Pohjois-Suomi

Yle: Suomen len­non­var­mis­tus varoitti laajasta GPS-häiriöstä Lapissa, häi­riö­läh­det­tä ei haluta kommentoida – norjalaisten mukaan Venäjä sotkee GPS:ää

Naton Trident Juncture-suurharjoitukseen osallistunut Norjan F-16 hävittäjä rullasi Bodön lentokentällä lokakuun 31. päivänä. Harjoituksen aikana Norjan ja Suomenkin viranomaiset varoittivat GPS-signaalin "epävakaudesta" alueella. KUVA: Hanne Hernes / Forsvaret HANDOUT / EPA
Pohjois-Suomi 9.11.2018 7:30
Antti Pasanen

Suomen lennonvarmistuksesta vastaava valtionyhtiö Air Navigation Services Finland (ANS Finland) antoi alkuviikosta tiistaina ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häiriöstä Lapissa, kertoo Yle.

Varoitus koski Suomessa aluetta Rovaniemen pohjoispuolelta pohjoiseen Norjan rajalle ja Kittilästä itään Venäjän rajalle.

Varoitus kesti keskiviikkoon puoleen yöhön.

Ylen mukaan ANS Finlandin operatiivisen johtajan Heikki Isomaan mukaan varoituksen antamiseen johtanutta tietoa saatiin muun muassa Puolustusvoimilta.
 
Puolustusvoimista kuitenkin kieltäydyttiin kommentoimasta asiaa mitenkään Ylelle.

Ylen jutun mukaan viranomaiset eivät pidä häirintää vaarana lentoliikenteelle, koska koneilla on muita, rinnakkaisia suunnistusjärjestelmiä.

Suomessa lennonvarmistus tai puolustusvoimat eivät halunneet kommentoida Ylelle, mistä häirintä on peräisin.

Uutisen mukaan Norjassa GPS-häirintä ei ole uusi asia, ja maan viranomaiset ovat arvioineet sen tulevan Venäjältä. GPS-signaalit näyttävät pätkivän häirinnän vuoksi usein läntisten maiden sotaharjoitusten aikana.

Norjan varoitus häirinnästä annettiin jo lokakuun lopulla. Samana päivänä alkoi Naton suuri sotaharjoitus Trident Juncture. Keskiviikkona päättyneessä harjoituksessa oli mukana myös suomalaisia joukkoja ja kalustoa.

Norjan puolella häirinnästä uutisoi ensin marraskuun 2. päivänä Barents Observer-verkkolehti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Kyllä. Aivan selvästi Venäläiset ovat myös häirinneet hirvijahtiakin , kun hirvet ja koiratkin menevät minne sattuu, ja eivät pysy haukulla. Niinistön ja Sipilän on kyllä selvitettävä tämmöinen metsästystä haittaava toiminta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n GPS:n saa aivan vapaasti häiritä käyttökelvottomaksi me kun käytämme paljon parempaa EU:n Galileoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WC-pyttykin oli tukossa. Liekköhän senkin toimintaan jotenkin pääsivät käsiksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai nyt sentään Vanhasella halu tietää kuka häiritsi luulempa että vastausta Ei saa sotilaalisia kuuluvat harjoitukseen miten toimitaan häiriön tullessa ja suunnistetaan.Ilkka Kanervalla mennyt harkinta kyky päästellä sammakoja suusta hänenkin viisainta katsella iltauutiset ja unta palloon.Isotpoijat harjoittelee Amerikka ja Venäjä mekin saamme olla mukana keittelemässä kahvia ja lettuja..heillä käytössä tekoäly ohjuksissa jotka ratkovat itse kohteet..Matti ja Ilkka hampaitten pesuun nukkumaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettelepa kirjoittamaan suomea kieliopillisesti oikein. Uskottavuus saattaisi kohota viestejäsi kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi pyhä jysähdys onks'tää niin ihmeelistä,kun on molemminpuoleista.Venäjällä ensimäisenä maailmassa lankatonpuhelin(paljon tolppia lankoja ei)taitaa Vanhanen nostaa rofiliaan puhuu semmoisedta asioista mistä tiedä kävisi Kajaanissa tutustumassa Googelen toimintaan josta puolet sotilaalista ja lisää tulossa Amerikka tuoto vakoilujärjestelmä Helsingiin...Matti Matti on jäänyt asemalle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina pitänyt näitä elektronisia laitteita vain apuvälineinä. Sen vuoksi pidän aina käsillä "sinisen, päivitetyn merikortin", sekä paperisen ilmailukartan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja minä pidän lisäksi peräkontin täynnä säilykepurkkeja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuinka haavoittuvaa on ATK-liikenne. On mahdollisuus myös häiritä sähkön- ja vedenjakelua, Junien aikatauluja ym. väestölle tarpeellista, jopa niin, ettei häiriötä tunnisteta. Kas, siinäpä ATK-ammattilaisille pähkinää, miten tehdä suojaukset ja varsinkin viranomaislinja, johon ei naapurin kynnet pysty..... Ei kannata luottaa liikaa uusiin sovellutuksiin, joku on jo niillä töin, että osaa sekoittaa pakan viimeisen päälle.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan venäläisten jatkuvaa häirintää, ettei meille Suomeen tule Nokian entisen pääjohtajan Jorma Ollilan työryhmän esittämää gps-satelliittipaikannukseen perustuvan kilometriveron käyttöönottoa. Veroa olisi esityksen mukaan maksettu sen mukaan, missä ja milloin autolla ajetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on esimerkki todellisesta kyperuhkasta.
Kuinka toimitaan vääristetyn GPS tiedon kanssa.
Kuka vastaa vahingoista. Olikohan Glonass myös häiriäänä alla?
Tässä muutama kysymys pohdittavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelastutpuolikin käyttää gps:ää. Brutaalia hommaa venäläisiltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se perustuu järjen käyttöön!

Kokeile joskus! Ihmeellinen kokemus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
25
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
16
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
15
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image