Pohjois-Suomi

Venäjän suur­lä­het­ti­läs Pyhäjoella: Fennovoiman venäläisille työn­te­ki­jöil­le ja heidän perheilleen ehkä väliaikainen konsulaatti

Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov vieraili tiistaina ja keskiviikkona Raahen seudulla. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 10.10.2018 20:53
Sari Jaatinen

Fennovoiman ydinvoimalatyömaan venäläisen työvoiman ja työtekijöiden mukana tulevien perheenjäsenten kotiutumisen tueksi saatetaan perustaa väliaikainen konsulaatti. 

Tiistaina ja keskiviikkona Raahen seudulla vieraillut Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov kertoi hänen ja konsulaatin tehtäviin kuuluvan maanmiestensä ja naistensa hyvinvoinnista huolehtimisen. 

– Fennovoima ja Rosatom varmasti huolehtivat hyvin tulevasta venäläisestä työvoimasta, mutta emme sulje pois mahdollisuutta väliaikaisesta konsulaatista. Se voi olla joko liikkuva konsulaatti tai sille perustetaan etäpiste, Kuznetsov sanoi Pyhäjoen lukiolla. 

Kuznetsov tutustuu muun muassa Kalajoen ja Raahen kaupunkeihin ja Pyhäjoen kuntaan. 

Keskiviikkona suurlähettiläs vieraili SSAB:n Raahen tehtaalla ja Pyhäjoen yrittäjyyslukiossa. Huomenna hän pääsee tutustumaan tarkemmin Fennovoiman Hanhikivi 1 -työmaahan. 

– Se on valtava ja ainutlaatuinen hanke, joten tekemistä riittää kaikille. Asioita tulee paljon ratkaistavaksi. 

Suurlähettiläs oli vaikuttunut asenteesta, jolla Pyhäjoen lukio ja kunnan johto suhtautuu Venäjältä tuleviin uusiin asukkaisiin. Lukion tavoitteena on, että opiskelu olisi mahdollista myös muulla kielellä kuin suomella.

Näin venäläisten nuorten ei tarvitsisi lukioon tullessaan osata suomea, vaan englanninkielistä opiskelua varten ollaan rakentamassa tukijärjestelmiä. 

Yksi iso tavoite on saada ylioppilaskirjoitusten suorituskieleksi englanti. 

Vuosi sitten Helsinkiin suurlähettilääksi asettuneelle Kuznetsoville Raahe-Pyhäjoki-Kalajoki-vierailu oli hänen ensimmäinen näin pohjoiseen Suomeen suuntautunut visiittinsä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Suomessa on todellinen ongelma tuo suhtautuminen venäläisiin, jotka ovat muuttaneet maahan, tai ovat oleskeluluvalla Suomessa.
Sanan Ryssä kuuleminen on ihan tavallista. Sen voi kuulla teleoperaattorin myymälässä ja myösmarketin kassajonossa.
Vaimoni kuuluu tuohon kansallisuuteen ja heille ei tarvitse avata pankkitiliä, ei avata puhelinliittymää, eikä myöskään Kelan palvelupisteen mukaan avioliittoon vihityllä puolisolla ole oikeutta olla avustamassa asioiden hoidossa!
Suomessa hallitus on lietsomassa tuota halveksuvalla nimityksellä kulkevaa nimittelyä ja kansalaisuuteen perustuvaa vihakäyttäytymistä.
No mitä muutakaan voi olettaa, jos ministereillä ei ole kokemusta siitä, kuinka asioita hoidetaan ja on eduskuntaankin päästy viljelemällä negatiivista ajattelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sitä oikeaa maahanmuuttoa,he tulevat työtä tekemään tuovat perheensä mukanaan.Jos tulee perheet mukana myöskin tulot jäävät paikkakunnalle,myöskin tulijat ovat ajatus maailmalta sopeutumisen kannalta lähellä suomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä tuo hanke on todella tyhmää on turhaa rakennella kun ei tuota sähköä koskaan tulis kunnon maanjäristys ja upoittas kaikki mitä on ilman lupaa värkätty uppoisivat kaikki maanalle olisi oikein tyhmää koko toiminta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillätavalla! Näin se suurvalta? rakentaa sotilastukikohtaa länsirannikolle! Näitähän Venäjän tukikohtia nousee Suomeen kuin sieniä sateella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä ulkomailla 2 tukikohtaa ja USA:la yli 130 tukikohtaa, että näin on tukikohdat tasan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinni jäit! Et siis kiistänyt sitä tosiasiaa, että Venäjä rakentaa Suomeen tukikohtiaan. Mitä tulee USA:n tukikohtiin, niin mitä sitten? USA on Suomen ystävä, Venäjä ei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhäjoen voimala valmistuu ennen kun Olkiluoto 3, koska tämä Olkiluodon mylly käynnistyy aikaisintaa vuonna 2500.
On vaan hyvä kun Venäläiset tulee rakentaan niin siitä jotain tulee. Loviisan voimalat on siitä hyvä esimerkki, toimivat moitteettomasti.
Mitä jos USA laiset tekisi saman niin eipä taitaisi täällä olla mitään meteliä. USA kutsuu itsensä tänne jopa sotaharjoituksiin ohi suomen päättäjien, ja tämä ei aiheuta mitää polemiikkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ydinvoimalahanke pitäisi pysäyttää mahdollisimman pian, koska se on äärettömän suuri turvallisuusriski suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin konsulaatti, sitten sotasatama ja lentotukikohta, joissa noudatetaan venäjän lakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pressa ja pankin pääjohtaja sekä hallitus on vastuussa maallemme tuotetusta suuresta turvallisuus uhkasta antakaa Ahvenanmaa ponnahdus laudaksi vielä Ruotsin täytyisi myös herätä asiassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vinkuiskohan nää ihmiset näin paljon jos Simo ois saanut tämän atomimiilun? Yhtälailla se posahtaa sielläkin ja kaikki ytimet on samoin pitkin Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"konsulaatin tehtäviin kuuluvan maanmiestensä ja naistensa hyvinvoinnista huolehtimisen" näillä perusteilla Venäjä on toteuttanut kaikenlaisia epämääräisiä tekosia maansa rajojen ulkopuolella. Tässäpä hyvä sauma saada jalansijaa Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja lähes todennäköisen luotettavien lähteiden mukaan ainakin sinulta viedään lähestulkoon kaikki polkupyörää myöten, jonka voit saada takaisin, ehkä, kun suoritat peruskoulun loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä hommaa. Tällä hetkellä olisin mieluimmin ruotsalainen kuin suomalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla pyhäjokiseutukunnassa näyttää olevan tekemisen meininki siellä on tuo suomen suurin työmaa ,ja myös Fennovoiman pääkonttorikin tulee Pyhäjoelle ,pyhäjoelle tulee sitä myöten paljon uusia asukkaita ja työ paikkoja .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image