joka runsaat 20 vuotta sitten aloitti hotelli Levitunturin toiminnot naapurikunnassa Kittilässä.

Kolarissa uskotaan, että Lomaliiton mukaantulo yhteistyökumppaniksi saattaa synnyttää Ylläksellä samanlaisen menestystarinan kuin Levillä aikanaan. Kun yli 20 vuotta sitten Leville suunniteltiin uutta hotellia, siellä oli vain tunturi, tie ja yksi kauppa. Sittemmin hotellin ympärille on kasvanut kokonainen matkailukaupunki.Sana Ylläksen
kesästä kiertää


Hotelli Ylläs Saagan palvelupäällikkö Jari Ylönen kertoo, että jo toisena kesänä Ylläs on huomattavasti vilkastunut. Hotellissa
on riittänyt kulkijoita, ja monet mökitkin ovat olleet kesällä asuttuina.

"Mökkien asukkaat käyttävät hotellin ravintola- ja allaspalveluja. Näkee selvästi, että sana Ylläksen kesästä on alkanut kiertää."

Myös monet muut yrittäjät pitävät ovet auki kesällä, ja uusia palvelualan yrityksiä on perustettu.

"Kesäaktiviteeteista ykkösiä ovat luonto ja tunturin valloitus patikoimalla", Ylönen kertoo.

Vielä nyt matkailijoista suuri osa on kotimaisia, mutta kaiken aikaa markkinointia tehostetaan ulkomaille.

Ylläkselle on helppo tulla niin kotimaasta kuin ulkomailtakin, sillä Kolarin rautatieasemalle Iso-Ylläkseltä on matkaa vain 40 kilometriä. Yhtä lyhyt matka on Kittilän lentoasemalle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
13:03
Saudi-Arabia tuomitsi Trumpin päätöksen tunnustaa Golanin kuuluminen Israelille
99
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
61
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
15
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
14
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image