Pohjois-Suomi

Yle: Levin jätemäärä niin suuri, ettei kaikki mahdu Ouluun poltettavaksi – roskia kuskataan nyt Ruotsiin

Arkistokuva Levin maailmancupin kilpailusta. KUVA: Pekka Peura
Pohjois-Suomi 8.1.2019 14:30
Heikki Uusitalo

Pohjoisen matkailusesonki on käynnissä, ja tämä näkyy jätevuorten kasvamisena. Yle kertoo, että Kittilästä – missä sijaitsee Levin matkailukeskus – joudutaan tällä hetkellä kuljettamaan roskia Ruotsin puolellekin. 

– Tällä hetkellä jäte menee Ruotsin puolelle Sundsvalliin asti ja ensi kuun alusta alkaa menemään Kiirunaan. Pitkiä pätkiä tuo roska huilaa, sanoo matkailuyritysten jätteitä keräävän Hettula Oy:n toimitusjohtaja Pertti Hettula Ylelle.

Lähin kotimainen jätteenpolttolaitos sijaitsee Leviltä katsoen Oulussa. Ylen mukaan Oulun jätteenpolttolaitos on niin täynnä, ettei kaikki Levin jäte mahdu sinne.

Haasteita jätehuoltoon tuo uutisen mukaan myös sesonkiluontoisuus. Lisäksi tilannetta mutkistaa se, että jätteitä kerää kolme eri toimijaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

on hullua hommaa ajaa roskia ympäri maata 50 l /100 km kuluttavalla rekalla ! sitten puhutaan että 5 l syövät autot saastuttaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kyllä ne 5 l syövät autot myös saastuttaa ja niiden kuljettajien ja kyytiläisten takia näitä roskia nyt joudutaan ajamaan ympäri maata sillä rekalla. Eli henkilöautoilija kuluttaa tuplaten sen mitä hyötyajoneuvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessa Hettula herjaa että kittilässä jätteenkeräys toimi. Nyt se toimii koska kunassa saatiin selevyys valtuuston päätämänä että kunta pysyy kuntayhtymän jätehuolto Labeco. Kunassa on kolmattakymentä lajittelupistettä, levillä puolikymmentä lisäksi esim. S-kaupan takana on massiiviset keräysja lajitelupaikkapisteet. kittilä on Labeco jäteasema johon voit viedä lajiteltuna ilmaiseksi eri jätteitä, myös ongelmajätteen. Pantti keräys toimii kaikisa kaupoissa. Yksityiselle jäteasemalle vietynä aina maksat kaikista jätteistäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenttiketjussa on pari ihan asiallistakin kommenttia. Kerrataan vielä niiden pääsanoma: jokaisen pitäisi tietää ja tajuta, että ilmaston kestämättömän lämpenemisen uhatessa meidän on muutettava elämäntapaamme perustavalla tavalla. Siihen ei voi enää kuulua polttomoottoriajoneuvoilla tapahtuva matkailu harrastusten perässä, tekolumen tuottaminen ja energian haaskaaminen rinteiden valaistukseen ja hisseihin.

Laskettelu siinä muodossa, missä sitä Levillä harrastetaan, on ilmastonmuutoksen vaaroista tietoisessa maailmassa yksinkertaisesti epäeettistä. Jos ihmiset eivät ymmärrä itse sitä lopettaa, valtion on ryhdyttävä verotuksella tai suorilla kielloilla rajoittamaan sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otahan ja lue tuosta hiukan totuutta, niin voit yösi nukkua rauhassa ilmaston suhteen.

Maapallo toipuu nyt pienestä jääkaudesta, ja lämpötila on noussut 1800-luvun puolivälistä lähtien – niin kuin sillä on aina jääkausien jälkeen tapana tehdä.

Nyt lämpötila ei ole noussut 18 vuoteen, vaikka ilmastomallien mukaan sen olisi pitänyt seurata hiilidioksidin määrän nousua. Ilmastorealismia edustavat tiedemiehet arvelevat auringon määräävän maapallon lämpötilavaihtelut. Auringon vaikutusmekanismia ei vielä tunneta, eikä myöskään varmasti tiedetä mihinkä suuntaan lämpötila alkaa kehittymään.

Keskiajalla oli huomattavasti lämpimämpää kuin nyt, vaikka hiilidioksidin taso oli huomattavasti alhaisempi.

IPCC:n tehtävä on poliittinen
Koko ilmastoteatteria pyörittää hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC, jonka päättävän elimen yleiskokouksen (General Assembly) osallistujat ovat pääasiassa ilman tieteellistä pätevyyttä olevia virkamiehiä sekä hallitusten ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

IPCC:n tehtävänä on koota ja arvioida ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä ja sen vaikutuksia koskevaa tieteellistä tietämystä. Sen tehtävänä ei siis ole tutkia lämpeneekö vai ei ja mistä syystä, vaan vahvistaa poliittisella tasolla tehtyjä oletuksia: ihmisen tuottama hiilidioksidi aiheuttaa maapallon katastrofaalisen lämpiämisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öljyä kompaktissa muodossa muovijätteesä. Tyhmyyden huippu traijata sitä vielä maksusta Ruotsiin, kun voisi polttoaineena käyttää Lapissa vpoimalaitoksessa jossa asialliset filtterit. Ruotsit nauraa partaansa kun saavat ilmaista polttoainetta! Olisitta mieluumin tyytyväisiä kun saatte kaupantekijäisinä polttoainetta!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turismin surkeita kääntöpuolia tämä. Eikä lajittelun puuttuminen auta asiaa yhtään. Ihan kaikki jätteet menee samaan polttoastiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavia kommentteja. Kyllä Oululaisen pitää jäädä kotiin ja järjestellä roskakoreja ja kerätä rannalta roskat. Niin ja se Oulunsalon lentokenttä pitää lopettaa ja sulkea. Uudet ympäristöpoliisit virkoihin ja pamppu käyttöön. Autot vaihdettava hevosiin ja joka kotiin toinen sika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin herrat ne lakejansa määrää ja sitä pitää Tauno Tohtorinkin totella oli mökkiä tai ei. Älkää tanelit rehtiä Lapin miestä syyttäkö. Helsingin Vihreät ovat oikea osoite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No se lappilainen ne roskat sinne lappiin kutsuu, ei todellakaan yksikään Helsingin herra. Ja sinunko mielestäsi lappilaiset voisivat pudottaa roskansa mihin haluavat (kuten tekevät jo nyt) ja muiden pitää lajitella roskat oikeisiin jäteastioihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tuossa toiminnassa on maalaisjärki käytössä ja siksi se on noin hölmöä touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Levillä tunneta käsitettä kestävästä kehityksestä ja ekologiasta!!! Jokainen ulkomailla käynnyt on joskus ihmetellyt tyhjien vesipullojen merta tienvieruksilla ja luonnosta. Onko yrittäjät todella näin putkiaivoisia että kääritään raha muusta viis! Kyllä se luonnon ja ympäristön roskaaminen on heidän järjestettävä kunnan kanssa yhdessä! Ei ne turistit tule uudestaan kun roskia alkaa olemaan kuin kaatopaikalla! Lyhytnäköistä on teidän politiikka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lahjoitetaan lappilaisille jätteet, niin saavat kerrankin nähdä mitä kaikkea sivistysalueilla on saatavissa. Siinä olisi lappilaisille vuoden lukemiset kerralla, kun tavaisivat pakkausten kyljistä sisältöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No !! eipä olisi uskonut ettei jätteet liiku poltettavaksi!!! menikö polttolaitosten kapasiteetit alimitoitetuiksi? koko suomessa ?? ja Rovaniemelle ja Sodankylään ei rakennettu Ko. polttolaitoksia, vaikka olisi jätettä poltettavaksi ennätys määrä!. Pitää Ruotsiin kuskata !! Ja mitä se maksaa? kertokaa nyt rehellisesti koko suomen kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä se suomen kansalle maksaa ei mitään sen jäte huolto maksun maksat omalta kohalta itse niin kun levin pitäjäkin mikä peritään niissä lippujen hinnoissa kun sinne menet lomaileen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt oli jyviksellä taas melko erikoinen selitys.
"mitä se suomen kansalle maksaa ei mitään sen jäte huolto maksun maksat omalta kohalta itse"
Tuossa juuri kerrot, että itse maksat jätehuollon ja kuitenkin samassa lauseessa väität ettei se maksa kansalle mitään.
Eikö se jätteen maksaja sitten suomalaisena ole osa suomenkansaa?
Mietihän nyt hiukan noita avautumisiasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko rovaniemen aika saada oma polttolaitos,nyt kun politikotkin pitävät suomen kansan tärkeipänä asiana jätteiden turvallista hävittämistä ettei ilma saastu.Pitää puhua ilmastonmuutoksesta mieluiten vielä kivasti, ilmapiirin muutos ei kuulu tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Kuka Sillalle pysähtyis,turvallisuus ennenkaikkea,jos haluaa nähä pysäkoi sivulle ja käy kävelemässä,mihin turistilla on... Lue lisää...
ESCO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image